Veranderende regels rondom inkomen en verblijf in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
29 januari 2019

Beste lezers,

Ik lees in dit blog regelmatig over dit onderwerp en wat me opvalt zijn de vele meningen, ervaringen en soms zaken die elkaar tegenspreken. Maar ja, zoveel mensen, zoveel meningen.

Ik ben nu voor de derde keer in 2 jaar in Thailand en verblijf nu 5 maanden bij mijn vriendin. Bezit Non Immigrant O visum tot 3 oktober 2019 en wil daarna verlengen met extention via immigration.

Ik zit er serieus over te denken om mijn verblijf in Thailand definitief te maken, m.a.w. emigreren. Inmiddels heb ik een Thaise bankrekening en kan daar de benodigde 800.000 baht op parkeren. Verder ben ik met pre-pensioen via het ABP na 41 jaar onderwijs. Maar heb nog geen AOW dat krijg ik pas over twee jaar.

Daar zit eigenlijk de vraag aan vast, want op dit moment kom ik ruimschoots aan de 65.000 baht per jaar. Echter als ik AOW krijg, zakt mijn ABP pensioen omdat ik er nu al van snoep. Als ik echter AOW krijg voor alleenstaand, dan blijft mijn totaal pensioen ongeveer gelijk aan wat ik nu heb. Als ik ga samenwonen met mijn vriendin, krijg ik minder AOW, ongeveer 360 euro minder. Dan kom ik net niet meer aan de 65.000 baht per maand.

Nu begrijp ik dat op dit moment de 800.000 baht op de Thaise rekening voldoende is om hier te verblijven. Maar als de regels gaan veranderen en het bedrag op de bank + inkomen per maand en de wisselkoers zorgt voor minder baht/euro, dan zou ik niet in Thailand kunnen blijven.

Ik weet niet of iemand hier een zinnig antwoord op kan geven? Ik wordt binnenkort 65 jaar en hoop nog lang te kunnen genieten van het leven hier in deze warme streken.

Groet,

Ferdinand

26 reacties op “Veranderende regels rondom inkomen en verblijf in Thailand?”

 1. ruud zegt op

  Het beste advies is waarschijnlijk voorlopig zuinig zijn en sparen.
  Dan hebt u geld achter de hand voor onvoorziene zaken, zoals ziek worden en aanpassing visumeisen.
  Overigens is het niet onmogelijk, dat de visumeisen, als ze worden aangepast, niet worden aangepast voor mensen die hier al wonen.
  Maar die garantie hebt u uiteraard niet.

  Als Thailand de visumeisen aan zou passen voor mensen die hier al wonen, zou dat kunnen betekenen, dat veel oude mensen – bijvoorbeeld 80 jaar en ouder – op het vliegtuig naar huis zouden moeten worden gezet.
  Dat is een soort reclame dat je als land waarschijnlijk liever niet hebt.

  • RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

   Dat klopt Ruud.
   Heeft men in 1998 ook al gedaan. De financiële verlengingseisen van diegene die hier al waren bleven behouden. Moest wel ononderbroken verblijf zijn. Van zodra je een jaarverlenging miste ging je op de nieuwe lijst met de nieuwe eisen.

   Dit staat nogal in de voorschriften van immigratie :
   An alien who entered the Kingdom before October 21, 1998 and has been consecutively permitted to stay in the Kingdom for retirement shall be subject to the following criteria: 
   (a) Must be 60 years of age or over and have an annual fixed income with fluids  maintained in a bank account for the past three months of no less than Baht 200,000 or have a monthly income of no less than Baht 20,000 
   (b) If less than 60 years of age but not less than 55 years of age, must have an annual fixed income with funds maintained in a bank account for the past three months of no less than Baht 500,000 or have a monthly income of no less than Baht 50,000 

   Er wordt al een 10-tal jaar gesproken om die eis op te trekken. Momenteel zijn er echter geen tekenen dat dit in de nabije toekomst het geval zou zijn. Ik zou er dus verder niet teveel aandacht aan besteden en het laten rusten. Voor je het weet gaat zoiets weer zijn eigen leven leiden

 2. RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

  1. Je hebt nu als mogelijkheid die 800 000 Baht. dus is geen probleem.
  2. Je hebt nu ook minstens 65000 Baht inkomen dus dat is ook geen probleem.
  3. Er bestaat ook de mogelijkheid van de combinatie en dat is inkomen en een bankbedrag samen. Dat moet op jaarbasis samen een bedrag van 800 000 Baht vertegenwoordigen.
  Voorbeeld : stel dat je AOW en/of pensioen 500 000 Baht is op jaarbasis, dan hoef je dat aan te vullen met een bankbedrag van 300 000 Baht
  (Getallen zijn enkel als voorbeeld. Elke ander combinatie is ook mogelijk natuurlijk)

  Lijkt me dat je toch wel mogelijkheden genoeg hebt.
  Je kan al nr 1 Of nr 2 gebruiken want je voldoet momenteel aan beide.
  Kom je nu op een bepaald moment niet meer aan die 800 000 Baht, of het inkomen van 65 000 Baht om wat voor reden ook, dan rest nog altijd de combinatie d.w.z je kan dan nog altijd Nr 3 gebruiken.
  Keuze genoeg in uw geval denk ik.

  En je kan nog altijd trouwen ook natuurlijk 😉

  • tom bang zegt op

   Hallo RonnyLatYa,
   Dan wil ik graag nog even weten hoe het dan zit als je getrouwd bent, telt het inkomen ( en banksaldo) van je partner dan mee, of gaat het puur om mijn inkomen en banktegoed?
   Vriendelijk dank.
   Tom Bang.

   • RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

    Voor gehuwden is de combinatiemethode niet van toepassing.

    Het is ofwel een bankbedrag van 400 000 Baht of een inkomen van 40 000 Baht.
    Daar geldt officieel trouwens ook maar de twee maanden op een Thaise rekening, maar ik zou daar niet echt op vertrouwen. In de meeste immigratiekantoren nemen ze echter dezelfde periode als voor een “Retired” dwz 2 maanden voor de eerste aanvraag, en drie maanden voor vervolgaanvragen.

    “In the case of marriage to a Thai woman, the alien husband must earn an average annual income of no less than Baht 40,000 per month or must have no less than Baht 400,000 in a bank account in Thailand for the past two months to cover expenses for one year. 

    Volgens de nieuwe regels komt daar nu ook bij dat je die 40 000 Baht ook maandelijks mag storten vanuit het buitenland op een Thaise rekening 7

    En het gaat altijd over je eigen geld.
    In immigratiekantoren waar een gezamenlijke rekening (en/of rekening geloof ik dat het in Nederland noemt) wel wordt aanvaard, zal maar de helft van het bankbedrag aan jou worden toegekend. M.a.w. kom je met een gezamenlijke rekening van 600 000 Baht, en die wordt aanvaard, dan zal slecht 300 000 Baht aan jou worden toegekend. Te weinig dus.

   • timker zegt op

    Wanneer je getrouwd ben met een Thaise vrouw zijn alle bedragen grof weg de helft, dus 400.000 THB op een Thaise bank of een inkomen van 40.000 THB per maand (hierbij is er geen combinatie mogelijkheid tussen banksaldo en maandbedrag). Maar bij een zg. Marriage Visa verlenging moet meer bewijzen tonen, kan je eventueel een huisbezoek van Immigration verwachten en moet je 2x naar Immigration (aanvragen en verkrijgen).

    • RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

     Niks grofweg… minimum een bankbedrag van 400 000 B

     • RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

      Of een inkomen van 40 000 Bath per maand. Maar voor de rest is het aangenaam om eens correcte info te lezen.
      Maar e MOET niet tweemaal naar immigratie. Dat is alleen als je een “under consideration” stempel krijgt. En dat zal in dat geval meestal het geval wel zijn.

     • Herwin Buyl zegt op

      Hallo Ronny, ik heb nog een vraag in verband met een, “Non immigrant O Visum, Single Entry 90 dagen.” Kan ik met deze Visum een verlenging van verblijf aanvragen bij het Immigration Office, voor 30 dagen, aub. Ik ben gehandicapte en kom om de 3 maanden, naar Thailand, Januari,Februari en Maart en dan terug Juli,Augustus en September. Dit doe ik omdat ik een uitkering als invalide ontvang van het FOD en toelating moet vragen aan de staatssecretaris als ik langer dan 90 dagen in het buitenland wil verblijven, doe ik dit niet boven een verblijf van 90 dagen, kan ik mijn uitkering verliezen. Ik zou in de toekomst willen telkens 4 maand verblijven in Thailand, daarom deze vraag. De reden is ook, omdat ik het verblijf voor langer dan 90 dagen minimum 2 maand voor vertrekdatum moet aanvragen, voordat ik de toestemming bekom van de Staatssecretaris. U zult ook wel op de hoogte zijn dat het in Belgie altijd weken moet duren voordat je aan de nodige papieren geraakt. Ik ben gepensioneerd, 66 jr. en wil niet het risico lopen voor mijn ziekteverzekering te verliezen, want ik moet om de 3 a 4 maand op controle bij de Dokter, ook voor de nodige medicatie te bekomen die ik dagelijks nodig heb. Ik moet mijn verblijf voor langer dan 30 dagen in het buitenland, ook melden bij het gemeente bestuur voor geen problemen te krijgen voor mijn vaste verblijfplaats in Belgie. Alvast bedankt. Vriendelijke groeten. Herwin.

      • RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

       Herwin,

       Neen, je kan geen 30 dagen verlenging bekomen van een verblijfsperiode van 90 dagen die bekomen is met een Non-immigrant “O”.
       Raar genoeg wel 60 dagen als je getrouwd bent en je vrouw en/of kind in Thailand “woont”.
       90 dagen en een “borderun” is ook een mogelijkheid voor jou natuurlijk. Krijg je 30 dagen “visa exemption” mee.

       Ter info. Als je minder dan 6 maand van je woonplaats weg bent is die melding aan het gemeentebestuur niet echt nodig, maar goed, je mag het melden vanaf 3 maand. Niks mis mee dus.

       • Herwin Buyl zegt op

        Beste Ronny, Ik kan dus wel 60 dagen verlenging krijgen, met mijn Non-immigrant O, one entry voor 90 dagen. ik veronderstel dat dit dan ook geen probleem is om dan na een verblijf van 4 maand terug naar Belgie te reizen, ook al heb ik een verlenging van 60 dagen.? Hoeveel dagen voordat de eerste 90 dagen verlopen zijn moet ik de verlenging dan aanvragen, aub. Het adres van mijn echtgenote waar ik verblijf is in Nongkhae-Saraburi en daarom is het dichts bijzijnde Immigration Office in Lopburi. Is het dan verplicht om bij dat immigration office de verlenging aan te vragen, of mag dat ook in Pattaya, omdat we daar ook veel verblijven, we hebben daar een Condo. Ik ben reeds 15 jaar gehuwd met mijn Thaise echtgenote, ze heeft zelfs vanaf 2006 tot 2013 in Belgie gewoond, maar omdat haar moeder dement geworden is en hulp behoeftig is ze met de 2 kinderen moeten terug keren naar Thailand, waar ik nu zelfs niet kwaad om ben, ik had ze anders toch terug naar Thailand gestuurd, ikzelf ben het ook kotsbeu in dat klote Belgie, maar spijtig genoeg kan ik het mij niet veroorloven om permanent naar Thailand te gaan wonen door mijn gezondheidstoestand ben ik beter dat ik mijn adres in Belgie hou en dus ook mijn Sociale zekerheid. Alvast bedankt voor de informatie. Goeie avond nog. Herwin.

        • rori zegt op

         Je vraagt verlenging aan in het kantoor waar je het eerst bent geweest en geregistreerd.
         Ik doe dit OF in Jomtien/Pattaya of in Uttaradit.

         Je kunt op basis van woonplek en inkomens garantie (gelegaliseerd via ambassade) kun je ook een jaar visum aanvragen.

         Ik zit ook met mijn gezondheid en verblijf 8 maanden per jaar op 4 locaties, Maar visa regel ik altijd in eerst genoemde twee

  • Ferdinand zegt op

   Trouwen met mijn vriendin is inderdaad een mogelijkheid omdat je dan volgens mij maar 45000 bath per maand of 400.000 baht op een bankrekening moet hebben.

   Als ik mijn huis in NL verkoop heb ik uiteraard voldoende om hier ook een fatsoenlijke woning te laten bouwen of te kopen. Dan blijft er nog wat saldo over voor de langere termijn.

   Ik zag inderdaad zoals Ruud zegt, mezelf op oude leeftijd terug gestuurd worden naar NL terwijl ik daar dan niks meer heb. Misschien is het beter niet te ver vooruit te denken, maar de Thaise levenswijze aan te nemen .. carpe diem en geen zorgen maken.

   • RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

    Het is eigenlijk 40 000 per maand.
    Maar dat trouwadvies bedoelde ik meer als grap hoor…

    Maar inderdaad carpe diem en je ziet wel…

   • theoS zegt op

    Ferdinand, dit begrijp ik niet. Ik ben 82 jr oud en waarom zou ik dan terug gestuurd kunnen worden naar Nederland? Snap ik niet.

 3. Thea zegt op

  Moderator: Lezersvragen moeten via de redactie.

 4. RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

  Neen dat kan je niet met drie maanden verlengen. Waar blijven jullie toch die onzin vandaan halen….

 5. Herbert zegt op

  En waarom samenwonen ?
  Neem aan dat je vriendin een woning heeft dus mocht je jezelf in willen dekken huur goedkoopste appartement voor adres en je behoud je volledige AOW.
  Mocht je gewoon voor jezelf woning willen huren dan op eigen naam en zij niet op adres.
  Wens je veel goeds en informeer je terdegen over verschillende dingen daar je ook ziektekosten verzekering moet hebben en gezien je leeftijd wel eens duur uit kan pakken want zodra je emigreert vervalt je ziektekosten verzekering in Nederland.

  • Jasper zegt op

   Lijkt mij geen geweldig plan. Appartementhuur kost je toch minimaal 150 euro per maand, en uiteraard weet men om je heen dat die farang nooit in die woning is. Er volgt nl. een onverwachte controle door de SVB op samenwonen als je in Thailand woont, en zeker als je het volle AOW bedrag claimt. Er wordt daarbij ook uitgebreid met de buren gepraat, of je samenwoont, een vaste vriendin hebt…

   Daarbij pleeg je ook nog eens valsheid in geschrifte, zowel naar de IND toe als de Thaise immigratiedienst.
   Slecht plan, dus, voor een winstje van 360-150 = 210 euro per maand….

 6. timker zegt op

  Ferdinand, ik ben, nu bijna 4 jaar geleden, ook met vervroegd pensioen naar Thailand gekomen. Ik heb er echter voor gekozen om hetzelfde pensioen tot mijn overlijden uitgekeerd te krijgen. Over ruim 4 jaar komt mijn AOW pas en dat is dan een extra pensioen. Ik ben getrouwd met een Thaise en heb 400.000 THB op een Thaise bank. Wij wonen in een dorp in het noord oosten van de Isaan waar we van ca. 50.000 THB per maand ruim Kunnen leven. Ga je echter in een meer touristische omgeving wonen dan zal meer geld kwijt zijn en dat geldt ook wanneer je meer Westers wil leven/eten. Over ziekte verzekeringen is op o.a. deze blogsite al heel veel geschreven en zorg er voor dat je op de hoogte ben van de (on)mogelijkheden. Omdat jij uiteindelijk 2 overheids pensioenen zal krijgen kom je niet in aanmerking voor Nederlandse belasting vrijstelling. Veel succes met alle overdenkingen/ voorbereiding.

 7. john zegt op

  als het je lukt zou je eigenlijk gewoon 800.000 op thaise bankrekening moeten zetten en daarvan afblijven. Hooguit om het door immigratie gevraagde “bewegen”van de bankrekening te laten gebeuren af en toe geld eraf halen en later er weer opzetten.
  Zoals gezegd, als er dan al iets verandert aan de eisen tav banksaldo ben je waarschijnlijk gevrijwaard omdat je het al langer gebruikt.

  • Jasper zegt op

   Een goed plan, denk ik, ook omdat de Thaise immigratie liever visa ziet op basis van pensionering dan huwelijk: de visum voorwaarden zijn ook eenvoudiger.
   Het is sowieso aan te raden dit bedrag als een soort vangnet achter de hand te hebben – je weet nooit wat de toekomst brengt!

 8. Peter zegt op

  Wanneer je trouwt gaat je aow ook naar beneden.
  Ikzelf huur t huis van mijn vriendin of een gedeelte.
  Ook aan een ziektekostenverzekering gedacht? Lijken vele te vergeten? Als je 800.000bht op een rekening zet en niet nodig hebt,later, is t toch ook goed?
  En voor je vrouw een mooie erfenis ☹

  • Rob V. zegt op

   En ik maar denken dat de SVB toetst of je feitelijk een gezamenlijk huishouden voert (merendeels van de tijd). Nu zal dat bij gehuwden vaker zo zijn dan ongehuwden dat men samen een huishouden voert, maar de huwelijksestaat ansich zegt niet alles.

   Maar ik ben een leek op dit gebied. Dit is er wat mij is blijven hangen van dw SVB gerelateerde topics die elke paar weken op het blog voorbij komen.

   *googled*
   https://www.svb.nl/int/nl/aow/wonen_met_iemand_anders/samen_wonen/
   https://www.svb.nl/int/nl/aow/samenwonen_scheiden/trouwen_en_samenwonen/

 9. tom bang zegt op

  Voor zover ik uit betrouwbare bron weet controleert SVB in het buitenland waar mensen een uitkering hebben, van Thailand en Indonesië weet ik dat er medewerkers van SVB op onderzoek gaan.

  • erik zegt op

   tom bang, niet permanent, en zeker niet iedereen. Ik heb met AOW 7 jaar in Thailand gewoond en geen mens gezien. Uiteraard meldde ik me jaarlijks met partner bij de SSO en werden haar en mijn papieren gecontroleerd. Ik had voor haar partnertoeslag en haar (nul)inkomen werd gecontroleerd op de SSO.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website