Lezersvraag: Is er in korte tijd veel veranderd in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
20 januari 2017

Beste lezers,

We komen al vele jaren in Thailand maar in een jaar veel veranderd en stukken duurder. Taxi’s nog steeds een crime. Soms wel 7 taxi’s voorbij laten gaan, geen meter aan. Ook veel taxi’s die sightseeing doen maar als je de weg een beetje weet, is het niet leuk om bij MBK in te stappen naar Silom road en hij rijd naar On Nut. We mochten eruit zonder te betalen.

Ook hoorde ik dat al veel buitenlanders opgelicht waren voor een ritje van het vliegveld naar Bangkok. Zelfs veel met buitenlanders gesproken die zeggen we gaan iets anders zoeken, het is niet meer leuk zo.

De restaurants zijn duurder. Cola eerst 50 baht nu 80 baht, de prijs van het eten is tevens flink verhoogd. Op de weekend market voor hetzelfde eerst 150 baht nu 400.

Jammer is het dat bepaalde straatverkopers weg zijn het had toch charme.

Zelf kunnen we ons goed redden maar nieuwkomers moeten opletten. Ook vinden we dat hotels waar we al jaren komen ineens bezuinigen op het ontbijtbuffet. Geen vleeswaren, ham, cake weg, pannenkoekjes weg. Dat is wat ik zo lekker vond: een uitgebreid ontbijtbuffet.

In Pattaya bahtbus is nog hetzelfde maar als je met de bus vanuit Bangkok komt willen ze nu 50 baht naar Beachroad. Geen Engels dan wapperen ze met 100 baht en die mensen betalen grif want ze spreken geen woord over de grens. Jammer dat de bus niet meer gereserveerd kan worden voor terug.

Toch blijft Thailand ons trekken we hebben nu al weer heimwee.

Groet,

Christina


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Lezersvraag: Is er in korte tijd veel veranderd in Thailand?”

 1. bob zegt op

  neem de bus naar jomtien, momenteel 120 baht p.p. De terugreis kunt u max. 3 dagen van te voren reserveren. Deze bus te vinden opd e begane grond bij het grote restaurant. Vertrek ieder uur.
  Als u in jomtien uitstapt en aan de overkant de bahtbus naar Pattaya/ Naklua neemt betaalt u p.p. 10 Baht (nog wel).
  De overige opmerkingen zijn open deur intrappers.

 2. Nico zegt op

  Tja,

  Ik had gelezen dat de prijs voor de Bhatbus in Pattaya voor buitenlanders met 100% is/wordt verhoogd, niet de Thai. 20 Bhat voor buitenlanders, 10 Bhat voor Thai. Maar mensen die er wonen weten het wel.

  Maar vanuit het vliegveld, geen meter aan ???
  Als passagier trekt je een nummertje en loop naar het LED bord toe, zeg waar je naar toe moet en ik heb nog geen taxi gezien die zijn meter niet aan deed, want dan moet hij de slagboom passeren met zijn Rode “vrij” aan terwijl er passagiers inzitten.

  Wel komt het, in het centrum van Bangkok veelvuldig voor, dat ze wijgeren omdat ze dan leeg terug moeten rijden. Kijk, als ik s’avonds van het centrum naar Lak-Si wil, weet de chauffeur dat hij leeg terug moet, als ik s’middag’s van het centrum naar Lak-Si wil, wordt er om mij gevochten, want dan rijdt men leeg naar Lak-Si om bij het gouvernement complex massa’s mensen op te halen.

  Bij het uit eten bij de weekend markt voor 400 Bhat, zal je er wel z’n lief klein hondje bij cadeau hebben gekregen. Maar een biefstuk kost inderdaad zo duur. een stuk kip 150 Bhat.
  Helaas komen er steeds meer Indiërs en Bangladesh verkopers, deze “verpesten” een beetje de markt, met het aanspreken en soms zelfs wel bij de arm pakken.

  Toch een fijne vakantie gewenst.
  Nico

  • Christina zegt op

   Hallo Nico, Voor de baht bus betaalde ik 10baht. De mensen die ik gesproken had zaten al in de taxi meter aan en toen wilde de chauffeur een vast bedrag de mensen vertelden we betalen niet stop koffers er uit en nieuwe taxi. Zelf hebben we dit ook meegemaakt verleden jaar nu ging het wonder boven wonder goed.
   Met het eten bedoelde ik het hotel waar we vaak aten die hadden de prijzen zo verhoogd.
   Waar ik ook verbaasd over was bij het Montien hotel Patpong veel zaakjes restaurant 7 Eleven massage salon Starbucks mijn pedicure manicure ik kwam daar al jaren weg mijn gezellige terras en eetgelegenheid alles weg. Zijn wat nieuws aan het bouwen?

 3. eduard zegt op

  Thailand gaat zichzelf uit de markt prijzen……niet normaal meer hoe duur het is geworden en sommige dingen begrijpen wij toch niet, waarom op de woensdag geen strandstoelen? Het regent aan bekeuringen uitdelen, lady drink nu 150 baht, praat je ouderwets over bijna 10 gulden…….zit ook te overwegen naar een ander land te gaan.Nee, zoals 20 jaar geleden , of zelfs 5 jaar geleden is het niet meer wat het was, helaas.
  De Thaien verdienen daarom ook weinig, maakt hun tevens prikkelbaarder, het land van de glimlach is voorbij.

 4. Pat zegt op

  Mijn zeer kort antwoord op uw vraag : NEEN er is niets veranderd sinds korte tijd, ook al wordt dat constant beweerd.

  Er is al langer een onbewuste strategie om Thailand als minder aangenaam te bestempelen, maar ik denk dat dit in de hoofden zit van vele verzuurde, gefrustreerde, en negatieve Westerlingen.

  Uiteraard evolueert een land als Thailand ook, en misschien zelfs (voor ons dan) niet in positieve zin, maar om nu constant grote doemscenario’s en zelfs complotten te zien tegen de (arme) Westerling…

  Als het dan al klopt dat er veel veranderd is in negatieve zin, dan ligt het misschien wel aan die toerist en expat.

  En dat het duurder wordt, tja, dat is ook logisch vrees ik…

  • Christina zegt op

   Nee ik ben niet gefrustreerd er is wel wat veranderd al beweer je van niet en ik kom al meer dan 25 jaar in Thailand.

   • van aken rené zegt op

    ik moet je in deze gelijk geven. Ben sinds gisteren terug na 51 dagen. het land van de glimlach is verdwenen. kom al tien jaar naar Thailand en moet zeggen dat de mensen onvriendelijker geworden zijn ze lachen naar je omdat ze denken dat het geld bij ons aan de bomen groeit. Als je nu iets na onderhandelen niet koopt beginnen ze je zelfs te verwijten. Tevens vind ik de thaien vrij racistisch ook op de baan en het is nog erger geworden het is altijd wij wij wij. ik hou van dit land en van zijn natuur en cultuur maar de mensen niet meer. En de bathbus in Pattaya is ondanks alles wat gezegd wordt nog altijd 10 bath voor de rest is alles wel wat duurder geworden vooral het eten maar daartegenover is de tijd van veel baths voor een euro ook voorbij nu gemiddeld 37 bath voor één euro.

 5. Paul schiphol zegt op

  Ach, wat veranderd er niet. Ook bij ons in Europa is het niet meer als voor de eeuwwisseling. Maar wat geeft het ook nieuwe zaken hebben hun charme. Wees blij voor de Thai dat alles duurder wordt, dit is over het algemeen het gevolg van een economische vooruitgang. Niet alles wat farang betalen komt bij grote bedrijven terecht. Ook de kleine zelfstandige pikt zo z’n graantje mee. Pech voor ons, maar nu komen andere werelddelen er een beetje beter voor te staan
  Gun dit, wij raken onze welvaart heus niet kwijt, al leveren we wel een (flink?) stukje in.

 6. ruud tam ruad zegt op

  Heb je heimwee naar de dure Bathbus, het minimale ontbijt, en je straatverkopers die er niet zijn ( volgens jou) , naar de dure restaurants en het dure eten. Heb je heimwee naar de buitenlanderrs waarvan je hoorde zeggen dat …., heb je heimwee naar de buitenlanders die iets anders zoeken en volgend jaar weer op je handdoek zitten , Heb je heimwee naar de verkeerde taxi in Bangkok.

  Tjonge wat heb je het slecht gehad. Maar alle gekheid op een stokje, waarom zo zeuren. In de loop van de jaren veranderen de zaken Voor de Thai is ook alles duurder vanzelfsprekend gaan de prijzen omhoog. Vergelijk nu eens al je klachten met Nederland en dan zal je zien dat je in Amsterdam ook niet iedere taxi moet pakken op het vliegveld en dat de restaurants niet meer te betalen zijn en dat je tenzij je dik betaald geen ontbijt krijgt ( extra betalen ) En dat de eetkarretjes ( ons patatje en visje ) soms erg duur zijn als ze er al zijn.

  Je moet gewoon genieten van datgene wat je in dat mooie Thailand hebt. Niet zeuren.
  Wij komen er al sinds 1998 en er ook ook veel verbeterd. Ik vond het toen ook leuker, maar tijden veranderen en nu is het anders en ook weer leuk.

  ENJOY

 7. Eric zegt op

  Pat en ruud tam prachtig samengevat, velen denken dat in Thailand alles gratis is?Je kan er lekker eten ‘s middags bvb voor 180 baht voor 2 in een echt lokaal restaurant en nogwel in Phuket waar iedereen over zeurt dat het duur is. Maar je kan ook 1000 en2000 baht per persoon uitgeven in Thailand net als overal ter wereld. Het hangt ervan af wat budget je wil uitgeven in Belgie kost een pak friet met een frikadel voor 2 pers ook snel 10 euro!!!!
  De lonen zijn ook omhoog gegaan in Thailand en alles moet ook betaald worden en toch blijft het hier goed leven voor de buitenlander ook al heb je soms accefietjes met hen omdat ze geen logika kennen.

  Ik hoor regelmatig de uitstappen zijn duur en dan nog wel meestal van Amerikanen, Phanga bay in alle luxe en met een superservice 3200 baht/pp, je kan ook halve prijs gaan maar waar naar geld uiteraard.
  Ik was vorig jaar in amerika en ging naar de Grand canyon 2 x 3,5 u rijden uit Las Vegas,glazen brug, een degoutante lunch ik denk zelfs in de amerikaanse gevangenis is het beter, een half uurtje uitleg over de grand canyon en terug GEEN helikopter, ik heb +- 7000 baht/pp betaald en dan verwacht die gids nog een vette fooi, dus niet klagen in Thailand. Wanneer een taxi geen meter aanzet, gewoon deur opendoen die stopt direkt en zijn nummer noteren en doorgeven. Ik heb dat speciale nummer reeds gebeld en die gast was zijn vergunning voor 3 maanden kwijt. Ik denk dat bovenstaande dame alles wat dramatisch voorsteld, in Brussel rijden de taxis ook 3x rond dezelfde kerk met een japanner of chinees.
  Dus stop met zeuren, ik ken er al veel die met grote woorden zeiden ik ga naar Vietnam gaan volgend jaar, het jaar erop staan ze terug in Thailand en zo is het voor myanmar ook. Niet happy thuis blijven of een andere bestemming zoeken en niet zeuren,dit is het type toeristen die nergens happy zijn!

 8. Ambiorix zegt op

  Beste Christina, voor jou is Thailand blijkbaar niet groter dan Pattaya en de weg er naar toe. Ik hoop dat nieuwelingen die naar Thailand willen komen en jou info lezen het niet als een veralgemening zien van wat er in Bangkok en Thailand gebeurd. Ik woon twee jaar in Bangkok neem bijna dagelijks een taxi zonder problemen. Subaru, Songthaew, busvervoer is stop goedkoop. BTS en MRT goedkoop, zitten vol. Hoeveel hotels doet je aan per jaar en op welk niveau. Beste nieuwkomers laat u niet afschrikken, ik betaal hier op de hoek in verschillende restaurants 10 bath voor een cola en 60 bath voor een Leo 600cc. Bang Khen, Bangkok. Je kan natuurlijk elders ook 120 bath betalen voor dezelfde Leo in een Westerse stijl etablissement of duur *****restaurant.

 9. Slagerij van Kampen zegt op

  Ik zou maar al te graag “switchen” naar een andere en goedkopere bestemming, ware het niet dat ik al anderhalf decennium aan een Thaise vrouw vastzit. Erger nog: aan haar familie. Waren die er niet dan zou ik nog wel een mogelijkheid zien. Ieder jaar weer dat gezanik aanhoren over hun financiele problemen. Ik ben uitgekeken daar. Bijna alles gezien. Alles lijkt herhaling. Overal in de Isaan dezelfde dorpjes De steden, altijd nog beter dan die smerige natuur zijn allemaal hetzelfde. Heb je er een gezien dan heb je ze allemaal gezien. Het zijn dus net mensen.
  Niet dat ik mijn schoonfamilie nog vet mest overigens. Ondanks de armoe puilt het overbodige vlees overal uit. Behalve bij mijn van nature magere schoonvader dan. Garant staan voor naar Nederlandkomers doe ik ook niet meer. Schreeuwend duur. Ook al betalen ze hun ticket zelf ze staan platzak voor je deur. Thailand is niet veranderd. Wel mijn voorstelling. Een illusie armer maar een ervaring rijker zegt men dan.

 10. Christina zegt op

  Vinden het jammer dat jullie denken dat we zeuren maar dat is niet zo we houden van Thailand. Het zijn ook bevindingen van andere toeristen die hierover niet blij waren. En haal Las Vegas niet naar beneden en vette fooi mijn familie woont daar en betalen echt geen vette fooi. Lunch ik vraag me af waar je hebt gegeten een brunch in de Golden Nugget kost 14,99 dollar en ik zeur daar echt niet over.
  Maar als ik voor oudjaar een gala avond bestel en het was niet goedkoop dan verlang ik wel lekker eten voor die prijs.

 11. robert zegt op

  NEEN Thailand is zeker niet veranderd. Noem mij maar een land waar je dezelfde levenskwaliteit of hetzelfde vakantieniveau kunt ervaren als inThailand aan goedkopere prijzen en dan ga ik er meteen naartoe. Wel is het een feit dat in Europa voor dezelfde producten of diensten een zekere nivellering bestaat hetgeen in Thailand veel minder voorkomt. Het is dus steeds goed uitkijken en prijzen vergelijken vooraleer men bepaalde uitgaven wenst te doen maar voor mij blijft het nog steeds een paradijs voor een low cost verblijf vooral voor diegenen die zich goed geinformeerd hebben.

 12. eddy zegt op

  Nieuwe toeristen worden zeker opgelicht Die 10 bath taxie is nog steeds 10 bath in Pattaya ,een stukje fruit is ook 10 bath aan een strraatkraampje Op de markten moet je goed opletten ga wat achter in staan en zie wat de thais betalen je legt je geld neer en je spreekt geen thais of engels gewoon blyven staan je krygt het wel want je betaalt de gewone prys ..Taxies van de luchthaven gaan per meter betaal de highway wel apart maar ja taxie zonder meter stap je gewoon niet in Tip neem er 1 in een rustiger straatje en ja Europa is ook duurder maar ja oplichtery blyft diefstal

 13. chris zegt op

  Wat is in de vraagstelling ‘korte tijd’ (1 week, 1 maand, 1 jaar, 5 jaar) en wat is ‘veel’ (alle prijzen, sommige prijzen maar veel duurder, overal in Thailand)?
  Uit onderzoek blijkt dat de kosten van levensonderhoud in Thailand ongeveer 1,5 % per jaar stijgen en dat de inkomens met zo’n 2 % zijn gestegen. Allemaal gemiddelden dus deze economische vooruitgang geldt niet voor iedereen.
  Naast de normale prijsverhogingen zijn er ook ongewone prijsverhogingen en mensen die van de welvaart van anderen willen profiteren. Dat geldt niet alleen voor toeristen maar ook voor buitenlandse expats die hier wonen en werken, zoals ik. Ik heb het voordeel dat ik mijn pappenheimers nu wel een beetje ken en ik in het Thais een beetje kan communiceren. Maar mensen, winkeliers, taxichauffeurs die mij ‘oplichten’ hebben een probleem: van melden bij de autoriteiten tot het niet meer kopen bij deze winkeliers en anderen op hen attent maken. Meer kan ik niet doen.

 14. rob joppe zegt op

  Natuurlijk is Thailand verandert , en wel heel erg in 3 jaar tijd maar liefst.
  We hadden een jaar over geslagen en na een week keken we elkaar aan en wat is hier gebeurd????
  Wij hebben er ook wel eens een discussie over met toeristen mijn antwoord is steevast.
  Tja als je van je hotel naar het strand gaat 2 maanden lang dan maak je natuurlijk niets mee wij rijden naar Birma en verder , we huren tientallen Hotels we kopen kleding we doen onze eigen boodschappen kortom we staan midden in het Thaise leven.
  Bijna iedereen van klein tot groot probeert je een poot uit te draaien (zelfs m,n thase vismaat waar ik al jaren mee viste hengels , aas , enz. voor betaalde belazerde me op een dag voor bijna Tbath 5000.)
  Ik heb hem ook duidelijk gemaakt voortaan maar alleen te gaan.
  En dat is de laatste 3 jaar alleen maar erger geworden het lijkt er bijna op alsof men denkt voordat ze niet meer terugkomen nog even er uit halen wat we kunnen.
  De buitenlandse toeristen worden minder maar de locale bevolking stroomt hier letterlijk binnen werkelijk bussen vol en ( dat is vreemd)in de meest luxe hotels , s’avonds laat is het niet vreemd dat er 6 bussen vol
  arriveren dat is hun volste recht maar niemand hier heeft dat ooit meegemaakt.
  Dus het toerisme neemt toe maar zeer zeker niet de buitenlandse en de reden weten we diep in ons hart allemaal.
  Je hebt volkomen gelijk wat ons betreft.
  Enne als je weet dat je 2 jaar niet komt en je blijft gewoon je huur door betalen dan ben je toch wel een Thailand liefhebber dacht ik.

  • Ambiorix zegt op

   555 Langs de ene kant is het leuk als melkkoe te worden aanzien, langs de andere kant went het helemaal niet. Het is lijden wat de kat lijdt en af en toe eens terug klauwen wat korte tijd help. Mijn vriend schrok zich deze week ook een bult in Sri Lanka omtrent toeristje melken. Ik denk dat het probleem van de meeste van farang van langdurig en kort verblijf is dat de bruine eigenlijk niet dik genoeg is te zeggen mai pen rai.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website