Lezersvraag: Vanwaar de grote verschillen tussen Thai en Brazilianen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
15 augustus 2017

Beste lezers,

Nu heb ik al redelijk wat landen bezocht waaronder 5x Thailand en een aantal keer Brazilië. Ik weet dat beide landen helemaal niet echt te vergelijken zijn, maar toch onbewust deed ik dit vaak. Beide landen zijn ontwikkelingslanden.

Nu wat mij het meeste opviel is de Brazilianen gaan geregeld op stap in hun vrije tijd, in de weekends liggen de stranden vol met Brazilianen, wanneer je binnenlandse vluchten neemt is het toestel steeds gevuld met Brazilianen. Wat op winkelgebied betreft het maakt de Braziliaanse verkoper helemaal niet uit of de buitenlandse toerist iets koopt of niet. Ik heb zelfs vaak de indruk dat men helemaal niet zit te wachten op buitenlandse toeristen.

Nu dit is heel anders dan bij de Thai. Het lijkt me echt dat de doorsnee Thai alleen maar leeft om geld te verdienen 24/24, elke minuut telt. Ik zag dat destijds aan mijn ex vriendin ook, zij is tourgids, en elke toerist waar ze wat aan kon verdienen via de talrijke commissies waren goed meegenomen, daar bewoog ze hemel en aarde voor. Niks zou ze overgeslagen hebben.
Eens ontspannen zie ik een Thai raar of zelden doen, naar een pretpark gaan, met de ganse familie op het strand, enzovoort. Als ik in Thailand een binnenlandse vlucht neem zit het toestel steeds vol met foreigners.

Het lijkt erop dat een Thai 7 dagen op 7 werkt iets wat ik een Braziliaan nooit zie doen.

Wat ook een groot verschil is Braziliaanse vrouwen gaan raar of zelden iets starten met een buitenlandse man en zeker niet om de centen. Zij hebben daarin een zekere fierheid, zij trouwen met hun eigen volk. Zaken waar de Thaise vrouwen blijkbaar anders over denken.

Herkent iemand dit?

Groet,

Steven (BE)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

28 reacties op “Lezersvraag: Vanwaar de grote verschillen tussen Thai en Brazilianen?”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Of het ontwikkelingslanden zijn ligt aan de definitie die je hanteert, maar in 2009 was het bruto binnenlands produkt per hoofd van de bevolking in Brazilië bijna twee keer zo hoog (8000 usd) als in Thailand (4000 usd). Thailand viel toen, volgens de maatstaven van het IMF, al niet meer onder de ontwikkelingslanden.
  De Thai die het zich kunnen permitteren gaan ook regelmatig op stap in hun vrije tijd.
  Pattaya stroomt elk weekend vol met Thaise auto’s uit de provincie. Grote restaurants zoals het Hopfbräuhaus aan Beach Road zitten stampvol, de voornamelijk Thaise gasten staan letterlijk in de rij.
  En op Facebook zie ik veel meisjes die in Pattaya werken met enige regelmaat afreizen naar hun geboortestreek, waar dan met de hele familie ook het nodige wordt ondernomen. Of als de familie eens naar Pattaya komt, dan wordt het meestal een uitstapje richting Rayong/Sattahip, altijd herkenbaar aan de selfies op het vliegdekschip, waar wij ook niet mogen komen.
  Veel jonge Thai zijn voor de middellange afstand de bus gewend, stopt vaak vlakbij hun dorp, is goedkoper dan het vliegtuig, terwijl het in totale reistijd niet zoveel uitmaakt. En hun ouders rijden rustig in één ruk van bijvoorbeeld Pattaya naar Chiang Mai, wat dan ook niet altijd goed afloopt. Maar u zult ze de kost geven die minstens 4 á 5 keer per jaar hun instapkaart op Facebook zetten hoor!
  Dat de stranden niet vol liggen met Thai heeft uiteraard te maken met de afkeer van een donkere huid, en vele echte Thaise uitgaansgelegenheden zijn voor ons nauwelijks als zodanig te herkennen, laat staan dat je er binnen komt.
  Volgens mij laat de opkomende middenklasse in Thailand zich deze geneugten prima smaken, maar zoals gezegd, Brazilië is wat dat betreft twee keer zo ver, in klinkende munt.
  En wat betreft het aangaan van relaties: Ik denk dat de Thai zich daarin niet alleen onderscheiden van de Brazilianen, maar eerder van de hele rest van de wereld. Ik vermoed dat het Boeddhisme daar wel iets mee te maken zal hebben, maar het blijft opmerkelijk.

  • jasper van Der Burgh zegt op

   Mhwa. Oosteuropese vrouwen zijn minstens zo geneigd om relaties aan te gaan met West- Europeanen, vooropgesteld dat ze rijk genoeg zijn. En dan spreken we dus over een Orthodox-Katholieke invloedsfeer. Boeddhisme lijkt mij geen rol te spelen.
   Het is niet zo opmerkelijk dat men vooruit wil in het leven. Het is eerder opmerkelijk als braziliaanse vrouwen buitenlandse mannen (zouden) uitsluiten. Ik heb zlf wat dat betreft heel andere ervaringen!!

 2. Maud Lebert zegt op

  Thailand zou een ontwikkelingsland zijn? Waarschijnlijk heeft u er nog nooit van gehoord, dat heel wat europese firmen er hun technische onderdelen laten maken.Dat vraagt een technisch know-how.
  De artsen hebben of in Amerika of in Europa hun opleiding gehad. Ik heb meerdere ziekenhuizen bezocht en met de artsen gesproken.
  En wat is er tegen om hard te werken.Doet men dat in Europa ook niet?
  U heeft gelijk, Thais liggen niet aan het strand, dat doet geen Aziaat. Maar ze hebben op een andere manier hun tijd om te ontspannen en met hun kinderen iets te doen en te beleven. Daar heeft een Tourist zoals u geen flauw benul van.
  Op de sunday en avond markets kan het de verkopers ook niet schelen wie bij hen inkoopt. In de winkels in Europa ook niet.
  Zo zo zo, de Brasiliaanse vrouwen zijn ‘te fier’ om mannen van een andere nationaliteit te trouwen? Hahaha. Hier in Zwitserland zijn Brasiliaanse vrouwen (en niet alleen zij uit Latein Amerika) er wild op om een Zwitser te trouwen, ook al is die vies, vet en onaanzienlijk en daarom voor Zwitserse vrouwen geen optie.
  Het brengt deze vrouwen uit de armoede, die ze thuis hebben. Ik kan het weten, want ik was op dit gebied lange jaren werkzaam. Wie weet heeft uw (Thaise?) ex-vriendin zo haar best gedaan om geld te verdienen opdat zij niet met een vette onaanzienlijke farang die twee of drie keer zo oud was als zij, moest trouwen.
  Het is okay als men als tourist zijn indrukken mededeelt, Maar dan die oppervlakkige kennis als gegeven
  te schilderen, en dan eerst nog vergelijkingen te maken tussen twee verschillende kulturen, vind ik niet juist.

  • jasper van Der Burgh zegt op

   OP schrijft dat Thailand GEEN ontwikkelingsland meer is. Mischien wat beter lezen?

   • lung addie zegt op

    citaat/copy: ” Beide landen zijn ontwikkelingslanden.”
    Ofwel hoef ik opnieuw te leren lezen ofwel hoef ik minstens een nieuwe bril. Ik denk dat Jasper een andere versie van Thailandblog heeft want ik kan het woord “GEEN” nergens in de tekst terugvinden.

  • paulusxxx zegt op

   Thai gaan ook graag naar het strand hoor! Kijk maar eens op de stranden van Ban Saray en Sattahip.

 3. Tonny zegt op

  Ik vlieg 6 x per jaar met een binnenlandse vlucht . Zie een paar buitenlanders en de rest is thais . En ontwikkelingsland vergeet dat maar . Denk dat je je hebt vergist met de naam van het land .

 4. Wilmus zegt op

  Weet niet waar U uw info vandaan hebt dat Thaien niet uitgaan of naar de stranden uitgaan doen ze zeker wel en naar de stranden in de weekends en daar gaan ze dan niet met een vliegtuig naartoe met de hele familie er is er altijd wel 1 bij met een pickup Braziliaanse mannen hebben meer geld dan de Thaise mannen en is de keuze voor blanke EU of zo U wilt westerse mannen snel gemaakt.

 5. Bert de Kort zegt op

  Beetje naïef, maar dat zijn de meeste Europese mannen. Meisjes uit goede Thaise gezinnen (opleiding, geld) gaan niet om met Europese mannen. In zulke kringen is dit “not done”, en wordt ten strengste afgekeurd en kan leiden tot uitstoting en onterving. Academisch gevormde en andere hoogopgeleide vrouwen staan wel open voor een relatie met een Europese man om de eenvoudige reden dat in het algemeen Thaise mannen geen trek hebben in een vrouw die meer in haar mars heeft dan zij. Zulke vrouwen willen ook met een Europese man weg uit Thailand omdat zij maar al te goed weten dat zij als minderwaardig of zelfs als “hoer” gezien worden. Alle andere dames die uit zijn op contact met Europese heren hebben economische en/of financiële beweegredenen.

 6. Bram zegt op

  Beste Maud
  Ik denk dat het argument inzake de (opleiding) van de in Thailand werkzame dokters je stelling eigenlijk impliciet tegenspreekt.
  Dat mensen hun hogere, gespecialiseerde opleidingen buiten hun eigen woon- en werklanden moeten gaan zoeken pleit immers niet meteen voor het (ontwikkelings)niveau van die woon- en werklanden.
  Daarnaast wil ik opmerken dat er wel degelijk Aziaten zijn die van het strand en de zee houden (weze het dat die daar effectief niet gaan liggen zonnebaden, meestal beschermen ze zich integendeel voor de zon).
  Maar als je eens wat leuke stranden bij bijvoorbeeld Sattahip, Bang Saray, Ban Chang en Rayong gaat bezoeken zal je merken dat 90% en meer van de aanwezigen daar rasechte Thais zijn.
  Ook wil ik opmerken dat het in de natuur van de vrouw/moeder zit om bij voorkeur een partner/vader van haar kinderen te verkiezen die haar en vooral haar kinderen zoveel mogelijk kansen op succesvol overleven kan bieden. In de moderne wereld biedt geld die kans beslist aan. Dat is een universeel, puur menselijk want instinctmatig gegeven.
  Wellicht speelt deze factor in een land als Thailand nog dat tikje extra omdat Thais nu eenmaal van oudsher worden opgevoed om in clanverhouding te leven en, als je daar ook maar even de kans toe krijgt, je troeven te gebruiken om je clan ook financieel en materieel te helpen. Of de kansarmen binnen die clan desnoods zelfs helemaal te onderhouden.
  Voor het overige ben ik het wel met je eens dat Thailand objectief beschouwd niet als een ontwikkelingsland moet worden aanzien.
  Bram

 7. Christina zegt op

  Hallo, Verbaasd zal je zijn hoeveel Braziliaanse vrouwen er met Nederlanders zijn getrouwd.
  Privé hebben we er mee te maken gehad en zodra ze alles had wat haar hartje begeerde kregen we een schop binnen gehaald als Sinterklaas op vakantie naar Brazilië binnen 3 dagen weer thuis nog nooit zo’n agresief persoon meegemaakt. Dat deed voor ons de deur dicht wat een gedaante verwisseling.
  Het stel is nu getrouwd maar scheiden kan niet zo maar ze heeft hem gemanipuleerd bankrekening Brazilië en huis op haar naam dan staat hij op straat staat. Vind wel dat hij het verdiend zo slecht als hij familie behandelde dit is ook iets wat nog steeds mij beroerd als ik het er over heb zelfs hun Nederlandse vrienden die ook met Braziliaanse dames waren ik heb nog nooit zo’n ongeregeld zooitje gezien hoe kan je als man zijnde je zo laten manipuleren. Doe mij dan maar een Thaise.
  Het contact is niet meer en zal er ook nooit meer zijn als je door haar met de dood wordt bedreigd en je vlucht naar een hotel waar de manager ons opving dat was klasse.

 8. Dirk zegt op

  Als je al vijf keer in Thailand bent geweest, dan weet je natuurlijk wel hoe de hazen hier lopen. Nog geen Thai ontmoet, die even ontspannen is, maar altijd bij wijze van spreken 24 uur per dag werkt. Terwijl ze het wereldrecord hangmat liggen regelmatig verbeteren, toch even op de verkeerde plaatsen geweest. Met welke luchtvaartmij je vliegt is me ook een raadsel, maar de wachtruimte hier op het vliegveld zit afgeladen met Thaise mensen. Om je even uit de droom te helpen, Thailand is een land wat niet zo makkelijk te doorgronden is, veel tegenstellingen, hard werkende mensen, goede gezinnen, maar ook het tegenovergestelde. Een land zonder sociale goede voorzieningen, dat maakt geld mede belangrijk.
  Ten aanzien van de reacties zie ik toch regelmatig een oordeel over ouderen uitgesproken in de trant van:
  een vieze vette oudere, die uitspraak zegt veel hoe je zelf tegen het leven aankijkt en vergeet dat je ook op een dag tot de categorie ouderen behoort. Ik zal het maar jeugdige arrogantie en onbenul noemen.

 9. Patrick zegt op

  Wat een NO-SENCE ( = noncense ) zeg !
  Te gek voor woorden !
  Beide kulturen zijn zo verschillend dat zij juist het reizen zo boeiend maken.
  Wat niet wegneemt dat elk wel ergens zijn voorkeur aan geeft.
  Leve het ” Multikulturele ”

 10. Tino Kuis zegt op

  Ja, ik herken het helemaal! Heeelemaal! Buitenlandse mannen die met Thaise vrouwen trouwen zijn niet fier op eigen volk! Trouw met je eigen volk! Horen jullie dat?

  Leuk om nog even te luisteren naar ‘Waar de blanke top der duinen………’

  https://www.youtube.com/watch?v=y0ByuI9CWkE

  Tot welk volk behoort mijn Thais/Nederlandse zoon? Eigen volk…..met wie moet hij trouwen om niet de gram op te wekken van deze en gene?

  Zucht……….

 11. Willem zegt op

  Nou, ik ben het niet helemaal eens met je: ik ken tientallen Braziliaanse dames die met een Nederlander getrouwd zijn (of waren).. En heel veel dames daar proberen via een buitenlander sociaal op een hoger plan te komen door naar Europa te komen.

 12. Sjaak S zegt op

  Ik was 23 jaar met een Braziliaanse getrouwd en kwam daardoor veel in Brazilië. Nu woon ik al bijna vijf jaar in Thailand en ken mijn vrouw van hier al bijna zes jaar.
  Dus we gaan het over verschillen hebben? Die zijn er natuurlijk.
  Behalve dat beide landen sterk in grootte verschillen is natuurlijk ook de bevolking heel anders. De Braziliaanse bevolking bestaat voornamelijk uit afstammelingen van Europeanen, Afrikanen, Japanners en mensen uit het Arabische deel van de wereld.
  Ga je naar de verschillen in levensstijl kijken, is het nu niet bepaald anders hier of in Brazilië. In Bangkok gaan de Thais net zo goed uit in hun favoriete gelegenheden zoals de Brazilianen dat doen in Rio de Janeiro, São Paulo of welke grote stad dan ook.
  Ik was dit weekend in Khao Sok (waarover ik nog wil berichten) en daar waren net zo goed veel Thais op vakantie. Ook hier in Hua Hin zijn in de weekenden telkens veel Thaise families op vakantie. Dus daar ook geen verschil.
  Wat winkels betreft of ook zelfs wat “bedelen” betreft is er wel een verschil: ik werd in Brazilië niet slechter of beter behandeld dan een andere klant. Wel met iets meer nieuwsgierigheid, maar zeker niet in de zin van dat ik meer geld zou achter laten.
  Wat bedelaars betreft, werd ik in Brazilië zelden of nooit lastig gevallen. Hier in Thailand zien ze je natuurlijk als buitenlander van verre komen en word je er eerder uitgepikt dan dat ze een Thai lastig vallen. Misschien ook omdat veel buitenlanders zich hier genoodzaakt voelen te helpen, dus valt er meer te halen.
  In Brazilië werden Brazilianen net zo goed aangesproken als buitenlanders…
  Ook in Brazilië zijn er genoeg plaatsen waar je als buitenlander aan je trekken komt en waar vrouwen hopen een buitenlander te ontmoeten. Ook vaak dezelfde redenen: geld is er natuurlijk één van, maar ook omdat buitenlanders uit diverse landen de twijfelachtige faam hebben minder vreemd te gaan. Net zoals dat hier in Thailand ook gedacht wordt.
  In 2011 zat ik echt te piekeren over welk land ik naar toe zou gaan na mijn pensionering. Lange tijd was Brazilië mijn favoriet, maar uiteindelijk werd het Thailand omdat ik hier mijn huidige vrouw leerde kennen. Maar ondanks dat ik heel gelukkig met haar ben, mis ik mijn Braziliaanse familie – de familie van mijn ex-vrouw, die me altijd met respect behandeld hebben.
  En hier is nu wel een super groot verschil: bij een huwelijk met een Braziliaanse hoef je niet bij iedere cent te denken dat de familie van je vrouw minstens 1/3 opeist van je uitgaves. In Brazilië hoefde ik me niet te verantwoorden en mijn ex werd nooit door haar familie lastig gevallen om voor kosten op te komen. Dat is hier helaas wel het geval.
  Een ander verschil is natuurlijk de Braziliaanse keuken. In hoofdzaak rijst, bonen en een stuk vlees (in vele variaties) of vis. Beroemd is de feijoada, een heerlijk bonengerecht, dat ik soms hier ook maak of de pão de quijo – oftewel kaasbroodjes, gemaakt van tapiocameel, olijfolie e.d. Ook hiervan vind ik de ingrediënten in de supermarkten en maak ik het af en toe.
  Zelfs een caipirinha kon ik laatst hier nog drinken…. iets anders dan Hong Tong Coke!

  Ik kan echt wel doorgaan. Er zijn ook veel overeenkomsten: het armste deel van de bevolking van Brazilië komt uit het Noordoosten, net als hier. Ook daar is het noordoosten vaak droog en is er weinig werk. Alleen is dat noordoosten in Brazilië groter dan Thailand zelf.
  Transvestieten, of Katoys heb je in Brazilië ook in grote mate. Een Braziliaanse man die met een ladyboy naar bed gaat, vindt niet dat ie vreemd gaat. Een oom van mijn ex stond er bekend om dat hij daar de voorkeur aan gaf.

  Werken in Brazilië? Vraag het mijn dochter, die de afgelopen vijf jaar in Salvador Bahia woont. 10 uur per dag is niet ongewoon, velen hebben twee tot zelfs drie banen omdat ze het anders niet bolwerken. Er is daar net zoveel corruptie als hier.

  Qua landschap zie je rondom Rio de Janeiro, maar ook andere delen van het land, dezelfde schoonheid als hier in Thailand… Daar, net als hier is het geweldig.

  Verschil is er weer tussen de stranden en de manier van leven. Hier in Thailand kun je met alle waarschijnlijkheid ‘s avonds op een strand lopen en je zult hooguit door honden lastig gevallen worden. In vele plaatsen in Brazilië speel je met je leven als je dat doet. Een vriend van mij die nu ook hier voor een groot deel van het jaar in Thailand woont, is in Brazilië al een paar keer overvallen (mijn dochter ook), maar ook al met een mes gestoken en ook al een kogel gevangen… hij heeft het ternauwernood overleeft.

  Woon je in Brazilië, zul je naar alle waarschijnlijkheid prikkeldraad, schrikdraad of glas op je muur hebben, indien je een alleen staand huis hebt. De condominiums in Brazilië zijn vele malen beter bewaakt dan in Thailand, en toch zal het daar vaker voorkomen dat je woning of appartement leeggeroofd wordt.
  De criminaliteit is veel hoger en ook veel gewelddadiger dan hier in Thailand. Ook daar kan ik het een en ander over vertellen.

  In Brazilië kun je als buitenlander zonder al te veel problemen werken en kun je doen waar je zin in hebt…. hier.. ja ja dat weten we allemaal….

  Wel heb je als buitenlander veel sneller aansluiting bij de Brazilianen en wordt je ook beter opgenomen in een familie – zonder als wandelende ATM gezien te worden. Vriendschap is vaak zonder bijbedoeling, niets anders dan de behoefte om vriendschap te hebben. Dat is hier in Thailand een ander niveau…

  Ik kan nog langer doorgaan…. Brazilië is een geweldig land. Thailand is heerlijk om in te leven… Thailand is veilig om in te leven, vergeleken met Brazilië en ook goedkoper…. een pluspunt voor hier.

 13. Francois Nang Lae zegt op

  Rio ligt bijna twee keer zo ver van Bangkok als Amsterdam. Logisch dus dat Nederlanders en Thai veel meer op elkaar lijken dan Brazilianen en Thai. Daarom vallen de verschillen tussen Brazilianen en Thai je natuurlijk zo op. 😉

 14. Henk zegt op

  in Brazilië ben ik nog nooit geweest maar volgens mij ben jij nog nooit in Thailand geweest ,mocht ik me hier in vergissen dan ben jij toch gegarandeerd in een ander Thailand geweest als waar ik al 28 jaar kom en sinds 2008 permanent woon .Er zijn natuurlijk mensen die hard werken en het merendeel van de overige Thaise mensen mogen daar graag naar kijken hoe dat gaat .Er zijn maar weing Thaise mensen die het iets interesseert of jij iets bij hen koopt of ergens bij de concurrent ,dat blijkt ook wel uit het feit dat ze je nooit terug zullen bellen als ze iets bij de leverancier moeten bestellen .Ik heb toch al vele binnenlandse vluchten gemaakt en was bijna altijd de enigste farang .Ga inderdaad eens in het weekend naar BangSean en je zal opvallen door je huidskleur .Al met al eigenlijk het tegenovergestelde zijn mijn ervaringen ten opzichte van jou ervaringen .Mocht je voor de 6e keer naar Thailand komen :::Welkom en zet je andere bril eens op .

 15. Sjaak S zegt op

  Corretje, nu spreek je jezelf tegen. Je zegt dat het niet gebeurt, maar in principe dat je vrouw ervoor zorgt dat iemand die om geld komt vragen een glas water kan krijgen.
  Dus er komen toch mensen aan de deur, of niet?

  Een buurman van mij kocht een jaar of twee een auto. Zijn vrouw kreeg de grootste ruzie met haar zus, omdat zij ook een auto wilde kopen en het maar niet kon begrijpen dat zij niet even een paar duizend baht konden ophoesten. Zij hadden toch immers een auto kunnen kopen, nietwaar?
  Mijn vrouw zal aan haar familie nooit vertellen hoeveel zij bij elkaar gespaard heeft, omdat ze weet dat ze dan helemaal geen rust meer heeft. Schoonmoeder belt steevast aan het eind van de maand om te klagen dat er niet genoeg geld is en wat ze niet alles moet betalen.
  Ik hoef je niet alle verhalen op te sommen die hier hun omloop doen. We worden niet voor niets wandelende ATM’s genoemd. Ons eenzijdig denken echter laat ons vermoeden dat dit alleen bij Farangs gebeurt.
  Thaise mannen klagen er niet snel over, maar zij worden net zo goed uitgebuit. De zoon van mijn vrouw had een aantal maanden geleden een zwaar ongeluk. Het eerste waar zijn schoonfamilie zich zorgen over maakte was de auto, want die hadden ze hem op afbetaling laten kopen en waar de helft van zijn salaris heen ging. Door het ongeluk had hij – en 9 leden van de schoonfamilie – geen inkomen meer. Mijn vrouw ging natuurlijk naar het ziekenhuis, 800 km hiervandaan om voor hem te zorgen.
  Hij stuurde haar weer naar huis terug, toen hij enigszins op krachten was, want de schoonfamilie vond het heel gewoon dat mijn vrouw voor bijna alles betaalde. Eentje had zelfs het lef om van de 1000 baht voor medicijnen 200 te “lenen” om whiskey voor haarzelf te kunnen kopen!!!
  We willen hem heel graag helpen, maar doen het niet, omdat we weten dat zijn schoonfamilie het geld onder elkaar verdeelt. Is dat niet vreselijk? Dit tussendoor.
  Maar goed, hierdoor wordt mijn vrouw wel gierig genoemd en is ze een slechte dochter, omdat zij ook niet voor haar familie gaat werken (doen hun dat????). Mijn persoonlijke geluk is dat mijn vrouw aan haar eigen en mijn toekomst denkt en niet de hele tijd probeert een “goede dochter” te zijn. Het maakt haar niet gelukkig en ze heeft er soms moeite mee, maar komen er slechte tijden, zal niemand van de familie komen om te helpen.

  Jaren geleden heb ik mijn ex-schoonvader geld geleend toen hij in financiële problemen zat. Ik denk dat hij daarna over de jaren het tienvoudige terug betaald heeft. Een paar jaar voor de scheiding met mijn ex-vrouw heeft hij haar hele studie in Brazilië betaald. Mijn ex was toen al ver in de veertig en studeerde via internet aan een uni in Rio de Janeiro.

  Ik kan echt uren doorgaan over dit thema… feit is dat ik iedereen bijna iedereen die hier reageerde op het artikel van Steven gelijk geef, dat zijn verhaal wel erg snel gebaseerd was op een paar korte waarnemingen, maar niet op jarenlange ervaring en belevenissen.

  • Bram zegt op

   Heel mooi en vooral eerlijk en waarheidsgetrouw commentaar Sjaak.
   Moedig ook dat je dit taboe zo eerlijk durft te bespreken.
   Als alle farangs deden zoals jij zouden veel meer Thaise partners hen daarin volgen, en hun verwanten daarmee indirect stimuleren om zelf het lot over hun eigen levenslot in handen te nemen.
   En als ze geloven dat dat niet zou stroken met hun Boeddhistisch geinspireerde levensovertuiging is dat natuurlijk hun volste recht. Maar dan moeten ze daar ook de (financiele en materiele) consequenties van dragen. In dat geval is armoede immers een keuze.
   Bram

 16. fred zegt op

  Het aantal Thaise vrouwen die iets willen beginnen met een buitenlandse man is een hele kleine minderheid. Sowieso zijn het alleen in de meeste gevallen alleen de meisjes uit de Isaan die azen op een buitenlander. Van al de Thais westerse koppels die ik ken is er geen één waar de vrouw niet uit de Isaan afkomstig is. Thaise vrouwen uit de iets betere klasse en al zeker niet de welstellende klasse gunnen een westerling zelfs geen blik….en dit in tegenstelling tot de Braziliaanse vrouwen.

  • chris zegt op

   beste Fred…
   Dat heb je helemaal verkeerd. Ik heb Thaise vrouwelijke collega’s (MBA, Ph.D) die een westerse man hebben. Ik heb ook Westerse vrienden (managers, docenten) die met een Thaise vrouw getrouwd zijn. En kijk eens televisie: menige presentatrice en actrice (en zeker niet altijd afkomstig uit de isan) hebben een westerse man. En tenslotte: enkele van mijn afgetudeerde studentes (ja,uit rijke families in Thailand) zijn de laatste jaren getrouwd met een westerling.
   De werled is gewoon kleiner geworden. Thais reizen ook over de wereld of studeren elders. En komsn dan aardige mannen tegen. En dat gaat alleen maar toenemen.

   • Sir Charles zegt op

    Ze zullen er ongetwijfeld zijn want behoor er zelf ook toe terwijl ik me niet eens begeef in ‘jouw’ kringen echter kan toch niet ontkennen dat daarentegen vrijwel alle landgenoten die ik ken zonder uitzondering een Isaanse vrouw/vriendin hebben.

  • chris zegt op

   o ja Fred, nog vergeten te vermelden:
   1. de oudste prinses was lange tijd getrouwd met een Amerikaan (en woonde in de USA)
   2. de oud-ambassadeur voor Thailand bij de EU in Brussel (een mevrouw) is getrouwd met mijn collega, een Fransman.
   Ik verkeer blijkbaar in andere kringen dan jij want ik ken eigenlijk niet 1 westerse man die getrouwd is met en Thaise uit de isan inclusief mijzelf. Hun vrouwen komen uit Bangkok, Rayong maar de meesten uit het zuiden van Thailand. (Chumporn, Prachuap Khirikan, Phuket)

 17. lung addie zegt op

  We hebben er dan toch een goede nieuwe aanwinst bij op het Thailandblog. We hebben een “antropoloog” erbij en dat is natuurlijk zeer welkom. Als schrijver, bij zijn analyse van het verschil tussen Thais en Brzalianen, zich zou kunnen steunen op een jarenlange “woonervaring” in beide landen dan zou de analyse mogelijk gefundeerde gronden kunnen hebben. Doch, na 5 maal in Thailand te zijn “geweest” en een paar maal in Brazilie, zo een analyse maken vind ik echt ongegrond.
  Het meeste klopt gewoon van geen kanten en steunt gewoon op niets dan op vertelsels van “horen zeggen”. Om over zo een onderwerp te kunnen oordelen moet je minstens enkele jaren tussen de lokale bevolking geleefd hebben.

 18. Slagerij van Kampen zegt op

  Heb jaren in Zuid en Midden Amerika rondgezworven toen ik jong was. Veel relaties gehad met vrouwen daar. Werd nooit geplukt, kan me ook niet herinneren ooit een cent voor een schoonfamilie te hebben gedokt. Trotse mensen, houden niet graag hun hand op bij een buitenlander. Thailand? ander verhaal!

  • Sir Charles zegt op

   Trotse mannen laten zich niet behandelen als een wandelende ATM door Thaise vrouwen cq hun familie. Slagerij van Kampen? Ander verhaal!

 19. NicoB zegt op

  Slagerij van Kampen, uw verhaal over Thailand is een ander verhaal, dat kennen we zolangzamerhand wel. Duidelijk is daarin, dat het vooral UW verhaal is en dat uw verhaal niet hetgeen is wat velen in Thailand niet overkomt, nl. een familie die u kennelijk uitmelkt, althans zo ervaart u dat en klaagt daar te pas en te onpas over.
  NicoB


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website