Beste lezers,

Ik woon al 12 jaar in Thailand en fiets graag. Onlangs nam ik mijn 7 jaar oude kale racefiets frame (destijds in Azië gekocht) mee naar Europa om daar wat herstelwerkzaamheden te laten plegen, en het vervolgens een week later weer mee terug te nemen naar Thailand.

De douane op Zaventum/Brussel hield me aan en stelde wat vragen die ik netjes en naar waarheid beantwoorde; hoe oud is de fiets (7 jaar), hoeveel was de nieuwwaarde (Euro 4.000), waarom liet ik de werkzaamheden niet in Thailand uitvoeren (risico van half werk), etc. etc. Ik hoefde uiteindelijk niets te betalen, maar kreeg wel een vreemd soort waarschuwing mee. Daar wilde ik graag meer over weten van mensen hier die het kunnen weten!

Er werd mij verteld dat ik eigenlijk een aankoopbewijs bij me moest hebben, en dat ze – als ze dat wilden – invoerrechten konden heffen want ik mag maar voor 430 Euro invoeren. Ik bracht nog in dat ik de fiets gewoon weer mee terug zou nemen over een week en dat er van invoer dus geen sprake was, maar toen mompelde de douanier iets over ‘tijdelijke import’ (ik vermoed dat hij daar zelf ook geen zin in had – waarschijnlijk een hoop papierwerk met een nul resultaat voor de Belgische overheid uiteindelijk). Maar het blijft vreemd.

Als je de waarde van een paar spijkerbroeken, een paar fatsoenlijke schoenen en een half fatsoenlijk horloge optelt zit je al snel aan die 430 Euro dus wat dat betreft kun je dan in theorie iedereen wel aanslaan. Ook zou het betekenen dat je als je van buiten de EU naar België reist met fiets voor bv een wielrenwedstrijd, dat je dan voor die fiets aangeslagen zou kunnen worden. Ik heb wereldwijd met de fiets gereisd en dit heb ik nog nooit meegemaakt.

Wilde de douanier slechts interessant doen of zat er wel iets in? Hoe zit het dan precies? Mag ik bijvoorbeeld wel met een Rolex van pakweg 10.000 Euro om de pols zonder problemen naar Europa reizen? Wie het weet mag het zeggen.

Groet,

Kees

31 reacties op “Van Thailand naar Europa: Moet ik een aankoopbewijs tonen om invoerrechten te voorkomen?”

 1. Sjaak S zegt op

  Nee, de man had gelijk. In principe zou je voor ieder apparaat dat je meeneemt van het ene naar het andere land een rekening moeten hebben. Aangezien zeer veel mensen met een laptop, tablet, telefoon of en horloge rondreizen wordt daar zelden naar gevraagd.
  Maar kom je met zoiets als een fietsframe, dan zou je wel moeten kunnen aantonen waar je dit gekocht hebt en ook niet van plan bent het te verkopen, dus weer mee terug te nemen. Normaal wordt hier ook geen ophef gemaakt, maar het valt wel onder import van goederen.

 2. eduard zegt op

  Bij mij werd er een rolex van 4000 euro ,,afgepakt,, bij terugreis uit Thailand.Gekocht in Holland en 4 jaar oud.Moest de bon van de juwelier bij me hebben en had ik niet.Dag later met bon teruggegaan en heb het horloge teruggehad, nadat ze nog een paar telefoontjes gepleegd hadden.Later bleek dat ze mijn juwelier gebeld hadden.Conclusie, neem copie s van de rekeningen van dure aangekochte goederen mee,bij een kennis enkele jaren geleden hetzelfde met een gouden halsketting gehad.Moest bon overleggen en die had hij niet .Had die ketting een keer in een cafe gekocht.Douane wilde invoerrechten.Hoe dit afgelopen is weet ik niet.Dus geen bon bij je van duurdere sieraden,? stop dan alles maar in je binnenzak.

  • Franky R. zegt op

   Of laat het thuis.
   Ik zal wel nooit begrijpen waarom er mensen zijn die dure sieraden meenemen op vakantie.

   Als ze toch al louter aan het strand liggen te bakken…

 3. John Chiang rai zegt op

  Deze fiets zal volgens de o.s link onder pleziervaartuigen vallen,waarmee je voorhebt tijdelijk in de EU te verblijven.
  Hiervoor kun je een tijdelijke vrijstelling van invoerrechten en BTW aanvragen.
  Voor alle andere dingen die je niet tijdelijk wilt invoeren,zul je onder de 430Euro regel vallen.
  Heb je voor deze artikelen geen inkoop of rekeningbewijs,worden ze van de Douane meestal na schatting en brochure prijs aangeslagen.
  Hier onder een link van de Nederlandse Douane,die te vergelijken is met ieder ander EU land.
  Ik zou het eerst goed navragen per E-mail bij hun,en zeker geen fouten maken in de veronderstelling dat alles wel goed zit
  https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/douane/wat_mag_niet_zomaar_in_uitvoeren/pleziervaartuig/pleziervaartuigen

 4. waarde430 zegt op

  Gaat over de daadwerkelijke aankoopprijs-ze weten heel goed hoe elke valuta om te rekenen in €-en voor een beetje nep-jeans betaal je in TH nog geen 5€.
  Dat bedrag geldt al heel lang (ik vermoed een omzetting van destijds NLG) en dat je er volgens jou weinig voor kan kopen doet geheel niet ter zake. Ik ben in de pre-EU tijd wel eens aangeslagen voor een boek besteld uit de Uk voor net boven de 50 NLG destijds. Met 21% BTW (in NL sinds kort) scheelt dat pappie staat dus al rond de 80 euries aan gemiste taxen! Belse tarieven zullen wel ietsje afwijken.

 5. Kees zegt op

  Formeel moet je alles boven de limiet aangeven en daar worden dan invoerrechten over geheven. Geldt niet alleen in België. De rolex kun je dus niet zomaar meenemen. Dat mensen iets niet aangeven komt natuurlijk vaak voor, maar is formeel fout. Als je problemen wilt voorkomen is het dus verstandig een aankoopbewijs mee te nemen. Voor mijn laptop neem ik nooit een aankoopbewijs mee, maar ze kunnen er dus vragen over stellen. Nog nooit gedaan overigens.

  • Kees zegt op

   Als je in Azie of buiten de EU woont moet je dus in principe aankoopbewijzen van zo’n beetje de hele inhoud van je koffer meenemen begrijp ik?

   • Harry Romijn zegt op

    In feite wel.
    Dat men over die gestopte sokken niet zo zal zeuren, is een ander verhaal.
    Maar nu die 8 maatkostuums, zo duidelijk NIET in NL gemaakt… of die 10 zijden jurken.. of… of die Buffalo leren koffer…

    U HOEFT ze toch niet naar NL / EU mee te nemen…

    • Kees zegt op

     Als je langere tijd in Azië woont ontkom je er niet aan dat zo’n beetje alles wat je op reis mee neemt naar de EU in Azië gekocht is…je zou toch gewoon met je persoonijke bezittingen rond moeten kunnen reizen zonder daarover lastig gevallen te worden, niet meer en niet minder

  • Kees zegt op

   PS en aankoopbewijs van de koffer zelf, want die zijn ook niet goedkoop…

 6. Kees zegt op

  Bedankt voor de reacties tot zover. Ordinaire geldklopperij van de overheid begrijp ik dus. Invoerrechten betalen op goederen die ook echt ingevoerd worden, OK, heb ik geen moeite mee. Maar dit is reizigers pesten. Je komt naar de EU om daar je geld uit te geven (incl. BTW) ipv dat je dat in Thailand doet (mbt herstellen frame), zou je als waardering met een rekening gepresenteerd worden voor invoerrechten voor iets dat je niet eens permanent invoert. Nou ja goed, niks betaald, die douanier die verder overigens best vriendelijk was voelde zelf ook het absurde wel aan denk ik. Je zal maar een eikel treffen toevallig…

  • Harry Romijn zegt op

   Nix geldklopperij van de Overheid. JIJ voert iets de EU in, en men moet u maar op uw ogen geloven, dat u het ook weer uitvoert. Vroeger deden ze dat wel eens met een stempel in je paspoort, een zg carnet. En dan janken bij de terugreis, als de “fiets”er niet bij is, en je dus niet vertrekken kan.
   Dat de ene douanier soepeler is dan de andere… is een menselijk gegeven.
   Ter vergelijk, doch al wat jaartjes gelden: zwager had in Zd-Duitsland een autoprobleem. Moest en revisiemotor in en nog wat. Aan de NLe grens mooi BTW daarover betalen. ( en de Duitse kon hij dan terugclaimen)
   Met z’n allen moeten we De Grote Gemeenschappelijke Pot, ook wel ‘s Rijks schatkist, vullen , waarmee allerlei kosten weer betaald moeten worden. En over ieders bijdrage, resp. over welke zaken een bijdrage gevraagd wordt, is al heel lang geleden democratisch vastgelegd.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Kees ,ik heb toch de indruk dat je er nog steeds weinig van begrepen hebt.
   Jij krijgt als je de procedure in jou geval goed zou verrichten,helemaal geen rekening gepresenteerd, maar een vrijstelling van invoerbelasting en BTW.
   Trouwens als je het goed zou begrijpen,zou je merken dat als je in Nederland en ook Thailand een buitenlands product zou kopen,dat je automatisch de invoerbelasting reeds meebetaald,die de Import firma voor jou reeds betaald heeft
   Als jij een sigaretten winkeltje in Nederland zou hebben,en je voordurend zou zien dat jou vroegere klanten nu opeens belastingvrije sigaretten van buiten de EU zonder problemen limitvrij konden invoeren,dan zou je precies weten dat het niet alleen geldklopperij is,maar ook een bescherming voor jou dagelijkse brood.

   • Kees zegt op

    Ik heb in de export gewerkt en dat is me allemaal bekend. Waar het mij met name om gaat is dat je m.i. gewoon zonder problemen met persoonlijke bezittingen rond zou moeten kunnen reizen. Van invoer was geen sprake en dat had ik ook aan kunnen tonen dmv correspondentie met de hersteller waarin ik duidelijke afspraken had gemaakt dat het frame op een bepaalde datum weer klaar moest zijn vanwege terugreis naar Thailand. Die correspondentie hoefden ze niet te zien, maar wel een waarschuwing afgeven. Dat is een beetje indruk maken dan denk ik.

  • Leo Th. zegt op

   Wanneer je woonachtig bent buiten Europa kan je onder bepaalde voorwaarden de BTW over aangekochte goederen bij vertrek uit Nederland/België terugvorderen. Wellicht geldt dat ook voor betaalde BTW over diensten. Het BTW-tarief voor fietsenmakers bedraagt in Nederland 9%.
   Of het dus de moeite waard is om de berekende BTW voor het herstellen van je fietsframe eventueel terug te krijgen, valt te bezien en de fietsenmaker moet daartoe ook nog eens bereid zijn.

 7. Kees zegt op

  PS zal volgende keer een bonnetje op laten maken voor 10,000 THB of zo bij de lokale fietsenmaker hier wat k dan bij me draag…heb wel eens een biertje voor ‘m betaald dus dat doet ie meteen.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Kees,een fiets die meer waard is als 10.000Baht is meestal een merkfiets waar de Europese Douane jou precies van kan vertellen wat deze ongeveer gekost heeft.
   Het zelfde geld precies zo voor andere merk artikelen,die door de douane ontdekt worden.
   Als de ambtenaar echt lastig wordt,dan zouden de meeste farangs en vooral hun Thaivrouwen reeds enorm veel last krijgen met het invoeren van hun goudkettingen.
   Bij controle kunnen ze, als je de uitgang,, Nothing to declare ”neemt,erg lastig worden als je niet genoeg bewijzen hebt,dit goud voor deze vakantie reeds gekocht te hebben.
   Kun je dit niet bewijzen,betaal je invoerbelasting,BTW,en een toegevoegde straf die meestal niet mals is.

   • Kees zegt op

    Kon foto’s overleggen van 7 jaar geleden dat ik op die fiets reed dus dat zou geen probleem zijn

  • karel zegt op

   Tja, kees,

   De reking van de Thaise fietsenmaker is in het Thai’s,
   Dus moet je ook een vertaling overleggen.
   Die dan door de Nederlandse of Belgische Ambassade is gelegaliseerd.
   En vervolgens door de immigratie dienst is gelegaliseerd.
   Maar in Nederland zal Mark Rutte ook wel graag een krabel zetten.
   en natuurlijk een handtekening van Junker. (Timmermans mag ook)

  • Harry Romijn zegt op

   Zet er dan wel op “second hand”, want anders wordt het janken, als die douanier heel goed doorheeft, dat het een zeer speciaal frame is ( want anders neemt u ‘m ook niet mee naar Europa voor wat “verbouwingen” ), uw bon verwerpt en er een heel ander bedrag van maakt, met soepelheid nul.
   Wel eens goederen Thailand ingehaald ? De “customs” hanteert een eigen lijst met historische prijzen. Als dan uw “inklaringsfactuur” te veel afwijkt, wordt deze verworpen, en slaat men er maar – een hele dure – slag naar. ( of naar Thais gebruik: een apart inlegvel erbij met het woord “Baht” erop. )

   • Kees zegt op

    De Thaise import duties zijn een loterij als je rechtstreeks via internet spullen uit het buitenland bestelt. De ene keer betaal je niets, de andere keer de volle mep waarbij zelfs invoerrechten over de verzendkosten (postzegels) berekend worden. Een goede manier om die willekeur en vaak hoge tarieven te omzeilen is de spullen bij een vriend in Europa af te laten leveren die ze vervolgens als ‘gift’ gemarkeerd weer doorstuurt naar Thailand. Maar goed, daar ging het hier niet over.

 8. Martin zegt op

  Hallo Kees,

  Eigenlijk had je bij uitvoer in Thailand aangifte moeten doen van tijdelijke uitvoer voor reparatie en hier in Europa aangifte van tijdelijke invoer voor reparatie.
  Bij vertrek moet je dan aangifte van wederuitvoer doen in Europa om de tijdelijke invoer aan te zuiveren. In Thailand moet je dan aangifte doen van weder invoer om de tijdelijke uitvoer aan te zuiveren.

  Zo hoort het officieel.

  Wat je op je lichaam draagt hoef je niet aan te geven. Als je sierraden draagt is er niets aan de hand. Echter als je die sierraden in je tas hebt, dan krijg je wel problemen om aan te tonen dat je ze al lang hebt en niet graag thuis wou laten liggen tijdens je vakantie om diefstal te voorkomen.

  • Kees zegt op

   Dat wat je op je lichaam draagt niet aan hoeft te geven is onzin natuurlijk. Als je op reis een nieuwe Rolex koopt en die toevallig draagt moet je die nog steeds aangeven natuurlijk. Maar goed, ik kan het eens proberen met de fiets over de schouder ipv in een doos de volgende keer…

   • Leo Th. zegt op

    Kees, je hebt in ieder geval wel gevoel voor humor! Verder hoop ik dat de fietshersteller zijn werkzaamheden goed uitvoert en jij weer veel veilige kilometers op je stalen ros in Thailand kan rijden.

  • Kees zegt op

   Volgens die redenatie had ik dat dan voor ALLE goederen die ik meenam wat boven die 430 uitkwam moeten doen, horloge, telefoon, laptop, ipad, de merk spijkerbroeken, de leren schoenen, etc. etc.

 9. Wilbert zegt op

  Hallo Kees,

  Als je goederen binnen de EU invoert heb je als reiziger een vrijstelling van 430 euro. Heb je goederen bij je met een hogere waarde moet je dit aangeven en belasting betalen. Als je in Thailand woont en je komt met een (echte) Rolex naar de EU voor een vakantie, hoef je deze natuurlijk niet in te voeren. Je moet dan wel aantonen dat je in Thailand woont, en dat je het horloge ook weer mee terug naar huis neemt. Als de Douane het niet vertrouwt, en ze denken dat je deze misschien aan een familielid cadeau geeft, kan het gebeuren dat het tijdelijk ingevoerd moet worden, en dat je bij het uitgaan uit de EU aan de Douane toont dat jet het horloge weer mee terug neemt. Dat is voor een reiziger best wel een gedoe en wordt niet snel gedaan.
  Is het andersom, woon je in de EU en ben je op vakantie naar Thailand met wat dure spullen die je gewoon thuis gekocht hebt, is het verstandig om je aankoopbonnen mee te nemen zodat je kan aantonen waar je het gekocht hebt.
  En het gaat niet alleen om de invoerrechten, dat is vaak niet zo heel veel, maar ook de binnenlandse belastingen, zoals in Nederland de BTW en mogelijk accijns.

  Let wel, een valse bon op laten maken riskeer je, naast de te betalen belasting, ook een boete. De Douane belt rustig naar de winkel van herkomst om het te controleren. Met het gebruik van internet is het ook redelijk eenvoudig om prijzen van merkartikelen te achterhalen.

  • Kees zegt op

   Ik kon aantonen dat ik in Thailand woon en ik kon aantonen dat ik de fiets niet invoerde (dmv correspondentie met de hersteller die ze ook nog hadden mogen bellen). Daarom vond ik de waarschuwing dus erg vreemd. Ik reisde gewoon met relatief oud persoonlijk bezit and kon dat makkelijk aantonen. Nou ja, als ze echt een poot hadden gehad om op te staan had ik de reiening wel gekregen denk ik dan want zo zijn ze ook wel weer.

   • John Chiang rai zegt op

    Het gaat niet alleen daarom dat je kunt aantonen waar je woont,je moet tevens,omdat je iets tijdelijk invoerd, de procedure doorlopen dat je vrijstelling vraagt van invoerbelasting en BTW.
    De correspondentie met de hersteller,en zelfs het telefonische navragen geeft geen enkel bewijs, dat je niet met deze hersteller onder een hoedje speelt,en zodoende een belastingvrij handeltje voert.
    Ook aan een foto kan geen enkele douane herkennen om de hoeveelste fiets van het zelfde merk het eigenlijk gaat,die je op deze belastingvrije manier probeert mee te nemen.
    Je moet gewoon de formulieren invullen dat je de fiets tijdelijk invoert,en bij de terugreis aantonen dat je de zelfde fiets weer uitvoert,zodat je een vrijstelling van belasting krijgt.
    Iemand die zelf in de Export gewerkt heeft,zou moeten weten dat fototjes en correspondentie met een firma of eventueel telefonisch navragen van een douane,nergens een normale procedure is.

    • Kees zegt op

     Zie mijn afsluitende conclusie hieronder. Er even van uitgaande dat je in Chiang Rai woont begrijp ik dat jij dus een hele papierwinkel opmaakt voor tijdelijke import van al je spullen als je eens een weekje naaar Nederland gaat? Want met alleen een smartphone zit je al boven die 430 Euro meestal hoor…

 10. Kees zegt op

  Bedankt voor alle reacties! Ik snap waarom er (in het algemeen) invoerrechten geheven worden op producten die ook echt ingevoerd worden, ik snap de 430 Euro limiet, ik snap dat je ingewikkelde papierwinkels op kunt zetten voor tijdelijke import en vervolgens weer de export van je hele hebben en houwen (niet echt praktisch) en ik snap dat een fietsdoos met ouwe fiets meer opvalt dan een dure splinternieuwe smartphone in je broekzak.

  Alle reacties nog eens nalopend denk ik dat het niet aannemelijk is dat ze echt gaan heffen op persoonlijk bezit waarvan je gemakkelijk kunt aantonen dat het al jaren in je bezit is en waarvan je aannemelijk kunt maken dat je het ook weer mee terug neemt. Ik HAD dat kunnen bewijzen indien gevraagd maar mijn verhaal op zich was blijkbaar aannemelijk genoeg. Daarnaast was het best een vriendelijke douanier. Blijft vreemd dat de man dan toch meende te moeten waarschuwen.

  Ik denk niet dat invoerrechten etc. bedoeld zijn om mensen die gewoon heen en weer reizen met hun persoonlijke bezittingen te pakken. De waarschuwing die ik kreeg neigde daar wel naar en als ze dat wel zouden gaan doen kan ik dat niet anders interpreteren als ordinaire geldklopperij.

  Nogmaals, bedankt voor de reacties. Ik zal me voor alle zekerheid nog iets beter indekken de volgende keer voor het geval ik dan wel een eikel tref.

 11. kawin.coene zegt op

  Wat je Rolex betreft,mag je die binnenbrengen in de Eu,tenminste als je een bewijs hebt dat deze is aangekocht in europa en het geen namaak is.
  Lionel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website