Uitschrijven uit Nederland met WIA en naar Thailand verhuizen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
19 februari 2019

Beste lezers,

Ik heb een WGA-vervolguitkering en een WIA toeslag- uitkering dat is een totaal sociaal minimum uitkering van 1195 euro bruto per maand. Kan ik me uitschrijven uit Nederland zodat ik toch genoeg geld heb (bruto/netto)?

Graag hier over informatie en hoeveel geld je overhoud na het uitschrijven in Nederland.

Groet,

Huibert

No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Uitschrijven uit Nederland met WIA en naar Thailand verhuizen?”

 1. erik zegt op

  Zover ik weet wordt jouw WGA-uitkering gekort wegens de woonlandfactor zodat je 40% bruto overhoudt. Dan hou je te weinig over om van te leven of je moet een dikke spaarpot hebben. Heb je geen of onvoldoende vermogen wacht dan tot AOW en pensioen ingaan.

  • erik zegt op

   En voor de volledigheid, bij emigratie naar Thailand vervallen jouw zorgpolis en de heffingskortingen.

 2. Frits zegt op

  Volgens de site van het UWV krijg je een korting van 0,4 landenfactor bij verhuizing naar Thailand. Je houdt dus 60 % van EUR 1195 over. (@erik benoemt ten onrechte deze korting als “woonlandfactor” en draait deze factor ook nog eens om.)
  Maar ook zonder deze korting heb je onvoldoende om te voldoen aan de inkomenseisen van Thai Immigration, nml ThB 65 K per maand; tenzij je voldoende spaargeld (ThB 800K) op een Thai bank hebt.
  Maar vergis je niet: als je EUR 700 overhoudt, tegen huidige lage koers, uitgeschreven ook uit de NL “ziekenfonds” wordt het leven er niet gemakkelijker op.
  Daarbij: jouw AOW voor later wordt per jaar wonen buiten Nederland jaarlijks met 2 % gekort.

  • erik zegt op

   Frits, wat is dat verkeerd gelezen hier?

   https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/internationaal/handhavingsverdrag-naar-welke-landen-kan-uitkering-mee/detail/overzicht-landen-waar-u-uw-uitkering-mee-naartoe-kunt-nemen

   Er staat ‘Uw uitkering wordt vermenigvuldigd met deze factor’ en die is voor Thailand 0,4.

   • Frits zegt op

    De letterlijke tekst (klik jouw link open) luidt: “Ontvangt u een vervolguitkering of gaat u deze ontvangen? Dan wordt die uitkering verlaagd met een ‘landenfactor’.” Voor Thailand is de landenfactor 0,4. Blift dus 0,6 over van EUR 1195.

    • stevenl zegt op

     Frits, je leest verkeerd. Er staat inderdaad dat de uitkering wordt verlaagd met een landenfactor, maar er staat ook ‘uw uitkering wordt vermenigvuldigd met (voor Thailand) een landenfactor van 0,4’. Dat laatste is heel concreet, jouw interpretatie staat er duidelijk niet.

 3. harry zegt op

  Zoals Erik al zegt over woonlandfactor en zorgpolis.Je noemt je leeftijd niet, maar bij uitschrijven uit Nederland verlies je ook nog een 2 % AOW per jaar dat je niet in Nederland woont.En als je geen dikke spaarpot hebt zal je niet aan de inkomens eisen voldoen om permanent in Thailand te wonen.Aangezien je een WGA uitkering hebt zal je gezondheid ook wel niet al te best zijn.Het word dan ook nog eens erg moeilijk om een ziektekosten verzekering in Thailand af te sluiten.Maar hier is al veel over geschreven in dit blog.

 4. Any zegt op

  Beste Huibert,
  Als je WGA ( werkhervatting gedeeltelijk arbeidsongeschikte ) uitkering heb dan kan je altijd opgeroepen worden voor een herkeuring en kan het UWV je weer aan het werk zetten.

 5. Peter A zegt op

  Beste Huibert,
  Zoals je aangeeft heb je een vervolguitkering van de WIA. Dat is 40% van het minimumloon. Hierbij krijg je nog een toeslag om aan het sociaal minimum te komen.
  Bij een uitschrijving uit Nederland vervalt de toeslag. Hierbij houd je alleen nog de vervolguitkering over. Deze vervolguitkering wordt nog eens met 60% gekort i.v.m. woonland beginsel. Je houd dus maar 40% van 40% van het minimumloon over. Dat is dus maar een habbekrats van wat je over houd. Tevens is dit bij lange na niet genoeg om aan de visum eisen van 65000 baht te voldoen.

  Tenzij je nog een Invaliditeitspensioen en eventueel een prepensioen erbij op kan tellen. Of een oude sok met een grote inhoud kan je het wel vergeten om je uit te laten schrijven en naar Thailand verhuizen.

  • Lammert de Haan zegt op

   Gelukkig wijs jij op een voor Huibert geldend wel heel belangrijk aspect wat ik in de eerdere reacties al had gemist, nl. het vervallen van de WIA-toeslag.

   Zie voor de uitzonderingen hierop de website van het UWV:
   https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/internationaal/handhavingsverdrag-naar-welke-landen-kan-uitkering-mee/detail/overzicht-landen-waar-u-uw-uitkering-mee-naartoe-kunt-nemen

   Via deze website kan Huibert een keus maken uit de landen waarvoor de meest gunstige condities gelden m.b.t. de export van uitkeringen van het UWV, mocht hij zo graag uit Nederland willen vertrekken.

   Voor wat betreft Thailand is over het toepassen van de landenfactor geprocedeerd. Zie de volgende uitspraak van de Rechtbank Amsterdam:
   https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2017:1767

 6. Herbert zegt op

  Te weinig uitkerings geld maar inhouding op uitkering geld niet meer is door rechtzaak omschreven als discriminatie en mag niet meer toegepast worden. Minimum inkomsten moeten 1650 euro zijn of equivalent op Thaise bankrekening

 7. rori zegt op

  8 maanden Thailand en 4 maanden Nederland of Belgie (verdragsland) gaan of blijven wonen.
  WIA uitkering is te laag.

  • Cornelis zegt op

   8 maanden Thailand? Hoe dan? Niet met een zgn. Retirement Extension van een Non-Immigrant visum, want dan moet je weer aan die inkomen/geld-op-de-bank eis voldoen……

 8. Jasper zegt op

  8 maanden Thailand is met wat ritselwerk wel te doen, de uitkering wordt door de ambassade in Den Haag waarschijnlijk gezien als voldoend aan de eisen voor retirement, hij hoevt alleen te zorgen dat er (tijdelijk) 20,000 euro aantoonbaar op zijn spaar/bankrekening staat in Nederland. Daar heb je goede vrienden voor! Je krijgt dan een multiple non-immigrant-O visum, hoe je alleen even 2 x de grens over voor een stempeltje en Bob’s your Uncle. In de 4 maanden die je dan in Nederland ben herhaal je deze procedure.

  De grote olivant in de porcelijnkast is echter die 1158 euro per maand. Zorgkosten etc. blijven doorlopen, dus zeg dat je vrij besteedbaar 1000 euro hebt. Gaat ticket en visum, plus 2 x visumruns van av. Dan is schraalhans, zeker in Thailand, ook keukenmeester. Ga je het niet op een leuke manier van redden hier in LOS.

 9. Martin Farang zegt op

  Ja dat kan en je krijgt 100% van je huidige uitkering zonder de toeslag. Die verlies je. Het is een werk gerelateerde uitkering die duurt tot je 67e c.q. aow leeftijd.
  Ik zit in hetzelfde schuitje.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website