Lezersvraag: Vragen over mijn tuinvijver in Hua Hin

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
20 augustus 2014

Beste lezers,

Een paar maanden geleden (in November 2013) begon ik met het bouwen van een betonnen vijver. Deze is nu bijna klaar en er staat ook water in. Nu heb ik deze vijver in meerdere bekkens verdeeld. Een groot bekken waarin ik niks heb, behalve veel ruimte en twee kleinere bekkens buiten die ik met planten en vissen wil bestukken.

Uit mijn oude sloot heb ik een paar honderd guppy’s gehaald, afkomelingen van een handvol die ik voor een paar baht gekocht had. Deze leven nu in de vijver en doen het goed. Ik heb zelfs het gevoel dat de vissen zich prettig voelen. Ook een paar algeneters (ze zien uit als Siamese algeneters) leven nu al meer dan een week in de vijver.
Maar waar ik nu problemen mee heb, zijn de planten. De waterlelies die ik in de bak zet, zijn na een tijd als het ware opgelost. Bijna alle planten gaan na een tijdje dood. Ik heb de planten tot nu toe in een pot gezet met de originele aarde waarmee ze kwamen. Zou het kunnen dat ze niet voldoende vers water kregen?

Nu heb ik in de kleine bakken op de bodem stenen liggen. Ik heb geen (vijver) aarde in de bak, omdat ik bang ben dat dit te veel troebel water zal veroorzaken en ik dacht dat de planten hun voedingstoffen uit het water halen. Nu heb ik twee nieuwe waterlelies gekocht en deze zonder bak met de kluit tussen de stenen gezet en deze met fijne kiezelstenen bedekt, zodat de vissen niet tussen de modder door kunnen wroeten. De planten verwelkten. Er komen echter nieuwe scheuten. Zou daarmee mijn probleem opgelost zijn en ik meer aarde om de planten heen moet verwerken?

Mijn waterplanten heb ik bij de lokale tuinwinkels gekocht. Het aanbod is echter niet zo groot. Ik wil graag meer zuurstofplanten in één van de kleine bakken zetten. Dit moet een mooie biotoop worden, waarin planten staan die het water filteren en waarin de vissen zich kunnen terugtrekken.

Als je dan in de grote bak staat en een duikbril opzet, kun je deze bekijken, net zoals een aquarium…

Weet ook iemand waar je het beste kunt gaan kijken voor een zuiger om de afval van de vissen van de bodem van de grote vijver te halen? Ik vrees dat de bodemdrainage niet zo goed werkt en dat ik dan af en toe met de zuiger erdoorheen moet…

Ook zou ik graag mooie aquariumvissen (dus hier in Thailand gewone hier levende vissen) in de vijver willen zetten.
De zijbak met waterplanten is groter dan de meeste aquaria die mensen binnen hebben…en omdat de vissen vrij kunnen zwemmen, kunnen ze ook door de grote bak heen flitsen.

Misschien woont er in Hua Hin of omgeving (Pranburi) iemand die mij nog een paar tips kan geven over de vissoorten die er hier verkrijgbaar zijn, planten en plaatsen waar ik die kan krijgen. In Hua Hin ken ik een kleine zaak die allerlei spullen voor aquaria verkoopt, maar ook daar is de keuze beperkt.

Ik heb ook al van de grote vismarkt in Ratchaburi gehoord. Ben er echter nog niet geweest. Wie kan me daar meer over vertellen?
Jullie zien, ik zit vol met vragen…. wie weet een paar antwoorden? Alvast bedankt.

Sjaak

8 reacties op “Lezersvraag: Vragen over mijn tuinvijver in Hua Hin”

 1. Bjorn zegt op

  Ik ben voor mijn vijver voor waterplanten en vissen geslaagd in Pranburi.
  Tussen het 1e en 2e stoplicht (Pranburi) zitten aan de linkerzijde verschillende planten winkels, met ook aanbod in waterplanten.
  Ik weet daar ook een vis (accessoires) winkel die kun je vinden als je bij het 3e kruispunt (stoplicht) naar rechts gaat en dan de 2e of 3e Soi aan de linkerkant, zit de zaak na zo’n 200 meter in de Soi aan de rechterkant.

  Recentelijk heb ik nog eens 500 algeneters gekocht bij Koi Family in Hua Hin (een Duitse specialist in vijvers)

 2. Jeroen zegt op

  Hallo,

  Heb zelf ook een aantal jaren geleden een betonnen vijver gebouwd. Heb ook wat problemen gehad.
  Veel was terug te leiden naar het feit dat het gebruikte beton veel stoffen afgaf welke de ph (zuurgraad) extreem verhoogde, dit heeft nadelige invloed op je planten en ook uiteindelijk de vissen.

  De oplossing was een coating aan te brengen op het beton die er voor zorgt dat deze stoffen tegen houdt.
  Het is naar mijn mening ook belangrijk om een groot deel van het water te vullen met regen water, hierdoor minder algen en de meeste vissen vinden het prettig, heb dit gedaan door een waterafvoer van mijn dak naar de vijver te leiden.

  Heb zelf arowana’s in de vijver (de goedkope zilveren). Deze moet je opkweken in een aquarium, aangezien ze nogal springerig zijn als ze jong zijn, heb er aardig wat verspeeld. Ook wat meervallen gekcoht afkomstig uit de amazone, meeste vissen zijn na vier jaar rond de 80 cm, groot dus, ze groeien hard hier. Heb zelfs een periode discusvissen in de vijver gehad, gingen lang mee maar te traag bij het voeren met al die veelvraten..

  Verder is het handig als de vijver veel zon vangt om een goede UV filter te gebruiken anders word de vijver op ten duur groen van de algen.

  Heb ook een schilpad die niet op het land hoeft, klein gekocht vier jaar geleden nu al rond de 50 cm,, vieren uit de hand wel grappig.

  Woon zelf in Phuket, weet hier de weg wel naar de viszaken, zijn er velen, een trip naar chatuchak in Bangkok is zeer de moeite waard als je vis wilt kopen, aanbod gigantisch.

  Hoop dat je wat hebt aan mijn opmerkingen.

  Groet jeroen

  • Rudy Van Goethem zegt op

   Hallo.

   Jeroen…

   Dan heb je veel geluk gehad met je discussen… ik had ooit dertig aquariums, waarin ik honderden discussen gekweekt heb, en een ionenfilter en een installatie om het water van de amazone na te bootsen, heb nog nooit gehoord dat ze overleven in regenwater, en ze overleefden enkel op zelf gemalen koeielever en maag, en de jongen op artemia’s, welk ik ook zelf kweekte…

   Wat die vijver betreft, het water wordt groen door het zonlicht, en de beste oplossing is inderdaad een of meerdere Uv-filters, maar dan is het probleem dat die UV-filters ook de bakterien doden die alle schadelijke afvalstoffen zoals nitriet en nitraat afbreken, en dat is zeker, als er een paar honderd vissen in je vijver zitten nefast.

   Waar veel vissen in zitten heb je een sterke filter met biobollen nodig, op een biobol kunnen zich miljoenen bacteriën vasthechten, en veel waterplanten… en een vijver die veel zonlicht vangt, krijgt sowieso algen, zelfs met een Uv-filter…

   En wat dat beton betreft, ik ben ooit tientallen Kois verloren door de schadelijke stoffen die uit het cement kwamen, de beste oplossing is om hem in beton te bouwen, dan een laag zand op de bodem en dan een folie in gans de vijver, tot aan de rand, en dat gaat je veel, in mijn geval dure sterfgevallen besparen…

   Mvg… Rudy …

 3. Sjaak S zegt op

  Dat zijn al inderdaad goede tips. Wat betreft de vijver heb ik er nog vergeten bij te schrijven, dat ik om de vijver waterdicht te maken, een betonmengsel van de firma Crocodile erop gesmeerd heb. Dit wordt een taaie gummi-achtige waterdichte laag. Daarna van dezelfde firma een kleur cement die weer waterafstotend is. Dus eigenlijk zouden van de betonblokken en het stucwerk geen stoffen meer in het water kunnen komen.
  Het water dat erin zit, is afkomstig van onze waterleiding. We wonen op het platteland en voor zover ik weet is er geen chloor of iets dergelijks toegevoegd aan het water. Maar het is hard. Ik begin al te vermoeden dat dit de reden is van het sterven van de meeste planten.
  Vandaag heb ik een testset gekocht in de winkel in Hua Hin die de hardheid van het water kan meten. Dit zal ik morgenochtend doen.
  Als dit het geval is, zal de komende regentijd een oplossing bieden….

  Rudy, wat zijn eigenlijk biobollen? Ik heb naast de vijver en de twee “waterplantbakken” drie grote filterbakken staan, waarin ook de pomp staat en waarin ik een laag stenen en een laag gewassen koraal heb en waardoor het water loopt. Deze lagen wil ik in de loop van de tijd aanvullen, omdat er plaats genoeg is. Hierdoor hoop ik genoeg oppervlakte te hebben voor de bacteriën. Deze biobollen, zijn dat deze plastic bollen met uitsteeksels?? Ik heb zulke vandaag in de winkel zien liggen.

  Bjorn, de duitse specialist in Hua Hin, bouwt hij vijvers? Ik was een paar maanden geleden bij een duitser in Soi 143, dat is van mij uit nog geen tien minuten rijden. Hij had prachtige projecten en legde vijvers aan bij o.a. hotels en resorts… Ik ben niet meer naar hem toe gegaan, omdat hij vertelde dat hij gestopt was met de verkoop van vissen. En hij was, toen hij nog vissen verkocht, in Koi’s gespecialiseerd. Ik vind het prachtige vissen, maar ik wil deze niet graag bij mijn kleine tropische vissen zetten. Dan heb je een te grote mengelmoes aan vissen die niet op elkaar afgestemd zijn…

  • Rudy Van Goethem zegt op

   Hallo…

   @ Sjaak…

   Biobollen zijn kunststof bollen ter grootte van een golfbal, met allemaal uitsteeksels erop… ik gebruikte ze altijd in al mijn kweekbakken, en ook een massa in de filter van mijn vijver… er kunnen zich een massa bacterien aan vasthechten, goede bacterien die nitriet en nitraat elimineren, want die afvalstoffen zijn dodelijk voor je vissen als je er veel hebt… ze zijn van witte kunststof, en kosten twee keer niks… vul het eerste compartiment van je filter met filter watt, en was die nooit uit, wring ze enkel uit, want die zit vol bakterien, en vul het tweede compartiment met een substraat om ook bakterien vast te houden, zoals biobollen… gaat niks aan de algen doen, maar wel het water gezond houden… weet niet of je in Thailand zoetwatermosselen kan krijgen, dat zijn hele grote, en filteren het water ook… en planten, veel planten…

   Succes!

   Mvg… Rudy …

 4. Henk zegt op

  Begin 2009 hebben we een vijver gemetseld van ongeveer 15 m3 .De vijver is helemaal gestukadoord .
  Op de boden hebben we grind liggen en er zitten 2 UV lampen in .In de vijver zwemmen ongeveer 20 koikarpers in van 15-60 centimeter .In al de jaren zijn er 2 koikarpers dood gegaan en het water is zo schoon al gekocht drinkwater uit de fles .Wel moeten we om de 2-3 maanden een paar deciliter antialg erin doen tegen de draadalg omdat die ondanks de UV toch soms aan de fontein e.d. vastplakt .Ook de enkele bloemen die er staan doen het prima .Succes verder met de bouw, bloemen en de vissen .

 5. Marcus zegt op

  In mijn jonge jaren heb ik veel vis in Nedrland gekweekt en de lebistes reticulatus , of wel het guppie, zij het dan met de lange staart en de volledig zwarte waren mijn kweek trost. De diamant goeramie was was mijn geliefde cyclade, de trichogaster trigopterus.

  Inderdaad de zuurgraad van het water, en vers beton geeft alkaline af, speels een rol. Een epoxy coating of met humus zuur compenseren. UV voor alg is wel leuk maar de alg die al ergens vast zit in de pool gaat er niet van weg, wel wat in oplossing rondzweeft, minder dan 10%?

  Het verwerken van het vissen afval. In de bodem van de pool, maak hem eerst leeg , leg je een header van PVC pijp met heel veel kleine gaatjes er in geboort, 2 mm niet groter, duizenden gaatjes , heel veel pijp met T stukken , bocht stukken, honderd meters of zo. Dit netwerk sluit je aan op de cisrculstie pomp. Daar boven op de pijpjes grof zand , een cm of 10. Fijner zand daar wer bovenop. Daar kan je je plantjes in planten. Het visvuil wordt de bodem in gezogen. De planten breken het af en gebruiken het als voeding. Wat er eventueel doorheen gaat, niet veel, komt in het filkter van de circulatie pomp.

  Nu uitlaat circulatie pomp, om veel O2 op te nemen, heel fijn terug sproeien, en eventueel een air injector in de leidiing plaatsen.

  Hou wel in de gaten dat er een max voor het aantal vis is.

  Planten, ge bruik wtre pest. Dit goret als de pest en houdt het water zuurstofrijk en breekt afvalstoffen af.

  De-nitrificatie is een anaerobic process and dat is dicht tegen rotten aan , vieze lucht, maar dan ben je wel heel ver gezonken

 6. Berend zegt op

  Ik heb hier ook last van gehad, maar bij mij waren het voornamelijk de vissen die de planten opaten. Vervelend, want door een tekort aan zuurstofplanten kreeg ik weer last van alg. Ik heb wel veel gehad aan deze website: http://www.vijverhulp.nl/draadalgen.htm. Misschien kun je daar ook nog iets nuttigs op vinden. Ik lees hier in de reacties wel wat goede tips die ik zeker eens toe ga passen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website