Trouwen met mijn vriendin in België en haar kansen op een job

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
12 juli 2018

Beste lezers,

Na een lange reis door Zuidoost Azië ben ik de liefde van mijn leven tegengekomen in Thailand. Ik heb besloten dat ik werkelijk met haar wil samen zijn, en desondanks ik persoonlijk niet echt een man ben die in het huwelijk gelooft, veronderstel ik dat dit onze enige kans is om werkelijk samen te zijn. Ikzelf ben 26 jaar, zei is 44.

Mijn vraag voor jullie is: Mijn vriendin komt uit een zeer welgesteld gezin in Bangkok en heeft een zeer goede studies in het verleden met 2 masters aan de universiteit van New York (Film Making & Video Production en Art & Webdesign) en meerdere certificaten. Ook in het verleden voor grote internationale bedrijven gewerkt zowel in Thailand als Amerika met een salaris van 100.000 THB+ (ongeveer 2500-3000 euro).

Haar CV ziet er dus duidelijk geschikt uit voor de Belgische jobbeurs. Het enige probleem waar ik me zorgen om maak en écht met de handen in de haren zit is of ze desondanks haar studies en ervaringen misschien niet een goede job zou kunnen vinden vanwege haar leeftijd? (44 jaar). Ik zou het enorm appreciëren als er mensen zijn die mij hier een antwoord op zouden kunnen geven of mij tenminste een vaag idee kunnen geven van hoe de jobmarkt er hier in België (Antwerpen) voor haar uit zou zien. Ik ben wanhoop nabij, want dit is écht de vrouw die ik in mijn leven wil hebben, maar ben oh zo bang dat haar leeftijd een probleem gaat geven hier op de jobmarkt.

Groetjes en dank bij voorbaat,

Thijs

22 reacties op “Trouwen met mijn vriendin in België en haar kansen op een job”

 1. Karel zegt op

  Eigen bedrijf? Als zzp-er iets in webdesign/video-producties doen?

  Maar kun je deze vraag niet beter bij een arbeidsbureau neerleggen ipv hier?
  Of ga vacatures doorlezen, open sollicitaties schrijven.

  • Thijs zegt op

   Ze houdt zich momenteel bezig als zzp-er in webdesign maar dat is slechts een passief inkomen.
   We zijn van plan om in de verdere toekomst een B&B te openen in Thailand maar dat is een puzzel om later op te lossen. Ons doel nu is om hier samen te kunnen werken terwijl we alle paperassen in orde brengen terwijl genoeg geld te sparen. Hiervoor dient zij een fulltime job te hebben , en vanwege haar studies en werkverleden zou ik het een zonde vinden moest het niet lukken. Als er iemand is die hier ervaring mee heeft is handig meegenomen

 2. Jasper zegt op

  Beste Thijs,

  Ik weet natuurlijk niet hoelang jullie elkaar kennen, maar is het niet een idee om het nuttige met het aangename te combineren door haar bijvoorbeeld eerst voor vakantie in Belgie te inviteren? In een 3-tal weken moet zij als professional zich toch wel een beeld kunnen vormen van de beroepsmogelijkheden in Antwerpen. Daarnaast, en wellicht belangrijker, kan ze kennis maken met het rijke Belgische leven, zo heel anders dan Thailand of New York om te kijken of het haar wel bevalt.
  Een visum moet geen probleem zijn gezien haar achtergrond.
  Geheimtip: nodig haar uit in het voor- of najaar, als het soms wat guur en onbehagelijk kan zijn. Een zomervakantie geeft beslist de verkeerde indruk!

  • Thijs zegt op

   Dag Jasper,

   Bedankt om te reageren.
   We hebben elkaar per toeval leren kennen aan het begin van mijn 8-maanden durende reis door Zuidoost Azië, sindsdien hebben we 8 maanden non stop samen gereisd, ben nu sinds een maand terug in België.
   We kennen elkaar dus 9 maanden waarvan we 8 samen hebben doorgebracht.
   In September komt ze inderdaad op bezoek voor een 15-tal dagen om de mogelijkheden te ontdekken, sfeer op te snuiven en uiteraard om elkaar terug te zien.
   Het leven hier is inderdaad héél anders dan in Thailand of New York. Ze is zich ook bewust van het feit dat ik (net als merendeels van ons op dit forum denk ik) leven in België in een oogwenk zou omruilen voor een leven in Thailand, en daar gaan we naar de toekomst gericht ook ons doel van maken. Ze heeft dus zeker geen rooskleurig beeld van leven in Europa 😉
   Ze heeft ook familie wonen in Rotterdam waar ze al aantal maanden heeft verbleven, Rotterdam is wel een beetje vergelijkbaar met Antwerpen.
   Als het binnen onze mogelijkheden lag dan was ik al meteen naar Thailand getrokken en waren we daar samen aan onze carriére begonnen, maar dat lijkt momenteel onmogelijk.

   Bedankt voor je reactie!

 3. rori zegt op

  Als eerste twee vragen.
  1. Waarom niet even een profiel aanmaken op het VDAB?
  2. Waarom niet even bij een bedrijf in deze sector gevraagd?
  In de regio Antwerpen, Gent, Sint Niklaas zitten er meerdere.

  Als je een profiel aanmaakt bij het VDAB kun je een inschatting maken op het aantal reacties.

  Mijn vragen verder.
  1. Spreekt ze vloeiend engels of thinglish?
  2. Zijn haar diploma’s gevalideerd in of bij een belgische instelling vergelijkbaar met het Nuufic zoals we deze in Nederland hebben.
  3. Als ze bij internationale bedrijven heeft gewerkt is het uit te zoeken of deze een vestiging in Belgie en of Nederland hebben. Daar eerst eens kijken. Mijn eerste thai is zo op een werkvisum nederland binnen gekomen.
  4. Is ze echt 44 jaar oud? Hmm 44 is echt oud hoor in haar werkomgeving is ze een grootmoeder. Daar maak je je terecht zelf al zorgen om. Als zij dus naar Belgie komt zal dat haar eerste teleurstelling zijn.
  Voor mensen boven de 40 is het heel lastig om een andere baan te vinden. Verder heeft ze hier geen sociale groep zoals zij in Thailand gewend is.
  Redenen van afwijking voor werk:
  Vaak overgekwalificeerd,geen frans of vlams cq duits, te duur en te vaak ziek. Oh daar kom je wel achter als zij of jij gaan solliciteren.
  5. Waarom ga jij niet een baan zoeken in Thailand? Is ook een oplossing. Zelfde motivatie als van haar om in Europa een baan te vinden en te zoeken.

  Verder als zij uit een “welgestelde” familie in Bangkok komt is het voor haar in Europa afzien. E ik bedoel echt afzien. Gaat haar luxe leventje heel snel missen. Tenzij jijzelf over een huis met minimaal 4 slaapkamers en voldoende huishoudelijke hulp beschikt.
  Is MIJN persoonlijke ervaring.

  • Thijs zegt op

   Dag Rori.

   Bedankt voor de nuttige informatie.
   Zolang ze niet in België woont is ze (denk ik) niet bevoegd om een profiel aan te maken op VDAB.

   1. Ze spreekt vloeiend Engels.

   2. Haar diploma’s zijn nog niet gevalideerd, maar aangezien het merendeel in New York is behaald en niet in Thailand ben ik niet zeker of dit vereist is (Maar zal het zeker nagaan)

   3. Daar zijn we naar op zoek. Helaas zijn er in België véél minder internationale bedrijven als ik Nederland. Phillips zou bvb ideaal zijn , daar heeft ze al 2 jaar voor gewerkt.

   4. Ja ze is 44, maar uiterlijk en persoonlijkheid is 30. Ze heeft nu ook in Bangkok moeite met een job te vinden door A: leeftijdcategorie en B: overgekwalificeerd.
   Vandaar ook mijn zorgen op de Belgishe jobmarkt. Ik hoop dat de capaciteiten en potentieel die ze beschikt dit goed maken.

   5. Daar heb ik al werk van proberen laatste keer dit ik in Thailand was, maar helaas is er voor ons Farangs weinig keuze buiten A engelse les te geven of B een eigen bedrijf beginnen. Daarom dat ons idee was samen in België tijdens een tijdsspan van 4-5 jaar te werken en vooruit te plannen terwijl we sparen om dan een B&B te openen in het Zuiden van Thailand (Koh Phayam).

   Met een “welgestelde” familie bedoel ik niet dat ze rijkeluis en verwend is opgegroeid, ook zei heeft hard moeten knokken in het begin van haar carriére, ook is ze al in Europa geweest dus ze heeft er een duidelijk beeld voor wat haar te wachtten staat. In September komt ze eerst 2 weken op bezoek, dan kan ze mede bepalen of het haar ligt of niet.

   Bedankt voor de reactie!

   • rori zegt op

    ze kan dus WEL een profiel aanmaken. Ik kan dat ook als nederlander. Je hoeft het niet te doen via je rijksregistratienummer kan ook via e-mail.

    1. Maar in Belgie werken betekend dus nederlands (vlaams) of en frans cq duits.

    2. laten doen kost bijna niets. Weet je meteen wat het waard is en wat het equivalent is.

    3. Afhankelijk van waar je woont wat let je om Philips eens aan te schrijven?
    Verder zijn er in Belgie zat buitenlandse bedrijven. een paar: Catterpillar, Atlas Copco, Friesland food, Scania, Powerpunch, Agfa Gevaerts, Anheuer Busch oftewel Ab-Inbev (is geen belgisch bedrijf meer hoor maar hoofdzakelijk braziliaans), Johnson & Johnson, Aquafin, Bekaert, EVS broadcast, Kinepolis, Proost, Barry Callebaut.
    Oh hiertussen zitten drie productie bedrijven voor films en entertainment.
    4. is overal een probleem. Vaak HR heel erg jonge mensen. denken daar heb je mijn vader of moeder.
    5. Kijk eens afhankelijk van je werksituatie bij internationale bedrijven cq multinationals in Belgie. Je zult verstelt staan wat er is. Schrijf ze aan of zoek via linked in naar managers ter plekke en bel ze gewoon eens op???
    Zo vond ik vroeger ook projecten. Hoef nu gelukkig niet meer.
    Vaak als je belt zijn ze verrast heb een goed verhaal klaar wat je kunt wat je hebt bereikt en wat je zoekt. Het ABC traject. Als ze inderdaad soms internationaal iets van plan zijn zitten ze ook vaak met het idee van wie gaat het doen. Bel je op het juiste moment en je hebt de juiste kanalen gaat het vanzelf.

   • rori zegt op

    Ze kan dus wel een profiel aanmaken. Oh voor nederlanders vdab is ongeveer werk.nl
    Ik kan dat ook als nederlander. Je hoeft het niet te doen via je rijksregistratienummer kan ook via alleen e-mail adres.

    1. Maar in Belgie werken betekend dus nederlands (vlaams) of en frans cq duits spreken

    2. laten doen kost bijna niets. Weet je meteen wat het waard is en wat het equivalent is.

    3. Afhankelijk van waar je woont wat let je om Philips eens aan te schrijven?
    Verder zijn er in Belgie zat buitenlandse bedrijven. een paar: Catterpillar, Atlas Copco, Friesland food, Scania, Powerpunch, Agfa Gevaerts, Anheuer Busch oftewel Ab-Inbev (is geen belgisch bedrijf meer hoor maar hoofdzakelijk braziliaans), Johnson & Johnson, Aquafin, Bekaert, EVS broadcast, Kinepolis, Proost, Barry Callebaut.
    Oh hiertussen zitten drie productie bedrijven voor films en entertainment.
    4. is overal een probleem. Vaak HR heel erg jonge mensen. denken daar heb je mijn vader of moeder>>>>>>>>
    5. Kijk eens afhankelijk van je werksituatie bij internationale bedrijven cq multinationals in Belgie. Je zult verstelt staan wat er is. Schrijf ze aan of zoek via linked in naar managers ter plekke en bel ze gewoon eens op???
    Zo vond ik vroeger ook projecten. Hoef nu gelukkig niet meer.
    Vaak als je belt zijn ze verrast heb een goed verhaal klaar wat je kunt wat je hebt bereikt en wat je zoekt. Het ABC traject. Als ze inderdaad soms internationaal iets van plan zijn zitten ze ook vaak met het idee van wie gaat het doen. Bel je op het juiste moment en je hebt de juiste kanalen gaat het vanzelf.

 4. Stefaan zegt op

  Beste Thijs,

  Is een job in België voor haar erg belangrijk ?

  Ik stel die vraag omdat mijn Thaise echtgenote van 47 geen job heeft in België. We hebben ons geen druk opgelegd voor een job voor haar. Mijn inkomen is modaal. We passen onze uitgaven vrijwel zorgeloos aan mijn inkomen. Ik heb wel een buffer uit het verleden die wij enkel zullen aanspreken in uitzonderlijke gevallen. Ik sluit niet uit dat mijn echtgenote naar een job zal zoeken na haar taalcursus.

  Een job voor je Thaise dame zal wel te vinden zijn, maar zal tijd vragen. Misschien eerst freelance om haar (nogmaals) te bewijzen.

  Ik vrees dat het leeftijdsverschil (dit keer in omgekeerde zin) geen reden zal zjn voor de DVZ om het moeilijk te maken.

  Succes !

  • Thijs zegt op

   Dag Stefaan.

   Ja, aangezien ik van plan verder te studeren voor Bedrijfsbeheer zijn we gedurende die tijd grotendeels afhankelijk van haar inkomen.

   Bedankt om te reageren!

 5. Eddy uit Oostende zegt op

  heel simpel ,ze heeft haar capaciteiten volgens haar CV-maar spreekt geen nederlands of frans.
  Geheel simpel:Vraag en aanbod.De rest kennen we wel en de arbeidsmarkt zal daarop wel reageren.
  In ieder geval :good luck.

 6. Hans zegt op

  Hallo Thijs,

  Allereerst wensen wij jullie samen heel veel geluk !

  Aangezien jullie uiteindelijke doel een B&B in Thailand is, waarom zou ze dan hier lang zoeken naar een job die past bij haar expertise ? Webdesign/video producties…., dat is een vechtmarkt waar ze als Thaise moeilijk tussen de allochtone Belgen zal kunnen komen. Mijn advies ? ga inderdaad geld sparen voor jullie toekomst inThailand en laat haar een ondergekwalificeerd job zoeken, die morgen gevonden is.

  Onze situatie is vergelijkbaar: mijn Thaise vrouw (40) is nu drie jaar in Nederland, inburgering gehaald, Nederlands paspoort in aantocht. Werkte als accountant in Thailand, maar is nu serveerster bij Van der Valk (horeca) !
  Straks hebben we alle mogelijkheden, waar dan ook (EU / TH ). Dus ik zou zeggen…: verstand op -0-, buffelen, paperassen in orde en wegwezen… Nogmaals: alle geluk en succes.

  • Hans zegt op

   uhmmm.. allochtone = autochtone natuurlijk…

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Neen hoor 😉

  • Thijs zegt op

   Dag Hans,

   Onze bedoeling is ook om inderdaad in het begin niet de lat te hoog te leggen, eerst al een voetje in de deur zetten. Voor ons is de Eurocard ook belangrijk, op deze manier kunnen we ook samen reizen naar andere landen buiten Belgie en Thailand , aangezien reizen van ons beiden de passie is.

   Bedankt om te reageren!

 7. Peter V. zegt op

  Als jullie doel is om ‘uiteindelijk’ in Thailand te gaan wonen, waarom dan niet direct?
  Aangezien zij hier 100k per maand kan verdienen, kunnen jullie -waarschijnlijk- makkelijk van haar inkomen rondkomen.
  En als jullie voor de wet getrouwd zijn, kan je als partner, met het juiste visum, ook werken.
  Daarmee sla je een hoop gedoe met inburgeren etc. over.

  • Thijs zegt op

   Dag Peter.

   100K is inderdaad meer als genoeg om als koppel van te leven. Maar ik wil niet in Thailand met mijn vingers liggen draaien en op haar kostten leven, ook zou ik in België graag mijn opleiding Bedrijfsbeheer afmaken , waarvoor ik een 2tal jaar nodig heb.

   Bedankt om te reageren!

 8. Ruud010 zegt op

  Beste Thijs, Ik zou het allemaal wat rustiger aandoen. Waarom zo hoteldebotel reageren omdat je nog steeds met een gevoel van verliefdheid rond hobbelt? Laat dat eerst eens zakken en bekijk dan eens rustig hoe de situatie ervoor staat. Je kent haar nog maar kort. Een rondreis van 8 maanden, aan het begin ontmoette je haar, ze ging met je mee, en nu wil je haar niet kwijt. Amper 1 maand terug in België maak jij je enorme kopzorgen, zeg je zelf, of ze hier wel een baan kan vinden. Terwijl je niet eens weet of jullie wel een relatie hebben die stand gaat houden.
  Eerst maar eens pas op de plaats maken en de realiteit onder ogen zien? Als zij al zoveel kwalificaties bezit: hoezo dan geen uitstekende baan in Thailand zelf, of als elders waar zij de opleidingen volgde, maar wel 8 maanden met jou mee op stap? Wanneer was haar laatste baan, en tot wanneer verdiende ze tot 100 ThB per maand? Hoezo laat ze dat alles los? En met al die kwalificaties toch met een wildvreemde naar een vreemd land verhuizen? Zo plotseling. Op stel en sprong. Of had ze een zeker plan?
  Als zij al kwalificaties bezit, en vloeiend Engels spreekt: waarom dan niet het vertrouwen dat ze competenties voldoende bezit om na een zekere periode van oriëntatie in België zich weet te vestigen? Als zij al zoveel kwalificaties bezit, waar blijft dan de uitdaging die zij en jullie willen aangaan? Hoezo dan dat jij zo driftig op zoek moet naar bevestiging dat condities en omstandigheden waarmee zij te maken krijgt gunstig moeten zijn? Trouwens: hoe zit het met jou dat je zo wanhopig bent?
  Ik zou het wat rustiger aandoen, zo nodig her en der informatie vergaren en omstandigheden verkennen, eind van het jaar nog eens een maandje naar haar teruggaan, en haar nogmaals in de ogen kijken.
  Als zij die volwassen hoogopgeleide vrouw is zoals je schetst is ze realistisch en zeker redelijk en zal ze jouw intenties om haar naar België te halen absoluut terdege weten te waarderen. Sukses.

  • Thijs zegt op

   Dag Ruud,

   Ze is nog maar 4 jaar terug van Amerika, heeft vorig jaar in September zelf ontslag genomen , vanwege een onverwacht overlijden van haar moeder had ze nood aan een break (Geen slimme keuze, maar begrijpelijk. Ben zelf ook door gelijkaardige redenen beginnen reizen) en is ze Azië beginnen rondreizen voor de eerste keer. Over haar kwalificaties en competenties maak ik me nogmaals géén zorgen, het is haar leeftijd.

   Bedankt voor het advies en te reageren!

 9. Polle zegt op

  Beste Thijs,

  Alvorens aan een job te denken voor je vriendin in Belgie zijn er andere hindernissen die je moet nemen.
  Je vriendin kan niet definitief in Belgie of een ander Schengen land komen wonen alvorens jullie mekaar 2 jaar kennen en jullie dit kunnen staven met de nodige bewijzen. Er zijn nog heel wat andere voorwaarden waar jullie aan moeten voldoen, deze kan je terugvinden op de website van het Ministerie.
  Dus eerste prioriteit is niet werk zoeken maar haar definitief in Belgie krijgen na de 2 jaar.
  Uit ervaring weet ik dat deze periode overbruggen soms lang kan duren maar in deze periode ga je ook beseffen of zij werkelijk de vrouw van je leven is.

  succes

  • Rob V. zegt op

   Dat ligt iets genuanceerder. Ik weet niet veel van immigratie naar België maar ik weet wel dat voor immigratie van een ongehuwde partner de DVZ kijkt naar de omstandigheden, er moet blijk zijn van een duurzame en exclusieve relatie op een dusdanige manier dat het met een gehuwd stel valt te vergelijken. Dat kan blijken uit bijvoorbeeld een relatie van minstens 2 jaar OF samenwoonst van 1 jaar OF een kind OF etc.

   Zie bijvoorbeeld wat Kruispunt/AGII hier over schrijft (al gaat dit over burgers van een EU onderdaan onder Directive 2004/38)
   http://agii.be/thema/de-unieburger-is-economisch-niet-actief-in-belgie/je-bent-unieburger/je-bent-een-ander-familielid-van-een-economisch-niet-actieve-unieburger/wat-zijn-de-voorwaarden-voor-gezinshereniging-als

   Voor zover mijn beperkte kennis van Belgische immigratie gaat deze vlieger ook op voor Belgen in Belgistan (ook hen die geen gebruik van EU recht hebben gemaakt) met een niet-EU partner. Maar dat kan Thijs het beste nog eens bij DVZ navragen. Voor een visum kort verblijf bij partner hanteert DVZ deze uitgangspunten, dat weet ik wel zeker.

   Mocht Thijs verhuizen naar Nederland dan zijn er andere eisen, zo valt hji dan onder EU recht (directive 2004/38 ) en met soepelere visum/immigratie regels dan dat België en Nederland voor eigen onderdanen hanteren. Voor Nederland volstaat samenwoonst van 6 maanden of een kind of andere blijk van een duurzame relatie (aantoonbare relatie serieuze van 6-12 maanden is ook al genoeg) . Mocht Thijs de EU (Nederland) route gaan doen dan hoeven ze dus aan lagere eisen te voldoen.

  • Thijs zegt op

   Dag Polle,

   Daar zijn we ons bewust van. Voordat we elkaar ontmoet hebben is ze al meermaals in Nederland en Duitsland geweest, we zijn van plan dit als fundering van onze relatie te gebruiken. Er is inderdaad een hele waslijst aan voorwaarden waar we rekening mee moeten houden om haar definitief hier te krijgen maar stapje voor stapje 😉

   Bedankt om te reageren!
   .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website