Trouwen in Thailand op huwelijkse voorwaarden?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
15 juli 2018

Beste lezers,

Binnenkort zijn mijn Thaise partner en ik van plan in Thailand te trouwen, na inlezen via internet kwam ik op de zogeheten ‘prenuptial agreements’ uit, oftewel huwelijkse voorwaarden. Tot mijn verbazing zie ik er alleen heel weinig over terug op dit blog.

Misschien is het iets nieuws, of misschien zijn de meeste Thailand-gangers helemaal niet getrouwd. Toch zou ik er graag meer over teruglezen en hoe de ervaringen zijn van andere (recent) getrouwden. Wat zijn de gemiddelde kosten en waar hebben jullie het laten doen?

Met vriendelijke groet,

Nico


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Trouwen in Thailand op huwelijkse voorwaarden?”

 1. Tino Kuis zegt op

  Het zou goed zijn als iedereen met een Thaise partner waar ze ook wonen het volgende boek koopt en leest:

  Thai Law for Foreigners, Benjawan Poomsak Becker, 2008, ISBN 978-1-887521-57-4, met een Engels en Thaise tekst.

  Huwelijkse voorwaarden worden door Thaise paren zelden gedaan, behalve in de hogere, rijkere klassen en men vindt het vaak een teken van wantrouwen, gebrek aan liefde etc. Toch verstandig om te doen.

  Alles kan er in geregeld worden, er zijn voor zover ik weet geen beperkingen in de wet. Wie bezit wat, waar gaat wat naar toe na een scheiding of overlijden etc. Een ervaren advocaat, tweetalig document, handtekening van beide partners en twee getuigen zijn voldoende. Kost 10-20.000 baht, heb ik ervaren. Maar meer of minder kan misschien ook.

 2. Ger-Korat zegt op

  De reden waarom er met voorwaarden in bijvoorbeeld Nederland wordt getrouwd is ter bescherming van het persoonlijk- of familiebezit. Nu is er in Thailand al bescherming van bijvoorbeeld het eigendom van grond, huis bedrijf en meer. Als dit voor het huwelijk in het bezit was van een van beiden dan blijft dit ook van degene tijdens en na het huwelijk; het wordt door het huwelijk geen gezamenlijk bezit. Dit is dan ook een reden waarom huwelijkse voorwaarden aanzienlijk minder zal voorkomen in Thailand vergeleken met Nederland want immers minder noodzakelijk.

  • Antonio zegt op

   Als ik me niet vergis is dit sinds 1-1-2018 ook in NL zo geregeld.

 3. Jos BKK zegt op

  Ik heb gebruik gemaakt van het standaard contract van Isaan Lawyers.
  Zie hier: http://www.isaanlawyers.com/downloads/prenuptial-agreement-thailand/
  Kosten: 800 THB

 4. Prawo zegt op

  Via huwelijkse voorwaarden regel je het huwelijksvermogensrecht zoals dat tussen de partners zal gelden.

  Ieder land heeft weer haar eigen regel van Internationaal Privaatrecht. Daar zit je aan vast als je niets regelt.

  Om aan te geven hoe ingewikkeld het is: voor o.a. Nederland geldt dat het recht van toepassing is van het land waar je na het trouwen als eerste tenminste zes maanden hebt gewoond (eerste huwelijksdomicilie). Waarbij dat recht inmiddels jaren later zonder dat je het wist weer van kleur kan zijn veranderd, bijv. omdat de partners inmiddels een gemeenschappelijke nationaliteit hebben of al heel lang ergens anders wonen.

  Meer zekerheid krijg je door in de voorwaarden een keuze te maken voor het recht van een bepaald land.
  Maar welk land blijft soms een lastige keuze.

  Ik zou zeggen: neem het land waarmee de meeste aanknopingspunten (nu en in de toekomst) bestaan en waar eventueel de meeste problemen zijn te verwachten bij de afwikkeling van een boedelscheiding (of nalatenschap). Kies dan ook een notaris in dat land voor het opstellen van de huwelijkse voorwaarden. Kunnen niet beide partners deze komen ondertekenen dan kan een notaris met machtigingen werken.

  Gaat het alleen om je eigen erfenis dan is het wellicht handiger een testament op te stellen. Dat kan ook na het trouwen.
  Verwacht je een erfenis in de familie? Laat die dan in HUN testament opnemen dat deze altijd voor de erfgenaam persoonlijk is en nooit in een gemeenschappelijke boedel zal vallen.

  Omdat alles via een notariële akte hoort te gaan lijkt me de notaris de juiste persoon om je over een en ander te adviseren.

 5. Nok zegt op

  Wanneer ga je in Thailand voor de wet trouwen met huwelijkse voorwaarden? Toch enkel als je grond, goed en geld hebt. Grond in Thailand kan niet als farang. Goed en geld wel. Als je dat wil beschermen sluit dan een burgerlijk huwelijk onder voorwaarden. vergeet niet huwelijk en voorwaarden ook in Nederland te doen registreren. dat ben je toch al verplicht, maar als het goed en geld in Nederland betreft, is dit wel zo verstandig. De meeste farang zijn in Thailand getrouwd zonder al te veel geld, maar kochten toch wat grond om er een huis op te zetten. De grond vervalt by Thai law aan de Thaise partner,en het huis is (zogenaamd) in eigendom verworven. Het huis is ingericht, een dikke auto voor de deur, vrouw (en kind) moeten onderhouden, zo ook de weekse boodschappen betaald. Hoezo huwelijkse voorwaarden?

 6. ronnie zegt op

  Zelf ben ik op huwelijkse voorwaarden getrouwd en tijdens de scheiding heb ik via de rechtbank moeten laten lopen omdat er geen overeenstemming was te komen tussen beide partners.
  Mijn pakket met notariële aktes betrof veel familie schenkingen ,erfenissen.

  De rechter had geen interesse om de zaak te behandelen omdat deze te complex was en moeten zelf maar via een bemiddelaar tot overeenstemming komen! (Maffiastaat der Nederlanden)
  Onkosten voor de rechtspraak leges kosten nu 1.500,- euro exclusief advocaat kosten.

  Mijn 3 advocaten kantoren die mij terzijde stonden hebben hun zakken gevuld en geen toevoegde waarden geleverd waardoor ik genoodzaakt was een rechtszaak tegen de advocaten aan te spannen.

  Het spel van de advocaten die familie recht doen zijn vrouwen die langen e-mails sturen zonder definitieve oplossingen.(Blijven langdurig om de zaak heen draaien totdat je bij de rechter mag langskomen.
  Mijn declaraties zijn mij kwijtgescholden die nog open stonden naar 2 jaar arbeid.
  Het rechtssysteem voor de burgers is voor geen belang van de overheid.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website