Beste lezers,

Stel je werkt als EU-onderdaan (Belgische of Nederlandse nationaliteit om het gemakkelijk te maken) in Thailand voor een multinational of voor een Thais bedrijf als werknemer met een contract van onbepaalde duur. Je bent volledig in orde met je papieren, je hebt een geldig visa en je hebt een work permit. Als je als expat werkt voor een bedrijf in Thailand, wordt er dan een deel van je maandelijks loon afgehouden door de Thaise overheid (=belasting) voor je publieke ziekteverzekering? Krijg je dan toegang tot medische hulp bij de ziekenhuizen van de overheid als expat?

Hoeveel kost een consultatie dan bij de dokter? Een expat wist mij te zeggen dat je dan 30 Baht betaalt voor een consultatie? Klopt dat?

Hoe zit het met de terugbetaling van medicijnen voor de Thai zelf en voor expats in Thailand?

Heb je vrije toegang tot specialisten? (bijvoorbeeld oogarts, oorarts,…).

Groet,

Yim (BE)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Toegang tot publieke ziektekostenverzekering in Thailand voor expats?”

 1. chris zegt op

  Ik werk hier nu 10 jaar en elk jaar wordt mijn contract in principe verlengd.
  Ik betaal social security en dat bedrag wordt automatisch van mijn salaris ingehouden. Ik kan een ziekenhuis kiezen waar ik naar toe wens te gaan uit een eindige lijst. Niet elk ziekenhuis staat daarop maar alleen de ziekenhuizen die met mijn werkgever een contract hebben. Als ik daarover niet tevreden ben kan ik 1 keer per jaar van ziekenhuis wisselen.
  Voor alle medische behandelingen en voor medicijnen betaal ik niks. (tandarts uitgezonderd).

  • willie zegt op

   Ok,maar betaal je in Nederland ook de ziektepremie,want als je onverwacht terug moet en je krijgt medische kosten,hoe zit het dan?

   • chris zegt op

    Nee. Ik woon niet in Nederland en heb er ook niks meer. Ik moet dus ook nooit onverwacht terug maar als ik ga , is dat voor familiebezoek, zaken (congres) gecombineerd met vakantie. Een reisverzekering voldoet dan. Jij betaalt toch ook geen ziektepremie in elk land waar je op vakantie gaat, of wel?

  • Petervz zegt op

   De info van Chris is wat onduidelijk.
   Iedere formele werkgever heeft de plicht Social Security bijdrage in te houden op het salaris. Dit is 5% van het salaris met een maximum van 5% van 15,000 baht/maand. Je betaald dus maximaal 750 baht per maand premie.
   Dit geeft dan onder meer recht op een beperkte medische verzekering in 1 van de ziekenhuizen die aangesloten zijn bij de Social Security Office. Dit zijn voornamelijk staatsziekenhuizen maar er zitten ook een aantal priveziekenhuizen bij.
   De vergoeding is echter beperkt, de wachtrijen zijn lang, en gratis verzorging krijg je alleen met de minimale verzorging die nodig is.
   De meeste grote bedrijven verzekeren hun top mensen dan ook nog particulier.

   • Tino Kuis zegt op

    Inderdaad, sommige ziekenhuizen hebben en een privé/particuliere en een Social Security Office afdeling. Bij de eerste ga je door een grote voordeur naar binnen en kom je in een magnifieke ruimte met veel vriendelijk personeel en bij de tweede moet je door een kleine achterdeur naar binnen en wordt je nors te woord gestaan.

    • chris zegt op

     beste Tino,
     Ik kom altijd door de grote voordeur binnen, wordt vriendelijker te woord gestaan dan in een Nederlands ziekenhuis; in dit geval ook nog eens door verpleegsters die filmsterren zouden kunnen zijn (krijgen fikse korting op de plastische chirurgie; mijn jongere ex-collega is met een ervan getrouwd en ik geef hem geen ongelijk want zulke dames vind je in Canada maar moeilijk). De wachtrijen zijn niet langer dan in Nederland en je wordt onmiddellijk geholpen als het echt nodig is (geen wachtrijen voor ingrepen zoals in Nederland omdat het geld op is) en als ik jou moet geloven zijn de doktoren hier net zo goed als in Nederland.
     Dus ik zie het probleem niet.
     En zouden expats zoals ik die voor Thais salaris werken en volgens de Thaise regels verzekerd zijn niet veel meer geintegreerd zijn in de Thaise samenleving dan de expat die in perfect Thais in een ziekenhuis uitlegt dat hij via Nederland particulier verzekerd is omdat hij de Thaise gezondheidszorg onder de maat vindt?

   • chris zegt op

    Wat is minimale verzorging? En welke patient cq dokter kan dat beoordelen?
    Om de situatie met Nederland te vergelijken:
    – er bestaan in mijn ervaring geen wachtrijen voor medische ingrepen(in tegenstelling tot Nederland, waar je soms GEEN verzorging krijgt terwijl je verzekerd bent);
    – ik krijg de medicijnen die ik nodig heb (mijn 92-jarige moeder in Nederland krijgt sinds kort sommige medicijnen die werkelijk hielpen niet meer omdat ze TE DUUR zijn; de farmaceutische industrien lachen zich een ongeluk, in de USA nog veel meer)
    – de wachtrijen zijn niet langer dan in Nederland (en ik heb met mijn zieke ex-vrouw ervaringen in ongeveer 10 ziekenhuzien in Nederland, van gewoon tot academisch);
    – de dokteren zijn niet slechter opgeleid dan de doktoren in Nederland (volgens dokter Tino).

    Kortom:er is volgens mij geen enkele reden om je particulier bij te verzekeren tenzij je de grote verzekeringsmaatschappijen rijker wilt maken. Zoals veel expats doen: maak een spaarpotje van je pensioen in het geval dat je ziek wordt.

    • Tino Kuis zegt op

     Beste Chris,

     Ja, patiënten in Thailand die geholpen worden onder het universele ziektekosten systeem (het oude 30-baht systeem) krijgen een minimale verzorging. Voor bepaalde behandelingen moeten ze vaak bijbetalen wat velen zich niet kunnen veroorloven. Voor particuliere patiënten of zij die vallen onder het Social Security Office is dat in veel mindere mate het geval. Zo is gemiddeld voor het universele systeem (waar 70% van de Thaise bevolking onder valt) 3.000 baht per jaar per persoon beschikbaar, voor de SSO patiënten 9.000 baht en voor ambtenaren en particuliere patiënten nog veel meer.
     Het verschil is dat in Nederland sommige extreem dure medicijnen voor iedereen niet vergoed worden, in Thailand is een overduidelijk hiërarchisch systeem wie wat vergoed krijgt.
     Ja, dokters in Thailand zijn gemiddeld even deskundig als in Thailand. Maar een patient in een privé ziekenhuis krijgt 30 minuten aandacht van een arts en die in een staatsziekenhuis gemiddeld slechts 3 minuten.
     In Nederland krijgt een lid van het koninklijk huis en een landloper vrijwel dezelfde medische behandeling al zal de service er om heen wel behoorlijk verschillen. Een glas water tegenover een glas champagne.

    • Petervz zegt op

     Chris, ik heb het even voor je opgezocht. Zie:https://www.sso.go.th/wpr/main/service/กองทุนประกันสังคม_detail_detail_1_125_690/13_13

     De maximale bedragen die vergoed worden zijn dusdanig beperkt dat zowel mijn zoon als zijn vrouw (werken beiden bij Thaise banken) een extra particuliere verzekering hebben, betaald door hun werkgevers. Zij zijn beide gewoon thai met een naar thaise maatstaven goed betaalde baan.

     • chris zegt op

      Heb voor de aardigheid maar even op de link gekeken. En daar staat (in het Engels) dit: “In case of sickness: The insured receives medical treatment without having to pay costs when treated in hospitals in which one can use one’s social security card or in a network to which the original hospital belongs in addition to cases of sick leave when medical treatment is ordered by a participating physician.”
      Volgens mij betekent dat (en is ook mijn ervaring in de praktijk) : GEEN kosten.Je kunt over de kwaliteit van de zorg en van het ziekenhuis een boom opzetten maar niet over de kosten. Die zijn 0. Heb dan ook in 10 jaar nog nooit 1 Baht betaald aan een ziekenhuis.

      • Tino Kuis zegt op

       OK. Maar in de Thaise tekst staan 13 uitzonderingen, sommige begrijpelijk (geslachtsverandering) maar sommige vreemd: complicaties bij drugsgebruik en kunstmatige inseminatie bv. Maar goed, daar zal jij geen beroep op hoeven doen.

      • Petervz zegt op

       Even verder lezen Chris dan de eerste paragraaf. De gratis behandeling is alleen in Staatziekenhuizen “onbeperkt”. In prive ziekenhuizen zijn er vrij lage limieten.
       Je kan natuurlijk argumenteren dat een behandeling in een staatsziekenhuis prima is, maar ik kan je verzekering dat je in geval een ernstige aandoening met operatie, ziekenhuisopname en langdurige behandeling, de “gratis” verzorging minimaal zal zijn. Wil je bv een prive kamer, betere of andere medicijnen, of zijn dure onderzoeken nodig, dan zal je moeten bijbetalen.

       Er staat ook dat je gedurende ziekte recht hebt op 50% van je salaris. Dat klopt voor zover dat salaris niet hoger is dat 15,000.- baht. Dat is namelijk de salarisstandaard die het SSO handeert bij de berekening van een uitkering bij ziekte, werkloosheid, en pensioen.

       Ik heb zelf een bedrijf en zowel mijn echtgenote als zoon zij verplicht verzekerd via SSO. Toch hebben ze beiden een extra prive verzekering, omdat we het belangrijk vinden dat kosten niet een te zware belasting gaat worden als de behandeling in de miljoenen gaat lopen. Bij de SSO houdt vergoeding voor zo’n behandeling al lang op.
       Kan ook niet anders want de maandelijkse bijdrage van de verzekerde is ontoereikend voor dure behandelingen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website