TM30 formulier bij logeren in condo van vriend

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
16 juli 2018

Beste lezers,

Ik kom al meer dan 20 jaar naar Thailand en verblijf de laatste 8 jaar altijd in LK Legend. Heb daar een vriend die daar 2 condo’s heeft waarvan hij er één voor zichzelf heeft en één wanneer er bezoek komt. Nu is er sinds vorig jaar de TM30 kwestie en hij moet dan voor mij naar Jomtien. Nu heeft hij gelezen dat hij daar problemen mee kan krijgen als hij mensen in zijn tweede condo laat slapen en die hij registreert in Jomtien.

Het is wel zo dat hij deze condo niet verhuurt (want hij vraagt er geen geld voor) maar zelfs dan zou hij er problemen mee kunnen krijgen met de Thaise wetgeving.

Graag informatie hierover en wat hij dan moet doen om geen problemen te krijgen (en voor de slimme onder ons, de oplossing is niet om de vrienden er dan niet meer te laten slapen).

Dank bij voorbaat.

Eddy (BE


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

40 reacties op “TM30 formulier bij logeren in condo van vriend”

 1. Nicky zegt op

  Ik dacht dat het al langer verplicht was om dit document te voeren. Toen wij 4,5 jaar geleden on Chiang mai kwamen wonen moest dit al.
  Het kan ook online, maar alleen in de Thaise taal voor zover ik weet.

 2. RonnyLatPhrao zegt op

  Die TM30 bestaat al wel langer dan vorig jaar. Vele jaren zelfs. Alleen was er daar nooit geen controle op.
  Toch niet bij particulieren. Niemand deed het dus. Vele wisten het zelfs niet.

  Je verblijft bij je vriend, of tenminste in een condo van hem. Volgens de regels van het spel moet hij je dus melden.
  Maar als hij schrik heeft om er problemen mee te krijgen, dan geeft hij toch het adres van zijn eigen condo op.
  Dan lijkt het of je samen met hem in dezelfde condo verblijft. Tenslotte is het hetzelfde adres, alleen een ander nummer. Best schrijf je dan ook zijn adres op je TM6 kaart natuurlijk (Arrival/Departure card).

  Je doet ermee wat je wil natuurlijk, maar als je tijdens je verblijf niet bij immigratie moet zijn voor een verlenging of wat ook, is de kans zeer klein dat je ooit gevraagd wordt of je gemeld werd met een TM30.

 3. dick zegt op

  Als je vriend op de arrival card al reeds het juiste logeer adres heeft ingevuld, hoef je verder niets te doen..Hij is dan geregistreerd door Big Brother op jouw adres..Iets anders is als hij eerst nog ergens anders verblijft..In dat geval moet je wel een TM 30 inleveren bij immigation

  • Jasper zegt op

   Dit is pertinent onjuist. Je bent ten allen tijde verplicht de melding binnen 24 te doen bij bij de lokale immigratie. De boete bedraagt 2000 baht als je dit na laat ( en men er achter komt). Dit is ook het geval als je b.v. enkele dagen op reis gaat, en weer op dat adres terugkomt. Big Brother indeed, je moet hem alleen wel zelf blijven informeren.

 4. dick zegt op

  Sorry Ik bedoel als JIJZELF op arrival card het juiste logeeradres invult..hoeft er verder niets gedaan te worden..

  • John Chiang rai zegt op

   Beste dick, Wat iemand op zijn Arrival Card invult staat in principe los van de TM30 Plicht.
   Ook als hij/zij zich voor dit aangegeven adres nog opgehouden heeft op een ander adres,geeft dit geen enkele vrijstelling voor zijn vriend(huiseigenaar)om hem dan niet aan te melden.
   Ieder hotel,condo,pension,of huisbezitter,zelfs als het om een vriend of de eigen huwelijkspartner gaat, is verplicht om een buitenlander aan te melden.

   • dick zegt op

    Beste John..Ik ga dat niet bestrijden hoor, maar hier in Soi 5 Pattaya hebben ze mij verzekerd dat je verblijfplaats voldoende bekend is als je het juiste adres al hebt ingevuld op de arrival card..Maar misschien dat bij ander immigration lokaties er een andere policy geldt..

    • joskeshake zegt op

     ja Dick das dan goe gelachen, ik ga al jaren naar de 5 en elke keer ik van Belgie terug kom moet mijn vrouw zelf de tm30 binnenbrengen voor mij, dit was me ervoor gezegd door person van de re entry’s, dus doet ze het zoals het moet, spijtig dat het daar altijd lange rijen zijn in dat kleine gangetje.

    • John Chiang rai zegt op

     Beste dick,Dat ieder hotel,condo,en huiseigenaar,zelfs als je te gast bent in het huis van je eigen huwelijks partner een buitenlander officieel binnen 24 uur moet aanmelden,is een landelijk feit.
     Zowel Thais als ook Farangs,die hier nooit mee te doen gehad hebben,geven in deze meestal raadgevingen,die zich meer op vermoeden baseren,dan op werkelijk weten.
     In principe gaat het hier om een reeds oude landelijke meldeplicht,die onder de huidige militair regering opnieuw actief geworden is.
     Mocht bij een controle blijken dat iemand een buitenlander onaangemeld onderdak verleend,kan hij/zij op zijn minst met een geldboete rekenen,en dit laatste geld helaas ook voor de Soi 5 in Pattaya.

   • Jan zegt op

    Inderdaad TM6 heeft NÍETS te maken met TM30. De land(huis) eigenaar MOET altijd zijn logé’s melden. Zelfs als de logé zelf de huis(condo)bezitter is, zelfs in bezit van Yellow tabian ban, moet hij zich melden.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Op het TM6 vermeld je het eerste adres waar je onderweg naar bent. Op dat moment is dat nog niet je verblijfplaats. Dat wordt het pas als je op dat adres aangekomen bent en dit gemeld is.

   Dat alleen het adres op de TM6 voldoende is, zelf als je enkel op dat adres gaat verblijven, is niet juist.

 5. Bob zegt op

  Gewoon altijd tm30 invullen. Het heeft niets te maken met verhuur van. … maar over de verblijfplaats van de persoon.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Gaat inderdaad over verblijfplaats, maar door die meldingen kan hij wel de indruk wekken dat hij die andere condo verhuurt.

   Ik ben niet thuis in de verhuur, dus ik weet ook niet of dat van belang is of gevolgen kan hebben.

 6. Piet zegt op

  Ja klopt tm 30 formulier ,
  zou die persoon/ hotel waar je verblijft in moeten vullen,
  afgelopen 12 jaar bij mijn vriendin gelogeerd
  en had mijn vriendin dit formulier invullen,
  zo niet krijgt zij een boete

  En raad eens wie boete die gaat betalen.volgens mij iets van 1000 baht
  Je heb meer kans op controle , dan een grote prijs winnen met een lot.
  Gr Piet

  • Jasper zegt op

   De kans op controle is sinds begin dit jaar wel toegenomen, is een specifiek aandachtspunt nu. Wel is het een van de vele aangekondigde “crackdowns” , maar je leest toch wel steeds meer over aangehouden en uitgezette buitenlanders….

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Verwar zo een TM30 melding niet met een “Overstay”.

    Men zal je heus het land niet uitzetten of aanhouden omdat je niet gemeld bent.
    Temeer dat In bijna alle gevallen het trouwens de plicht van de gast niet is.
    Meeste gasten van een hotel weten trouwens niet of ze al dan niet gemeld zijn.

    De boete is dan ook niet voor jou, maar voor diegene die de melding diende te maken .
    Maar ze maken het zich gemakkelijk door die aan de gast te geven Die moet het dan maar zien terug te krijgen van die eigenaar of hotel.
    Ze zouden beter hier eens een aandachtspunt van maken, maar dan moeten ze misschien een meerdere of collega beboeten als eigenaar, en dat ligt dan weer te gevoelig……

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Misschien nog aanvullen met het volgende als info.

     Wanneer een eigenaar zijn huis, appartement, condo verhuurt, dient hij normaal die huurder te melden, maar natuurlijk ook de andere buitenlandse leden van die huurder zijn familie, indien die er zijn.

     Nadien, wanneer die huurder gasten heeft die bij hem verblijven, is het niet meer de eigenaar, maar de huurder zelf die als “heads of household” (hoofd van het huishouden) die gasten moet melden.

     In sommige immigratiekantoren kan het zelfs ook zo zijn dat, wanneer je iets huurt, men verwacht dat je jezelf (en je familie) meldt als “heads of household” (hoofd van het huishouden).
     Daarom dat sommige eigenaars dit ook niet willen doen, omdat ze er van uitgaan dat je nu huurder bent en het als “heads of household” (hoofd van het huishouden) jouw taak is en niet die hun……

     • RonnyLatPhrao zegt op

      Lees “head of household” (hoofd van het huishouden)

      • george zegt op

       Beste Ronny, uit het gene dat u hier boven schrijft “heads of household ” blijkt dan maar weer eens de willekeur en verschillende interpretaties door immigration ambtenaren van deze melding TM30 .
       Zoals u zelf al zegt…in sommige immigratiekantoren kan het zo zijn….

       KAN is hier het woord maar zou ook KAN NIET kunnen zijn….

       groet George

       • RonnyLatPhrao zegt op

        Is eigenlijk geen willekeur.
        Komt van de website van het hoofdbureau in Bangkok

        “According to section 38 of the 1979 immigration act, “House owners, heads of household, landlords or managers of hotels who accommodate foreign nationals on a temporary basis who stay in the kingdom legally, must notify the local immigration authorities within 24 hours from the time of arrival of the foreign national.”

        https://www.immigration.go.th/content/การแจ้งที่พักคนต่างด้าว

 7. Renévan zegt op

  Uw vriend kan zich ook registreren net zoals verhuurders dat doen (hotels en resorts). En vervolgens kan de aanmelding TM30 online gebeuren. Voor Suratthani (Koh Samui) waar ik woon is de link http://suratimmigration.go.th/extranet/ zo zal ieder ander immigratie kantoor wel een link hebben waarop dit gedaan kan worden.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Vorig jaar heeft mijn vrouw ook eens geprobeerd om mij on-line te registreren/melden (Bangkok).
   Ze kreeg toen een mail terug van immigratie Chaeng Wattana dat dit voor haar als particulier (nog) niet kon, omdat ze gaan hotel, guesthouse, etc uitbaat, of omdat ze geen appartementen verhuurt.
   Was via deze site. Enkel in Thai. https://extranet.immigration.go.th/fn24online/

   Het kan dus zijn dat hij, vermits hij ook niks verhuurt, hetzelfde antwoord krijgt.
   Maar dat kan inderdaad misschien overal wel anders zijn.

   Als ik terugkom van België, doen we het altijd per post. Werkt prima.
   Na een week krijg ik het strookje terug met de post.

   Als ik binnen Thailand reis doe ik nooit wat van meldingen. Enkel als ik terugkom van België.

   In Bangkok vraagt men nergens naar. Ook niet bij een verlenging.
   En dat is dan het hoofdbureau…. zo zie je maar.

   • Bert zegt op

    Hallo Ronny,

    Hoe werkt dat die TM30 per post.
    Wij wonen ook in BKK.
    Graag meer info svp

    • RonnyLatPhrao zegt op

     1. Vul het TM30 formulier in. Opgelet, er zijn 2 bladzijden.
     Mijn vrouw is de melder en vult de eerste bladzijde altijd in het Thais in, maar dat hoeft
     eigenlijk niet echt. Maakt het misschien wel makkelijker voor de IMO die dit ontvangt.
     Tweede bladzijde is informatie over jou en spreekt ook voor zichzelf.
     TM30 kan je eventueel hier downloaden. Het is Nr 28
     https://www.immigration.go.th/download/

     2. Neem een enveloppe en zet hier jullie eigen adres op.
     Op naam van je vrouw, ze is immers de melder
     Plak er voldoende postzegels op.
     Deze enveloppe zullen ze later gebruiken om het strookje terug te sturen naar je adres.

     3. Neem een andere enveloppe en steek 1 en 2 in deze enveloppe en plak hem dicht.

     4. Stuur die nu geregistreerd op naar immigratie (zie adres).
     Je kan je geregistreerde post altijd volgen via deze link en tot hij is afgeleverd bij immigratie.
     Enkel het registratienummer in tikken.
     Dat nummer staat op het bonnetje dat je krijgt bij registratie.
     https://www.aftership.com/couriers/thailand-post

     Adres

     Aanvankelijk stuurde ik alles naar hetzelfde adres als deze van de 90 dagen registratie, en kreeg dat strookje steeds na een 10-tal dagen terug.

     TM 30 REGISTRATION,
     IMMIGRATION DIVISION 1
     Chalermprakiat Government Complex
     120 MOO 3, CHAENGWATTANA ROAD,SOI 7,
     LAKSI, BANGKOK. 10210

     Zoals ik al eerder zei, probeerde we het op een dag eens on-line, maar kregen we een mail terug met de melding dat het niet kon (geen hotel of verhuurder van kamers).
     We konden het wel per post opsturen stond er en diende dan onderstaand adres te gebruiken voor de TM30 meldingen. Komt dan waarschijnlijk rechtstreeks op de betreffende dienst
     Ik heb het adres enkel in het Thais ontvangen, maar daar weet je vrouw wel raad mee als je er zelf problemen mee zou hebben :

     งานแจ้งที่พักอาศัยบุคคลต่างด้าว
     กองกำกับการ 2 กองบังคับการตรวจคนเข้าเมือง 1
     สำนักงานตรวจคนเข้าเมือง
     เลขที่ 120 หมู่ 3 ถนนแจ้งวัฒนะ ซอย 7 แขวงทุ่งสองห้อง เขตหลักสี่ กรุงเทพมหานคร 10210

     Ter info.
     Je hoeft niks van copies mee te sturen zoals van paspoort, TM6, Tabien Baan, id-kaart echtgenoot, etc….
     Enkel die TM30 melding en een zelf geadresseerde enveloppe met voldoen postzegels op.

     Hier In de buurt is er nog een Belg en die heb ik ook dit adres gegeven.
     Als hij hier is gebruikt hij dit ook en werkt ook bij hem prima met de post.
     Duurt ongeveer een week voor je wat terug krijgt.

     Succes

     • Bert zegt op

      Ronny, maakt het nog uit welk visum je hebt, ik heb een Non Imm O (op basis van huwelijk) in Nederland verkregen. Dus ik doe geen 90 dagen melding bij Immigration, maar ga elke 90 dagen het land uit. Doe dit op één dag, ‘s ochtends vertrekken en “s middags weer thuis.

      • RonnyLatPhrao zegt op

       Een TM30 melding heeft niets te maken met een visum, verlenging, of je al dan niet getrouwd bent, of je al dan niet eigenaar bent van de plaats waar je verblijft of wat ook.

       De TM30 is enkel een melding dat je op een bepaald adres bent toegekomen.

       Zoals ik al eerder zei, is het dikwijls afhankelijk van het lokaal immigratiekantoor wanneer ze een TM30 verwachten van je.
       – Sommige vragen ook een TM30 als je de provincie verlaten hebt en terugkeert
       – Sommige vragen enkel een TM30 als je het land verlaten hebt en terugkeert
       – Sommige vragen geen TM30 als je een jaarverlenging hebt, zelfs niet als je het land of provincie verlaten hebt
       – etc…

       Bangkok maakt zich eigenlijk niet zo druk over het feit of die TM30 al dan niet gemaakt wordt heb ik al ondervonden.
       Het wordt ook niet gevraagd bij een verlenging of zo. Toch bij mij niet.
       Natuurlijk, als je het hun vraagt zullen ze ook niet zeggen dat het niet hoeft.

       Persoonlijk maakt ik me ook niet druk of het al dan niet moet gebeuren.
       Ik doe het automatisch als ik terug uit het buitenland kom en ik verblijf ook steeds op hetzelfde adres.
       Kost me enkele minuten om het op te maken en te versturen en ik maak me er verder niet meer druk om.
       Ga ik ergens anders heen binnen Thailand doe ik helemaal niets.

 8. george zegt op

  Meldplicht ligt bij de eigenaar van de woning, condo, appartement, hotel enz..
  Het is echter heel verschillend hoe verschillende immigratie kantoren hiermee omgaan.
  Zelf heb ik afgelopen juni een huis gehuurd in Krabi, de eigenaar wilde niks weten van een TM 30 en werkte dus niet mee, in Krabi geen probleem, ben met mijn (thais) huur contract en paspoort naar immigration gegaan en stond na 10 minuten weer buiten met mijn TM30 strookje in mijn paspoort,ik had zelfs geen
  TM30 formulier ingevuld.

  In juli naar Nakhon si tammarat verhuisd, maar ik wist van vorig jaar dat dit hier dus wel anders- lees moeilijker- gaat. Met veel pijn en moeite en de nodige extra formulieren uiteindelijk gekregen.Ik was niet alleen maar met mijn vriendin.
  Kreeg meteen de opmerking erbij dat het bij de aanvraag voor een extentie (retirement) niet zo eenvoudig zou zijn.
  Het kan dus nogal verschillen.

 9. ruud zegt op

  Ik kan me niet voorstellen, dat hij problemen met de immigratie krijgt.
  Hij overtreedt de Thaise wetten immers niet.
  Sterker nog, hij is verplicht zich daaraan te houden.

  Wat natuurlijk wel mogelijk is, is dat wordt aangenomen, dat uw vriend aan u verhuurt.
  In Nederland kun je wat makkelijker zeggen van toon dat maar aan.

  Mogelijk is preventief contact opnemen met de instantie die over de verhuur gaat verstandig, misschien ook niet.
  In het eerste geval maak je slapende honden wakker.
  In het tweede geval worden honden wakker en beginnen vervolgens te bijten.
  Ik heb geen wijs antwoord voor die keuze, maar persoonlijk zou ik voor het eerste kiezen.
  Daarmee geef je aan, dat je niets te verbergen hebt.

 10. John Chiang rai zegt op

  Beste George, Dat de eigenaar, die jou de woning verhuurd heeft niets van deze melding wilde weten,is in principe alleen zijn verantwoording.
  Bij een niet meewerken maakt alleen hij zich volgens de wet strafbaar niet de huurder.
  In principe heb jij,door je met je huurcontract zelf op de Immigration te melden,je huurbaas een taak afgenomen waartoe hij verplicht,en ook alleen hij veroordeeld kon worden.
  Dat dit laatste de ambtenaar op de Immigration misschien niet is opgevallen,ligt vaak aan het feit dat niet zelden ambtenaren 100% op de hoogte zijn met de wetgeving van hun eigen werkgever.
  Een wetgeving die ook in Nakhon si tammarat precies de zelfde is,en ook precies zo behandeld diende te worden.

  • george zegt op

   Beste John, de niet meewerkende eigenaar was in Krabi de eigenaar van de woning in Nakhon si tammarat werkte juist wel goed mee en nog deed de immigration officer moeilijk.

   Punt hier is niet alleen wie er wel of niet strafbaar is, maar bij aanvraag of verlenging voor het zogenoemde retirement visa moet je wel een TM30 formulier kunnen overleggen (althans hier in Nakhon si tammarat) en dat wordt dan wel lastig als men deze niet afgeeft omdat de huis eigenaar niet meewerkt, of zoals bij mij omdat de immigration officer moeilijker doet als dat nodig is.

   groet George

   • John Chiang rai zegt op

    Beste George,Daarom schreef ik reeds dat veel ambtenaren niet op de hoogte zijn met deze wetgeving.
    Het niet precies op de hoogte zijn van deze ambtenaren inzake deze meldeplicht veroorzaakt de verschillende behandelings methoden bij de Immigration.
    Omdat wij zelf ca 34 km weg wonen van de immigraton,wilden wij zoals duidelijk vermeld op het TM30formulier deze melding het liefste doen bij de Local Police.
    Aangekomen bij de Local Police merkten wij dat niemand op het betreffende gehoord had van deze meldeplicht.
    Het ingevulde TM formulier ging van de een na de andere Agent,en niemand van hun wist hoe ze in deze aangelegenheid handelen moesten.
    Zelfs toen ik ze liet lezen dat ze voor deze handeling eigenlijk toestandig waren,verklaarde zich niemand bereid te helpen.
    De volgende dag op de Immigration,waarvoor ik heen/terug haast 70km rijden moest,werd ons na een wachttijd van ca 2 uur geholpen.

 11. Emiel zegt op

  Het lijkt mij toch verwarrend. Ik bezit een appartement maar ik woon er niet. Ik kom er enkele keren per jaar voor een paar weken. Moet ik ook ergens een document invullen. Ik heb dat in 20 jaar nog nooit gedaan….

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Beste Emiel,

   Je bent buitenlander (ga ik toch vanuit), en de verblijfplaats van alle buitenlanders moet gemeld worden (m.u.v. de Permanent Residents).
   Het gaat er dus niet om dat je eigenaar bent en er niet woont. Je verblijft er op bepaalde momenten wel degelijk. Normaal dien je dus een TM30 voor jezelf op te maken en dit binnen de 24 uur na aankomst op je appartement.

   Wil je (en dit kan ik iedereen maar aanraden) echter weten wat de juiste regels zijn die men toepast in je lokaal immigratiekantoor betreffende de TM30 meldingen, kan je het beter zelf eens navragen daar.
   Zo kom je voor de minste verrassingen te staan, vooral dan als je later nog om een of andere redenen met immigratie in contact moet komen.
   Want ook hierin blijven ze trouw aan hun gebruiken en dus heeft elk immigratiekantoor wel zijn eigen regeltjes o.a.
   – Sommige vragen ook een TM30 als je de provincie verlaten hebt en terugkeert
   – Sommige vragen enkel een TM30 als je het land verlaten hebt en terugkeert
   – Sommige vragen geen TM30 als je een jaarverlenging hebt, zelfs niet als je het land of provincie verlaten hebt
   – etc…

   Dat je dat in 20 jaar nog nooit gedaan hebt is echt niet uitzonderlijk. Zal voor vele wel zo zijn. Mensen die o.a. in hotels verblijven weten meestal zelfs niet dat ze gemeld worden.

   Toch is het al lang opgenomen in de immigratiewetgeving (al zeker sinds 1979 !!!) onder artikel 38.
   Mensen die denken dat het iets recent is van de laatste jaren…. bijna 40 jaar dus.
   Wel is het zo, dat men tot enkele jaren terug enkel controleerde of hotels, guesthouse, etc… dit wel toepaste. Indien niet, en dat was bij vele ook zo, kregen ze de raad het in het vervolg wel te doen en daar bleef het dan bij. Dat ging dan enkele weken goed en dan stopte het weer tot men weer eens zo een controle kreeg. Particulieren liet men echter gerust.

   Sinds de terreurdreiging toegenomen is, heeft men die meldingsplicht weer wat opgewaardeerd en controleert men nu ook meer of ook particulieren wel hun buitenlandse gasten melden. Buitenlanders met eigendom moeten dan zichzelf melden bij aankomst op hun eigendom. Meestal beperkt die controle zich tot wanneer die buitenlander zich meldt bij immigratie voor een verlenging of wat ook. In het andere geval zal er weinig gebeuren of gecontroleerd worden, maar je weet natuurlijk nooit.

   Maar er zijn wel meer tekenen dat men meer aandacht schenkt aan de verblijfplaats van buitenlanders.
   En dat kan al beginnen bij de visumaanvraag.
   Zo moet je bij het aanvragen van een visum in België een bewijs van verblijfplaats meeleveren.
   En dat begint al bij het Tourist Visum
   “copy of a confirmed hotel reservation OR an invitation letter/mail from a person in Thailand with a full address and 1 copy of this person’s identity card + proof that this person lives in Thailand (confirmation for at least half of your stay !)
   https://www.thaiembassy.be/visa/
   En zo is immigratie o.a. ook strenger geworden op het invullen van een TM6. Ik herinner me dat er vroeger amper gecontroleerd werd of een TM6 goed ingevuld was. Persoonsgegevens en handtekening ja, maar of het adres ingevuld was of niet maakte niet zoveel uit. Nu controleert iemand al of je TM6 volledig ingevuld is voor je bij de IMO komt. Ontbreekt een adres kan je dat alvast eerst invullen of ze laten je niet verder gaan.
   Ja zullen er zeggen, maar ik vul toch een adres in wat ik wil. Natuurlijk kan je dat doen, en dat weet immigratie ook wel. Daarom bestaat die TM30 ook. De TM30 melding is namelijk een bewijs dat je aangekomen bent op het adres dat je opgegeven hebt, of eventueel toch beslist hebt om op een ander adres te verblijven, want het adres op de TM6 is niet bindend natuurlijk.

   Voor de liefhebbers.
   Hier kan je de de originele immigratie act vinden. Alhoewel er ondertussen al verschillende aanpassingen gebeurd zijn en het document daarom niet meer up-to-date zal zijn, is het maar om aan te tonen dat het melden van buitenlanders (in het document nog alien genoemd, nu zijn we al een foreigner 😉 ) niet iets is dat recent bestaat.
   http://thailaws.com/law/t_laws/tlaw0127.pdf

 12. Renévan zegt op

  https://perfecthomes.co.th/tm030-registration-thailand/
  Als u op deze link klikt en kijkt bij TM30 explained dan krijgt u een duidelijke uitleg van het hoe en waarom.

 13. ergens in thailand zegt op

  Dag ik woon in Thailand/Udonthani bij mijn schoonouders en ben al na vele landen gereist en bij terugkomst gewoon de Arrival Card ingevuld daarna niets gedaan . Schoonouders hebben nog nooit een TM30 formulier ingevuld/gezien laat staan dat ze na de Immigratie zijn geweest en mijn vrouw ook niet.
  Als ik kom voor mijn 90 dagen heb ik geen problemen en als ik kom voor om mijn jaarvisum te verlengen ook geen problemen en dat is al ruim 10 jr zo
  En ik ga vaak op vakantie in Thailand maar bij terugkomst thuis heb ik me nog nooit gemeld laat staan een TM30 formulier in gevuld.

  mzzl
  Pekasu

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Ergens in Thailand zal het wel anders zijn, want nergens in Thailand is het hetzelfde.

   Zegt men er niks van dan is dat toch prima voor u. 😉

 14. Hans de K zegt op

  @ Ronny, praktische vraag bij dit onderwerp:

  Wij reizen in november a.s. via BKK naar Phuket om aldaar een paar dagen bij onze (schoon)moeder te logeren. Vervolgens nemen we haar mee op een trip via BKK, Kanchanaburi naar Chiang Mai.
  Waar we -na BKK- precies gaan verblijven en hoe lang is nog onduidelijk en wordt ter plaatse beslist. Wel is zeker nog twee maanden in CM (niet altijd met schoonmama natuurlijk..), in een, ook nog niet bepaalde, woning.
  Wat is uw advies ? ik wil geen gedonder met Immigration want we willen er vaker en langer komen in de toekomst. TM 30 in Phuket (door moeders te melden) ? en vervolgens de resp. eigenaren aansporen ?

  Sorry voor deze rechtstreekse vraag, maar wij zien u inmiddels als onze ‘Immigratie Ambassadeur’.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Officieel moet het als volgt :

   1. Als je in Phuket bij je schoonmoeder verblijft op haar adres, is het inderdaad je schoonmoeder die verantwoordelijk is om de melding te maken. Zij is immers eigenaar of hoofd van het huishouden. Of er moest nog iemand anders als “Head of Household” zijn aangeduid.
   Kan je dan zien in het Tabien Baan wie dat is.

   2. Verblijf je in hotels (gelijk waar), dan is dit de taak van die hoteleigenaar/verantwoordelijke. Hoef je niet van aan te trekken.

   3. Als je een woning gaat betrekken (gelijk waar), is het de eigenaar van de woning die hiervoor verantwoordelijk is.

   Meestal beginnen de problemen bij die laatste groep.
   Daarom, als je verder tijdens je verblijf niet met immigratie in contact komt (verlenging of wat ook) zou ik me niet te druk maken over het feit of je al dan niet gemeld wordt.

   Heb je wel een verlenging of wat ook nodig van immigratie, kan het wel eens een probleem zijn bij sommige immigratiekantoren. Meestal krijg je dan een boete, die eigenlijk bestemd is voor de eigenaar, maar dan aan jou zal gegeven worden. Probeer dat maar eens terug te krijgen van die eigenaar dan…

   Maar verder dan een boete zal het ook niet gaan.
   Of je al dan niet gemeld werd in Thailand heeft geen gevolgen bij het verlaten van Thailand of toekomstige binnenkomsten.

   Succes

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Wil je nu toch dat er een melding gemaakt wordt en de eigenaar wil niet zelf gaan, kan je vragen of hij dit dan wil ondertekenen. Kan je het zelf doen.
    Kan je trouwens ook gebruiken als je in de plaats van je schoonmoeder naar immigratie wil gaan.
    https://phomes-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2016/07/Power-of-Attorney-Form.pdf

    Trouwens een prima link die Renévan hier eerder poste en dat eigenlijk kort samenvat hoe het zou moeten gebeuren.
    Ik plaats hem er even opnieuw bij.
    https://perfecthomes.co.th/tm030-registration-thailand/

    • Hans de K zegt op

     Bedankt maar weer eens, Ronny.

     Die link maakt het nog meer inzichtelijk.
     We zitten vaker op perfecthomes.co.th; hebben veel woningen/condo’s te koop of te huur in Chiang Mai e.o. inclusief duidelijke videopresentaties op hun Youtube kanaal.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website