TL-buizen vervangen voor LED-buizen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
27 februari 2022

Beste lezers,

In het huis van mijn schoonhouders hangen overal TL-armaturen. Nu wil ik  de oude buizen vervangen door buizen met LED. Volgens de specialist bij HomePro, kan de starter er gewoon uitgehaald worden evenals de oude TL-buis. Dan LED-buis erin en klaar is Kees.

Klopt dat? Is er nog iets waar ik op moet letten?

Groet,

Kees

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 4.67/5. From 3 votes.
Please wait...

6 reacties op “TL-buizen vervangen voor LED-buizen?”

 1. ton zegt op

  Hoi Kees, dat klopt. en…klaar is Kees.
  succes Ton

  • Ben Geurts zegt op

   Het klopt niet helemaal.
   De oude starter eruit dan de meegeleverde fopstarter erin.
   Ben

 2. Emiel zegt op

  Beste, het klopt wat de HomePro specialist zegt.
  Echter zit er ook een vooschakelapparaat in VSA).
  Deze blijft 10W verbruiken en wordt warm. Beter deze ook verwijderen en draden doorverbinden.
  Succes!

 3. RobHH zegt op

  Hoe het technisch gezien in elkaar zit kan ik je niet vertellen. Daarvoor hebben wij een handige neef die bij ons dergelijke klusjes uitvoert. En die bij ons thuis onder de overkapping ook vijf TL’s heeft vervangen voor energiezuinige.

  Wat ik wel weet is dat na een jaar, misschien twee nu, eentje het helemaal niet meer doet. En dat van de anderen de lichtopbrengst minimaal is. Je ziet ze oplichten, maar bijvoorbeeld een boek lezen eronder is onmogelijk.

  Wat mij betreft is het een miskoop geweest. Maar misschien hebben wij een kwalitatief slecht merk gekocht. Al gaan we eigenlijk zelf nooit voor de allergoedkoopste.

 4. Lung addie zegt op

  Beste Kees,
  gewone TL lampen vervangen door LED buizen is geen enkel probleem, doch je moet enkele zaken wel uitvoeren. Wat ze in HomePro vertelden is wel waar maar niet volledig.
  Heel sterk aan te raden is de ballast (VSA) uit het armatuur te halen of gewoonweg te overbruggen. Deze ballast zorgt, bij de traditionele TL gasbuizen, voor een piekspanning om het gas in de buis aan te steken. Deze heb je bij een LED buis totaal niet nodig en is de oorzaak van het vroegtijdig degraderen van de LED lamp daar deze steeds, de nutteloze overspanning, te verwerken krijgt. Dus WEG met dat ding. In de reactie van RobHH, bij wie zijn ‘handige neef’ de omschakeling deed, is dat hoogst waarschijnlijk niet gebeurd met een heel snelle degradatie tot gevolg.

  Ga eens kijken op:
  https://www.into-led.com/nl/blogs/led-blog/tl-verlichting-vervangen-voor-led-buizen/
  Hier wordt perfect uitgelegd hoe het wel moet en kan door iedereen, die een beetje handig is, uitgevoerd worden. Ik deed het, zonder die uitleg, met een goed resultaat als gevolg.

 5. peter zegt op

  https://www.ledwereld.nl/blog/tl-vervangen-led-tl/
  Aanpassen met dummy starter, moet wel bijgeleverd worden. En anders zelf eea omleiden en ballast eruit.
  LED is in verschillende uitstraling kleuren te verkrijgen. Hoe hoger de werkingstemperatuur, hoe witter het licht. 3000 K is warm licht en 6500 K is wit licht, 4000 K is daglicht. Verder geeft het aantal lumen aan hoe sterk het licht is. Een normale 36 W TL doet 2000 lumen, dan kan je kiezen LED18 of 22 W met resp 1800, 2200 luimen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website