Beste lezers,

Ik heb al jarenlang een rijbewijs in Thailand voor auto. Mijn Nederlandse rijbewijs is gewoon overgeschreven voor een Thais. Is al meermalen verlengt. Toch wil ik ook een keer voor motor een rijbewijs halen.

Ik kan goed motor rijden en ben niet bang voor een test in de praktijk. Het enige is de theorie. Ik heb al veel mensen gevraagd om een boekje waar dat met plaatjes en in de Engelse taal in geschreven staat wat de regels zijn.

Ik ben niet bang om die test te doen, maar moet wel de kans krijgen om dat te leren.

Kan iemand mij helpen?

Cor


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

28 reacties op “Lezersvraag: Wie heeft een theorieboekje voor een Thais motorrijbewijs?”

 1. RonnyLatPhrao zegt op

  Beste Cor

  Misschien ben je hier wat mee

  http://thailaws.com/law/t_laws/tlaw0140_5.pdf

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Of dit

   http://driving-in-thailand.com/category/laws/traffic-laws/

 2. David H. zegt op

  http://driving.information.in.th/traffic-signs.html

  Misschien dat je aan deze website iets hebt , de juiste linkjes opzoeken , en krijg je de verkeersborden te zien , andere linkjes andere dingen inzake het rijden I Thailand .

  Raar dat je Thais auto rijbewijs hebt , en het motor rijbewijs indertijd niet ineens mee aangevraagd hebt, ik heb 2 jaar geleden allebei verkregen met mijn Belgisch auto rijbewijs + int rijbewijs , nu 5 jaar rijbewijs voor beide
  .Belgische rijbewijzen voor auto van voor een x datum gelden voor beide categories , De latere vereisen een apart examen voor de motor of bromfiets .

 3. eugeen zegt op

  Hier vind je ook info:
  http://www.thailand-info.be/thailandrijbewijsverkeersbordenalgemeen.htm

 4. Freddy zegt op

  Als je een Thais rijbewijs voor auto hebt krijg je sowieso een rijbewijs voor de moto das mijn ervaring, moet wel je international rijbewijs mee hebben.

 5. BeerChang zegt op

  Beste Cor misschien kan je hier wat mee.

  http://phuket.dlt.go.th/index/index.php?option=com_content&view=article&id=98&Itemid=65

 6. Johan zegt op

  Haal eerst bij de anwb een internationaal rijbewijs. Laat de A afstempelen omdat er geen bromfiets op staat. Gewoon aandringen willen het uiteindelijk wel doen het rijbewijs is in nederland toch niet geldig.
  Ga naar immigratie voor de andere aanvraag papieren en je krijgt een motor rijbewijs voor een jaar. Geen examen geen rijproef. Of ga naar een thaise rijschool en doe daar theorie voor 1000 bath extra helpen ze je aan je theorie. Suc6.

  • Leo Th. zegt op

   Elke jaar wanneer ik mijn intern. rijbewijs bij de ANWB afhaal vraag ik vriendelijk en met uitleg om ook de “A” af te stempelen maar telkens zonder succes. Aangezien er geen categorie in het rijbewijs is waaruit blijkt dat je gerechtigd bent om een scooter tot 50 cc. te besturen, heb ik onlangs naar de ANWB een brief verzonden om dit rijbewijs, een simpel stukje karton met daarin een foto met nietjes bevestigd, te restylen en aan te passen. Als antwoord kreeg ik dat de vorm en inhoud van het IRB via internationale verdragen was vastgesteld en dat de ANWB, door de Ned. staat als enige gerechtigd om het IRB uit te geven, dat niet op eigen initiatief mocht wijzigen. Het enige wat wel jaarlijks wijzigt is de prijs, nu geloof ik al gesteld op € 17,95!

 7. Martin Chiangrai zegt op

  Beste Cor,

  Ga naar het dichts bijzijnde testcentrum voor motorrijtuigen, daar liggen de boekjes voor het oprapen en op de computers kun je in het Engels oefenen.
  Misschien kun je dan ook even opzoeken wie op een gelijkwaardige kruising voorrang heeft in Thailand, verkeer van links of van rechts? Logisch zou zijn links(links verkeer!). Praktijkervaring: degeen die het eerst gaat of de meeste lef heeft.!Nog niemand heeft me dit kunnen uitleggen in Thailand tot politieagenten toe!
  Maar pas op voor de zware praktijktest! Anekdote: Maebaan heeft geen rijbewijs. Ik zeg; voor de veiligheid wil ik hebben dat je een bewijs haalt. 300 bath! voor haar betaald. Ze komt terug en zegt:Morgen moet ik terugkomen. Waarom? De brommer(gehuurd ter plekke) had geen werkend achterlicht!!! Waarom de brommer niet omgewisseld ter plekke? Dat ging niet, moet terugkomen.
  Volgende dag ga ik met haar mee. Zit een ambtenaar op een verhoging en overziet het examenterrein van pakweg 100 x100 meter. Onze maebaan rijd op-rechtdoor-stop bij voorrangsweg-weer rechtdoor over heuveltje-stoplicht linksaf en rijd terug. Tijdsduur 2 minuten. De ambtenar tekent het formulier zonder haar aan te zien, want zijn ogen warend gericht op een thaise mevrouw die al 5 minuten paaltjes aan het mollen was met haar auto, ze deed de ene na andere verwoede poging om in te parkeren. En ongelooflijk, ik het het gadegeslagen, de ambtenaar heeft nog geen seconde naar de maebaan kunnen kijken, hij had alleen oog voor de mollende Thaise!

  Cor succes ermee.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Beste Martin Chiangrai,

   De voorrang van links staat toch in de ” Land Traffic Act, B.E. 2522.”
   http://thailaws.com/law/t_laws/tlaw0140_5.pdf

   Section 71 (500B)

   If two vehicles enter a junction from different directions at the same time, the vehicle on the left side has a right of way, except when there’s a designation of “principle roadway” in which case the vehicle on the principle roadway has a right of way.]

  • theoS zegt op

   Beste Martin Changrai, Op een gelijkwaardige kruising heeft het verkeer komend van links voorrang. De enige uitzondering is op een verkeers rotonde, dan heeft het verkeer komend van rechts voorrang. Geldt ook met betrekking van motorcycles. Let dus op dat je ook voorrang geeft aan deze blindgangers. Staat toch duidelijk aangegeven in de Thaise verkeers wet.

   • Leo Th. zegt op

    Theo, je schrijft “De enige uitzondering is op een verkeers rotonde, dan heeft het verkeer komend van rechts voorrang.” Met andere woorden betekent dit dus dat aan het verkeer dat zich op de rotonde bevindt voorrang verleend moet worden! In Thailand zijn er niet veel rotondes, in Pattaya is een bekende rotonde op Second Road bij de dolfijntjes, waar deze regel in het algemeen goed
    toegepast wordt. (Nu maar hopen dat Martin het mij niet kwalijk neemt dat deze reactie niet over het Thaise motorrijbewijs gaat).

 8. bob zegt op

  Gewoon examen gaan doen. Is uiterst eenvoudig. Als het niet lukt gewoon nog een keer dan lukt het wel. En als je over de balk moet rijden: neem een richtpunt recht vooruit als je aan de balk begint. Als je naar de blak (of streep) gaat kijken gaat het geheid mis.

 9. eduard zegt op

  Het internationaal rijbewijs is alleen winstbejag. Er wordt totaal en ook niks met het int. rijbewijs gedaan. Zijn wel genummerd ,maar wordt nergens opgeslagen. De Thaise politie kan nooit om inlichtingen vragen, want de anwb weet zelf niet aan wie ze ze uitgereikt hebben. Omliggende landen hebben allemaal meer dan een jaar geldigheid en Holland maar 1 jaar. Dat betekende in het begin dat ik hier kwam, 2 keer per jaar een int. rijbewijs nodig had, heb ze allemaal nog. Tevens kon je zien hoeveel eruit gegeven werden,omdat ze op nummer liggen. Ik kan u wel verklappen dat het een miljoenen-business is voor de anwb.

  • David H. zegt op

   In Belgie worden die door de officiele diensten van bevolking afgeleverd , en die staan allemaal geregistreerd , anders dan bvb U.K. waar men ze op de post gaat kopen , of blijkbaar in NL de ANWB ze afleverd , vroeger was dit ook in Belgie dat de Auto verenigingen dat deden , maar nu alles netjes officieel gecontroleerd en 3 jaar geldig .

  • Peeyay zegt op

   Ik gebruik tot op heden in Thailand nog steeds mijn internationaal rijbewijs dat werd “verlopen” is in 2000.
   Bij poiltiecontrole toon ik steeds mijn nationaal (B) en internationaal.
   Nog nooit de opmerking gekregen dat mijn internationaal rijbewijs vervallen is.
   (Hopelijk blijft dit zo hé, …. anders eens een nieuw halen)
   Ik verblijf niet in Thailand, anders had ik me wel al een Thai rijbewijs voorzien.

   Ter info: mijn Thaise vrouw heeft in België haar rijbewijs behaald (had geen Thai rijbewijs) en heeft dit later gebruikt om eveneens een Thai rijbewijs te verkrijgen. (ze heeft enkel een ogentest moeten doen)

   • Martin zegt op

    Dit forum zit vol met “slimmeriken” die de politie bij de neus nemen. Dat is ook geen prestatie. Eerder dom!!!. Het gaat er namelijk niet om dat je onbelemmerd een verkeerscontrole kunt doorstaan, maar dat je onbelemmerd een rechtszaak kunt doorstaan als je toevallig betrokken raakt bij een ongeval. Dat hoeft niet eens jouw schuld te zijn.

 10. Martin zegt op

  Phuket Povincial Land Transport heeft 3 proefexamens op de website staan. Ik heb ze vorig jaar gebruikt om te oefenen en dat ging goed.
  http://phuket.dlt.go.th/index/index.php?option=com_content&view=article&id=98&Itemid=65

  Ik heb in Pattaya autorijbewijs omgewisseld (10 minuten) en motorrijbewijs moest ik halen (Ik heb alleen B-E in Nederland). Dit laatste kost een dag door het vele wachten. Examen zelf in 2 keer 15 minuten.

 11. evert zegt op

  Beste Cor,
  ik ging laatste jaar rijbewijs in pattaya aanvragen kreeg toen niet de auto zoals ik vroeg maar de motor maar na twee keer vragen werd het veranderd in autorijbewijs zonder theorie en praktijk te doen.
  Ik weet dat dit niet je vraag is maar wil je het toch laten weten.

  succes

 12. Martin zegt op

  Volgens mij ging de vraag over een examen en niet over de ANWB. Mensen lezen slecht

  • BeerChang zegt op

   Inderdaad Martin mensen lezen slecht.

   BeerChang zegt op
   29 juli 2015 om 10:30

   Beste Cor misschien kan je hier wat mee.

   http://phuket.dlt.go.th/index/index.php?option=com_content&view=article&id=98&Itemid=65

 13. Cor van Kampen zegt op

  Beste mensen ,
  Wat veel reacties. Ik ben er blij mee en bedank de redactie dat ze mijn vraag geplaatst hebben.
  Je ziet maar weer dat het blog van onschatbare waarden is voor de mensen die in Thailand wonen.
  Cor van Kampen.

 14. Chelsea zegt op

  Begrijp ik het goed dat het mogelijk is om een Thais rijbewijs te verkrijgen door je Nederlandse rijbewijs te laten zien ? Dat zou voor mij persoonlijk geweldig zijn !
  Waarom vraagt u zich wellicht af ?
  Ik heb 50 jaar in Nederland rond de 100.000 km per jaar gereden zonder 1 serieus ongeluk. Ik durf dus te zeggen dat ik een goede automobilist ben.
  Maar ik ben kleurenblind en heb de grootste moeite gehad om de kleuteren test te doen die hier in Thailand verplicht is voor het verkrijgen van en rijbewijs.
  Het zou toch te gek zijn dat ik om die reden hier geen rijbewijs zou kunnen krijgen, terwijl de Thais welke doorgaans slecht rijden wel een rijbewijs kunnen krijgen ,alleen maar omdat ze niet kleuren blind zijn en ik wel ?
  Graag de bevestiging van u die weten of het waar is dat je je Nederlandse rijbewijs kunt ruilen (of tonen) om een Thais rijbewijs te verkrijgen.

  • Martin zegt op

   Helaas kun je het niet zondermeer omruilen. Je moet een test voor kleurenblindheid en diepte doen. De wijze waarop ze de test doen stelt niet veel voor, maar als je kleurenblind bent kun je zeker door de mand vallen.
   Emoties als 50 jaar rijbewijs en rijstijl van Thai zijn begrijpelijk, maar staan ook in Nederland niet in de wet.

  • Peeyay zegt op

   Zie mijn reactie en info mbt omruilen rijbewijs Thaise echtgenote hierboven.
   Een ogentest was het enige wat toen werd uitgevoerd.
   Is blijkbaar een vereiste, niet kleurenblind zijn.
   (Dit was in het district Suwannaphum / Roi Et, dus geen toeristich oord)

  • Martin zegt op

   Helaas kun je het niet zomaar omwisselen. Je moet een test voor kleurenblindheid en voor dieptezicht doen. Het zijn hele simpele testen die volgens mij niet zo erg goed zijn, maar als je kleurenblind bent kun je zeker afgekeurd worden.

   Emoties als 50 jaar rijbewijs of Thai die niet kunnen rijden zijn begrijpelijk, maar staan niet in de wet.

 15. Jasper zegt op

  De test voor dieptezicht hoef je niet per se af te leggen: Ik ben aan 1 oog blind, en kan deze test dus niet doen. In dat geval volstaat een Thaise oogarts verklaring dat je goed kunt zien met je enkele oog.

 16. eduard zegt op

  Je kunt je int. rijbewijs en het tonen van een Nederlands rijbewijs omruilen tegen het Thaise rijbewijs.Maar, en dat heb ik ondervonden, je krijgt een paar testjes. Ik lijd aan kleurblindheid en werd dan ook weggestuurd. Thailand is 1 van de weinige landen die een kleurenblindheidstest heeft. Ik heb een andere weg bewandeld en heb nu alle rijbewijzen. Op kleurenblindheid afgekeurd te worden gaat me ver, ik zie de kleuren van het stoplicht en is voldoende.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website