Thaise vrouw in Belgie, hoe zit het met de belastingen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
1 augustus 2018

Beste lezers,

Na 6 jaar is mijn Thaise vrouw eindelijk in België gekomen via een d-visum. Reeds ingeschreven in de bevolkingsregister en nu dus houder van een f-kaart. Wij waren reeds getrouwd sinds 31-1-2012 in Bangkok. Nu dus ook een bewijs van samenstelling van gezin binnen gebracht bij het werk.

Mijn vraag nu: Heb ik nu nog recht op 3 dagen klein verlet vanwege mijn huwelijk? En tweede vraag: Hoe zit het nu met mijn belastingen aangezien ik mijn vrouw ten laste heb?

Groet,

Nico (BE)

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Thaise vrouw in Belgie, hoe zit het met de belastingen?”

 1. Ruud010 zegt op

  Beste Nico, d eerste vraag zou het beste je werkgever kunnen stellen, en de 2e vraag aan de belangdienst. Kijk eens op hun website of bel hun helpdesk. Een vraag die ik voor jou heb is eveneens tweeërlei: waarom niet eerder geïnformeerd, en waarom een vrouw trouwen die jou “ten laste” komt?

 2. Daniël M. zegt op

  Is uw huwelijk geregistreerd in België?

  Zo ja, zelfde regels zoals elk ander normaal huwelijk.

  Als zij geen inkomen heeft, dan 1 gemeenschappelijke belastingaangifte: linkerkolom uw inkomsten, rechterkolom haar inkomsten = 0. Op basis daarvan wordt belasting berekend.

  Zo is dat ook bij mij het geval.

 3. Herman buts zegt op

  Je belastingsvoordeel geldt pas vanaf volgend kalenderjaar ( zij dient per 1 januari ingeschreven te zijn) dus is zij fiscaal aftrekbaar vanaf aanslagjaar 2019

 4. Fred zegt op

  Ik kan alleen antwoorden op vraag 2. Als je huwelijk op de gemeente in Belgie erkend is wordt je hetzelfde belast als 2 getrouwde Belgen. Over vraag 1 zou je best eens gaan praten op het bedrijf waar je te werk gesteld bent. Die zullen dat wel voor jou regelen.

 5. lung addie zegt op

  Beste Nico,
  die drie dagen ‘klein verlet’ die mag je natuurlijk vergeten want deze dagen zijn enkel wettelijk op te nemen de dagen van het huwelijk en die zijn reeds lang voorbij.

  Indien U het huwelijk in Belgie laten registreren hebt dan is zij uw wettelijke echtgenote en, indien zij niet werkt in Belgie, onder hetzelfde dak woont als u zelf, dan is zij idd een persoon ten laste en mag je een deel van uw inkomen overhevelen naar haar deel van de belastingaangifte. U zal namelijk een gezamelijke aangifte ontvangen van de dienst belastingen, U zal, indien u uw werkgever op de hoogte stelt van het feit dat jij dus gehuwd bent en op het zelfde adres woont, reeds een vermindering van voorheffing genieten. Het verschil zal ongeveer 200EU/m zijn.
  Grapje: een vrouw hebben is altijd een last…….de fiscus weet dit en houdt er rekening mee.
  Groeten, Lung addie (BE)

 6. Rob zegt op

  Wat de belastingen betreft: vanaf 1 januari 2019 is uw vrouw fiscaal ten laste van u. Bij de afrekening in 2020 zal je dus voor het inkomstenjaar 2019 een aanzienlijk fiscaal voordeel genieten. Voor dit jaar nog niet omdat de belastingsdienst kijkt naar de situatie op 1 januari.
  Wat klein verlet betreft: aan je werkgever of vakbond vragen, geen idee hoe dat zit.

 7. Eddy zegt op

  Mijn baas maakte daar geen punt van en ik heb die 3 dagen achteraf gekregen.

 8. brabantman zegt op

  Neem contact op met uw mutaliteit. De meesten hebben een afdeling die u alles vertellen en regelen kunnen m.b.t. dit probleem.

 9. fred zegt op

  Als uw vrouw geen inkomsten heeft wordt zij aanzien als een persoon ten laste. Fiscaal is dat een voordeel gezien je minder bedrijfsvoorheffing ( belasting) zal betalen.
  Ook zal er bij uw jaarlijkse belastingaangifte rekening mee worden gehouden en zal het zogenaamde huwelijksquotiënt worden toegepast. Dus financieel zal je er zeker op vooruitgaan.

  • lung addie zegt op

   ja ja, financieel zal je er enorm op vooruit gaan, je zal er zelfs rijk van worden. Die vrouw moet niet eten, moet niet gekleed worden, je moet er je huis niet speciaal voor verwarmen… enkel financiele voordelen van +/- 200EU/m…. Dat je dan ook meer zal betalen voor oppervlatewaterzuivering (is per persoon want wordt verekend op het waterverbruik) dat je voor de ouderenzorg voor een persoon meer zal moeten betalen enz enz…. daar spreek je dus niet over.

 10. Dre zegt op

  Beste Nico.
  Uit Uw relaas mag ik veronderstellen dat je uw huwelijk in Belgie hebt laten registreren in 2012. Is dat onmiddellijk geregistreerd, dan houd het in dat je van 2012 tot 2016 feitelijk gescheiden was ( vrouwtje woonde toen nog in Thailand) en je dus op regelmatige basis haar geld stuurde. Welnu deze bedragen zijn voor 80% perfect aftrekbaar van de belastingen. Daar al eens aan gedacht ?
  Wil je méér info contacteer me dan maar.
  Om verdere discretie, aangaande mijn situatie, te behouden wens ik aan de moderator te vragen, toch mijn e-mail adres te laten zien in deze reactie. Waarvoor alvast mijn dank.
  één tipje kan ik van de situatie wel oplichten. Mijn huwelijk in 2011 in Bangkok is uiteindelijk geregistreerd in 2018. Maar door toedoen van mijn raadsman, tevens gegradueerde in de fiscale wetenschappen, ben ik een procedure opgestart ter herziening van belastingsaanslagen. En het gaat hierbij om een mooi bedrag. Daar heb ik wel de moeite voor over. Dus als je meer wil weten aangaande onze rechten op fiscaal vlak, zelfs met terugwerkende kracht, laat dan maar eens iets horen.
  Later, als alles in kannen en kruiken is en wanneer de buit binnen is, wil ik wel mijn gehele verhaal hier vertellen zodat de lezers weten dat we plichten hebben maar ook rechten. Denk dat er velen verstomd zullen staan.
  Onze plichten die vertellen ze wel, maar onze rechten dààr moeten we zelf naar op zoek, zeggen ze.
  Awel, ik heb ze gevonden.
  Groetjes Dre
  mijn e-mail genieter322@hotmail.com

 11. Dre zegt op

  Nog een kleine verduidelijking:
  Ik heb mijn huwelijksakte voor registratie op gemeentehuis netjes afgegeven in 2011 zoals het hoort. Kreeg de stempel ” schijnhuwelijk.” Uiteindelijk, na gunstig advies van de Procureur Des Konings is het huwelijk aanvaardt én geregistreerd in 2018, mét terugwerkende kracht.
  En nu gaan de poppetjes dansen.
  Kan je verzekeren dat het géén Tango D’amore wordt. Hahaha
  groetjes

  • lung addie zegt op

   Neen dit wordt een ‘Tango de Chagrain’


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website