Beste lezers,

Mijn Thaise vriendin heeft 7 jaar geleden een lening afgesloten bij een particulier in Pattaya, zij betaalt 9.000 baht interest per maand voor een ontleend bedrag van 30.0000 baht. Kan hier iets aan gedaan worden via een rechtbank? Kan iemand mij een betrouwbaar advocaat aan bevelen in de streek van Pattaya die ons eventueel kan bijstaan?

Wij zijn woonachtig in België en zijn pas sinds 15 maand tezamen, dit om te melden dat ik niet op de hoogte was van de lening. Volgens ik al gelezen heb zijn dit courante praktijken in Thailand die niet meer zouden getolereerd worden door de huidige regering. Mijn vriendin heeft de akte van haar huis moeten overhandigen aan de ontlener en kan dit pas terug krijgen na betaling van de totale som kapitaal plus nogmaals een jaar interest.

Met dank bij voorbaat.

Groet,

Albert (BE)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

26 reacties op “Lezersvraag: Kan mijn Thaise vriendin van haar lening met woekerrente af?”

 1. Jasper zegt op

  Waarom niet gewoon de som terug betalen, en dan de 118.000 baht erboven op voor lief nemen? Zo’n gigantisch bedrag is het nu ook weer niet bij elkaar, 418,000 baht als daarmee het huis behouden blijft.
  Het is alleen wel haar huis natuurlijk, niet het uwe.

  Puntje is natuurlijk wel dat het ook gewoon een zieke buffel-verhaal kan zijn. Uiteindelijk is het ook uw probleem niet, tenslotte: zij heeft geleend, het geld opgemaakt en confronteert u met de gebakken peren.

  Ik betwijfel ten zeerste of hier een advokaat of rechtbank helpen kan. Het zijn voor Thailand heel reguliere percentages, en het zijn niet de leukste types die dit uitlenen.

  En als u niet weet wat een zieke buffel is, is het hoog tijd u in te lezen.

 2. stevenl zegt op

  Die rente betaling is zeker niet uitzonderlijk, de extra rente na afbetaling is dat wel degelijk. Ik zou dus alles terugbetalen na onderhandeld te hebben over de extra 118k.
  Maar los het zsm af, een maandelijkse betaling van 9.000 Baht gaat irriteren 🙂

 3. Albert zegt op

  Gewoon een mail sturen naar: ministry of justice, dept anti corruption Bangkok, met het probleem!

 4. Willem zegt op

  ik kan u alleen maar 1 goede tip geven … en dat is zo snel mogelijk alles terugbetalen. Bij de minste tegenkanting gaan dit soort van geldwoekeraars u het leven zeer moeilijk maken !! Een meer dan gouden regel in Thailand is: blijf ten allen tijden uit het vaarwater van iemand anders !!!

 5. nicolaas zegt op

  Veel hangt af van de werkelijkheid. 7 jaar geleden was de maximale rente 15% per jaar. Wordt er meer gevraagd dan is de rente ongeldig en gelijk aan 0. Het contract kun je laten nakijken wat er precies staat. Misschien staat er 15% rente en 21% administatie kosten. Thaien weten altijd wel een maas in de wet te vinden. Ten tweede zeg je dat ze haar land akte heeft overhandigd. De vraag is wat er formeel met de land akte is gebeurd. Het kan zijn dat de loanshark het land op zijn naam heeft gezet, het kan zijn dat hij er een hyptheek op persoonlijke naam heeft opgenoteerd of dat er een consignment is op genoteerd. Een consignment geeft het recht om het tegen een bepaald bedrag terug te kopen binnen een bepaalde tijd.De tijd is maximaal een jaar en moet dan verlengt worden. Geen verlening betekent dat het recht om het terug te kopen vervalt. In het gunstigste geval is er niets genoteerd en bezitten ze alleen de akte met de naam van uw vriendin. Wat kan u doen.
  1. Onderhandelen en terugkopen. Verwacht niet te veel flexibiliteit van de andere kant.
  2. Als het land niet meer op naam van u vriendin staat, kunt u een advocaat in dienst nemen en die laten onderhandelen en misschien uiteindelijk een rechtsgang laten volgen. Een rechtszaak in Thailand gaat, zelfs als u sterk staat, jaren duren. Misschien haalt de advocaat resultaat met onderhandelen. Het is echter ook goed mogelijk dat ze met dreigementen richting uw vriendin of haar familie komen als u een advocaat inschakelt. Veel overwegingen dus bij elke stap in dit proces.
  3. Als het land nog op naam van uw vriendin staat en er niets is geregistreerd bij land department kunt u met uw vriendin naar het land department gaan en zeggen dat u hem verloren bent. Uiteindelijk krijgt u een nieuwe akte – land titel. De akte van de geldschieters vervalt. Eventueel het land op een andere naam zetten als de advocaat het hier mee eens is. Hierna kunt u of een advocaat onderhandelen vanuit een sterkere positie. Of tegen deze mensen zeggen dat het al bijna 3x is terug betaald en dat ze het dak op kunnen. Waarschijnlijk is het contract toch in strijd met de wet van 7 jaar terug. Ze zullen geen rechtzaak aan gaan, maar ook hier geldt het risico van dreigingen. Misschien de reactie afwachten en een bedragje geven. Ook goed afstemmen met uw vriendin. Soms zijn het bekenden of kennissen van vrienden van uw vriendin. Straks verdien je een paar duizend euro en ben je je vriendin kwijt. Succes

 6. Jos zegt op

  BESTE ALBERT,

  Pas op voor nog meer lijken in de kelder, want Thaise mensen zijn vindingrijk wat betreft het geld.
  Als U serieus iets wil opbouwen met deze dame, dan moet U door deze zure appel heen bijten en het bedrag betalen , zou wel proberen van die 12× 9000 Baht rente af te komen.
  Als u nu een goede advocaat neemt , dan kost het meestal meer geld op het einde.
  En als U naar de politie in Pattaya gaat dan kost het U nog meer geld , want die willen ook van deze deal iets overhouden voor hun mia noi….

  Optie 2, zoek een andere vrouw.

  Mvg,

  Jos

 7. Stefaan zegt op

  Dit zal misschien wat hard aankomen : evalueer je relatie.

  Het feit dat je vriendin dit niet eerder heeft verteld is een domper op jullie relatie. Dit was belangrijk genoeg om bij aanvang van de relatie te bespreken. Vraag haar zeker of er nog lijken in de kast zitten.

  Je vriendin draagt haar probleem over op jou. Die lening kan een reëel probleem zijn, maar kan ook fake zijn.

  Ik hoop van harte dat jullie relatie gesterkt uit deze problematiek komt.

 8. Ger zegt op

  De wettelijke maximale rente is 36 procent en dat komt overeen met 9000 baht per maand bij een schuld van 300.000. Dus dit is gewoon een toegestane rente.
  En het is normaal om een onderpand te vragen; bij een autolening blijft het eigendom bij de financierder tot dat alle termijnen zijn betaald. En voor overige leningen is het gebruikelijk om land en huis als onderpand te geven. En het is niet voor niets dat er onderpand wordt gevraagd want het aantal leners welke niet aflossen of geen rente betalen en dus in gebreke blijven is hoog in Thailand.

 9. Fransamsterdam zegt op

  Dus uw vriendin betaalt al 7 jaar lang elke maand 9000 Baht.
  Ik heb geen enkele reden om aan de integriteit van uw vriendin te twijfelen, maar ik zou eerst toch wel eens een stapeltje betalingsbewijzen willen zien die ouder zijn dan 15 maanden.

 10. Patrick Deceuninck zegt op

  Heb het zelfde mee gemaakt en het beste is volgens mij alles te betalen uitgezonderd dat extra jaar .
  Als je zeker wil zijn dat je niet belazerd word moet je zorgen dat je er bij bent echter nadat de totale som van het nog te betalen gedeelte is overeengekomen want je weet ook dat in de meeste gevallen een farang wordt geassocieerd met geld en daarmee voorkom je dat de prijs opeens de hoogte in gaat. Het voornaamste is dat zij terug haar eigendomspapieren in handen heeft .veel succes

  • NicoB zegt op

   Patrick, ook al zit je met je neus diep in het moment van de betaling, wil dat nog niet altijd zeggen dat het is wat het lijkt.
   NicoB

   • Daniel VL zegt op

    Moderator: graag alleen een reactie op de lezersvraag.

 11. NicoB zegt op

  Als dit de overeenkomst is, 1 jaar rente + de hoofdsom, is dat Thb 138.000 totaal, te voldoen bij aflossing van de schuld. Je ziet dit soort overeenkomsten wel meer, bv. als iemand een schuld heeft en er via maandelijkse aflossing vanaf wil, volgt vaak de, al dan niet afgesproken, voorwaarde, dat aflossen alleen kan als de som ineens wordt afgelost.
  Het moet wel heel precair geweest zijn om 30.000 Thb te lenen tegen 9.000 Thb per maand aan rente en dat met eigendomspapieren van een huis.
  Denken er vanaf te komen middels een advocaat door gebruik te maken van wetgeving heeft een groot risico dat de schuldeiser er niet van weerhouden wordt toch buiten de juridische kanalen om de incasso te voleindigen, met alle risico’s vandien. Die repercussies kunnen al ontstaan alleen al door te trachten een einde aan deze lening en de daarbij behorende voorwaarden proberen af te dwingen langs gerechtelijke weg.
  Als je zo onhandig bent een dergelijke lening in Thailand aan te gaan wordt het, dat weet een ieder, dus zeker ook uw Thaise vrouw, dan wordt het op de blaren zitten.
  Maar zoals Jasper al zegt, deze truc wordt ook wel vaker uitgehaald, dat is het zieke buffel verhaal; het oordeel of dat zo zou kunnen zijn dient u zelf na te trekken of kent u of kende u al.
  Mijn advies, betaal af en krijg de eigendomspapieren terug. Thb 138.000 = Euro 3.500, te weinig ook om advocaatkosten te maken. Eerlijk gezegd met alle respect, u mocht we gek zijn om op deze zaak een advocaat te zetten met een stortvloed van ellende over u heen. Succes en sterkte.
  NicoB

  • NicoB zegt op

   Wat is het hier? 30.000 of 30.0000 ( 300.000,– Bath ) ??
   Overigens dat wijzigt niets aan mijn reactie behalve het te betalen bedrag, dan totaal 408.000 THB, is ruim Euro 10.000.
   NicoB

 12. oosterbroek zegt op

  Probeer er achter te komen waarvoor zij zoveel geld nodig had .dit verhaal klopt niet zij kan nooit zoveel jaren
  9000 bht betaald hebben pasop nou ben jij aan de beurt,maak dat je wegkomt.

 13. De verneij zegt op

  Ga naar een echte bank en leg alles op tafel,ik hebt gehoord dat de banken nu deze leningen kunnen overnemen zonder de woekerinteresten uiteraard,en de goeie advocaten zitten meestal in Bangkok,

 14. Gerrit zegt op

  Tja,

  Weer z’n gevalletje van………..

  Ik zal mijn story vertellen;

  Via een collega van het werk, aan een leuke Thaise meid gekomen, klikte goed, zag het wel zitten Nee ze had geen schuld of andere verplichtingen. En ze was gescheiden, zonder verplichtingen.

  Goed, samen (lees zij) een huis gekocht voor 3 miljoen Bhat, ik contant betaald, want lenen kan niet in Thailand. Mooi huis, airco laten installeren en enkele meubels gekocht.

  Naar Nederland om te werken en 6 maanden later weer terug voor 3 weken vakantie in Thailand. Kwam ze met een engels geschreven brief aanzetten waaruit bleek dat ze 125.000 Bhat schuld had.
  Voor wat? iets vaags met kosten voor de kinderen, van 5 personen geleend.

  Om alles af te kopen, was ik 135.000 Bhat kwijt.

  Na 3 weken in Thailand weer naar Nederland en na 6 maanden weer voor 3 weken naar Thailand.

  Nu kon ze een marktkraam overnemen en dat gaf haar een vast inkomsten. kosten 10.000 Bhat.
  Ok, 10.000 Bhat gegeven en de trotse eigenaar van een eetkraam. Nu naar de Makro om voor 6.000 Bhat spullen te kopen.

  Na 3 weken in Thailand, weer naar Nederland en na 6 maanden weer voor 3 weken naar Thailand.

  Nu kwam er een verhaal, dat iedereen op de markt, hun kraam moet betegelen. Kosten 20.000 Bhat of ik dat maat effe wil betalen. Kan ik mij wel voorstellen, want de hygiene is ver te zoeken.
  Dus maar die 20.000 bhat betaald.

  Na 3 weken in Thailand, weer naar Nederland en na 6 maanden weer voor 3 weken naar Thailand.

  Nu kwam er een verhaal van een tante, waar ze door opgevoed was en in het hospitaal lag en dat koste 6.000 Bhat. Nu wil ik die tante wel eens zien en inderdaad toverde ze een tante te voorschijn die in het hospitaal op een zaal met z’n 20 andere. (Ik denk van de 30 Bhat regeling) Maar goed ik betaalde dus in het hospitaal die 6.000 Bhat, kan ze gelijk bij de balie de rekening betalen. Maar nee, iets onduidelijks, wat ik tot op heden nog steeds niet snap, maar er hoefde niet ter plekke te worden betaald.

  Na 3 weken in Thailand, weer naar Nederland en na 6 maanden weer voor 3 weken naar Thailand.

  De markt was nog steeds niet betegeld, waarom niet? een of ander vaag verhaal, van een nieuwe eigenaar die het niet nodig vond, ok dan wil ik die 20.000 Bhat weer terug natuurlijk. Nee, dat kan niet want die was uitgegeven, ja maar het is mijn geld en je kan geen geld van een ander uitgeven. Dus flink ruzie gemaakt, maar geen geld terug.

  Na 3 weken in Thailand, weer naar Nederland en na 8 maanden was ik gepensioneerd en kan ik genieten van een mooi huis, wat inmiddels voorzien was van 4 stuks airco en natuurlijk hypotheek vrij.

  Komt ze na een week of twee aanlopen met papieren dat ze geld geleend had en of ik dat maar effe terug wil betalen, nou nee, dat doen we maar niet meer. Het huis (toch royaal) was te klein. Later toch maar eens gekeken hoeveel ze had geleend, de mens is toch nieuwsgierig. Ik schrok me te pletter, 400.000 Bhat had ze geleend, met als zekerheid natuurlijk het huis. niet bij een bank, maar bij z’n loanshark. Ik betaal nu niet en nooit niet.

  Na 3 jaar was de schuld opgelopen tot 1 miljoen Bhat en wilde die schurk geld zien. De hele familie in paniek, maar ik hield mij verre van dat. Uiteindelijk heeft haar zuster die een vaste betrekking heeft, een hypotheek los kunnen peuteren bij een Bank en is nu de eigenaar van de woning. Hoe het financieel geregeld is tussen die twee zussen weet ik niet, maar wij wonen (voor zolang het duurt) nog ik het mooie huis en ik weet, dat die zus 10.000 Bhat per maand moet betalen aan de bank.

  Dus Albert, zo kan het lopen in Thailand.

  Bij een lening van slechts 30.000 Bhat, na 7 jaar nog niet terug betaald, daar zit geen luchtje aan, maar een complete riolering.

  Mijn advies; direct afkappen, zeggen dat je dat geld niet hebt. Sommige Thai’si zijn onverzadigd baar.
  Je bent nu toch echt gewaarschuwd.

  Groetjes Gerrit

  • lung addie zegt op

   Beste Gerrit,
   je geeft hier een advies aan het einde van je relaas: direct afkappen. Blijkbaar is dat advies enkel geldig voor anderen want jij volgt, na al deze perikelen welke je zelf meemaakte, je eigen advies niet op daar je schrijft: Hoe het financieel geregeld is tussen die twee zussen weet ik niet, maar “wij” wonen (voor zolang het duurt) nog ik het mooie huis en ik weet, dat die zus 10.000 Bhat per maand moet betalen aan de bank. Dus, ondanks het feit dat je reeds met een financiele kater zit, heb je zelf niet “gekapt”. Ik zou dus maar beter een andere adviseur zoeken.

   • Gerrit zegt op

    Lung,

    Met kappen bedoel ik; niet op de lening ingaan, zeggen dat je het geld niet hebt. Of net als andere zeggen, laat eerst maar eens bewijzen zien van die maandelijkse betalingen.

    De relatie, hoewel natuurlijk wel onder druk, hoeft er niet onder te lijden. Ik heb ook nog twee meiden, die ik belooft heb, voor een goede school opleiding te zorgen.

    En ja, als er een andere “leuke” meid komt……………

 15. Hans zegt op

  Hans zegt.
  Mijn 1e vraag is, heb je het contract zelf gelezen.
  Zo ja, dan zal het wel in het Thais zijn.
  Laat het dan vertalen in het Engels,zodat je het zelf kan lezen.
  Dan pas kan je zelf maatregelen nemen,van de hierboven adviezen.
  Waarom vertel ik dit.
  Toen ik 19 jaar geleden mijn vriendin ontmoette, was ik na 2 jaar bij haar ingetrokken.
  Ze had al een eigenhuis en die is voor de helft afgelost.
  Heb toen gevraag hoeveel lost je af per maand,heb toen gezegd dan betaal ik de hypotheek.
  Dacht bij me zelf, dat is net zoveel, als ik een huishuur
  Vroeg aan haar mag ik de hypotheek zien.
  Zag later hoeveel de rente was.
  Toen zij ik,weet je wat we doen, ik betaal die andere helft.
  We zijn toen samen naar de bank gegaan en vertelde dat zij de hypotheek in 1x wil aflossen.
  Maar ik wil wel de hypotheek akte zien.
  Kreeg hem,was in het Thais,ben toen naar een vertaal bureau gegaan om het te laten vertalen.
  Heb geld laten overmaken , naar de haar bank gegaan samen en betaald.
  Zodoende betaal ik al 15 jaar geen huur meer.
  het huis staat wel op haar naamen blijft.
  Misschien voor jou een idee, als je de overeenkomst heb,om samen met dat bureau te praten.
  Voordat je moeilijke dingen gaat doen.
  Hans

 16. Hans zegt op

  Hans zegt.
  2 Fouten met typen.
  1) toen zij, ik weet je wat we doen,moet zijn.
  Toen zei ik, weet je wat we doen.

  2)Heb geld over laten naar haar bank,gegaan om het te laten vertalen,moet zijn.
  Heb geld laten overmaken naar mijn bank en samen zijn we naar haar bank gegaan.
  Hans

 17. Marijke bakker zegt op

  Afkopen in een keer

 18. Erwin Fleur zegt op

  Beste Albert,

  Ik vind dit erg naar om te lezen maar hier zitten (denk ik) wel consequenties aan vast.
  Ik vind het erg raar dat zij hier erg laat mee op de proppen komt.
  Mijn Advies is ga eerst na of het huis daadwerkelijk van haar is.
  Ga met haar mee als je een goed gevoel bij haar hebt en laat je inderdaad niet misleiden.

  Er zijn veel waargebeurde verhalen die je niet op twee handen kunt tellen,
  wat betreft scams.
  Vrouwen die veel geleend hebben bij ‘Loan sharks’ sluiten meestal een deal met de ‘Loan sharks’ om een
  Farang uit te kleden om zo het geld terug te krijgen.

  Het hoeft niet zo te zijn in u geval maar ik zou toch goed op passen.
  Het is niet veel geld voor sommige mensen en dat is waar de meeste de fout in gaan.

  Verder wat u ook gaat beslissen, een goede relatie bouw je niet op in een paar maanden.

  Goed geluk gewenst,

  Erwin

 19. lung addie zegt op

  Als je echt wil dat zij er van af komt is er idd maar één oplossing: afkopen in één keer. Al de rest zal enkel dikke problemen opleveren.

 20. Chris van het dorpje zegt op

  Een vrouw , die pas naar 15 maanden met zo een verhaal komt ,
  is niet echt betrouwbaar , vind ik . En met zo een vrouw en
  relatie hebben en een toekomst willen opbouwen lijkt me
  niet zo een goed idee . Mij vrouw is van af het begin eerlijk
  tegen mij geweest en we zijn nu al 11 jaar gelukkig samen .
  Mijn mening is , dat je maar beter goed kan nadenken ,
  of je vriendin dit wel waard is , of wel ik bijna geloof ,
  dat dit en scam is om geld van je te krijgen .
  Het gebeurd hier zo vaak .
  Er lopen hier massa vrouwen roem ,
  die dit probleem niet hebben en eerlijk zijn .
  De keuze is aan u en het geld is ( was dan ) ook van u .

 21. LOUISE zegt op

  Hallo Albert,

  Neem het advies hierboven van een aantal heren en ga weg bij die vrouw.
  Na >>>>15 maanden<<<< ineens komen met dat verhaal dat ze die schuld heeft??
  Deze dame heeft eerst de kat uit de boom gekeken of je te manipuleren bent.
  Niet leuk om te horen, maar man, voordat je jezelf in de ellende stort, ga weg.

  Toen ik het las, was direct mijn opmerking tegen mijn man dat de zieke buffel-ziekenhuis opname-ingestort dak een vernieuwing heeft ondergaan.
  Bescherm jezelf van een pak ellende.
  Zoek een andere vrouw.
  En Albert.
  Lening 30.000 op jaarbasis vam 36% is naar mijn mening 900 baht per maand.

  LOUISE


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website