Lezersvraag: Hoe krijg ik mijn Thaise tweelingdochters naar Nederland?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
5 februari 2016

Beste lezers,

Uit de relatie met mijn Thaise vrouw (niet officieel getrouwd)zijn tweeling dochters geboren in Thailand zelf. Ondertussen heb ik ervoor gezorgd dat zij nu Nederlands paspoort bezitten waarbij mijn familie achternaam op het paspoort vermeld staat.

Aangezien zij in Thailand geboren zijn, bezitten zij geen TM 6 departure card. De eerste vraag is, als ik de tweeling naar Nederland wil meenemen, hoe ik aan een departure card voor hun kan komen?

Van verschillende kanten hoor ik dat zelfs het bezit van de Nederlandse nationaliteit en departure card voor de Thaise immigratie dienst niet voldoende is om de tweeling naar Nederland te halen.
Dit in verband met mogelijke mensensmokkel; dient er dan nog (en bij wie) een verklaring van geen bezwaar van de Thaise moeder te worden bijgevoegd?

Een tweede overweging is voor de tweeling een Thaise paspoort aan te schaffen, en met dit paspoort naar Nederland te reizen. Maar maakt het mij niet extra verdacht als ik jonge kinderen met een Thaise paspoort, weliswaar met mijn achternaam, als “Falang” naar het buitenland wil meenemen?

Wie kan mij in deze kwestie tips/adviezen geven zodat ik zonder problemen met paspoorten controle en/of immigratie dienst in Bangkok op het vliegtuig kan stappen?

Bij voorbaat dank voor de medewerking!

Groet.

Bernhard


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Lezersvraag: Hoe krijg ik mijn Thaise tweelingdochters naar Nederland?”

 1. piet zegt op

  Geen probleem ze krijgen TM kaart ,maar wat heb je te verbergen? ;niks; dan goeie reis!
  Zelf vlieg ik maart met m dochter en mama gaat gewoon mee naar airport indien er vragen zijn!

  Verklaring van je Thaise ; wat is het probleem hier , dit is toch geen probleem of heb je wat achter te houden stel dan je vraag anders!!

  • Bernhard zegt op

   @Piet; beste Piet, ik heb in deze niks te verbergen, maar mij gaat het er juist om dat ik ZONDER mama die alles kan uitleggen gewoon de tweeling (met haar instemming) mee kan nemen.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Piet,

   Hoe gaat je vrouw dit dan uitleggen bij immigratie. Die komt nooit zover.
   En wat als er vragen worden gesteld bij je vertrek uit Nederland. Skypen met je vrouw ?

   Iemand die alleen reist met een minderjarige dient steeds een geschreven verklaring met toestemming van de andere ouder bij zich te hebben. Normaal moet dit ook voorzien zijn van een officiële stempel . Indien het geen eigen kind betreft, dan dienen beide ouders of voogd van dit kind dit te ondertekenen..

   Even meelopen tot aan de luchthaven is niet voldoende en anders gaat men daar in de fout.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Bernhard,

    Ter aanvulling. Kijk hier even.

    Travelling outside Thailand with a child
    Een voorbeeld van zulk een “letter of consent to travel abroad” dat opgesteld werd bij het lokale Amphur.
    Moet wel aangepast worden aan jouw situatie natuurlijk maar dat doet men op het Amphur wel.
    http://www.thailawonline.com/en/thai-laws/free-contracts-and-documents/434-letter-of-consent-to-travel-abroad.html

    Informeer ook eens bij je Ambassade want bovenstaand formulier zal waarschijnlijk enkel in het Thai beschikbaar zijn.
    Zij hebben mogelijk een formulier in het Engels/Nederlands, zodat er ook geen problemen zijn bij vertrek uit Nederland.

    Je kan maar beste en formulier teveel dan te weinig bij je hebben.

    Succes.

    • Bernhard zegt op

     @RonnyLatPhrao; dit is ook mijn ervaring als het gaat om bureaucratischeen procedures, beter een document teveel dan teweinig. Dat bleek al bij aanvraag Nederlands paspoort voor de tweelingen.
     Heb het voorbeeld van de letter of consent gedownload en kan nu aan mijn huiswerk beginnen om dit aan mijn individuele situatie aan te passen, en zal tevens eens bij de Nederlandse Ambassade informeren of zij een (standaard)formulier voor deze gevallen hebben.
     Wederom ben ik u erkentelijk voor uw hulp en assistentie in deze, waarvan akte!

     Bernhard

   • Bernhard zegt op

    @RonnyLatPhrao; heldere, kernachtige en op feiten gebaseerde samenvatting en uiteenzetting!
    Door alle reacties is mij nu duidelijk geworden dat het niet alleen om (nationaliteit) paspoort en/of document erkenning vaderschap gaat; maar dat het bij minderjarige meereizende kinderen zowel in Thailand alsook in Nederland van cruciaal belang is dat er toestemmings-verklaring van de andere ouder aanwezig is.
    Dank voor uw kernachtige aanvulling!

 2. eddy zegt op

  Eerst en vooral een Thais paspoort voor hen halen anders kunnen zij alleen naar Thailand terug met een visum. NL en Thais paspoort bij vertrek in BKK gebruiken, NL paspoort bij aankomst in AMS.
  TM6 departure kaart krijg je op de luchthaven van de vliegmaatschappij.
  Een in het Engels opgesteld document van de moeder/voogd waarin wordt vermeld dat jij de vader met hen mag reizen.
  Als jij op het geboortebewijs vermeld staat als vader dit in het Engels laten vertalen en meenemen als extra bewijs voor immigration.

  • Bernhard zegt op

   @eddy; had er niet bij stil gestaan dat bij terugkeer van de tweeling naar Thailand ook de visa regelingen gelden bij langdurig verblijf hier en alleen in bezit van Nederlands paspoort. Alleen daarom al nuttig om Thaise paspoorten aan te vragen!
   Ik sta op Thaise geboorte akte als vader vermeld, heb hiervan ook beëdigde vertaling. Maar heb vernomen dat ookal ben je natuurlijke vader, dit je juridisch NIET dezelfde rechten geeft.
   Overigens heeft mijn vrouw er geen enkele moeite mee, dat ik de kinderen soms naar Nederland wil meenemen. Persoonlijk pendel ik jaarlijkse tussen Nederland en Thailand, waarbij ik meestal 6 tot 7 maanden in Thailand ben.
   Ik wil echter geen bureaucratisch “gedoe” of dat mijn vrouw elke keer meemoet naar de immigration office om alles steeds weer uit te leggen.
   De Thaise paspoorten gaan we regelen, bedankt voor de extra info!

 3. Jacques zegt op

  Ja dat is een interessante casus. Wat let u om zelf te informeren bij de immigration police. Dat zijn toch de experts. Het lijkt mij dat het aanschaffen van Thaise paspoorten voor de kinderen iets is wat u zo wie zo moet doen. Dat geeft alleen maar meer duidelijkheid en je kunt ze ten alle tijden beiden aanbieden om zo ongestoord te kunnen vliegen. Ook die paspoorten natuurlijk met uw achternaam. Ik neem aan dat de kinderen erkent zijn door u in Thailand en dat u erkenningspapieren heeft gekregen van de Thaise autoriteit waaruit blijkt dat u de vader bent. Samen met een toestemmingformulier van de moeder van uw kinderen moet er toch gereisd kunnen worden.

  • Bernhard zegt op

   @Jacques; ben inmiddels door u en andere reageerder ervan overtuigd dat aanvragen van ook Thaise paspoorten veel voordelen biedt, belangrijk inderdaad om te checken dat dezelfde familie achternaam gebruikt wordt als in Nederlandse paspoort.
   Ik heb de erkenningspapieren van de locale Amphur dat ik de vader ben.
   De hamvraag die u ook zelf aan de orde stelt, luidt: is er NAAST paspoort en erkennings akte, er bovendien nog dat toestemmings-formulier van de moeder nodig?

   • Jasper zegt op

    Sterker nog, er is OOK een officieel nederlands document hier voor nodig: “toestemming voor reizen naar het buitenland met een minderjarige” te downloaden op de site van het ministerie van buitenlandse zaken. Ander kun je de kinderen niet meer mee terug naar Thailand nemen!
    Daarnaast is er een copie paspoort van de moeder nodig, ondertekend, en een toestemmingsbrief van de moeder, bij voorkeur in het Thai en het Engels. En, uiteraard, de erkenningsakte (vertaald!).

    Overigens, mocht je alleen op het nederlandse paspoort reizen: er zijn geen consequenties verbonden aan het overschrijden van het visum tot een leeftijd van 15 jaar. Zie de ” new overstay rules” die deze januari in Thailand zijn uitgevaardigd.

    • kjay zegt op

     defensie.nl/english/topics/travel-documents/Contents/traveling-with-children

     • Bernhard zegt op

      @kjay; document gedownload en bij het ” dossier ” gevoegd, in elk geval voor mijn vertrek de benodigde gegevens en handtekeningen alvast hier in Thailand regelen.
      Op de website wordt nader ingegaan wat mogelijke controles allemaal kunnen inhouden.
      De map is nu aardig gevuld en het beeld denk ik nagenoeg compleet, ook dank voor uw bijdrage!

      Bernhard

    • Bernhard zegt op

     @Jasper; had inderdaad niet verwacht dat als ik met mijn dochters met Nederlands paspoort en mijn familie achternaam in Nederland verblijf, voor de terugreis OOK een toestemmings-formulier nodig heb. Had in eerste instantie alleen de uitreis procedures uit Thailand in gedachten…..
     Bedankt voor de info inzake alle andere bescheiden en documenten die ook nog bij het “dossier ” gevoegd moeten worden, genoeg huiswerk te doen nu!
     Dat de tweelingen tot hun 15e jaar geen overstay kunnen hebben, is tenminste een lichtpuntje!

     Met vriendelijke groet,

     Bernhard

 4. Jos zegt op

  Hoe oud/jong zijn je dochters?
  Kunnen ze zelf antwoorden op vragen van de douane?
  Spreken ze Thai en/of Nederlands?
  Lijken ze op Nederlanders of meer op Thai?

  Zover ik weet moet de moeder tekenen. Sta je op goede voet met de moeder? Is er een kans dat zij tekent?

  Zo niet, dan dit:

  Je kan altijd aangeven dat je die TM6 kaart kwijt bent.
  Het gaat er volgens mij om dat die kinderen geen heenreis hebben geboekt.
  Je vliegt alleen terug met hen.
  Dat zou verdacht kunnen zijn.

  Als je daar iets voor kan regelen, dan zou ik hun Nederlandse paspoort gebruiken.
  In het Nederlandse paspoort van de kinderen staat volgens mij niet de naam van de moeder.

  Durf je dat niet, ga dan met de trein de grens over in Maleisie, en vlieg vanuit Kuala Lumpur daar naar Nederland.
  Ga je met de trein de grens over dan hoef je als Nederlander geen vliegticket of visum mee te nemen.

  Of zie ik iets over het hoofd?

  • Bernhard zegt op

   @Jos; de tweelingen zijn bijna 2 jaar oud, dus spreken of begrijpen van vragen zit er nog niet in.
   Ik sta op goede voet met de moeder, die er geen bezwaar tegen heeft dat ik met de kinderen heen en weer pendel tussen Thailand en Nederland. Ben in het bezit van erkenning akte van de locale Amphur dat ik de biologische vader ben.
   De vraag is of dit mij voldoende rechten geeft om de Kids mee naar Nederland te nemen, zeker omdat ik alleen met hen terugvlieg, en dit zoals je zelf al aangeeft als verdacht kan worden gezien, waarbij extra “bewijs” gevraagd zou worden.
   Klopt dat in Nederlandse paspoort van de tweeling de naam van de moeder niet vermeld staat.
   Heb dus waarschijnlijk nog een extra toestemmings formulier nodig van de moeder, van een officiële instantie die ik nu zo snel niet kan ophoesten.
   Ben je erkentelijk voor de alternatieve routes waarmee je bureaucratische drempels kunt omzeilen!!

 5. GuusW zegt op

  Beste Bernhard, volgens mij is schriftelijke toestemming van de moeder noodzakelijk. Lijkt mij ook zeer terecht. Kinderen meenemen naar een ander land dan hun geboorteland tegen de wil van de moeder en zonder gerechtelijke uitspraak is in Nederland in ieder geval een misdrijf.

  • Bernhard zegt op

   @GuusW; Alle reacties samenvattend blijkt uw stelling denk ik de kern te bevatten; mijn vrouw heeft er geen enkel bezwaar tegen dat ik zo nu en dan met de tweelingen van Thailand naar Nederland pendel en vice versa, maar dat is niet officieel in een verklaring of formulier vastgelegd. Zoals bij andere reacties reeds aangegeven ben ik door de locale Amphur erkend als biologische vader, en heb hier een officieel afschrift van, de expliciete toestemming van de moeder om de dochters buitenlands te brengen (waaraan ze zondermeer zou meewerken), ontbreekt.
   De vraag doet zich dan voor of je een zelfgemaakte verklaring door een Thaise notaris moet laten legaliseren, of dat hiervoor een Thaise overheids-instantie de aangewezen weg is.

 6. Bernhard zegt op

  @Piet; beste Piet, ik heb in deze niks te verbergen, maar mij gaat het er juist om dat ik ZONDER mama die alles kan uitleggen gewoon de tweeling (met haar instemming) mee kan nemen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website