Geachte lezers,

Ik heb een vraag, misschien hebben jullie lezers er een antwoord op.

Ik wil graag de Thaise taal leren. Hoe kan dit het best?

Een privé leraar ? Terug naar school gaan?

Wij gaan wonen in de buurt van Sam Roi Yot, wij weten echt niet hoe eraan beginnen.

Bedankt en groet,

Janin

11 reacties op “Lezersvraag: Hoe kan ik het beste de Thaise taal leren?”

 1. Kees zegt op

  Hallo Janin,

  Zie dezelfde vraag en vele reacties hierop van 15 april jl.

  Succes.

 2. khun naam zegt op

  Begin voor je naar Thailand vertrekt.
  Voor Vlamingen en Nederlanders uit het zuiden van het land is er slechts één adres:
  http://www.thaivlac.be/site/index.php/taallessen
  Professioneel én gezellig!

 3. Menno zegt op

  Tot nu toe is het mij gelukt met proberen en praten met Thai die Engels spreken een heel klein beetje Thai te leren. Dat schrijf ik dan fonetisch in een boekje dat ik altijd bij me heb, kleine opschrijfboekjes van vier maal acht centimeter of zoiets van kantoorboekhandel. Daarbij probeer ik mij te beperken tot korte toegankelijke uitdrukkingen en toepasbare woorden of korte zinnen.

  Af en toe heb je van die sleutelzinnetjes zoals ‘pudh Thai meedaii’ zoals ik het fonetisch weergeef. Betekenend: spreek thai kan-niet. Je weet dan gelijk dat ‘pudh Thai daii’ betekent: spreek Thai kan, dus ‘mee’ voor het woord daii vormt een ontkenning. Zoals ook bij ‘mee-ouw’ = wil niet, handig bij een verkoper op straat in Bangkok bijvoorbeeld Maar verder dan deze basis uitbouwen als een soort boom diagram met allemaal takken ben ik nooit gekomen.

  Af en toe wordt je vreselijk ontmoedigd, de guesthouse receptionist legde me eens het verschil tussen de vijf tonen uit, te weten: Ka, Ká, Kà, Kaa en Ka ‘een soort van’. En ik hoorde het verschil niet! Dus daar ligt een groot probleem voor ons, Thai is een tonale taal waar door een anderen toon je een nader woord krijgt. Ter bemeodiging ik hoorde dat het Vietnamees er negen heeft om de boel te compliceren, of dit juist is weet in niet.

  De mensen die het echt weten stellen dat als je de taal echt wilt leren je toch ook moet beginnen met het schrift met z’n tweeënvijftig letters.

  Veel is het niet, maar dit is waar ik je mee kan helpen. Ter bemoediging, de Thai reageren in mijn ervaring bijna alleen maar positief als je of ik zo stuntelend het probeert. Een soort van ‘kijk de kleine falang spreekt zijn eerste woordjes’.

 4. ReneH zegt op

  Neem lessen! Mia (learn2speaktai.net) geeft lessen via Skype. Ik denk dat ze goed is.
  Geloof niet in boekjes als “Easy Thai”. There is no such thing as easy Thai!
  Lees wat van mijn worstelingen op mijn blog (renehasekamp.blogspot.com).
  Nogmaals alleen lessen met een leraar maken kans. Je kunt wel proberen het alfabet alvast te leren.
  Gebruik NOOIT een transliteratie. Daarna leer je never nooit niet meer Thais lezen.

 5. Guido Goossens zegt op

  In september 2013 is het de 11de achtereenvolgende keer dat er Thaise taallessen worden gegeven in het Cultuurcentrum Luchtbal, Columbiastraat 110 (hoek Perustraat) te 2030 Antwerpen. De studenten komen niet alleen uit België maar ook uit Nederland.
  Men heeft de keuze uit 3 leerniveaus, namelijk beginners (1ste leerjaar) op vrijdagavond of zaterdagvoormiddag, gevorderden (2de leerjaar) op woensdagavond, en conversatie gevorderden (3de leerjaar) op donderdagavond. In deze lessen leert men niet alleen de Thaise taal spreken, maar ook lezen en schrijven.
  Het lesjaar begint in september 2013 om in mei of juni 2014 te eindigen. Zoals steeds volgen de lessen de cyclus van de Vlaamse scholen, met als enig verschil dat er wegens het hoogseizoen in Thailand geen lessen zijn in november en december; veel van onze studenten zijn dan immers met vakantie in het land van de glimlach.
  Bent u geïnteresseerd? Bezoek dan onze website ‘www.thaivlac.be’ of stuur een mailtje naar ’[email protected]’, of bel naar 0495-273.286 (00 32 495 273 286). De inschrijvingen zijn thans volop bezig. Studenten die inschrijven en uiterlijk op 15 juni 2013 het verschuldigde bedrag betalen, genieten van een vroegkorting.
  Zopas is ook de try-out in Hasselt beëindigd. Aangezien de reacties hierop zeer positief waren, is de kans zeer groot dat Thaivlac ook in september 2013 met een volledige cursus “Thai voor beginners” gaat starten in Limburg. Het dossier moet echter nog worden goedgekeurd door de raad van bestuur.

 6. Guido Goossens zegt op

  In september 2013 is het de 11de achtereenvolgende keer dat er Thaise taallessen worden gegeven in het Cultuurcentrum Luchtbal, Columbiastraat 110 (hoek Perustraat) te 2030 Antwerpen.
  Veel verandert er niet tegenover de vorige lesjaren. Men heeft de keuze uit 3 leerniveaus, namelijk beginners (1ste leerjaar) op vrijdagavond of zaterdagvoormiddag, gevorderden (2de leerjaar) op woensdagavond, en conversatie gevorderden (3de leerjaar) op donderdagavond. In deze lessen leer je niet alleen de Thaise taal spreken, maar ook lezen en schrijven.
  Het lesjaar begint in september 2013 om in mei of juni 2014 te eindigen. Zoals steeds volgen de lessen de cyclus van de Vlaamse scholen, met als enig verschil dat er wegens het hoogseizoen in Thailand geen lessen zijn in november en december; veel van onze studenten zijn dan immers met vakantie in het land van de glimlach.
  Bent u geïnteresseerd? Bezoek dan onze website ‘www.thaivlac.be’ of stuur een mailtje naar ’[email protected]’, of bel naar 0495-273.286 (00 32 495 273 286). De inschrijvingen zijn thans volop bezig. Studenten die inschrijven en uiterlijk op 15 juni 2013 het verschuldigde bedrag betalen, genieten van een vroegkorting.
  Zopas is ook de try-out in Hasselt beëindigd. Aangezien de reacties hierop zeer positief waren, is de kans groot dat Thaivlac ook in september 2013 met een volledige cursus “Thai voor beginners” gaat starten in Limburg. Het dossier moet echter nog worden goedgekeurd door de raad van bestuur.

 7. De Greve Marc zegt op

  Een cursus thai van lingafoon wel in het engels naar thai maar heel begrijpelijk en intressant,heb hem ook aangeschaft en heel tevreden over,maar opgelet doe het les per les en niets overslaan zo zal je al een heel eind ver komen hoor.
  Grts marc

 8. Wil Tegenbosch zegt op

  Ik heb veel baat gehad met de zelfstudie van ThaiTrainer 111
  Dit is een echte aanrader voor mensen die thuis willen studeren.

  http://www.thaitrainer111.com/

 9. Paul zegt op

  Hallo Janin en reactiegevers
  Ik heb redelijk Thais geleerd in de 4,5 jaar dat ik hier nu woon. (5 dagen p.w. 1 u. p.dag)
  Ga na of je klassikaal of individueel de taal wenst te leren. Ik ben meer ’n een op een leerling. Dus zowel in Nederland leraren/essen gezocht en gevonden (via Thaise restaurants en van horen zeggen) als hier in Thailand. Mijn manier van leren in Nederland was dat ik zelf bedachte aandachtsveld rijtjes leerde, bijvoorbeeld: in het restaurant, in het hotel, in de winkel enz.. Van woorden die me daar van pas konden komen leerde ik de u i t s p r a a k door ze fonetisch te noteren en van buiten te leren. Toen ik hier kwam wonen kende ik dus al ongeveer 1000 woorden. Met mijn uiteindelijke leraar hier de grammatica, lezen, schrijven en de uitzonderingen geleerd. Ik heb er nu dagelijks plezier van. Een 81 jarige vriend heeft ook de taal geleerd dus succes Janin: het lukt als je het echt wilt.

 10. Sara zegt op

  Hallo, ik ben mij zelf ook aan het orienteren op de Thaise taal. Nou je de basis. Zelf heb ik een aantal locals ingeschakeld om mij te voorzien van tips en welke adviezen zij geven. Super interessant.

  Misschien een leuke tip. Ik heb hiervoor de site http://www.guidedbyalocal.com/thailand gebruikt. En ik zag dat zij ook samenwerken met het Thais Verkeersburau.

  Groetjes Sara

 11. alex ouddiep zegt op

  Ik heb maar een raad: al lijkt het moeilijk, en mogelijk een moeilijke omweg, het loont zich altijd om eenvoudig Thais ook te leren lezen en schrijven, zowel voor het onderhouden van je taalschat, voor een correcte uitspraak als voor het gevoel in de taal en de cultuur thuis te raken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website