Lezersvraag: Waarom mag mijn Thaise neefje geen rode jas?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
19 februari 2017

Beste lezers,

Mijn broer is al meer dan 10 jaar getrouwd met een Thaise vrouw. Ze hebben twee kinderen en wonen in Nederland. Hun zoontje van 7 jaar is gek op de kleur rood en wil al twee jaar een rode jas. Hij krijgt altijd een blauwe jas.

Ik heb geprobeerd op Google te zoeken over kleuren in Thailand en daar was ik al aardig over verrast, maar ik weet nog steeds niet waarom de kleur rood een probleem is? Ze komt uit Isaan en het zou kunnen komen door de roodhemden, maar ik zou graag hier iets meer over willen weten, want hij mag ook al geen zwarte schoenen en ik heb een beetje medelijden met hem.

Ik wil haar ook niet voor het hoofd stoten, door een rode jas voor hem te kopen, maar dan zal het wel handig zijn om te weten waarom hij geen rode jas mag/krijgt? Ik heb bijna tot geen contact met haar.

Alvast bedankt,

Groetjes,

Gerda

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Lezersvraag: Waarom mag mijn Thaise neefje geen rode jas?”

 1. Ger zegt op

  Geel is ook uit de boze en roze kan niet in Nederland en paars om diezelfde reden niet in Thailand en wit is te dragen in tempels en bij overlijden ….
  Tijd om het bijgeloof aan de kant te gooien. Of toetert deze Thai ook als ze heilige boompjes in Nederland ontwaart ? Dan gelooft ze zeker ook nog in de donder en Wodan en zijn vriendjes.

  Gewoon een rode jas geven en erbij vermelden dat als het niet vaak wordt gedragen dan komen de tuinkabouters tot leven.

 2. Rob zegt op

  Mijn vrouw en schoonfamilie komen ook uit de Isaan en we hebben 3 kinderen. Allemaal zijn ze gek op de kleur rood en dit heeft niets met politiek of wat dan ook te maken. Ik denk dat uw schoonzus de kleur rood gewoon niet mooi vindt.

  Rob

 3. Harry zegt op

  Heeft hoogst waarschijnlijk te maken met de geboorte dag.
  Als het kind geboren is op een maandag zijn de kleuren rood en zwart kleuren die ongeluk brengen.

 4. RuudRdm zegt op

  Beste Gerda, Voor zover ik weet en ik heb het voor de zekerheid nog nagevraagd bij mijn vrouw, is er niks aan de hand met de kleur rood, behalve dan dat deze kleur is verbonden met de redshirts van Thaksin, cs. Zou kunnen dat schoonzus een hekel heeft aan die redshirts. Maar als je al weinig tot geen contact hebt met haar, waarom het idee haar zoontje te voorzien van een rode jas? Je voegt enkel een bron tot conflict toe.

 5. Fransamsterdam zegt op

  Misschien heeft je broer enig idee?

 6. Peter zegt op

  Heel raar dat er geen andere recties komen.

  Maar jaren(meer dan tien) in de (nabijheid) (van) isaan gewoont en het kwam meerdere malen voor dat er een rood shirt in de bomen/struiken bij het huis hing.

  Wat mij verteld word, net nog, mijn vrouw, dat is om spoken weg te houden. Ze geloven dan dat de zoon te huize geen vrouw kan krijgen in de toekomst als de spoken zouden komen.

  Maar niet iedere thai geloofd dat.

  Ze doen dat enkel als er in de omgeving veel mannen zijn overleden. En dus lang niet iedere thai geloofd dit of doet dit.

  Echt waar veel gezien de rode jassen of shirts in de bomen.

  Verbaas mij dat niemand met deze reactie komt.

  • ruud zegt op

   Dat rode shirt in de bomen zal waarschijnlijk eerst door iemand zijn gedragen.
   Het lijkt me dan ook geen antwoord op de vraag waarom de rode jas niet mag.

   Bovendien zou Thaksin weinig volgers hebben gehad, als er een taboe zou rusten op een rood shirt.

   Mogelijk is de de Thaise vrouw in de openingspost een felle tegenstandster van Thaksin.
   Dat zou dan nog een verklaring kunnen zijn.

 7. Slagerij van Kampen zegt op

  Men heeft zo wie zo iets met kleuren. Zo mag je iemands naam niet met rode inkt schrijven. De namen van overledenen schijnen in die kleur te worden geschreven. Het arme land staat ook zonder de politieke kluchterij met bijbehorende kleuren bol te staan van bijgeloof en symboliek.

 8. NicoB zegt op

  Beste Gerda, het lijkt me wijs, dat u zich niet bemoeit met het al dan niet mogen dragen van een rode jas door uw neefje. Dat is een kwestie tussen uw schoonzus en haar zoon. Dit klemt te meer als u al een broos contact heeft met uw schoonzus.
  Dan hoeft de waarom vraag ook niet meer uitgezocht, maar … u zou het haar ook in alle voorzichtigheid kunnen vragen ipv. het achter haar rug uit proberen te zoeken.
  Succes.
  NicoB

 9. Gerda zegt op

  Hallo Ruud, Ik heb bijna geen contact met haar, maar wel met mijn broer en hun kinderen. Mijn neefje vindt het echt heel vervelend dat hij geen rode jas heeft en er wordt ook geen reden voor gegeven. Als ik het zou snappen wat de reden zou kunnen zijn, dan zou ik het hem uit kunnen leggen. Waardoor hij er misschien vrede mee zou hebben. Mijn broer zegt het ook niet te weten en vindt het ook niet belangrijk, maar als ik dat droevige gezichtje zie, dan breekt mijn hart een beetje. Daarom zou ik hem aan de ene kant een rode jas gunnen, maar aan de andere kant zou het uitleggen ook veel helpen.

 10. .Adje zegt op

  Zoveel speculaties. Er is maar één die het juiste antwoord kan geven. En dat is de moeder van het Thaise neefje. U zou het ook aan uw broer kunnen vragen. Zo makkelijk. Of niet? Volgens mijn Thaise vrouw is het dragen van rood op dit moment niet gepast i.v.m. het rouwproces voor de koning. Maar ook geen zwarte schoenen? Ze heeft geen idee.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website