Beste lezers,

Wij importeren goederen uit de USA. Kopen bij een internetshop in de USA, betalen keurig invoerrechten en BTW aan de Thai government. Dan verkopen wij door aan diverse shops. Dit alles buiten de officiële importeur om. Dit begint de officiële importeur op te vallen. Stuurt een advocaat met camera naar een klant, maakt foto’s en dreigt met claims. Een paar vragen:

 • Is het niet toegestaan bij de Thaise wet om legaal te importeren buiten de afspraak tussen de USA producent en de officiële importeur om? Die afspraak tussen die beide partijen is toch niets meer dan dat de producent zich verplicht alleen via de importeur naar Thailand te leveren? Als een andere partij in de USA wel levert naar Thailand is dat toch alleen een zaak tussen de producent en die andere partij? Daar staan wij toch buiten?
 • Een advocaat die de winkel van een klant binnenstapt en foto’s maakt zonder toestemming, maakt zich schuldig aan huisvredebreuk? De gemaakte foto’s dan niet bruikbaar voor een officieel vervolg?
 • Is het handig om bij herhaling de politie te bellen en de man de zaak uit te laten zetten?
 • Is aangifte van huisvredebreuk een mogelijkheid bij herhaling?

Het lijkt me een beetje een manier om de klant van ons schrik aan te jagen, bluffen. Als dat niet blijkt te lukken lopen we de kans op een knokploeg die de zaak komt verbouwen?

Heeft iemand dit bij de hand gehad, of kan iemand advies geven?

Met vriendelijke groet,

Klaasje123

6 reacties op “Lezersvraag: Thaise Importeur intimideert ons omdat we een concurrent zijn, wie heeft tips?”

 1. bert zegt op

  Vraag 1) Het is niet toegestaan als de importeur en exporteur een bindende afspraak hebben dat de exporteur aan jullie levert, nu geef je al aan dat het via een ander exporteur door jullie wordt geimporteerd. Dit is een zaak die de beide exporteurs in Usa moeten uitvechten.

  Vraag 2)
  Doe nu alvast aangifte van de advocaat die ongevraagt foto,s kwam maken! Goeie tip koop zo spoedig mogelijk een sticker met het verbod om foto,s te maken en plak die alsnog op de deur en geef aan bij aangifte dat die al op de deur zat. (doe dus voor deze beplakking geen aangifte)

  Vraag 3)
  Mocht je nu al aangifte gaan doen en de desbetreffende advocaat komt weer ongevraagt binnen dan sta je erg sterk bij een misscien te volgen rechtzaak.

  Enige tips)
  Hang in het pand diverse cameras op en laat dit aan de buitenkant duidelijk zien en vermelden.

  Neem contact op met de beide exporteurs en probeer een oplossing te zoeken, waarschijnlijk zal bij genoeg inkoop van jullie kant, ook jullie het recht van verkoop worden toe gezegt.

  Zorg dat de plaatselijke politie op de hoogte is, en geef aan dat jullie bang zijn voor eventuele wraak acties, hier wordt over het algemeen van de kant van politie direct contact opgenomen met desbetreffende importeur.

  Misschien ook handig en wel het belangrijkste neem een advocaat in dienst liefst 1 die bekend is in Thailand.

 2. Marc Breugelmans zegt op

  Klaasje ,
  Ik denk dat je hiermee best eens een advokaat consulteert , die zal er een kluif aan hebben

  Groeten

  Marc

 3. erik zegt op

  Wordt het niet tijd dat je een advocaat inschakelt ?

  Als men al bezig is bewijsstukken te vergaren dan heb je straks een procedure aan jouw broek. En dan gaat het geld kosten, sowieso aan een advocaat. Die moet je dan toch nemen.

  Maak je niet druk om ‘huisvredebreuk’. Maak je beter druk om wat het je straks gaat kosten. Dus zoek een goeie advocaat en leg hem de zaak voor. Een stevige brief aan de importeur doet wellicht wonderen.

  Verder: wie breekt hier een contract ? Jij, of de producent, of de leverancier overzee ? Of vindt de producent het wel aardig, een officieel invoerkanaal in Thailand dat mogelijk een te hoge consumentenprijs vraagt en een ‘achterommetje’ via een webshop zodat de handel toch loopt ? Hier kan meer achter zitten dan je denkt.

  Succes.
  .

 4. Harry zegt op

  Hele verhaal staat of valt met wie het merkrecht heeft.
  Als bijv Levy’s USA spijkerbroeken op de USA markt brengt, en rechten heeft verkocht aan bijv een importeur in TH, en u brengt parallel dat merk, ja legaal gekocht in de USA, op de Thaise ( of zelfs EU) markt, maakt u inbreuk op het merkrecht van OF Levy’s TH (of EU) of die gekochte rechten van de importeur.
  Ik weet, dat men in NL even naar de douane of politie kan gaan, en alle illegaal geïmporteerde goederen worden simpelweg in beslag genomen. Nix eerst foto’s maken of zo. ( ja, je moet dat volk wel eerst in beweging zien te krijgen, en dan zijn foto’s wel handig)
  Denk maar eens aan de “Lacoste” kleding uit ….. TH, zelfs als die door de leverancier van Lacoste uit overproductie op de markt gebracht zijn, identiek hetzelfde ( en daarom doen ze dat nooit, hooguit een iets andere kwaliteit, niet naar hen terug te traceren)

  Ik zou dus heel erg rap er achter zien te komen hoe e.e.a met merkenrecht ligt.
  Daar helpt geen sticker aan de voordeur tegen.

  Heeft de fabrikant in de USA zijn merk enkel in de USA gedeponeerd, kunt u dat in TH doen en hopen, dat de USA merkhouder het worst is. U kunt dan zelfs andere producten, elders gemaakt, onder dat zelfde merk voeren. Is een importeur u voor geweest, dan heeft u dus een gigantisch probleem.

  Aangezien u het over “officiële importeur” heeft, zou ik maar alvast beginnen te sparen voor de schadeclaim. Over de hoogte is maar één limiet: wat de rechter die “officiële importeur” toekent.

 5. rebell zegt op

  Als er in Thailand al een officiele Thaise Importeur zit voor deze produkten, ondermijn jij dus zijn kontrakt als zijnde de alleen Importeur. Hetzelfde probleem heb ik gehad met EPSON printer die ik goedkoper uit de UK kon inporteren als de officiele Epson dealers. EPSON stuurde mij een nette brief, waar zij vroegen er mee op te houden+hun bewijzen.
  Jij importeerd illegaal (brand protection) beschermde goederen en dat is niet geoorloofd. Als je op Schiphol landt met 2-3 gloednieuwe Samsung S4 in je pocket, die je lekker goedkoop in Seoel hebt gekocht kan het gebeuren dat de duane roet in het eten gooit. Dat valt niet meer onder , – voor personelijk- gebruik. Dat is handel en daar stoot je tegen internationale wetgeving en -contract protection- aan. Dus gewoon ophouden er mee.

 6. Ad Koens zegt op

  Als Farang ga je dit niet winnen ! Mijn advies is heel simpel: stop met deze parallel-import. Als jij officiele importeur was zou je hier ook niet blij mee zijn. En ja, je moet niet gek staan te kijken als er iets met jou en/of je bedrijf gebeuren. Ad.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website