Lezersvraag: Moet ik een Thaise en Nederlandse notaris inschakelen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
4 februari 2017

Beste lezers,

Ikzelf ben inmiddels alweer 15 jaar woonachtig hier in Thailand en heb een dubbele nationaliteit… Nederlands en Thais. Ik heb een Thaise moeder en een Nederlandse vader. Mijn vader ligt alweer enkele weken hier in het ziekenhuis, met zijn gezondheid is het niet al te best. Nu weet ik dat mijn vader (belasting) schulden heeft in Nederland en in Thailand.

Mocht mijn vader komen te overlijden, dan zou ik niet willen dat deze schulden automatisch bij mij terecht komen. Ik zal hiervoor een notaris moeten inschakelen. Aangezien ik twee nationaliteiten hebt, maar woonachtig ben in Thailand, zou ik willen weten of ik in dit geval een of twee notarissen moeten inschakelen, van zowel Nederland en Thailand…of enkel een Thaise notaris?

Hopelijk kan iemand mij hierop antwoord geven.

Groeten,

Erik

3 reacties op “Lezersvraag: Moet ik een Thaise en Nederlandse notaris inschakelen?”

 1. Roel zegt op

  Als je vader komt te overlijden dan heb je het recht om van de erfenis af te zien, als je dat doet draai je niet op voor de belastingschulden. Dus goed berekenen wat het beste is omdat je de hele situatie moet bekijken dan. Hier in Thailand wordt je daarvoor niet aangesproken, in Nederland wel.

 2. erik zegt op

  Ik zou eerst maar eens gaan praten en vragen hoe het recht luidt en welk recht van toepassing is.

  Thailand heeft advocaten die je daarmee kunnen helpen en er zijn advocaten met een notaris-aantekening maar een goed ingevoerde advocaat is echt genoeg.

  Ik denk dat voorts van belang is waar jouw vader woont. Dat zeg je niet in jouw vraag, je zegt alleen dat hij ‘hier’ in het ziekenhuis ligt. Het kan zo zijn dat als jouw vader permanent hier woont Nederland terugtreedt voor wat betreft het erfrecht en achter het net vist voor die belastingschulden, tenzij er beslag ligt op zijn vermogen. Heeft vader een testament; ook zo’n vraag die van belang is.

  Dus eerst een advocaat hier zoeken en blijft er twijfel dan juridische hulp zoeken in NL.

  Ik vertrouw je bekend met de procedure voor het verwerpen of beneficiair aanvaarden van de erfenis mocht jouw vader in Nederland wonen. In persoon, met paspoort, met kopie overlijdensverklaring, op de griffie over jouw vaders woonplaats en dat kost iets van, ongeveer, een 120 euro per verklaring.

 3. Harrybr zegt op

  Niet wachten tot pa overleden is, doch nu al gaan zoeken – belastingdienst NL – of er een belastingschuld is.
  Bij hogere schuld dan bezittingen: erfenis verwerpen. Gedurende die erfenis-tijd kan je ook beneficiair aanvaarden ( en na onderzoek alsnog aanvaarden of verwerpen; denk eraan: nog geen gummetje als aandenken meenemen ! ) , doch alles moet via een notaris. Kost niet zo veel; advocaat rekent veel en veel meer.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website