Beste lezers,

Ik ben beland in een ingewikkelde situatie. Ik ben reeds drie jaar getrouwd en woon al ongeveer 5 jaar samen in Nederland. We hebben twee kinderen. Een jongen van bijna 1,5 jaar en een meisje van 3 jaar beiden geboren in Nederland. Het meisje heeft naast de Nederlandse nationaliteit ook de Thaise nationaliteit. De jongen alleen de Nederlandse. Mijn vrouw is niet meer gelukkig in Nederland en wil terug naar Thailand. Ze wil de kinderen meenemen.

We hebben nu afgesproken dat ze drie maanden daar kan zijn. Maar wat is dit waard als ze daar blijft? Wat gebeurt er met de kinderen? Kan ze die daar gewoon houden of moeten de kinderen weer na een x aantal maanden Thailand uit?

Ik realiseer me dat ik wel degelijk een risico loop, dat ik mijn kinderen nooit meer zie.

Wie heeft advies of heeft deze situatie ook meegemaakt?

Groet,

Onno


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

26 reacties op “Lezersvraag: Mijn Thaise echtgenote heeft heimwee, zie ik mijn kinderen ooit nog?”

 1. steven zegt op

  Zij mag nooit de kinderen naar thailand overbrengen zonder jou toestemming. Als zij dit wel doet wordt dit beschouwd als ontvoering en kan jij klacht indienen later. Er bestaat nu eenmaal een verdrag ik dacht ” het verdrag van Den Haag” dat aangeeft het land waar het kind het langst verbleef het vaderland is dus in dit geval Nederland. Bij de jongen is er al helemaal geen discussie want hij heeft de Nederlandse nationaliteit voor 100 %

  • George zegt op

   Belangrijker is de vraag kun je de kinderen in je eentje opvoeden als ze in Nederland blijven. Ik ben zelf een alleenstaande vader met een dochter van 8. Mijn Thaise ex woont overigens wel in NL en ziet het kind een dag in de week, een wisselende dag in het weekend. Ga je scheiden of alleen gescheiden wonen. Je partner heeft neem ik aan ook de NL nationaliteit. Toestemming geven om drie maanden in Thailand te zijn is wel de poorten openzetten…..met welk doel? Voor het jongste kind zal een visum nodig zijn om drie maanden in Thailand te verblijven als alles officieel gaat. Daaran wordt het overstay…. Misshien is een mediator inschakelen een goed idee.

   • Jasper zegt op

    Niks overstay. Jongetje heeft Thaise moeder, ze kan hem gewoon aanmelden in Thailand als Thais kind. Binnen een week op je ingeschreven Amphur het je een ID card. Wil ze het echt netjes doen wipt ze na 30 dagen even de grens over op het Nedelandse paspoort met de jongen, en terug op zijn – inmiddels verkregen- thaise id card.

 2. Dirk zegt op

  De hamvraag in dit probleem is naar mijn mening de vraag ¨ Is de relatie tussen jullie uitstekend, redelijk of slecht¨. In het eerste geval is er vertrouwen en respect en kan er een goed compromis bereikt worden.
  Is de relatie redelijk, dan fifty fifty en hangt het van bijkomende factoren af. In het laatste geval wordt het juridisch knokken met ongewisse afloop.
  Ik ben niet juridisch geschoold, dus kan je daar geen advies in geven.
  Ik kan je alleen sterkte wensen in dit moeilijke- en kwetsbare proces , dat hopelijk bevredigend voor je afloopt.

 3. George zegt op

  Er zijn mannen die wel alleen voor hun kinderen kunnen zorgen kost veel tijd en energie en is financieel niet goedkoop maar de moeite meer dan waard. Alleenstaande vader van een 8 jarige dochter.

  • marie zegt op

   je hebt gelijk het valt niet mee vooral financieel maar wel de moeite waard ben alleenstaande vader van een zoontje van 10 jaar doe het nu al 8.5 jaar met liefde en plezier

 4. Karel zegt op

  Als je al een beetje op leeftijd bent en je houdt zielsveel van je vrouw, dan zou je kunnen overwegen om je binnen een x aantal jaren in Thailand te vestigen en je vrouw en kinderen nu al te laten gaan, gezien hun leeftijden van 1,5 respectievelijk 3 jaren zullen de kinderen zich wel aanpassen.
  Je NLse kind kan tzt ook de Thaise nationaliteit kunnen krijgen, als ik eea hier goed begrijp: http://www.multiplecitizenship.com/wscl/ws_THAILAND.html BY DESCENT: Child born in wedlock, either of whose parents is a citizen of Thailand, regardless of the child’s country of birth.).

  Als je relatie slecht is zou je een NLse gespecialiseerde advocaat kunnen bellen en samen met je vrouw daar 10 minuten gaan praten. Die advocaat moet dan duidelijk maken dat als ze niet met de kinderen terugkomt, dit ontvoering is en dat daar ook in Thailand gevangenisstraf op staat.
  Maak een kopie van haar paspoort en Thaise ID-kaart, zodat je haar eventueel kunt laten opsporen.

  Via de volgende link lees je wat je kunt doen als zij niet terugkeert.
  http://www.thailand-lawyer.com/Child-abduction.html

  Zonder jouw toestemming wordt zij al op Schiphol tegengehouden:
  http://www.kinderontvoering.org/advies/toestemming-voor-vakantie.html
  https://www.rtlnieuws.nl/nederland/alleenreizende-ouder-vaak-zonder-toestemming-met-kind-op-schiphol

  Als je toestemming geeft, lijkt het mij verstandig te vermelden dat dit voor die 3 maanden geldt.

  • Johan zegt op

   Beste Karel,
   Je reactie is welgemeend en precies. Toch heb ik op Schiphol een Thaise dame met kinderen zonder vader met een hoop geklets en papierverwarring door de douane zien gaan. Later in het vliegtuig vertelde ze mij dat er prints met een valse krabbel waren gemaakt door een kennis. Ga je kinderen maar terughalen: Thaise justitie maakt er absoluut geen prioriteit van. Er verdwijnen in Thailand sowieso +300 kinderen per jaar.

 5. marie zegt op

  je hebt gelijk het valt niet mee vooral financieel maar wel de moeite waard ben alleenstaande vader van een zoontje van 10 jaar doe het nu al 8.5 jaar met liefde en plezier

 6. Johan zegt op

  Wat Steven stelt: ‘dan kun je later klacht indienen……’. Neem van mij aan (alleenstaande gescheiden vader van een Thaise moeder die het hele proces heeft doorlopen: scheiding, voogdij, Gezagsaantekening etc.). Laat hoe dan ook je partner NIET met kind(eren) tijdelijk of niet, naar Thailand afreizen. Je opent een doos van Pandora. Probeer samen met haar eerst en in ieder geval juridische zaken volgens Nederlands recht vast te leggen. Dan nog is het een risico om haar te laten gaan met kinderen. Ik heb mijn kind 9 maanden niet (terug)gezien. Na $15,000 was mijn zoon weer bij mij. De familie van je partner maken haar wel streetwise eenmaal in Thailand met kroost.

  PS: berg alle paspoorten goed op.

  • Hendrik S. zegt op

   Die laatste regel kan echt niet. Hiemee ontneem je het beweeg recht. Schaam je!!

   Als de vrouw van topic steller heimwee heeft, mag haar nooit het recht worden ontnomen om weg te kunnen gaan. Je houdt dan iemand tegen zijn/haar wil vast d.m.v. het bewust goed opbergen van paspoort. Dat kan gewoon niet, klaar.

 7. Karel zegt op

  Second thought (ook door de reactie van Johan):

  Onno, je moet het ‘keihard’ spelen en elk risico uitsluiten: jij bent de persoon die het geld binnenbrengt, jij bepaalt hoeveel tickets er gekocht gaan worden. Dus simpel: vrouwlief kan 3 maanden in haar eentje op vakantie gaan. Jij vindt het verder onverantwoord dat jonge kinderen zo’n lange reis gaan maken zonder dat jij er als vader bij bent. Of verzin andere smoezen.

  Als je vrouw het daarmee niet eens is… pech voor haar !!!
  Je ziet na 3 maanden wel of zij terugkomt.

  Desnoods doe je de vage belofte dat zij de eerste keer alleen gaat en een volgende keer misschien met jou en de kinderen… of verzin iets….

  • Karel zegt op

   Met nog de aanvulling: als je het niet vertrouwt, stop haar paspoort achter slot en grendel, dan kan zij niet stiekem met formulieren met jouw nagemaakte handtekening er vandoor met de kinderen.

   (En verder ‘ vind jij het bijv onverantwoord dat kinderen aan enge tropische ziektes blootgesteld worden’.)

   • Hendrik S. zegt op

    Haar paspoort mag je niet achter slot en grendel doen. Is strafbaar (tegen wil in vasthouden)

 8. sjef zegt op

  Niet gemakkelijk, maar Moeders komt er wel uit.Zij kan blijven, maar jij kan waarschijnlijk niet in Thailand blijven/werken?(mijn persoonlijke mening)
  Hoe hou je echter voor beiden en uiteraard de kinderen (in mijn ogen het belangrijkste)zo tot jullie ze in harmonie kunnen opgroeien.(zoals Dirk al aangaf) Heeeeel moeilijk en jullie zijn niet te benijden. sterkte hiermee

  Kinderen zijn jong genoeg om daar te kunnen opgroeien, maar geen idee of dat goed genoeg is voor de algemene ontwikkeling, gezien het onderwijs niet zo hoog ligt (algemeen gesproken)Eenmaal daar zullen de kids alleen maar 1 kant opgroeien en de Nederlandse kant, kun je vergeten.Klinkt misschien negatief, maar ik zou mijn kinderen nooit op deze wijzen laten gaan.Ben ook nieuwsgierig hoe de acceptatie op Thaise scholen zijn t.o.v deels buitenlandse kinderen?De jongen heeft de Nederlandse nationaliteit,mag je dan op een publieke school?t.z.t

 9. SiamTon zegt op

  Indien jij jouw vrouw met de kinderen laat gaan, dan is de kans levensgroot aanwezig, dat jij en jouw vrouw en jouw kinderen nooit meer terug ziet.

  Mijn advies is:
  1) Laat je vrouw gaan en houdt de kinderen in NL.
  2) Stop de paspoorten van jouw kinderen goed weg, zodat jouw vrouw deze niet kan meenemen.
  3) Stel de douane op Schiphol op de hoogte van het eventueel (zonder jouw toestemming) afreizen van jouw kinderen

  Wetgeving is in deze waardeloos. In Thailand zal men geen enkele moeite doen jouw vrouw met jouw kinderen op te sporen. Dus als jouw vrouw daar wil blijven, dan ben jij en jouw vrouw en jouw kinderen gewoon kwijt.

  Sterkte,
  SiamTon

  • Jos zegt op

   Onno,

   Juist, Stap 2 is belangrijk maar vooral stap 3 niet vergeten.
   Geef aan dat je vreest voor ontvoering en dat jij geen toestemming geeft voor de reis.
   Vraag ook of dat internationaal geregistreerd kan worden, zodat ze niet vanaf een ander vliegveld weg kan.

   Hoe denk je vrouw de kinderen te kunnen onderhouden en een goede opleiding te geven?
   Zal haar niet lukken, en dus is ze erg egoïstisch.
   Of verwacht ze dat jij haar verblijf gaat financieren?

   Sterkte en groet van Jos

   .

 10. Helmoed zegt op

  De reacties zijn gemiddeld negatief over de Thaise vrouw van Onno, kenmerkend voor Nederlanders die zicht niet verdiepen in Thailand, kenmerkend voor Nederlanders,vingertje wijzen richting Thailand.
  Ik heb ervaring met het rechtssysteem in Thailand als het over kinderen gaat. Kinderen gaan in Thailand boven alles, het rechtssysteem sluit daar bij aan. Onno zijn Thaise vrouw heeft heimwee dat kan ik zeer goed voorstellen. Onno laat haar gaan, respecteer dat, dat kan je relatie met haar alleen maar ten goede komen je raakt je kinderen echt niet kwijt als je je Thaise vrouw respecteert, haar respect voor jouw zal alleen maar groter worden. Dus laat haar gaan met de kinderen, je raakt ze echt niet kwijt.

  Groet,
  Helmoed

  • Johan zegt op

   Ik begrijp werkelijk niets van Helmoed’s antwoord; wat heeft de briefschrijver aan het Thaise rechtssysteem in deze? Er is iets goeds te melden over het kinderrecht in Thailand. Sinds circa 15 jaar is er een tendens om bij echtscheidingsperikelen het/de kind(eren) toe te wijzen aan de buitenlandse ouder, wetende dat het kind dan over het algemeen qua toekomstperspectieven (scholing, algemene ontwikkeling en dergelijke) beter af is. Dat realiseren zich (vaak vrouwelijke) Thaise rechters zich terdege. En dan houdt alle kwaliteit van het Thaise rechtssysteem verder op. Ik wijs niet met een vingertje maar spreek ook uit ervaring. Een Thaise scheidingsakte waarbij de voogdij bij de buitenlandse ouder is vastgelegd is een leuke overwinning maar je hebt er in Nederland vervolgens niets aan. Er zijn geen bilaterale verdragen op dit gebied en in Nederland kun je aan de slag met een kostbare procedure. Kort gezegd, de Thaise rechtsuitspraken mbt kinderen kun je in Nederland aan de muur hangen. Ook daar heeft de briefschrijver tzt niets aan.

   Als het over rechten van kinderen gaat in Thailand kan ik aanbevelen wat rapportages van Terres des Hommes, Unicef te lezen of eens langs te gaan bij de Father Ray Foundation in Klong Thoey.
   Lijfstraffen zijn op veel publieke maar ook Thaise prive-scholen nog schering en inslag. Een 14 jarig meisje in een dorp waar een NL vriend van me woont is 3 maanden geleden door 3 knapen verkracht. De ouders kregen 30.000 Thb. per dader schadevergoeding.

   Als iemand op een blog schrijft dat kinderen boven alles gaan in Thailand, aan de buitenzijde van de vissekom is misschien mooi allemaal, totdat je zelf in de nesten zit en je kind kan gaan zoeken in een land waarbij informatiedeling nu eenmaal niet een sterk punt is.

   Ik houd enorm van Thailand maar sommige zaken zoals juist het rechtssysteem zijn beter om niet toe te juichen. “Laat haar gaan met de kinderen” is een blik met wormen opentrekken. En als je de kost moet verdienen in Nederland en vervolgens moet gaan leunen op de Thaise advocatuur op 9.500 km afstand, dan is “voorkomen beter dan genezen” een beter advies.

   • Frans Nico zegt op

    Beste Johan,

    Helmoed heeft het gelijk aan zijn zijde. Respect voor je vrouw. Niets wijst er op dat Onno gebrouilleerd is met zijn vrouw. Het probleem is de heimwee van zijn vrouw. Dat betekent niet dat ze niet van Onno houdt. Onno moet daarom eerste zijn aandacht richten op de oorzaken van de heimwee. Als uiteindelijk zijn vrouw kiest voor leven in Thailand, dan moet Onno dat respecteren. Hij zal echt niet zijn kinderen verliezen.

    Als het om het rechtssysteem in Thailand gaat dan is dat eerlijker geregeld dan in Nederland. Zelf heb ik samen met mijn vrouw (we zijn niet voor de wet getrouwd en geen geregistreerd partnerschap) een dochter. Het kind heeft beide nationaliteiten. Voor het ouderlijk gezag heb ik de rechtbank in Thailand verzocht mij ook het ouderlijk gezag te geven. Inderdaad kijken de rechters (in mijn geval drie vrouwen) eerst naar het belang van het kind. Dat staat voorop. Vervolgens keken de rechters of ik goed voor mijn vrouw en kind zorg. Dezelfde dag van behandeling kreeg ik een telefoontje dat mijn verzoek was gehonoreerd. Dus kraak het Thaise rechtssysteem niet af.

  • George zegt op

   Helmoed heeft een punt. De heimwee kan te maken hebben met weinig wortels in de Nederlandse maatschappij. Thuis zitten en voor de kinderen zorgen en geen andere bezigheden, zoals part time werk en of opleiding hebben en geen perspectieven. Mijn intussen ex heeft drie vrienden cirkels . Thaise gehuwd met een NL partner, de groep van haar MBO opleidingen (een mix van Surinaams/Antiliaans/Marokkans en die van haar volleybal club (goed opgeleide autochtonen. Geen centje heimwee zolang ze kleefrijst kan eten. 🙂 Ze gaat liever ergens anders dan in Thailand op vakantie.

 11. Frans Nico zegt op

  Beste Onno,

  Heb je wel eens overwogen wat je kunt doen tegen heimwee? Als je van je vrouw houdt wil je toch dat ze bij je blijft?

  Mijn vrouw had de eerste jaren ook heimwee. Dat is helemaal niet raar. De heimwee is nu na zeven jaar aanzienlijk minder dankzij contacten, veelvuldig telefonisch contact met familie en sociaal media. Ook onze dochter van vijf vraagt steeds meer aandacht. Dat is de beste remedie tegen heimwee.

 12. Jasper zegt op

  Ik zou haar nooit met de kinderen laten vertrekken. Kans is zeer groot dat ze niet terug komt na 3 maanden. Zie dan je kinderen maar eens via een juridische procedure los te weken. Overigens zal ze niet de eerste zijn die gewoon ” verdwijnt” , d.w.z. onvindbaar voor de authoriteiten.
  Daarnaast is de toekomst van je kinderen het belangrijkst. Je dochter van 3 zit uiteraard al op een kleuterschool, ingebed in Nederland. Ik kan je vertellen dat hoewel halfbloedkinderen over het algemeen vriendelijk worden bejegend ze NIET de beste toekomst inThailand zullen hebben. Mijn vrouw en ik hebben nu besloten dat onze zoon iig naar Nederland gaat voor zijn 12e, met of zonder moeder (mijn vrouw is statenloos, zonder paspoort) ; kans op een 10 x betere toekomst dan in Thailand mogelijk is.

  Uiteraard hangt het af van je relatie met je vrouw. Vertrouw je haar, of niet. Ik zou er niet op rekenen, en suggereren dat ze maar alleen moet gaan.

 13. Christian van de vin zegt op

  als je de kinderen meegeeft ben je ze kwijt zeer simpel.
  besteed zoveel mogelijk tijd met je vrouw hier in nederland,
  om het heimwee gevoel te proberen te laten verdwijnen.
  Als ze van je houd??
  ook als je op vakantie gaat zal het gevaarlijk zijn dat ze in Thailand blijft met de kinderen,vooral als de kinderen ook Thaise nationaliteit hebben.
  Sterkte ermee

 14. Dries zegt op

  Hallo,

  ik denk dat je huwelijk dood is. Laat haar gewoon vertrekken naar Thailand, want als je haar hier tegen haar zin houdt, dan klinkt het zowat als “gijzelen”.
  Haar hier met alle middelen proberen te houden is egoïstisch. Zij heeft ook recht op een vrije keuze en als ik je tekst lees heeft ze dat blijkbaar al gemaakt.

  Jullie moeten er samen eens over praten waar de kinderen het best af zijn: bij jou in Nederland of bij de moeder in Thailand?
  Ofwel kijken wat mogelijk is om bij 1 ouder te laten wonen, en ze eventueel tijdens de vakantie naar de andere ouder te sturen.
  Belangrijkste is dat jullie op een constructieve manier een oplossing vinden voor de kinderen!

  Dries

 15. Kees 2 zegt op

  Onno, Laat je ons allen svp tzt weten hoe het afgelopen is?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website