Lezersvraag: Thaise buurvrouw wil geld van mij lenen, doen of niet doen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
20 augustus 2020

Beste lezers,

Ik heb een Thaise buurvrouw (verkoopt van alles en heeft een winkel) zij wil nu 40.000 baht lenen bij mij tegen 3% per maand. Dat is meer dan ik bij de bank krijg.

Ik vind de rente wat zij wil betalen vrij hoog.

Wie heeft er ervaring mee?

Met vriendelijke groet,

Roy

40 reacties op “Lezersvraag: Thaise buurvrouw wil geld van mij lenen, doen of niet doen?”

 1. Erik zegt op

  Roy, niet zelf doen. Laat een Thai dat doen. Ik vraag me af of jij wel mag uitlenen en of je later wordt aangekeken op die idiote rente.

  Wil je niet uitlenen, en dat lees ik een beetje, hou haar op afstand: ‘dat is wel erg veel zeg, daar moet ik eens over nadenken, ik heb ook een gezin, ik heb familie in ..land, ik moet sparen voor auto-dak-dokter’ etc.

  Als jij uitleent gaat de tamtam rond en denken ze dat er altijd wel wat te halen is bij je. Hoe goed mogelijk die dame het bedoelt: houd afstand.

 2. Cornelis zegt op

  Laat je beslissing in ieder geval niet leiden door de voorgestelde rente, maar door de aannemelijkheid van terugbetaling van de hoofdsom.

 3. Hans van Mourik zegt op

  Zegt.bijna altijd.
  Leeft.met een budget,stel dat ik het niet op tijd krijgt?
  Wat kan ik doen,niemand kan me dan helpen.
  Dus leent het niet uit.
  H.v.M.

 4. Sjaak S zegt op

  Geld uitlenen? Waarom? Je bent geen bank. Mijn vrouw en ik geven niemand geld. Een bank wil een zekerheid. Kan ze het daar niet krijgen, dan krijg jij die zekerheid al helemaal niet. Ik zie in mijn omgeving wat dit tot ellende kan leiden, tot moord toe. Ik zou het helemaal niet doen.

 5. ruud zegt op

  Als ik mij niet vergis, overtreedt u de wet, als u – als buitenlander – aan een Thai geld uitleent.
  Een riskante bezigheid dus.
  Los van het risico, dat u uw geld niet terug krijgt.
  Uw buurvrouw heeft nu geen geld en volgende maand ook niet.

  Los daarvan zou ik mij schamen, om 3 procent rente per maand te willen ontvangen.

  • chris zegt op

   Inderdaad. Niemand in dit land mag voor bank spelen behalve de bank zelf, niet een, niet een buitenlander. Dat het heel veel gebeurt is wettelijk niet zo interssant. Als men kwaad wil (c.q. als een ander jaloers wordt) ben je de pineut, of de pisang.

  • Harry zegt op

   De rente van 3% per maand is normaal en krijg je gewoon de eerste 3 a 4 maanden hierna krijg je niets meer dan ben je alles verder kwijt en nooit anders
   mvg Harry

   • Rob V. zegt op

    Als je puur financieel verstandig wil uitlenen dan vraag je een onderpand dat minstens even veel waard is als het te lenen bedrag. Dan kun je financieel niets kwijt raken. Sociaal mogelijk wel als de debiteur je niet meer onder ogen wil of durft te komen. Sociaal gezien kun je natuurlijk ook krediet verlenen zonder onderpand en hopen op het beste, heb je pech is alles weg maar dan moet je niemand behalve jezelf de schuld geven. In de praktijk is dat denk ik toch einde vriendschap omdat men zich waarschijnlijk dan toch genaaid voelt.

 6. chris zegt op

  Aan betrouwbare Thaise mensen (ja, die zijn er) GEVEN mijn vrouw en ik geld (als we daarvan de zin inzien dus niet aan mensen die hun geld vergokken of verzuipen) maar nooit grote bedragen. We vertellen er dan bij dat ze het mogen terugbetalen als je daartoe in staat zijn. En in veel gevallen krijgen we het ook terug. Geen rente.

 7. Han zegt op

  Voor een onderlinge lening is 3% nog bescheiden. De belangrijkste “geldschieter” in dit dorp vraagt 10% per maand en er zijn er zat die dat doen omdat het water tot hun lippen staat. Er zijn verschillende geldschieters in dit dorp bij de minste betaal je 5% rente per maand dus 3% is voor dit soort transacties nog laag. Zelfs familie onderling vraagt nog 5%, dieptriest.
  Ik heb diverse mensen hier wel geld geleend, van 300 baht tot het hoogste bedrag 100.000 baht ennaltijd heb ik mijn geld terug gekregen. Bv na de rijstoogst of als de bonus uitgekeerd wordt. Een paar e ht arme sloebers hier in de buurt leen ik ook geld soms en dat kunnen ze terug betalen met klusjes, dan reken ik 100 baht per uur.
  Je belangrijkste motivatie moet zijn of je die buurvrouw echt wilt helpen en of je dat geld kunt missen als ze niet kan terug betalen. 3% rente zou ik niet vragen, das niet echt helpen maar geld verdienen.

 8. Aloysius zegt op

  Hallo Roy zeker geen geld uitlenen van het een komt het ander en ze willen steeds meer .
  En betalen doen ze niet hebben iedere keer wel een smoesje
  Als je het kan missen geef haar wat maar zeg er bij jij bent geen ATM
  En aan je naam te zien ben je denk ik nog niet zo oud
  Dus pas op wees goed voor jezelf en de Familie

  Gr De ATM

 9. bert zegt op

  Ik ken uw buurvrouw niet, maar het komt mij nogal vreemd over. Waarom vraagt zij dat speciaal aan u, of is zij ook met anderen bezig?
  Zou het niet doen doen en haar vriendelijk uitleggen dat u als farang geen geld mag lenen met rente aan een Thai.

 10. Theetje uit Huissen zegt op

  Als U al van plan bent om het te doen (uw vrouw laten doen???) vraag als ze hebben als onderpand de eigendoms papieren van iets ter waarde van het bedrag. Paar jaar terug wilde twee meisjes(jonge vrouwen) geld lenen bij mijn vrouw, ze vroeg als onderpand de eigendomspapieren van de moped. Ze gingen (zonder geld) en we hebben ze niet meer gezien.

  • Cornelis zegt op

   Waarschijnlijk omdat ze die papieren niet hadden – het voertuig zal nog niet afbetaald geweest zijn……

 11. John Chiang rai zegt op

  De vraag of je geld moet uitlenen aan een buurvrouw,is eigenlijk net zo moeilijk te beantwoorden, als dat jij jou buurvrouw beleefd aan het verstand wilt brengen dat je dat liever niet doet.
  Zelfs bij de hoge renten afspraak, geeft het jou verder geen enkele zekerheid dat je de 3% rente p/m en de terugbetaling van de hoofdsom van 40.000 Baht ook werkelijk ontvangen gaat.
  Mocht deze buurvrouw het afgesprokene niet kunnen nakomen,gaat ze jou automatisch ontwijken om verdere confrontatie uit de weg te gaan.
  Mijn vrouw heeft een Nichtje van haar,een paar jaar geleden een luttel bedrag van 5000 Baht geleend, die ze volgens afspraak zonder rente na 12 maanden terug zou betalen.
  Toen mijn vrouw het geleende geld na 2 jaar nog niet terug had,heeft ze voorzichtig gevraagd waarom de nicht hier in verzuim gebleven was.
  Het resultaat op haar vraag,was een hevige verontwaardiging hoe zij als vrouw gehuwd met een rijke Farang zo brutaal kon zijn,om nu nog na dit geld te vragen.
  Hoewel ik zelf met deze lening niets te doen had,en mijn vrouw eigenlijk het volste recht had om bij deze Nicht na te vragen,speelt deze Nicht nu plotseling de beledigde,en laat ons beide links liggen als ze ons ziet.
  Wij zijn met leningen erg voorzichtig geworden,en gaan het liefste ieder verzoek uit de weg,maar het is up to you.

  • Sjaak S zegt op

   Precies zo ken ik dat ook. Mijn vrouw is een goede ziel en ze leende een beetje geld aan haar zus en een keer haar nicht. Toen ze dan na een tijdje het geld terug wilde hebben, bij allebei dezelfde reactie, ze werden kwaad en probeerden haar te intimideren. Ik vond dat vreselijk. Zij ook en sindsdien… nooit meer.

  • Jasper zegt op

   Natuurlijk laat ze lukkie links liggen. Heb je enig idee hoeveel gezichtverlies dit heeft opgeleverd voor haar? Zij schiet te kort, en jullie wrijven het in.
   Een onmogelijke situatie voor een Thai. Ontwijken is dan het enige antwoord.

 12. teun zegt op

  Leen het officieel aan haar met een overeenkomst. Maar beschouw het voor jezelf als een gift. Dan heb je ook zelf geen problemen. Kun je het niet als gift beschouwen? Dan gewoon er niet op in gaan.

 13. Soi zegt op

  Wij lenen nooit geld uit. Geld uitlenen verstoort de verhoudingen. Zeg je nee, is het voor de ander onprettig. Zeg je ja wordt het onprettig voor jou als niet wordt/kan worden terugbetaald, of als men later om meer vraagt. Als je iemand wilt helpen/steunen, schenk dan een bescheiden bedrag nadat is uitgelegd waarvoor dat geld dient. Wees niet teleurgesteld als desondanks een andere besteding wordt gekozen.

 14. Hans Struijlaart zegt op

  Ik heb wel vaker geld geleend aan Thaise mensen.
  Inmiddels 6x. Slechts 2x heb ik het bedrag teruggekregen. 4x kon ik naar mijn geld fluiten. Ging niet om echt hoge bedragen 2000-4000 baht. Dus mijn conclusie uit eigen ervaring, niet doen. Zeker niet omdat het je buurvrouw is. Als zij niet terug betaald moet je wel nog naast haar leven. Denk daar maar eens goed over na. Rente vragen 36% op jaarbasis is belachelijk veel. En ook niet toegestaan als buitenlander.
  Je bent toch geen loanshark? Je leent geld om anderen te helpen lijkt mij. Dan lijkt het me niet fair als je daar rente over vraagt. Daarnaast is 40000 baht een hoop geld en neem je een groot risico. Dus kijk zelf maar wat je doet.

 15. jean pierre zegt op

  Niet doen. als ze nu geen geld heeft, zal ze ook waarschijnlijk geen geld hebben om je terug te betalen.

 16. Roland zegt op

  Doe het niet in begin zal ze betalen maar daarna zal ze van alles uit vinden en ge zijt u geld kwijt plus u gebuur zegt tegen haar dat ge met veel kosten zit dan blijf jullie vrienden

 17. Lung kees zegt op

  Ik ken mensen die geld uitlenenen tegen pittige rent, meer dan 3%, ze vragen als pand hun bankpas en code en halen elke maand de rejening leeg van de lener. De geldschieter neemt zn deel en de rest geeft hij aan de lener.
  Zo is hij altijd als eerste bij zn te ontvangen maand aflossing.

 18. Boonma Somchan zegt op

  Simpel antwoorden u bent mister Bangkok bank niet dan maar geen jai dee , de stigma van een farang kee nok raak je toch nooit kwijt

 19. Louis Tinner zegt op

  Lenen betekent geven in Thailand, en problemen volgen.

 20. Co zegt op

  Hallo Roy, twee woorden NIET DOEN. Heb er zelf ervaring mee gehad en wat een ellende zeg. Ze liggen op hun knieen te smeken en als je het eenmaal gegeven hebt dan begint de ellende. De eerste twee maanden zal je wat krijgen en daarna hebben ze geen geld meer en dan moet jij elke keer vragen om je eigen geld. Ik leen niets meer uit aan niemand.

 21. Roland zegt op

  Mag ik zo vrij zijn u aan te raden dat vooral niet te doen.
  Als je bereid bent iemand te steunen door een gift te doen dan ok, dat doe je dan met je hart en de kous is af.
  Maar lenen, en vooral daar ook een (hoge) intrest voor aangeboden krijgen dat is altijd verdacht in dit land.
  Thais maken er nogal gemakkelijk een spelletje van om geld te willen lenen maar… en geloof me, dat geld (laat staan de intrest) ziet je nooit meer terug. Hun honderden excuses liggen reeds klaar in hun achterhoofd van voor je het geld geeft om het steeds maar uit te stellen en ten slotte het eindeloos te laten uitdoven zonder dat je nog iets terugziet.
  Een Thai zal er nooit vooraf over nadenken of hij het geleende geld wel kan terugbetalen, dat komt helemaal bij hem (of haar) niet op.
  En zeker als het geld van een farang komt, die hebben toch teveel geld….

 22. Johan 2 zegt op

  Nooit aan beginnen. Zet het alsjeblieft zo snel mogelijk uit je hoofd. Dan slaap ik vannacht ook weer beter. Ik zie alleen maar nadelen en geen enkel voordeel. Je ziet je centen niet terug en bent op de koop toe de paria van die buurt. Tot slot komen er nog meer mensen geld lenen. Houd het geld op je bank. Je mag al blij zijn als het daar de volgende dag nog op blijkt te staan.

 23. pieter zegt op

  Beter te zeggen dat je zelf beetje krap hebt en nu niks kunt uitlenen, daar zijn banken ook voor!!
  Lenen is geven in veel gevallen en vraag jezelf af waarom moeten ze lenen ?

 24. luc zegt op

  De coronacrisis heeft voor miljoenen werklozen gezorgd en vele anderen hebben hun inkomsten drastisch zien verminderen. Het gevolg is dat velen hun leningen (consumenten, hypothecair, …) niet kunnen nakomen. Dit is een wereldwijd fenomeen. In Europa moeten banken verplicht buffers aanleggen omdat velen hun leningen niet meer kunnen terugbetalen. Zonder voldoende buffers komen ook de banken in nood en heb je naast een gezondheids- en economische crisis ook een bankencrisis. Als je deze dame geld gaat lenen staat volgende week het hele dorp aan uw deur en over 2 weken de hele Isaan. Zowat iedereen zit in financiële nood!

 25. Conimex zegt op

  Ik dacht dat het officiële percentage per jaar waar tegen je een lening mag geven, 17% is, alles wat je meer vraagt wordt gezien als een strafbaar feit, vooral als buitenlander zou ik dus heel goed uitkijken, maar het zou wel eens kunnen dat ze al een lening ergens anders heeft gedaan, van 10 of 15 % en dan is die 3% voor haar een hele verademing, maar ik zou de wet niet gaan overtreden, laat je vrouw het doen wil je haar echt helpen en doe het dan voor die 17% op jaarbasis en zet alles op papier.

 26. H.Oosterbroek zegt op

  100.000 uitgeleend bij de dochter van mijn vrouw,voor dit bedrag kon zij een parkeerplaats pachten voor 2 jaar,haar voorstel was 15.000 baht per maand terug te betalen kon makkelijk parkeren 30 baht p/d plaats voor meer dan 100 auto’s prima deal geen rente.Nu een jaar later nog geen stuiver gezien ik kan kiezen of mijn mond houden over het geld of ze stapt op………….ik heb gekozen voor het laatste.Dus volgende week alles in orde maken bij de gemeente we zullen zien.

 27. eugeen zegt op

  Heel kort: NIET doen. Zeg dat je geen bank bent.

 28. rori zegt op

  Ik leen nooit geld uit. Ik heb daar geen verstand van. Mijn schoonmoeder leent wel geld uit maar alleen aan mensen die ze echt kent.

  Meegemaakt dat iemand uit een andere ban langskwam om geld te lenen. Er was een farang dar en die had geld genoeg.

  Schoonmoeders heeft beleefd doch dringend verzocht om nooit meer een voet op ons erf te zetten.

 29. Glenno zegt op

  Beste Roy,
  Het is verleidelijk om je buurvrouw geld te lenen. Het is tenslotte zo’n aardig mens, ze doet zo haar best en het leven is voor velen een kwelling geworden als gevolg van de Corona pandemie.

  Het is ook erg triest/verdrietig om haar het geld niet te lenen. Het is zo’n aardig mens, etc. etc.

  Sedert het ontstaan van de pandemie heb ik velen gesproken die niet meer weten hoe zij hun rekeningen moeten betalen. Die niet weten hoe ze aan een baan moeten komen en geld kunnen verdienen. Elke dag spreek ik wel iemand die, samen met vrienden- en familieleden, aan het watertrappelen is om het hoofd boven water te houden. Het verbaast me elke keer weer hoe ze dat blijkbaar doen. (????) En er relatief laconiek bij blijven.

  Mijn aanpak is relatief simpel:
  1. Ik leen niemand geld
  2. Als ik van iemand (die ik ken) weet dat hij/zij het zwaar heeft, dan koop/huur ik iets bij hen, zodat ze daarmee inkomsten genereren.
  of
  3. Ik geef het geld, wetend dat terugbetalen een bijna onmogelijke opgave voor hen is. En het vaak ERRUG lang duurt voor ze daartoe in staat zijn. Daarbij vullen ze doorgaans het ene gat met het andere, zodat je met lenen het probleem alleen maar vergroot.

  Eenmaal uit je portemetniks, vergeet het geld en zie het als je goede daad voor de dag.

  Tot slot: 40.000 THB is voor hen HEEL VEEL geld. Naar de huidige koers voor ons nog geen € 1.100,-
  Maar het blijft erg veel geld. Uw portemetniks bepaalt de hoogte van het bedrag.

  Succes bij je besluitvorming na ALLE goede/goedbedoelde adviezen.

  Glenno

 30. Tino Kuis zegt op

  Roy,

  Ik ben het met de meeste commentaren niet eens. Ik vind dat je niet zonder meer ‘nee’ moet zeggen. Vraag waarom ze dat geld wil lenen. Is haar vader ziek? Wil ze de winkel uitbreiden? Is het voor de studie van haar kinderen? Is het voor afbetaling van een gokschuld?
  Hoe is haar vroegere omgang met geld? Staat ze bekend als betrouwbaar? En misschien kun je meer vragen bedenken.
  Dan pas kun je beslissen. Misschien een kleinere lening? Of een gift?

  Probeer eerst meer feiten te verzamelen.

 31. janbeute zegt op

  ik lees hier een aantal malen uit reakties dat een buitenlander niet geld mag lenen aan een Thai, maar waar staat dat. En hoe zit het als een Thaise schoonzzon geld bij je leent,mag dat dan wel.
  Ik zelf leen nooit geld uit aan anderen, met uitzondering aan mijn Thaise stiefzoon en dochter, die het netjes terugbetalen en waarvan ik zeker weet waar het aanbesteed wordt.

  Jan Beute

 32. Martin zegt op

  Het reguliere tarief voor de creatieve markt is 10 procent. Je buurvrouw weet dat zeer goed.

 33. Louis zegt op

  Ik heb mijn lesje ook gehad. Een Thaisch stel, dat mij door een Thaische vriend was geadviseerd tijdens een rechtzaak, bleek mij achteraf zodanig geadviseerd te hebben waar zij voordeel (commissie) kregen. En het advies bleek ook nog eens onjuist. De vrouw van het stel, kwam mij in tranen vragen om een lening, toen ik hen nog vertrouwde. Haar beste vriendin was erin geluisd bij de aankoop en financiering van een motorbike en zat nu in de gevangenis. Zij moest nu de 2 kinderen van haar vriendin verzorgen. Enkele maanden later moest zij wederom geld van mij, omdat haar zoon een meisje van goede familie zwanger had gemaakt. En ook dat was weer een persoonlijk drama voor haar. Toen het moment van terug betalen aanbrak, vroeg zij wederom om een lening omdat de Russische maffia haar in hun greep had. Ik had mijn lesje geleerd. Zij is nu volledig uit beeld, verdwenen, spoorloos. De bewuste Thaische dame had een drankprobleem, waar niet tegenop te werken was. Triest.

 34. Rob V. zegt op

  Hier valt zo onmogelijk over te zeggen, immers:
  – wat wil ze met dat geld doen?
  – geloof jij dat aangegeven doel?
  – is dat een verstandig doel?
  – wat als ze dat geld niet van jou kan lenen?
  – kun en wil je dat bedrag lenen of een deel er van?
  – valt er te praten over de rente en betalingstermijn?
  – Wil je er wat aan verdienen? Hoeveel of hoe weinig?
  – hoe aannemelijk en redelijk zijn de periodieke betalingen en termijnen?
  – heeft ze een onderpand (nee: groot risico voor jou, ja dan mogelijk grote gevolgen voor haar indien ze terug betaald)
  – als ze je niet geheel of geheel niet terug betaald, wat dan? Hoe ga jij daar mee om, en zij?
  – als ze wel alles terug betaald, wat dan? Waarschijnlijk iedereen blij.
  – kun en wil je haar een deel van het bedrag schenken?
  – ongeacht hoe het af loopt hoe kan dat jullie relatie als buren verbeteren of verslechteren?
  – …

  Kortom: na wat nadenken, welke risico’s wil je lopen (sociaal en financieel)? Dat kan alleen jij inschatten en mogelijk onderschat of overschat je de afloop…

  Dit zijn zomaar de eerste vragen die in mij opkomen, ze vallen mogelijk niet allemaal te beantwoorden of dat kost teveel tijd. Dan moet je deels op je gevoel af gaan. Waar denk jij dat jij gelukkig van wordt? Doe dat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website