Lezersvraag: Zijn Thaise banken oplichters?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , , ,
26 november 2016

Beste lezers,

Deze vraag stel ik mij nadat ik gisteren bij een ATM van de Siam Commercial Bank (SCB) ging pinnen in Uthai bij Ayutthaya. Ten eerste gaf de ATM een koers aan van iets meer dan 35 baht, terwijl de koers bij hen op de site ruim 37 baht was. Daarnaast kreeg ik nog de kosten voor de ATM op het scherm las ik 180 baht, maar op mijn bonnetje werd er toch mooi de 200 baht berekend. Nu kan je wel zeggen ach 20 baht, maar volgens mij valt dit toch echt onder oplichterij.

Dus mensen wees gewaarschuwd, ik had overigens contante euro’s mee genomen uit Nederland maar als je er doorheen bent moet je toch wel pinnen.

Het is jammer dat een kantoor van deze bank voor mij minstens een half uur rijden is met de taxi, maar als ik een dezer dagen wel in de buurt ben ga ik zeker verhaal halen.

Groet,

Rob

No votes yet.
Please wait...

34 reacties op “Lezersvraag: Zijn Thaise banken oplichters?”

 1. ruud zegt op

  Ik weet niet, of het oplichterij is, of dat de programmeur slordig is geweest.
  En ja, die pinapparaten zijn duur, maar ook dat is niet per definitie oplichting.
  Dat zou het mogelijk zijn, als er geen alternatieven waren.

  Misschien moet u uw klacht over die 180 Baht gewoon melden bij de SCB.
  Persoonlijk, kan ik me niet voorstellen, dat het opzettelijk is.
  Voor die 20 Baht, ga je als bank je naam toch niet mee te grabbel gooien.
  Dat kan je als bank veel meer gaan kosten.

 2. BA zegt op

  De kosten voor pinnen zijn al tijden 200 baht, ook bij SCB. Volgens mij staat er gewoon 200 als je bij SCB pint maar zoals Ruud al zegt, het kan een foutje in de software zijn.

  De koers die op het scherm komt is de zogenaamde DCC (Dynamic Currency Conversion, zoek google) koers, er word gevraagd of je daar akkoord mee wilt gaan ja of nee. Dat is niet de koers van SCB maar de koers van je kaart maatschappij (VISA/Maestro etc) Ik kies altijd Nee.

  Als je Nee zegt worden er gewoon THB in rekening gebracht en doet je bank de conversie.

  De wisselkoers van SCB heeft er niks mee te maken in het geval van pinnen volgens mij.

 3. Siam zegt op

  Ik ga er vanuit dat u met een Nederlandse pinpas heeft gepind, dus die 35 baht kan best de koers zijn geweest van uw Nederlandse bank.

  • Peter V. zegt op

   Nee, dat is de koers die de SCB (in dit geval) je aanbiedt.
   Ze doen dat omdat ze zo begaan zijn met jou als klant en willen je graag van die verschrikkelijke, knagende, onzekerheid (“wat zou in Godsnaam de koers toch zijn?”) afhelpen.
   Tegen minieme kosten, uiteraard…

 4. erik zegt op

  Je praat over oplichting bij bedrog of leugens. Jij moet dat bewijzen en het bevreemdt mij dat je ineens alle Thaise banken een etiket opplakt.

  Loop er naar binnen en haal verhaal en als jouw Thais niet perfect is, neem een mondige Thai mee en hou je op de achtergrond. Met een grote … bereik je in dit land niks, helemaal niks.

 5. Lambik zegt op

  D.C.C. (Dynamic Currency Converter),vele ATM’s stellen je een D.C.C. voor, niet op ingaan en je bekomt dan de reële dag koers.

 6. harry zegt op

  Dat is waarschijlijk de koers with conversion, een vastgestelde koers. Als je kiest without conversion krijg je meestal een betere koers

 7. Rene zegt op

  Volgens mij is het altijd 180 Baht geweest.
  Bij de verschillende Thaise banken kan er veel verschil in de wisselkoers zitten.
  Bij conversie door de Nederlandse bank zit je meestal met een koersopslag van 1%-2,5%, afhankelijk van je bankpakket. Dit zou dus veel minder dan 2 Baht verschil moeten zijn. Conversie door je eigen bank is gunstiger bij pinnen.
  Contant wisselen blijft nog steeds het meest gunstige, maar dat blijft lastig inschatten van tevoren. Tegenwoordig wissel ik bij aankomst en zet het direct op mijn Thaise bankrekening.

  In Myanmar heb ik gehad dat er 0 kosten werden gerekend, stond ook zo op het bonnetje.
  Maar van mijn rekening waren er toch ineens kosten afgeschreven.
  Overal moet je opletten. Bijvoorbeeld in Duitsland bij de pinautomaat van het wegrestaurant, met hele kleine lettertjes onder in de hoek staat de melding dat je €5,- extra betaalt.

 8. ruudk zegt op

  Vind de ATM van de juiste BANK

  De Bank neemt een afslag op de officieel koers

  De beste is de Krungsri. Met een afslag van 0,50

  UTB. Afslag. 1,00

  Kasikorn en SCB hanteren een afslag van 2,00

  De opnamekosten bedragen 200 baht voor opnames bij buitenlandse Banken

  Zoek de geelkleurige ATM voor 0,50 afslag en
  het betere gevoel

 9. Ronny DS zegt op

  De beste koers is bij de wisselkantoren, krijg je ongeveer 38.01 Bth voor 1€. ATM afhalingen, en zeker op Bangkok airport, is met fee……Aan de wisselkantoren geen bijkomende kosten. Aan jullie de keuze!

 10. ton zegt op

  180baht en slechte koers is zekers oplichting. Maestro moet normaal gratis zijn dus iedereen zou dat pinnen moeten boycotten

 11. Eric zegt op

  Ken jij een bank die geen oplichter is. ik niet of zijn jullie al vergeten dat diverse regeringen banken gered hebben in europa?

  Nu hier die 200 baht is bij iedere bank reeds meer dan 1 jaar in voege,vroeger was het 180 baht.
  Dat je +-1 baht minder krijgt wanneer je pint is altijd zo geweest en ook ergens anders ter wereld zelfs met visa pinnen is niet voordelig.

  Best neem je dollars of euros mee en ga je wisselen dan heb je de koers waarover u spreekt.
  Of nog beter is als je hier een rekening hebt, overschrijven dan heb je de beste koers.

 12. john zegt op

  heel kort door de bocht: je hebt de meest onvoordelige manier gekozen om thais geld te krijgen. Ik begrijp dat het soms niet te vermijden is maar toch. Je moet het wel weten. Je betaalt een vast bedrag per pinhandeling aan zowel de Thaise (200 bht) als de nederlandse (ik meen €2,50) . Daarnaast krijg je een onvoordelige koers. Ik meen ongeveer 5% slechter dan de koers die de betreffende thaise bank hanteert.
  Van beide krijg je vooraf op het scherm bericht!! Dus kennlijk heb je tweemaal “ja”ingevoerd.
  Is gewoon duur maar “oplichterij” is niet op zijn plaats.

 13. Eric zegt op

  Ronny, wisselen op de luchthaven is de slechtste plek dan heb je 1 baht minder dan in een bankkantoor, ze weten dat je absoluut moet wisselen en profiteren hiervan,niet alleen hier ook in andere landen.

 14. Fransamsterdam zegt op

  Uit mij notities van vorig jaar : (de 180 Baht is inmiddels 200 geworden):

  “For my own reference maar weer eens een berekening hoeveel pinnen nou duurder is dan cash wisselen.
  Cash bij TT exchange: 10.000 Baht kost 10.000 / 39.70 = € 251.89.
  Pinnen (without conversion, Kasikorn/ING): 10.000 Baht kost 10.180 / 38.08 = € 267.33 + € 2.25 = € 269.58.
  Pinnen is dus 7% duurder als je 10.000 Baht per keer pint.
  En 5.8% als je het maximum (nu (2015) 18.000) pint.”

  Een koers van 2 Baht onder de middenkoers is bij pinnen niet uitzonderlijk en bovendien bent u daar zelf mee akkoord gegaan. Met betrekking tot die 20 Baht verschil, kunt u het beste nogmaals gaan pinnen, een foto van het scherm maken waarop 180 Baht wordt aangegeven, en dan de transactie afbreken en met uw bewijsmateriaal naar de bank stappen (of niet…).

  We zijn natuurlijk nogal verwend met al die wisselkantoortjes die met minimale marges genoegen nemen.
  Bij GWK krijgt u vandaag 32,29 Baht voor een Euro…

 15. Hans Pronk zegt op

  Twee weken geleden kwam er geen geld uit de ATM van de Bangkok Bank. Het geld werd echter wel afgeschreven. Een berichtje via bankmail was voldoende om het geld binnen 2 dagen teruggestort te krijgen. Bewijs had ik natuurlijk niet maar de bank was waarschijnlijk wel in staat om mijn verhaal te controleren.
  Een paar jaar geleden had ik minder prettige ervaringen met een Nederlandse credit card. In één afrekening zaten liefst drie fouten: een te hoge wisselkoers, te hoge kosten en ook de datum van de transactie klopte niet. Met veel moeite heb ik het geld teruggekregen maar verontschuldigingen of zelfs maar een toezegging dat ze hun leven zouden beteren kon er niet vanaf.

 16. Rob zegt op

  Beste Erik, je moet goed lezen het is een vraag en geen stelling, let op het vraagteken achter de kop van het stukje.
  Maar mijn vriendin was getuige en zei dat is leuk een bank die maar 180 bath rekent ipv 200 bath, en ik weet ook dat pinnen bij ATM veel duurder is, maar als ze hier al een foutje maken doen ze dat misschien achteraf ook wel bij de koers, en daar wil ik voor waarschuwen blijf je bankrekening controleren!!!!!

  Dus ik beschuldig niet alle Thaise banken, maar heb in het algemeen niet zoveel op met banken, ook niet met Nederlandse, en dan ben ik niet de enige zoals ik de laatste tijd nogal eens lees op dit blog.
  Maar helaas we hebben er mee te maken.

  • michel zegt op

   mijn vrouw doet elke maand pinnen met nederlandse pas maar doet pinnen bij bangkok bank want die heeft beter koers dan scb al lange tijd

 17. Gijs zegt op

  Succes Rob,
  Volgens mij zijn alle banken in de hele wereld een stelletje boeven, de Thaise niet uitgezonderd .
  Maar wat wil je nu precies bereiken als je verhaal gaat halen? Die ฿20 terug of een betere koers met terugwerkende kracht?
  Mijn tip, bespaar je de moeite en de irritatie die je je op de nek haalt tis hier al zo warm nu.
  Ben natuurlijk wel benieuwd hoe het af loopt 🙂

 18. peter zegt op

  Super rich silom road. Daar krijg je de beste koers van allemaal. Briefjes van 100 is de hoogste koers.

  • Rob V. zegt op

   Mijn naamgenoot weet natuurlijk ook dat cash wisselen de beste optie is, hij gaf al al dit gedaan te hebben maar door zijn euro biljetten heen te zijn. Overigens is er niet per definitie een beste wisselkantoor, zo heb je de drie verschillende SuperRich bedrijven (de namen van de drue verschilt iets, en de dominante bedrijfslogo kleur is respectievelijk groen, oranje of blauw) in de wijk nabij Siam Paragorn. Dan is er ook nog Linda exchange, Sia Exchange etc. Welke de beste is wisseld constant, dat is niet altijd 1 v/d 3 bedrijfjes met SuperRich in de naam. Concurrentie is wel scherp dus een slechte koers zul je niet krijgen bij de genoemde kantoortjes.

   ATM is gewoon duur. Belachelijk hoge withdrawl fee van 200 THB. 2x pinnen en je zit al over het minimum dagloon! De wisselkoers nog onvoordeliger dan de toch al slechte koers die de banken rekenen bij cash wisselen. Kies je dan ook nog eens voor DCC, direct/duyamic currency exchange of soortegelijke opties dan ben je nog duurder uit. Krijg je ergerns de keuze om het te pinnen bedrag direct in euro’s te zien ipv de lokale munt kies dan altijd om dat niet te doen. Beste is nog om de ATM als allerlaatste optie te gebruiken, in 1x zoveel mogelijk geld op te nemen: 20 duizend baht, soms moet je voor ‘other amount’ kiezen en dit zelf intoetsen. Of pak een andere ATM.

   Sommige apps of sites (die in elk wisselkoers/wisselen blog genoemd worden) laten de ATM koersen zien. Anders is de cash wisselkoers van de diverse banken toch een goede indicator welke bank te pakken. Naar mijn ervaring zijn SCB (Siam bank) en Bangkok (Thanakan Krungthep) bank bijna altijd onvoordeliger dan Krungsi of Kasikorn bank. Hoe bekender de naam met hoe meer een bank/bedrijf kan wegkomen?

 19. Lambik zegt op

  Er is een SuperRich en nog een andere maatschappij op de luchthaven in Bkk.,ganz beneden waar de MRT is.

 20. Hans Struijlaart zegt op

  Tip
  1 Neem voldoende cash geld mee.
  2 Als je gaat pinnen in Thailand bij een ATM ongeacht welke bank dan ben je zo wie zo 180 bath/200 bath kwijt aan transactie kosten en een ongunstige wisselkoers 37 bath. Dus als je pint neem dan het hoogst mogelijke bedrag op.
  3 Niet alleen het pinnen kost extra geld in Thailand, de banken in Nederland vragen ook nog eens een provisie over het geld wat je in Thailand hebt gepind. Dus dubbele administratiekosten.
  4 Wat ik meestal doe is veel euro’s meenemen, 3000 euro meenemen voor een vakantie van 4 weken.
  Ik kom aan op het vliegveld en ga gelijk naar beneden ter hoogte van de skytrain.
  Daar heb je links van de roltrap naar beneden 2 kleine wisselkantoren waar je de euro’s om kan wisselen tegen een koers van 39,5 bath voor 1 euro of meer. Waarom meer betalen als je de weg kent.

  • Pat zegt op

   Bedankt voor deze tips, Hans.

   Al tientallen jaren ga ik zeer nonchalant om met geld wisselen in Thailand, ik ga daar vanaf nu eens mee stoppen.

   Aan Thailandblog.nl : misschien elke dag bij de nieuwsbrief de wisselkoers euro-Bath vermelden??

 21. Bz zegt op

  Je kan je ook afvragen waar je je eigenlijk druk over maakt. Geniet van het wonder dat je overal in Thailand zomaar geld op kunt nemen van je Nederlandse bankrekening. Realiseer je wat er allemaal voor komt kijken om dit mogelijk te maken en dan vallen die kosten vanzelf onder het hoofdstuk pinuts. Beschouw het als een fooitje voor deze geweldige mogelijkheid die je wordt geboden.

  Mvg. Bz

  • Bert zegt op

   Ik sluit me hierbij aan. Denk maar niet dat het vroeger zonder de hedendaagse technologie beter was. Wat een gedoe met die Travellers Cheques en ook toen werd je geplukt. Met alle respect, maar ik vind dat mensen hun energie beter kunnen besteden aan het verbeteren van hun persoonlijke omstandigheden waarbij 200 bath voor pinnen wat minder van belang wordt. Of open gewoon een Thaise rekening.

 22. Aad zegt op

  Hallo Rob,
  Er is veel te leren hier! Als je hier wat langer bent leer je dat ook. En reageren als verontwaardigd westerling is niet de manier en is ook de reden waarom de Thai ons dikwijls niet zien zitten. Luid en agressief!
  Ga er liever vanuit dat je veel moet leren hier en ik verwoord dat als volgt: de koper heeft ook plichten!
  Rustig blijven en vriendelijk is hier de cultuur.p

  • Slagerij van Kampen zegt op

   Goed, ik ben Rob niet natuurlijk, maar waar zegt hij hier voornemens te zijn agressief verhaal te gaan halen? Eerder assertief. Niemand zal het je kwalijk nemen in Thailand als je ergens tekst en uitleg over vraagt. Overigens heb ik de afgelopen decennia heel wat verbale agressie en zelfs fysiek geweld van Thais onderling mogen aanschouwen. Zo vredelievend zijn ze nu ook weer niet. Lees hun geschiedenis en je ziet weinig verschil met andere volkeren.

 23. IsanBanHao zegt op

  Onlangs de koers van SuperRich gecheckt en daarna de koers van Krungsi; die bleken nauwelijks te verschillen. Dat verbaasde me nogal want de laatste keer dat we in Thailand waren moesten en zouden we bij SuperRich (In PratoeNam / Sluis) geld gaan wisselen want dat ‘was veel voordeliger’ volgens liefje+tante+vriendinnen. Bij Krungsi hebben we een rekening dus met veel minder moeite wisselen we daar het geld om.
  Straks vertrekken we weer eens naar ginder en dan ga ik eerst even bellen met Krungsi (nou ja, ik laat thierak even bellen, mijn thais is nog niet zo goed) en dan bij SuperRich de koersen checken. Voor een paar tientjes ga ik niet moeilijk lopen doen!
  Weet er trouwens iemand wat de koers is voor het overboeken per bank naar Thailand? Of hoe je dat vooraf kan zien? Voor het deel van het geld wat per bank kán worden overgeboekt zou ik daar toch de voorkeur aan geven, als me dat niet teveel kost. (Mijn bank is de ING)

 24. Rene Chiangmai zegt op

  Ik heb net ook even gekeken.
  Krungsi Bank: 37,25
  Superrich: 37,55
  Bangkok Bank: 37,10
  TransferWise: 37,74

  Voor 1000 Euro krijg je dan:
  37.250
  37.550
  37.100
  37.190

  Of een beetje anders gezegd, als je 40.000 Baht wilt krijgen betaal je:
  1.074
  1.065
  1.078
  1.075

  Ik heb een rekening bij de Bangkok Bank, die heb ik er dus ook maar bij gezet.
  Ik maak ook wel eens geld over via TransferWise. Die heb ik dus ook bij gezet. TransferWise berekent kosten, maar heeft de beste wisselkoers. (De kosten heb ik in bovenstaand voorbeeld verwerkt.)

  Op 1000 Euro is het maximale verschil ongeveer een tientje.
  Dat val me eerlijk gezegd mee, of tegen. Hoe je het maar bekijkt.
  Zouden de verschillen in het verleden misschien groter geweest zijn?
  Want ik heb de laatste jaren juist gekozen om contant geld te wisselen bij Super Rich. En de Bahts daarna te storten op mijn Bangkok Bank rekening.

  Dat ga ik toch maar eens heroverwegen
  Via TransferWise geld overmaken naar mijn Bangkok Bank lijkt toch wel aantrekkelijk.
  Niet met 1000 Euro’s over straat, hoef niet te wisselen, hoef niet met 40.000 naar de Bangkok Bank om daar te storten.

 25. Rene Chiangmai zegt op

  Aanvulling.
  Ik nam dus contant geld mee en wisselde dat bij Super Rich en stortte dat daarna op mijn Thaise bankrekening.
  Maar ik had natuurlijk altijd geld tekort op het eind van mijn vakantie.
  Ik moest dus altijd nog pinnen. (Met alle daaraan verbonden kosten. Wat is het tegenwoordig? 200 THB voor de ATM en dan nog 3,50 Euro voor de Nederlandse bank?)

  Dat ga ik dus wel anders aanpakken:
  Als ik weet dat ik nog extra geld nodig heb maak ik het via TransferWise over naar mijn Bangkok Bank.
  Dan bespaar ik ijn ieder geval de opnamekosten bij de ATM en de kosten voor mijn Nederlandse bank.

  Weer wat geleerd.
  Van mijn eigen mailtje. 555

 26. IsanBanHao zegt op

  Rene Chiangmai: dank je voor je gedegen onderzoek en tips. Daar hebben we wat aan. De conclusie is dus toch wel dat het niet echt de moeite loont om met geld te lopen leuren, en dan laat ik natuurlijk de maten met echt grote sommen contant geld even buiten beschouwing. Voor de gewone mensen is je methode via TransferWise of dergelijke waarschijnlijk wel het beste.

 27. Fons Merken zegt op

  Beste Rob,

  een tip er zijn 2 mogelijkheden bij het pinnen, dat is wat jij hebt gedaan een bonnetjes met daarop de koers en de kosten. Doe dit nooit deze koers is altijd hoger scheelt tussen de € 5 en € 7.5 per € 200.-. Laat de koers door je eigenbank berekenen deze is altijd hoger. Dus bij pinnen geen berekening vragen. Dit geldt niet alleen voor Thailand maar overal, heb mijzelf zo al aardig wat weten te besparen.

  mvg

  Fons Merken

 28. toon zegt op

  180 of 200baht is zeker oplichting want maestropas moet gratis zijn en was vroeger ook, dieven
  andere landen gewoon gratis pinnen met maestro
  thailand steelt van hun gasten
  niet normaal


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website