Beste lezers,

Ik ben een Nederlander met een jaarvisum en woon in Thailand. In Nederland kan je volgens de wet, je kinderen niet onterven, alleen hun legitieme deel verminderen tot de helft.

Mijn vraag: Kan ik met een Thais testament mijn Nederlandse kinderen onterven

Bedankt voor uw reactie.

Groet,

Gerrit

16 reacties op “Lezersvraag: Kan ik met een Thais testament mijn Nederlandse kinderen onterven?”

 1. VMKW zegt op

  Erg weinig info om gefundeerd te kunnen antwoorden dus het eerste wat in mij op komt. Als je dat wilt Gerrit is het dan niet eenvoudiger om te zorgen dat je niks nalaat?

 2. Karel zegt op

  https://www.erfwijzer.nl/onterven.html

  http://www.sduvoornuenlater.nl/site/erven-schenken-nalaten/erven-nalaten/je-kind-onterven-wat-kan-wel-wat-kan-niet.20070122.html

  https://www.vwdknotarissen.nl/sites/default/files/pdf/InternationaalErfrecht.pdf

  Ik heb niet alles doorgelezen, maar misschien wordt in bovenstaande je vraag beantwoord. Mijn eerste gedachte is dat je kinderen altijd recht hebben op de helft. Maar als jij alles naar Thailand overbrengt en daar verdeelt of opmaakt, valt er wellicht niks meer te halen voor je kinderen.

  • Gerrit zegt op

   Beste Karel,

   Bedankt voor je reactie , vooral de 2 bijgevoegde websites zijn zeer waardevol.

   groeten

   gerrit

 3. l.lagemaat zegt op

  Een Thaise wet c.q.Thais testament heeft geen geen rechtsgeldigheid in Nederland

  Mocht er een Nederlands testament zijn, dan kan dat evt. ontbonden worden via een notaris.

  • bob zegt op

   als dat dat Nederlandse testament wilt ontbinden zul je naar Nederland moeten. Via een schriftelijke of email neemt de notaris de opdracht NIET aan.

 4. Marc zegt op

  Als uw vermogen zich in Thailand bevindt dan geldt de Thaise wetgeving en kan men zijn kinderen volledig onterven ,want in Thailand kan men via een testament alles nalaten aan wie men wil .
  Als daarentegen uw vermogen zich in Nederland bevindt dan geldt het nederlands erfrecht en kan je voor 50 % uw kids onterven via testament .

 5. NicoB zegt op

  Beste Gerrit, het antwoord op je vraag is heel simpel en overduidelijk, JA, in Thailand bepaal je geheel zelf wie erft en dat betreft dan ook je mogelijke bezittingen in Nederland.
  Heb mij er in verdiept en laten informeren door een ter zake kundig jurist.
  Het testament is opgemaakt en in het testament is gekozen voor vererving onder Thaise wetgeving.
  Uiteraard moet je een mogelijk eerder testament gemaakt onder Nederlandse wetgeving in je Thaise testament herroepen.
  Laat je in Thailand terdege informeren en begeleiden door deskundig jurist.
  Succes.
  NicoB

 6. ser kokke zegt op

  Heel kort: een Thais testament is niet geldig in Nederland.
  Een Nederlands testament ook niet in Thailand.
  Zowel mijn Thaise als mijn Nederlandse notaris bevestigen dit!
  Dus als je de Nederlandse kinderen wilt onterven (en wel voor 100%) zorg je er voor dat er geen kapitaal meer in Nederland is.
  Al het kapitaal dat in Nederland is, valt bij vererving, onder de Nederlandse wetgeving.
  Daar kun je wel wat aan doen.

 7. NicoB zegt op

  Beste Ser, da’s erg lastig nu voor Gerrit als hij nog bezittingen heeft in Nederland.
  Jij zegt dat het nodig is, dat Gerrit zijn kinderen alleen effectief kan onterven door er voor te zorgen dat er in Nederland geen bezit is, terwijl ik beweer dat een Thais testament met daarin opgenomen dat ik de rechtskeuze maak voor vererving onder Thaise wetgeving ook gaat over de bezittingen in Nederland.
  Dit punt heeft al wel eerder op Thailandblog gespeeld, reden waarom ik zowel in Nederland als in Thailand meerdere deskundige juristen met notariële/notary bevoegdheden heb gevraagd om advies, met ook juist dit punt zeer nadrukkelijk uitgediept, vandaar mijn reactie van 12.35.
  Met name ook de jurist met notary bevoegdheden in Thailand, welke binnen afzienbare tijd Rechter in Thailand zal zijn juist in deze materie, heeft aan mijn oorspronkelijke twijfel een einde gemaakt.
  Zonder enige afbreuk te doen aan wat ik geadviseerd heb gekregen en gevolgd heb en afhankelijk van de omvang van Gerrit zijn belangen in Nederland zou hij zijn keuze en laatste wil gestalte kunnen geven door te doen wat je zegt, in Nederland geen bezit meer hebben of dat zoveel mogelijk te beperken.
  Ik hoop dat je hier iets aan hebt Gerrit.
  Succes.
  NicoB

 8. Gerrit zegt op

  Beste Nico ,

  Bedankt voor je uitgebreide reactie , mijn vraag is :

  Heeft een Thais testament met onterving effect als er nog bezittingen in Azie ( buiten Thailand )
  en in Europa ( buiten de E.U. ) zijn terwijl er op dit moment ook nog een Nederlandse
  financieele binding is ?

  In afwachting,

  groeten

  gerrit

 9. Gerrit zegt op

  Beste Nico ,

  Stel dat ik een Thais testament laat opstellen met daarin slechts 1 Nederlandse inwoner
  als begunstigde terwijl ik daarna al mijn bezittingen naar Thailand laat overboeken,

  Is het bekend wat die Nederlandse inwoner / erfgenaam dan in Thailand eventueel nog aan de Thaise fiscus aan
  belasting moet betalen ?

  Ken je een goede notaris /jurist /fiscalist die met deze materie goed bekend is in Pattaya ?

  Is het verstandig om je hele vermogen naar Thailand over te maken ?

  Tot op dit moment gebruikte ik de Thaise rekening uitsluitend voor mijn private expenses.

  In afwachting ,

  groeten

  gerrit

 10. eduard zegt op

  Ik had hetzelfde ,,probleem,,. Heb mijn kinderen geld gegeven iedereen tevreden en bij notaris een akte laten tekenen dat ze afzien van nalatenschap….allemaal tevreden.Mijn kinderen hadden liever geld met hun 40 ste jaar , dan dat ze met de gemiddelde leeftijd van een man, nog een jaar of 30 moesten wachten.

 11. Ricardo zegt op

  Je kunt een executeur testamentair aanstellen die voert dan jouw wensen uit meestal kijken in dit soort gevallen de kinderen niet meer naar de ouder om dus inlichten over overlijden achter wegen laten.
  Zouden ze van de bijstand leven dan zouden toch al niets krijgen, dan incasseert de gemeente het geld. Als het wordt uitgevoerd door een notaris dan voert hij/zij het volgens de wet uit. Heb ik ook gedaan.

 12. André zegt op

  Hallo,
  ik ben Belg en spreek dus in die hoedanigheid. Ook ik heb al 11 jaar geen enkel contact meer met mijn kinderen; na mijn vechtscheiding hebben zij volkomen gekozen voor mijn ex-echtgenote ondanks alles.
  Mijn inmiddels overleden moeder heeft nooit haar enige achterkleinkind mogen zien. Tot daar de aanleiding.
  Ik ben inmiddels uitgeschreven uit België en heb als enige en officiële woonplaats mijn condominium in Pattaya.
  BELANGRIJK : bij de erfwetgeving erkend door o.a. België en Thailand is niet de nationaliteit van de erflater doorslaggevend maar wel de wetgeving van het land waar men zijn hoofdverblijfplaats heeft, voor mij is dat dus Thailand. en in Thailand is men vrij om zijn goederen na te laten aan wie of wat men wil.
  Concreet wil dit zeggen dat als ik een testament opstel volgens de Thaise wetgeving door een advocaat-notaris (het aparte beroep van notaris bestaat niet in Thailand) het volgende telt :
  il laat mijn roerende en onroerende bezittingen in Thailand na aan wie ik in dat testament aanduid als begunstigde; OOK VOOR MIJN ROERENDE BEZITTINGEN LAAT IK IN NA AAN WIE IK BESLIS IN DAT TESTAMENT!!! De onroerende goederen vallen onder de Belgische wetgeving, daar ik echter geen onroerend bezit meer heb in België, laat ik dus al mijn bezittingen OOK die op een Belgische rekening na aan wie ik in dat testament beslis.
  Ik heb deze wetgeving laten nagaan door specialisten ter zake (een gewone notaris heeft daar dikwijls niet teveel kaas van gegeten) zowel in België(aan de VUB) als in Thailand.

  André

 13. gerrit zegt op

  Beste Andre ,

  Bedankt voor je zeer duidelijke uiteenzetting , weet je of de
  Erfwetgeving tussen Belgie en Thailand gelijk is aan die tussen
  Nederland en Thailand ?
  Weet je of een Nederlandse erfgenaam die in Nederland woont
  nog belasting in Thailand moet betalen aan de Thaise autoriteiten ?
  Kan je advocaat/notaris in Thailand aanbevelen ?

  groeten en bedankt voor de moeite,

  gerrit

 14. NicoB zegt op

  Beste Gerrit, je breidt de vragen aanzienlijk uit, het opmaken van een testament is maatwerk.
  Je woont permanent in Thailand, daar vanuit gaande, je hoeft niemand in je Thaise testament te onterven, dat gebeurd automatisch als je aangeeft wie er wèl erft, dat is van toepassing op al je bezittingen.
  Dat je nog een financiële binding met Nederland hebt zegt me niet veel, vermoedelijk inkomen, in z’n algemeenheid kan ik zeggen, dat het in het hiervoor genoemde al is aangegeven hoe het gaat als je een Thais testament opmaakt met daarin de rechtskeuze voor Thais recht.
  Ik zie niet in waarom je 1 Nederlandse inwoner als begunstigde zou willen laten opnemen in je testament en al je bezittingen, daarna, naar Thailand over wilt boeken.
  Ik krijg het gevoel, dat je achtergrond van de vragen nu verandert naar zo min mogelijk belasting te betalen voor de Nederlander door een Thais testament op te maken.
  Of en hoeveel belasting de Nederlander in Thailand of, let op, in Nederland, aan belasting zou moeten betalen hangt nauw samen met wat de hoedanigheid van die erf is.
  Gezien de complexiteit is het beste voor je een goede notaris en goede jurist in Thailand te raadplegen, die kan je het hemd van het lijf vragen en duidelijkheid krijgen en je maatwerk leveren. Heel veel is mogelijk, indien de ingrediënten helder zijn.
  Of het verstandig is je hele vermogen naar Thailand over te maken hangt nauw samen met de omvang daarvan, hoe oud je bent, hoe je verder in het leven staat, wat voor ervaringen je hebt, allemaal vragen die alleen beantwoord kunnen worden als alle gegevens bekend zijn en vervolgens is het een persoonlijke keuze.
  Het beste voor je is vraag deskundig advies zowel in Nederland, door de binding van je beoogde Nederlandse erf, en in Thailand gezien het belang van het willen onterven van je kinderen.
  In Pattaya zijn diverse goede kantoren die een Thais testament voor je kunnen maken, ga bij een aantal langs en bepaal je keuze naar degene waar je je het beste thuis voelt.
  Hoop dat je hier toch iets aan hebt.
  Succes.
  NicoB


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website