Beste lezers,

Ik ben in het bezit van een Nederland’s rijbewijs. Ik wil daarnaast een rijbewijs halen in Thailand.

Daartoe zoek ik de mogelijkheid in/rond Chang Mai. Hoe te werk te gaan, bij wie, wat en waar je te vervoegen? Aan welke voorwaarden moet worden voldaan?

Met vriendelijk groet,

Philip


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Lezersvraag: Thais rijbewijs halen omgeving Chiang Mai, wat moet ik doen?”

 1. Jan Dekker zegt op

  Richting HangDong zit aan de linkerkant van de weg het gebouw. Als je niet bekend bent in CM ga dan per tuktuk.
  Op vertoon van je Nederlandse rijbewijs en het invullen van enige documenten en het doen van een reactietest heb je het voor 1 jaar en daarna te verlengen voor 5 jaar. Het is heel simpel.

  • FredCNX zegt op

   Heel simpel, Jan, maar een beetje kort door de bocht; als je zo naar het Department for Land Transportation gaat zal het niet lukken. Het Department for Land Transportation zit inderdaad aan de Hang Dong road, net voor de Big C.
   Eerst moet je naar immigration voor een Certificate of Residence; hiervoor heb je nodig: 2 pasfoto’s, kopie paspoort/visa/arrival-departure card en een kopie van een huis registratie of rental contract. Als je in het bezit bent van het gele huisboekje kan je deze stap overslaan.
   Daarna naar een ziekenhuis/dokter voor een gezondheidsverklaring.

   Als je deze twee papieren hebt naar het Department for Land Transportation; je hebt ook daar weer een kopie van je paspoort+visa+last entry stempel nodig maar ook een internationaal rijbewijs; als je dat allemaal hebt is het simpel om je Thaise rijbewijs te krijgen.
   Succes.

   • Jan Dekker zegt op

    Klopt Fred, Heel erg kort door de bocht maar tenminste een voorzet met de verwijzing naar een andere site waar je alle info kunt vinden.

   • Bacchus zegt op

    Fred, klopt helemaal! Bij immigration een certificate of residence halen; in een ziekenhuis een gezondheidsverklaring (voor rijbewijs). Ik had zelf geen internationaal rijbewijs, maar heb mijn NL-rijbewijs laten certificeren bij de Nederlandse ambassade in BKK. Met al die gegevens had ik binnen een kwartier een Thais rijbewijs in Khon Kaen. Kosten 120 baht!

 2. Wim zegt op

  Voordat je je Thaise rijbewijs gaat halen, eerst naar de immigration voor een certificate of residence. Je dient nl. woonachtig te zijn in Thailand wil je een Thais rijbewijs kunnen halen.

 3. marc zegt op

  Beste jan,

  Is het niet op vertoon van het international rijbewijs.

  marc

 4. tia zegt op

  Inderdaad zoals FredCNX het omschrijft kom je een heel eind in de goede richting,ik ben zelf naar Department for Land Transportation in Banglamung geweest.
  Heel het grapje nam toch wel 2 dagen in beslag eerste dag de tests 4 uur video kijken en smiddags praktijk achterin de tuin van het Department wat niet heel veel voorstelde maar het moest wel gebeuren.
  Dag 2 was het theoretisch gedeelte waar je in een uur tijd via een computer moet proberen 23 vragen van 30 goed te beantwoorden,dat mag zo vaak mogelijk binnen een uur je krijgt een chip kaartje dat je in de computer stopt en daar worden de vragen op opgeslagen.
  Als je denkt dat je alle vragen goed hebt druk je op ok en krijg je gelijk de uitslag past ore not passed,dan haal je het kaartje uit de computer en ga je naar voor waar je pasje dan gewist wordt en geledan met nieuwe vragen.
  En als je geslaagd bent is het verder zo gebeurd even foto maken 2 minuten en je rijbewijs is klaar voor 155 Baht,voor iets wat in Nederland 5 werkdagen kost en 40€

 5. gerard zegt op

  Het verhaal van Fred klopt helemaal, maar toch wil ik een kleine aanvulling geven.
  Ik ben zelf sinds 3 weken in het bezit van het Thaise rijbewijs en heb dit verkregen door de stappen van Fred te doorlopen, echter bij de aanvraag werd mij verteld dat het theorie en praktijk examen niet nodig waren indien ik een vertaling van het internationale rijbewijs kon overleggen let wel !!!! gelegaliseerd.
  Omdat ik in de omgeving geen vertaler kon vinden heb ik alsnog het examen afgelegd. Wonder boven wonder is Tea money d’r niet meer bij.

  • FredCNX zegt op

   Mijn internationale rijbewijs wat ik bij de ANWB gehaald heb was voldoende om mijn Thaise rijbewijs te krijgen, over legaliseren werd geen woord gerept maar dat kan kennelijk van plaats tot plaats verschillen.
   Voor mijn motorrijbewijs heb ik wel theorie , ook de video moeten bekijken en praktijk examen gadaan al is dat praktijkexamen werkelijk een wassen neus;)

 6. Daniel zegt op

  Ook ik heb een rijbewijs gehaald in Cm. Het Belgisch rijbewijs werd geweigerd, ook een Engelse vertaling. Internationaal werd ook geweigerd, moet vertaald worden naar Thai. Bij het ministerie in België werd mij gezegd dat ik het gewoon moest omwisselen naar een Thais omdat Thai het in België ook kunnen. Niet dus.Voor het doktersattest zou ik 50 moeten betalen maar het werd 200 Bt. Naar Department for Land Transportation. Daar eerst bon voor volgorde trekken en administratie. Nadien reactie test en test dieptezicht. Vervolgens test op kleurenblindheid, gewoon de kleur noemen welke aangeduid word op een schijf met bolletjes. Buitenlanders krijgen daarna een egelstalige video te zien met uitleg over de verkeersregels. Nadien de eigenlijke theoretische proef.
  In de namiddag was er dan de praktische proef.

 7. Cor Lanser zegt op

  Ik heb mijn Thais rijbewijs in Roi et gehaald en ik kom maar 3 maanden per jaar in Thailand.
  De beste manier is dat je een Thai hebt die garant voor je staat.
  Daar ga je mee naar het politiebureau en krijg je een dokument, daarna ga je naar de huisarts.
  Bij de huisarts worden je ogen en bloeddruk gemeten.
  Daarna ga je naar het thaise CBR en doe je een paar simpele opdrachten zoals de kleuren van het stoplicht opnoemen en een proefje om diepte te bepalen.
  Verder heb ik mijn nedelandse rijbewijs laten zien, alles bij elkaar was ik ongeveer 10 euro kwijt en had daar een auto en motorrijbewijs voor, dat was 1 jaar geldig en het jaar daarop dezelfde procedure en nu heb ik ze voor 5 jaar.
  Verder kun je op verschillende plaatsen op vertoon van je thaise rijbewijs korting krijgen, bijvoorbeeld bij nationale parken waar de buitenlander meer moet betalen als een Thai, als dan je rijbewijs laat zien betaal je hetzelfde.

 8. Pim zegt op

  Na de 5 jaar moet je het rijbewijs laten verlengen op je verjaardag hier in Hua Hin .
  Zij vinden het voor jou dan makkelijker om de datum voor verlenging te onthouden .
  Afrijden in Pranburi .

  Of het bij andere plaatsen in het land ook zo is ben ik benieuwd naar .
  Mijn rijbewijzen waren dus een half jaar langer geldig ,
  In ieder geval worden ze hier ook erg boos als je iets onder tafel aan wil bieden .
  Ik heb meegemaakt dat zij iemand wilde laten arresteren die dat wilde doen .
  Mijn theorie mocht mijn vriendin doen in overleg met mij voor de auto .
  Voor de motor zakten wij ,geen probleem er waren ook analfabeten die geholpen waren .
  Toen ik de examinator daarop wees heeft deze mij ook geholpen ,alle vragen goed .
  Intussen vlieg ik alweer 10 jaar over de grootste kartbaan van de wereld .
  1x gekneusde ribben opgelopen bij een val in de bocht met mijn motor .
  De ambulance was gratis .

 9. Hans K zegt op

  Kan mij dan iemand vertellen hoe het er aan toe gaat in cha-am.
  Plaatselijk verschillen de regels nogal, in Udon Thani wilden ze een jaarvisum zien………

  • Pim zegt op

   Volgens mij hangt het van de ambtenaar af waar je afhankelijk van bent .
   Zonder mijn vriendin had ik nu misschien in Afghanistan gestaan .
   Of je ook naar Pranburi zal moeten kan ik geen antwoord op geven omdat Cha-am in een andere provincie is .
   Wel kan ik vertellen dat de regels strenger zijn geworden in Pranburi .
   Het heeft mij altijd bevreemd dat iemand die geen rijbewijs heeft wel met een eigen voertuig moet komen om af te rijden .
   Dus onverzekerd .
   Zelf had ik een auto via de rijschool daar staan ,voor mij totaal vreemd om dan in een automaat te gaan .
   Na de proef van ongeveer 100 meter ,eenmaal links dan achteruit om daarna om de hoek langs de stoep te parkeren was ik geslaagd .
   Nu zijn zij strenger en moet je ook achteruit parkeren en voor een zebrapad stoppen .
   Als attractie is het soms verschrikkelijk leuk om daar eens te gaan kijken ,echt lachen !
   Ik zie ze soms met inparkeren totaal de verkeerde kant op staan .
   Kijken daar kost niets .
   Je moet dan wel in de middag gaan .
   Op de motor was het anders 4x rechts af en niet vergeten richting aan te geven en goed in parkeren anders heb je geen rijbewijs .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website