Beste Ronny,

Mijn vrouw en ik hebben de afgelopen jaren verschillende bezoeken aan Thailand gebracht. Bij aankomst kregen wij dan keurig toegang voor een periode van 30 dagen. Ook zijn hebben wij tijdens die verblijven in Thailand ook andere landen in Azië bezocht, waarna we bij terug komst in Thailand (by air) weer keurig 30 dagen mochten blijven. Totale verblijf in Azië is nooit langer dan ca. 5 weken geweest.

Nu gaan wij deze herfst voor ca. 6,5 maand naar Thailand en ook dan is het plan uitstapjes naar andere landen in Azië te maken. Wij gaan straks in Thailand een huis huren, dus een vast adres voor die periode.

Uiteraard heb ik de nodige informatie door genomen, waaronder ook het pdf bestand van de Thailand blog. Echter zie ik door de bomen het bos niet meer en kon ik ook niet iets specifiek voor dit geval vinden. Ook heb ik van Nederlandse kennissen in Thailand begrepen dat het een stuk voordeliger is om naar Thailand toe gaan, de 30 dagen in ontvangst te nemen en dan vervolgens bij de immigratie het visum voor 3 maanden en dit dan 2x, aan te vragen. Moet hier bij ook even opmerken dat wij met veel plezier iedere dag de blog lezen.

Voor de goede is het misschien nuttig om te vermelden dat wij 64 en 65 zijn en over de vereiste maandelijkse inkomsten beschikken, AOW en pensioen

Met vriendelijke groet,

Wim

Reactie van Ronny (opsteller van het visumdossier)

Beste Wim

Om een periode van 6 1/2 maand te overbruggen, en tevens tijdens die periode andere landen te bezoeken, heb je een visum nodig met meerdere binnenkomsten.
Ik weet echter niet of jullie planning al vastligt wat die andere landen betreft, en je schrijft ook niet hoe lang je telkens in Thailand wil blijven, hoeveel landen jullie willen bezoeken en hoe lang die bezoeken duren. Ik ga er dus nu vanuit dat die planning nog niet vastligt en jullie daar later over beslissen.

1. Non-Immigrant O – Multiple Entry. Kosprijs 140 Euro p/p
Dit visum is een jaar geldig en hiermee kan je zo dikwijls Thailand binnenkomen als je wil. Per binnenkomst mag je maximaal 90 dagen ononderbroken in Thailand verblijven. Voor het einde van die 90 dagen moet je even de grens over voor een visumrun (geen probleem als je toch andere landen gaat bezoeken).
Telkens je Thailand binnenkomt zal je een nieuwe verblijfsperiode van 90 dagen krijgen.
Dit visum is dus ideaal als je planning nog niet vastligt. Het geeft je veel vrijheid om, wanneer je wil, andere landen te bezoeken en je komt Thailand binnen zoveel je wil en dit gedurende een jaar. Bij elke binnenkomst krijgt je een nieuwe verblijfsperiode van 90 dagen
Kostprijs – 140 Euro p/p

2. Toerist visum
Met dit visum kan je 60 dagen in Thailand verblijven en kost 30 Euro p/p
Je kan deze verblijfsperiode eenvoudig laten verlengen met 30 dagen (kost 1900 Bath dacht ik) bij Immigratie in Thailand, zodat je in totaal ook aan 90 dagen komt. Na die 90 dagen moet je Thailand verlaten.
Je kan op dit visum 2 (double) of 3 (triple) entries vragen . De kostprijs is dan 60 Euro (double) of 90 Euro (triple) p/p. Zodoende kan je dus een 2de of 3de maal Thailand binnenkomen, om dan telkens, per entry, weer 60 dagen te blijven en 30 dagen te verlengen.
De geldigheidsperiode van dit visum (dus de tijd die je krijgt om het visum te activeren) is 3 maand. Bij double of triple entries is de geldigheidsperiode 6 maand.
Let wel op dat je 2de of 3de binnenkomst voor het einde van de geldigheidsperiode is anders vervallen die.
Om die reden is het ook belangrijk om het visum zo laat mogelijk aan te vragen.
Je visum 2 maand voor je vertrek aan vragen is dus geen goed idee want dan verlies je al 2 maanden van de geldigheidsperiode.
Je kan ook aansluitend, wanneer je toerist visum verlopen is of je entries opgebruikt zijn, nog een keer binnenkomen op “visa exemption” voor 30 dagen.
Je zal het dus even moeten uitrekenen met je planning wat beter is, 2 entries en een “visa exemption” of 3 entries en een “visa exemption”.
Een toerist visum is goed, maar je bent beperkt in je binnenkomsten en dus ook in het aantal landen dat je in die periode wil bezoeken.

De aankoop van dit Toeristvisum lijkt goedkoop, maar als je double of triple entries neemt, en je gaat dat telkens nog eens verlengen kom je algauw op een aardig bedrag. Misschien is het dan beter om ineens Non-Immigrant “O” te nemen, wat je toch minder geloop geeft en je heb onbeperkte toegang voor een jaar. Misschien gaan jullie binnen het jaar nog eens naar Thailand en dan kan je het nogmaals gebruiken.
Indien je binnenkomt voor het einde van de geldigheidsperiode krijg je nog 90 dagen, dus als je binnen een jaar nog eens naar Thailand gaat kan je er nog eens 3 maanden mee in Thailand verblijven.

“Visa exemption” in combinatie met visaruns gebruiken om lange tijd in Thailand te verblijven zou ik, gezien de ontwikkelingen daarrond, niet aanraden.
De juiste voorschriften hierover zijn nog niet gekend, maar ik raad het je niet aan tot er meer duidelijkheid is hierover dwz hoeveel keer mag je nog binnenkomen, hoeveel tijd moeten er tussen binnenkomsten liggen, etc
Voor de goede orde. Iemand die naar Thailand gaat krijgt nog steeds zijn 30 dagen ”visa exemption” zonder problemen, en moet daarrond geen problemen verwachten. Het gaat hem meer over mensen die met de combinatie “visa exemption” en visaruns langdurig in Thailand willen verblijven.
Zulke personen is men het leven moeilijk aan het maken.

U schrijft “Ook heb ik van Nederlandse kennissen in Thailand begrepen dat het een stuk voordeliger is om naar Thailand toe gaan, de 30 dagen in ontvangst te nemen en dan vervolgens bij de immigratie het visum voor 3 maanden en dit dan 2x, aan te vragen.

Welk visum hier bedoelt wordt weet ik niet. Ik ken het niet en het kan volgens mij ook niet. (Alhoewel in Thailand kan natuurlijk alles)
Misschien kan u kennis dit eens verduidelijken?
Trouwens indien u zonder visum vertrekt, en u niet kan bewijzen dat u binnen de 30 dagen Thailand gaat verlaten, kan de vliegtuigmaatschappij u weigeren.
Niet alle vliegtuigmaatschappijen passen dit toe of zijn hier strikt in, maar ik wil jullie toch waarschuwen dat vertrekken zonder visum problemen kan opleveren (verblijf +30 dagen)

Ik raad dan ook aan een Non-Immigrant “O” Multiple Entry of een Toerist visum met Double of Triple entry te nemen voor u vertrekt.
Beide kan u bekomen op de Thaise Ambassade of Consulaat. U kan hier nalezen welke formulieren u dient voor te leggen: www.royalthaiconsulateamsterdam.nl/index.php/visa-service/visum-aanvragen

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website