Thailand vraag: Van 800.000 naar 1.6000.000 Baht

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
20 maart 2023

Beste lezers,

Er is al veel over geschreven, als de Farang met 800K op zijn rekening plotseling komt te overlijden, de Thaise partner een probleem heeft om dat geld te innen bij de bank. Oplossing is een testament laten maken bij een advocaat.

Een andere mogelijkheid is om het bedrag wat nodig is bij Immigratie, op te hogen naar 1.6000.000 Baht en op beide namen laat zetten, dat accepteert de immigratie ook, en is voor mij geen probleem.

Stel dat de Farang dan plotseling komt te overlijden, heeft de partner dan geen probleem om dat geld te innen, en andersom ook natuurlijk?

Wie weet hier een antwoord op, ben nog niet bij de bank geweest, hier zitten genoeg ervaringsdeskundigen.

Hartelijk dank vast

Rudolf

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

25 reacties op “Thailand vraag: Van 800.000 naar 1.6000.000 Baht”

 1. Grumpy zegt op

  Wat een rare gedachtengang beste Rudolf. 1600K baht op beider naam en Thai Immigration laten denken dat de helft ervan bedoeld is om aan financiële eisen te voldoen bij verlengingsaanvragen. Er dient 800K baht op jouw en enkel jouw naam te staan, en wil je bij overlijden geen hoofdbrekens, maak dan een testament op. Vreemd ook: als je over meer dan voldoende pecunia beschikt is het dan zo erg als jouw partner dient te wachten op de afhandeling van jouw bankzaken? Is zij enig erfgename dan is er niets aan de hand. Zijn er meerdere dan is het nog des te raadzamer een testament te maken.

  • Rudolf zegt op

   Hoi Grumpy,

   Volgens mij is het wel mogelijk, om met 1600K op beider namen, te voldoen aan de eisen voor een verlengingsaanvraag, maar daar weet Lung Addie meer van.
   Je hebt gelijk wat dat testament betreft, maar als je een rekening op beider namen hebt, en ze kan gewoon (of ik) met de documenten van overlijden naar de bank, en dat het daar afgehandeld wordt, (helemaal niet erg om te wachten, tot de bank het geld vrij geeft) dan hoeven wij geen testament te maken
   Zij is de enige erfgename, en het geld staat ook op haar naam, dus mijn vraag is, kan zij of ik zonder testament na het overleggen van de documenten van overlijden, bij de bank aan het geld komen, bij een fixed deposit account op beider namen.

   Rudolf

  • RonnyLatYa zegt op

   “Er dient 800K baht op jouw en enkel jouw naam te staan”
   Gemeenschappelijke rekeningen worden in veel immigratiekantoren aanvaard. In dat geval aanziet immigratie slecht de helft van het totale bedrag als het uwe.
   Maar als gehuwde zou dan ook die 800 000 Baht volstaan als gemeenschappelijke rekening.

   Maar ik dacht dat bij overlijden een gemeenschappelijke rekening ook ontoegankelijk wordt voor de overlevende. Indien zo heeft dat allemaal weinig zin als dat de reden is.

   • Hans zegt op

    Welcome back and happy to read you again.
    Bij mij weten klopt het dat een gemeenschappelijke rekening geblokkeerd wordt bij overlijden van een van de partners. Dan moet een advocaat naar het gerecht gaan en de nodige demarches doen. Ben je niet getrouwd, dan kan dat wel eens problemen opleveren zonder testament. Ik denk hierbij aan samenwonen, of ook aa huwelijk afgesloten in het buitenland tussen partners van hetzelfde geslacht, maar niet erkend in Thailand.

 2. Rudolf zegt op

  Zal even iets meer info verstrekken,

  We zijn in Nederland getrouwd en het huwelijk is in Thailand officieel geregistreerd en heb een NON O Retired visum, en het bankaccount is een fixed deposit account.

  Rudolf

 3. Dick zegt op

  Om geld na overlijden snel en makkelijk beschikbaar te maken voor de partner, deze gewoon de i-banking gegevens geven plus toegang tot de telefoon. De partner kan het geld dan overmaken voordat de bank iets weet.

  • Roger zegt op

   Misschien moet men eens stoppen met het verspreiden van totaal onwettige informatie.

   Ik zou als echtgenote de gevolgen niet willen dragen wanneer er kinderen komen opdagen die recht hebben op een deel van papa’s geld!

  • Rudolf zegt op

   Dank voor je advies Dick, maar ik wil het graag legaal houden.

  • Erik2 zegt op

   Kansloze opmerking Dick, dit is een misdrijf.

  • Guy zegt op

   Dat is zeer goed gezien en iets wat je als de meest eenvoudige oplossing kn beschouwen.
   Wij hanteren alvast al lang dat systeem voor het geval dat er zich iets onverwacht voordoet met een van ons beiden.

   Zelfs de kinderen hebben de nodige gegevens om, mocht het noodlot toeslaan bij ons beien, de zaken zo op te lossen.

 4. Lung Addie zegt op

  Beste Rudolf,
  Eerst betreffende die rekening op beider nemen:
  zoals Ronny hier terecht aangeeft: de meeste immigratie kantoren aanvaarden dat. Het bedrag moet dan enkel het dubbele zijn: 1.600.000 THB als Retired, en 800.000 als gehuwd met een Thaise. Dat er dan nog eens een rekening moet zijn met, op eigen naam 800.000THB is onzin.
  Betreffende wat er gebeurt bij overlijden met zo een rekening op 2 namen (Joint account).
  Dit is hier al vaker ter sprake gekomen en ik ga enkel zeggen hoe het JURIDISCH zit:
  in principe MAG de bank NIET uitbetalen daar een rekening gebruiken waarvan een der houders overleden is een misdrijf is, ook in Thailand. Dit moet juridisch geregld worden.
  Ik heb reeds meerdere dergelijke dossiers hier behandeld waar de weduwe, van een overleden echtgenoot, het geld wou ERVEN, wat haar volste recht is. Zij is namelijk erfgenaam, maar dat wil geenszinnes zeggen dat zij de ENIGE erfgenaam is. Ik heb reeds bij drie verschillende banken kennis van het feit dat zij een document van ‘erfopvolging’ vragen. Ook hier stellen de banken zich veilig. Stel dat ze uitbetalen en er komt een andere, wettelijke erfgenaam opduiken, waar zij geen weet van hebben. Dit kunnen bv kinderen uit een vorig huwelijk zijn. Dan is er wel voor de bank een dik probleem.
  Dat leegmaken van een rekening, voor deze geblokkeerd wordt, is ook juridisch gezien, praat voor de vaak. Het is en blijft een MISDRIJF en kan zware gevolgen hebben. Gaat de ‘raadgever Dick’ daar dan voor instaan?
  Ik ga enkel op het WETTIGE af, met de rest doet ieder wat hij wil, maar niet op MIJN advies.
  Dat geld spoedig overmaken laat trouwens altijd sporen na en wordt beschouwd als DIEFSTAL.
  Er zijn betere en totaal wettige methodes om er voor te zorgen dat de achterblijver snel aan het nodige geld kan geraken zonder risico te lopen. Daar ga ik nu, in deze topic, niet verder op in gaan..
  De vraagsteller kan, met mijn toestemming, mijn emailadres aan de redactie vragen. Dan beantwoord ik hem persoonlijk daar er in zo iets nogal privezaken aan bod kunnen komen.

  • Rudolf zegt op

   Beste Lung Addie,

   Hartelijk dank voor je reactie, Ik heb bij de redactie jou emailadres gevraagd, zodra ik dat heb zal ik jou een email sturen.

   Rudolf

   • Lung addie zegt op

    Beste Rudolf,
    ik kan je evengoed zelf mijn emailadres geven daar is trouwens niets geheim aam en is reeds genoeg gekend hier op TB:
    eddy.decooman@gmail.com

    Ik zal uw mail spoedig beantwoorden met de juiste info.

  • André zegt op

   Beste Addie,

   Als dat even kan, heb ik een bijkomend vraagje.

   Ik heb 800.000THB op een Thaise rekening.
   Ik heb in België 3 wettelijke kinderen.

   Als ik kom te overlijden, in hoeverre hebben mijn kinderen recht op een deel van die 800.000 THB?
   Ik had dat bedrag graag integraal aan mijn Thaise echtgenote willen schenken. Kan ik mijn kinderen, die denk ik wettelijke erfgenamen zijn, beletten om een deel van dit kapitaal op te eisen?

   Alvast dank voor je hulp.

   • Grumpy zegt op

    Natuurlijk kun jij je kinderen niet voorschrijven cq beletten een deel van jouw kapitaal op te eisen, zeker niet als je zelf al dood bent. Feitelijk kun je van niemand zijn/haar gedrag bepalen. Al bij leven niet en bij overlijden kan het zo maar zijn dat er familileden zijn met onverwachte trekken. Wat je wel kunt doen is in Thailand o.a. jouw 800K rekening omschrijven in een Thai testament op te maken door een Thai jurist neergelegd bij de Thai amphur en bekend gemaakt bij jouw Thai bankfiliaal. Wellicht dat deze handelwijze het dichtst jouw idee van integraal benadert.

    • Kris zegt op

     Nee klopt totaal niet!

     Als je een rekening op eigen naam hebt, zelfs in Thailand, zijn en blijven je kinderen ALTIJD erfgenaam. Een testament opgemaakt door een Thai jurist kunnen je erfgenamen niet onterven.

     Op het moment dat je eigen kinderen weet hebben van die 800.000 THB hebben ze alle recht om hun deel op te eisen. Een testament in Thailand kan dit NIET veranderen.

     • Grumpy zegt op

      Beste Kris, ik zeg juist dat André zijn kinderen niet kan beletten zijn geld op te eisen bij overlijden, en dat het opmaken van een testament een manier kan zijn waarop hij zijn kinderen ontmoedigt. Ga nou niet beweren dat een testament in Thailand er niet toe doet. De uitleg van Lung addie om 11u32 geeft aan hoe formeel wettelijk de vork in de steel zit. Maar tegelijkertijd is de praktijk van een heel ander kaliber. Lees zijn laatste zin maar eens.

      • André zegt op

       Blijkbaar snap je het niet Grumpy.

       Een testament opgemaakt door een Thaise advocaat kan je kinderen niet onterven. Ik beweer dus ook dat een testament, om op de vraag van André te antwoorden, geen enkele zin heeft als je AL je geld aan je Thaise echtgenote wilt schenken.

   • Lung addie zegt op

    Beste Andre,
    je kan dat wettig gezien NIET. Je kan in Belgie je eigen kinderen, wat wij noemen, niet “BASTAARD” maken.
    Uw eigen echtgenote heeft steeds recht op de helft van het bedrag.
    Indien de kinderen hun ‘vadersdeel’ opvragen dan krijgen zij wel niet elk 1/3 van de resterende helt daar, in Belgie, uw echtgenote nog eens meedeelt in de overgebleven helft. Dus veel zit er dan voor die drie kinderen niet meer in.
    Indien het om 800.000 THB gaat;
    – 400.000 voor uw vrouw
    – de resterend 400.000/4 (3 kinderen en nog eens uw vrouw: 100.000THB elk)
    Indien ze het zelf moeten komen ophalen kunnen ze er met moeite hun ticket en verblijf mee betalen, zonder de administratieve kosten in rekening te brengen….

    • André zegt op

     Oké Addie, nu ben ik zeker, ik zit op dezelfde golflengte. Bedankt!

     Het is spijtig dat er hier heel wat onzin verkocht wordt met als risico dat de Thaise echtgenote achteraf de rekening gepresenteerd krijgt.

  • janbeute zegt op

   En zoals Ronny al aangaf de meeste Immi kantoren accepteren dat.
   Wat dus betekent niet alle Immi kantoren en inspecteurs,wil je die gok maken.
   Niet aan beginnen.

   Jan Beute.

 5. Dick zegt op

  Excuus voor de verwarring, ik wil niemand op het slechte pad brengen, ook mezelf niet. Maar ik was ervan uitgegaan dat het een gezamenlijke rekening betrof en dan ben je als nabestaande mede-eigenaar en heb je recht op het geld. Als je het dan van de gezamenlijke rekening af haalt bespaar je wellicht veel rompslomp en het lijkt me ook toegestaan. Of toch niet?

 6. eddy zegt op

  raad jr aan te doen zoals ik heb gedaan laat een testament opmaken bij een advocaat dan heb je al deze kopzorgen niet grt eddy

 7. eddy zegt op

  vergat er bij te vermelden dat ik ook drie kinderen heb uit mijn eerste huwelijk daarom heb ik testament laten opmaken ten behoeve van mijn thaisse echtgenote Mvg

  • Roger zegt op

   Dus je Thaise advocaat kan een testament opmaken en zodoende je wettelijke kinderen onterven. Straf hoor.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website