Beste lezers,

Mijn stiefzoon van 22 jaar dropte onlangs de mededeling dat hij wil gaan werken in Korea, zodra dat weer kan. Dit zou vanwege de hoge salarissen interessant zijn om snel geld te verdienen voor de toekomst (trouwen enzo).

Hij denkt dat begin volgend jaar Korea wel open zou gaan. Details hoe hij het denkt te doen zijn nog niet bekend. Ik heb op internet naar informatie gezocht.

Wat ik vind is dat er een officiële overeenkomst/samenwerkingsverband is tussen Zuid-Korea en Thailand voor Thaise arbeiders. Alleen de exacte voorwaarden hiervoor kan ik niet vinden. Zal ook wel te moeilijk zijn.

Maar wat ik ook vind zijn de verhalen van de Thaise mensen die illegaal via job brokers aan het werk zijn gekomen. Eerst veel geld betalen en later in de problemen zijn gekomen. Geen verzekering hebben en geen geld voor dure ziekenhuisrekeningen. Of door immigratie zijn aangehouden. Of bedenk het maar.

Ik ben bang dat ik het niet kan tegenhouden (zijn moeder is overleden), wel wil ik de risico’s en consequenties duidelijk maken. Anderen (Thaise familie) zullen wel zeggen dat het allemaal wel losloopt en vele anderen het zo doen.

Zijn er lezers die dit hebben meegemaakt in de familie of gehoord en hoe het is afgelopen?

Groet,

Jan

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

5 reacties op “Thailand vraag: Thai die gaan werken in Zuid Korea, wat zijn de risico’s?”

 1. Hans Bos zegt op

  De moeder van mijn dochter zit al bijna twee jaar in Zuid-Korea, uiteraard illegaal. Ze kreeg in Bangkok eerst een stoomcursus bij een bureau dat bemiddelt tussen Koreaanse werkgevers en Thaise werknemers. Mijn ex verdient naar eigen zeggen best goed, maar moet elke dag oppassen dat ze niet wordt opgepakt en (na betaling van een forse boete) het land uitgezet. Of het dat allemaal waard is?

 2. Alex zegt op

  Ik wil niet zeggen dat het allemaal slecht is, maar ik ken twee gevallen die via zo’n job broker in Korea aan het werk zijn gegaan, met zeer slechte ervaringen. Maar waarschijnlijk wel legaal.
  Bij aankomst werd hun paspoort ingenomen en moesten ze eerst werken om hun ticket terug te betalen, daarnaast werken om kamer eten en verblijf te betalen, geen ziektekosten verzekering etc.
  In beide gevallen waren het criminele oplichters, gespecialiseerd in slavenhandel.
  Slot van het liedje: 1 en 2 jaar daar gewerkt, extreem lange dagen, geen vrije dagen, en uiteindelijk vermagerd, doodvermoeid en berooid teruggekomen!
  Advies: probeer die jongen ervan te weerhouden, hij kan daar tot alles verplicht worden, inclusief werken in de sex industrie, en geld verdienen is er niet bij. Hij mag blij zijn als hij na een jaar voldoende geld heeft om zijn ticket terug naar Thailand te betalen of zich vrij kan kopen…

 3. Rutger zegt op

  Beste Jan,

  Zelf heb ik geen flauw idee, maar ik ben eens op Google gaan zoeken. Ik hoop dat Engels geen probleem is voor je! Speelt hij al wat Koreaans?Je zit natuurlijk sowieso met de COVID maatregelen. Zie onderstaande links, je zou zelf verder kunnen zoeken op bijv “risks Thai working in Korea”

  https://www.reuters.com/article/us-thailand-southkorea-workers-idUSKBN28W033

  https://www.bangkokpost.com/thailand/general/2015499/thai-workers-learn-korean-to-migrate

  https://www.bangkokpost.com/thailand/general/2 Bijzonder156307/govt-warns-of-perils-for-thai-workers-heading-to-s-korea

  Groet, Rutger

 4. Bacchus zegt op

  Na veel negatieve reacties zal ik maar iets positiefs posten. Een Thaise neef van ons heeft jaren geleden – hij is inmiddels alweer een jaar of 10 terug – zeker een jaar of 8 in Zuid Korea gewerkt bij een groot elektronica concern. Hij woonde in een compound op het fabrieksterrein. Het leven speelt zich dus voornamelijk af op het fabrieksterrein. Hij verdiende in die tijd 30-40.000 thb per maand en kreeg ook nog een (prestatie)bonus. Ik weet niet meer hoeveel uren hij moest werken, maar dat zal niet veel afwijken van de situatie in Thailand. In die periode is hij ook een keer ernstig ziek geworden waarvoor hij in het ziekenhuis is opgenomen. Werd allemaal keurig geregeld en betaald door de werkgever. Ik moet erbij zeggen dat hij een harde werker was/is. Telkens als zijn contract was verlopen werd dat ook direct verlengd. Cynisch is wel dat hij dacht een flinke spaarpot te hebben toen hij na jaren weer thuis kwam, maar die was flink afgeroomd door zijn zus. Die reed onder andere in een nieuwe auto van zijn geld.

  Ik ben een keer met hem op een kantoor geweest waar deze contacten en contracten werden geregeld. Ik weet niet meer of het een uitzendbureau was of een brooker. Het was er wel erg druk!

 5. jacob zegt op

  Een Thaise werknemer/chauffeur van het bedrijf waar ik toentertijd werkte is in 2014 ook naar Zuid Korea gegaan voor werk. Ik heb spaarzaam contact met hem op facebook en alles gaat prima. Werkt in een fabriek verdiend goed geld en komt nog niet terug…Zijn ticket had hij zelf betaald. Zal eens vragen hoe hij eea heeft geregeld als er intresse is om dat te weten te komen…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website