Thailand vraag: Polarisatie in de Thaise politiek?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
14 januari 2023

Beste lezers,

Ik ben geïnteresseerd in de Thaise politiek en heb daar een vraag over. Heeft de politieke instabiliteit in Thailand, gekenmerkt door coups, onrust en gewelddadige conflicten, geleid tot een afname van vertrouwen in het politieke systeem en de democratische instituties?

Is er sprake van een toename van politieke polarisatie en polarisatie in de samenleving? En welke maatregelen zijn genomen of worden momenteel overwogen om de politieke stabiliteit te verbeteren en het vertrouwen in het politieke systeem te herstellen?

Ik hoor niets meer over de rode en gele kampen. Bestaan die nog?

Groet,

Bob

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

9 reacties op “Thailand vraag: Polarisatie in de Thaise politiek?”

 1. Walter E.J. Tips zegt op

  De opkomst, achtergronden en sociale verankering van de politieke impasse in Thailand werd gedocumenteerd in de volgende boeken:

  https://www.whitelotusbooks.com/books/red-vs.-yellow-vol-1-thailands-crisis-of-idenitity

  https://www.whitelotusbooks.com/books/red-vs-yellow-vol-2-thailands-political-awakening

  Red versus Yellow documenteert de rol en macht van de bureaucratie en de afbouw daarvan aan het begin van de 1990er jaren niet. De oorzaak daarvan in mijn eigen perceptie, van binnenuit een van de administraties waar ik toendertijd werkte, was vooral geld, corruptie en het dienstig maken van wijs en gefundeerd advies aan ministers etc. Daarvoor moet je terug naar bronnen zoals de doctoraatsscripties van een aantal US onderzoekers en enkele moedige Thais die ook min of meer onbevooroordeeld daar uitspraak over deden.

  Dat Red versus Yellow slechts in 1 taal, het Japans, vertaald werd geeft aan hoe weinig Europa zich interesseert voor de achtertuin van de Volksrepubliek China… Nu is het redelijk laat al.

 2. Heere zegt op

  https://pala.be/nl/artikel/corruptie-thailand-swingt-de-pan-uit
  Dit is het meest actuele nieuws wat ik heb kunnen vinden over de sociaal politieke situatie in Thailand.
  Over de rode gele en ook de blauwe kampen lees ik weinig actueels(Trouw besteedde in februari 2009 daar nog een artikel aan, maar daarna wordt het stiller in medialand met betrekking tot het conflict tussen de koningsgezinde welgestelde middenklasse en oppositie groepen.De studenten protesten zijn de kop ingedrukt . Althans dat is mij indruk vanuit Spanje. Voor Corona was ik daar maar sindsdien ben ik niet meer in Thailand geweest. Maar ik heb wel veel contacten. En daar hoor ik vooral tevredenheid over de economische situatie en vergelijk met de Corona periode.
  Uit het artikel dat ik heb gelezen trek ik de conclusie dat het hoofdprobleem het toegenomen wantrouwen is van de burgers ten opzichte van de heersende machthebbers. Zij misbruiken hun macht teveel in hun eigen voordeel.
  Maar omdat de sprake is op dit moment van economische groei in Thailand ,( zij doen het in het Azië van nu eigenlijk heel goed ) hebben de meeste mensen niet meteen de motivatie om daar iets tegen te doen..
  Internationaal zie je ook een ,verschuiving van de macht. Niet de overheden maar de multinationals die delen de lakens uit.. Het is niet een toevallig ontwikkeling maar het WEF onder leiding van Claus Schwab juichen deze ontwikkeling toe en stimuleren dat waar mogelijk. Klaus Schwab ziet China als de ideale samenleving :een min of meer autoritair geleid systeem
  Wat dat betreft is Thailand geen uitzondering ,eerder een regel .Kijk naar de Verenigde Staten.Wie hebben daar meeste macht( economisch )?
  Daarbij komt dat Thailand op geen enkele manier een bedreiging vormen voor de omliggende landen .
  Kort samengevat :”gaat u maar rustig slapen”
  Nou hier zullen ongetwijfeld reacties op komen.
  Maar Ik houd ervan om een standpunt in te nemen en dan vind ik het leuk om vervolgens met anderen daarover in gesprek te gaan.
  Ook het laatste nummer van Bangkok Post heeft weinig opzienbare nieuws.. Het lijkt er toch op dat alles in het werk wordt gesteld om de huidige politieke situatie in stand te houden…
  https://www.bangkokpost.com/thailand/politics

  • Rob V. zegt op

   Overheden en de top van het bedrijfsleven zijn elkaars beste vriend. Zeker in Thailand is de band tussen politiek, leger en CEOs duidelijk aanwezig. Al is dat niet 1 club maar meerdere groepen binnen deze organen die een dominante positie proberen veilig te stellen. Kapitalisme, autoritair optreden en een afkeer tegen werkelijke inspraak van wie lager in de hiërarchie staan gaan hand in hand met een schijnvertoning van democratie. De zoveelste coup om het land en democratie veilig te stellen… jaja. De meeste Thai hebben weinig te zeggen op de koers van het land of hoe de vruchten verdeeld worden. Men gooit wat zoethoudertje toe (een kleine subsidie hier, of iets met softdrugs daar etc) en zo hoopt men de bevolking onder de duim te houden.

   Welke duivel zal nu weer te schuld van alle ellende krijgen? De man in Dubai, de buitenlander, Amerikanen misschien? Er zijn vast wel wat “on-Thaise” boemannen te verzinnen. Verdeel en heers maar stel vooral niet het systeem zelf ter discussie zal de boodschap waarschijnlijk zijn. We zullen het gaan zien, en ik ben vooral benieuwd naar de reactie en gevoelens van de diverse Thai hier op. Blijft de status quo of gaat het roer een keertje om?

 3. Grumpy zegt op

  Beste Bob, voor zover ik kan zien is het op dit moment rustig aan het Thaise politieke front. In Thaise media spelen natuurlijk wel enige nieuwswaardigheden: Prawit die PM wil worden, Prayuth zelf van wie men dacht dat hij zou stoppen maar nu is overgestapt naar een “nieuwe” partij, een Shinawatra-telg die in navolging van haar tante door vader is aangewezen voor wat reuring te zorgen, en de “normale” pogingen zaken naar eigen hand te zetten. Volg Thaise media en je bent aardig op de hoogte van wat speelt. Leuk is bv dit artikel: https://www.bangkokpost.com/thailand/general/2482675/pms-tenure-issue-splits-senators
  Maar levert dat alles polarisatie op? Niet dat ik weet of bemerk. Niet bij de bevolking althans. Die zal het allemaal lauwloene zijn. Het ging en gaat in de Thaise politiek nooit om het gewone volk. Maar niettemin is sedert de coup van mei 2014 het redelijk stabiel gebleven, geholpen door Corona die de mensen eveneens 3 jaar in de greep en thuis hield. Heeft het volk vertrouwen in haar politieke systeem ergo in haar democratische instituties? Laten we het zo als volgt formuleren- als die er al was is het niet bestendigd!
  Jouw vervolgvragen zijn derhalve niet aan de orde: je formuleert enkele politieke doelstellingen en vraagt ons naar de gevolgde werkwijzen deze doelen te realiseren. Lees dit artikel en je krijgt zowaar wat inzicht: The truth about Thai money politics Ook van Bangkokpost en van eergister: zeer recent dus.

  • Grumpy zegt op

   Sorry; de weggevallen link is als volgt: https://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/2481332/the-truth-about-thai-money-politics

 4. Rob V. zegt op

  Beste Bob, de Thaise politiek kent nog steeds een aantal clans/kampen. Dat speelt zich af binnen instituties (leger, politie, bedrijven) en partijen (politici die zo van de ene naar de andere partij verhuizen). Na de bewust opgezocht en aangewakkerd confrontatie in 2014 kwam er de coup waarmee 1 kamp de overhand over de ander wist te krijgen. Uiteraard met allerlei mooi beloftes zoals de aanpak van corruptie, wat in de praktijk een mooie show was om poppetjes wisselen was om de macht van de eigen clan te herstellen. Er waren de nodige ondemocratische ingrepen nodig om de nieuwe machtsverhoudingen tot stand te brengen, denk aan de zoveelste nieuwe grondwet, de bizarre manier van stemmen tellen, de aangestelde senaat handgekozen om bepaalde belangen te behartigen enzovoort. Met machtsverhoudingen en geweld zijn de tegenstanders zo enige tijd de onderdrukken en intimideren al zagen we de afgelopen jaren her en der de onvrede en strijd weer naar buiten sluipen: de studenten demonstraties. Nu nieuwe verkiezingen aanstaande zijn zal de strijd om de macht ongetwijfeld weer toenemen. Die massale overstap eind 22 naar Anutin zijn “Trots op Thailand” (Phumjai Thai) partij bijvoorbeeld. Of Prayuth die nu ook Phalang Pracharat vaarwel zegt. Phue Thai, de vijand aldus menigeen uit het establishment , loopt zich weer warm…

  Hoe dat precies uit gaat pakken? Het zou best weer kunnen dat de diverse groeperingen zich weer achter twee dominante vlaggen/kleuren samen komen. Zeker is dat niet, mogelijk heeft de jeugd geen trek in oude geel VS rood strijd, een derde weg? Of toch maar weer een zwart-wit (rood-geel) polarisatie van diverse groepen die samenwerken onder het bekende motto van “de vijand van mijn vijand is nu even mijn vriend”? Ik heb geen glazenbol dus voorspelling durf ik niet te maken.

  Wat ik wel weet is dat onder diverse lagen van de bevolking de onvrede blijft, of gevoels van machteloosheid. Dat blijft een voedingsbodem om vuurtjes op te doen laaien. De mens wil immers zeggenschap over het eigen leven hebben, een beetje normaal rond kunnen komen. Sinds 1932 heeft dat regelmatig tot conflicten en gewelddadigheden geleid. De strijd om zeggenschap en macht, die gaat wel door. Hoe precies, gaan we zien.

  Voor een terugblik op de recente geschiedenis, al geeft dat zeker geen garanties voor de toekomst, raad ik o.a. “a history of Thailand” (Chris Baker, Pasuk Phongpaichit) aan, “Thailand unhinged” of “The political development of modern Thailand” (Federico Ferrara). Al zijn er nog veel meer werken het lezen waard. Belangrijke uitgevers: Silkworm, White Lotus en NIAS press.

  Voor actualiteiten media zoals Prachatai, Khaosod, Thai Enquirer. De Bangkok Post kan nuttig zijn kennis te nemen van de door de krant praktisch kritiekloos overgenomen regeringsstandpunten, al is de opinie pagina daar gelukkig wel wat kritiek op de status quo.

  • Johnny BG zegt op

   Beste Rob,
   Je stelt jouw bijdrage als de waarheid, maar waarom kan ik die onvrede in het dagelijkse Thaise leven niet waarnemen?
   Sommige mensen hebben geen flauw benul wanneer je een keer tevreden kan zijn gezien de omstandigheden. Ik zie mensen met een salaris van 15.000 baht 2000 baht uitgeven voor de illegale loterij en mensen met 30.000 baht die klagen dat ze geld tekort komen.
   Wat er in de politiek gebeurt is een gegeven waar je je verder niet zo druk om maakt want levert het een baht extra op?
   Mijn hond heeft als puppy van een straathond op een bouwerf geluk gehad mij te ontmoeten. Hij heeft geen stemrecht maar een heerlijk leven in vergelijking tot een hond in Isaan.
   Thailand is een land waar de alfamannetjes op de bergtop staan te klooien en waar er door niveaus eronder gewoon dingen gebeuren die goed zijn voor het land.
   Je wilt het zien of niet. Dat is natuurlijk ook wel een dingetje bij mensen die oordelen over een land maar er niet verblijven. VOC mentaliteit zit blijkbaar in de genen.

 5. Rob V. zegt op

  Beste Johnny, over honden en alfamannetjes op de bergtop gesproken, moest ik denken aan een Thaise cartoons uit 1923-1926. Zie de 3de cartoon, met de hoge heren aan tafel en de burgers er onder:
  https://www.thailandblog.nl/achtergrond/beeldend-uitgedaagd-grafische-kritiek-op-de-koninklijk-adelijke-elite-in-thailand-1920-1930/

  Daar zien we dat beeld van eenvoudige Thai die hopen wat kruimels op te vangen van de hoge heren boven aan de top. Een deel van de bevolking ondergaat dat als hun karma, maar de verhalen van Thai die zich niet neerleggen bij dat lot zal de vaste bloglezer niet onbekend zin. Ik wijs er op dat je die twee opvattingen vandaag de dag en al sinds 1932 (en al eerder) met regelmaat kunt zien. Dat gaf en geeft natuurlijk spanningen, en de afgelopen 100 jaar hebben we keer op keer gezien waar dat toe kan leiden. Zo liggen de feiten, en wat men daar van denkt, bijvoorbeeld dat de gewone man er goed aan doet op te staan, of juist dankbaar moet zijn voor wat er van boven komt, of dat hoe en wie nu werkelijk de rijkdom van de elite vergaard heeft, daar kunnen we nog heel wat boompjes over op zetten (een ander keertje graag).

  De VOC tijd ligt al enige tijd achter ons, maar de koloniale mentaliteit steekt soms de kop nog op (spijtig als je mij vraagt). Je kunt deze terugvinden bij sommige witneuzen en Thaise mensen, zo kende Thailand een periode van “interne kolonisatie” eind 19de, begin 20ste eeuw. Maar natuurlijk ook vandaag de dag nog onder lui die menen hun wil op te kunnen leggen aan andere (inferieure?) mensen in plaats van bijvoorbeeld democratie te omarmen en een breed scala aan meningen te erkennen.

 6. Walter E.J. Tips zegt op

  Geen woord over de zgn. Overzeese Chinezen, geen woord over de lamentabele scholen waar ze het echt niet in hoofd zouden halen eens over democratie op basis van verkiezingen te praten, geen woord over de patriarchale ondergrond en het totaal gebrek aan politieke programmas behalve dan in slogans.

  De huidige regering heeft geld uitgedeeld om iedereen tenminste op een basisniveau eten te geven en door de pandemie te sleuren. En kijk het zit goed want het consumeren –op basis van een nog hogere huishoudschuld– is alweer goed onderweg.

  Plus ca change…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website