Beste lezers,

Ik ga over een week voor 3 maanden naar Thailand (voor de 2e keer). Mijn planning is om een maand naar het zuiden te gaan (Krabi, Phuket, Koh Lanta Yai, Ranong).
Een andere maand naar het noorden (Chiang Rai, Chiang Mai). En de laatste maand naar ‘t oosten en terug naar Koh Kood (omdat dat zo lekker rustig was).

Voor de trip naar het zuiden vraag ik me af of het leuker/fijner is om een auto te huren? Dit omdat ik veel plaatsen er tussen Bangkok en Krabi ook wel zien.

De 2e maand zal ik de auto weer terugbrengen en een vlucht nemen naar Chiang Mai. De 3e en laatste maand staat nog open, maar wil eventueel verder naar oosten en Koh Kood.

Mijn vraag: is dit goed te doen? En autohuur een fijne manier om daar in het zuiden te zijn (ja Bangkok zal niet zo prettig zijn).

Dank!

Groet,

Gertjan

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

18 reacties op “Thailand vraag: Naar het zuiden is het dan leuker/fijner om een auto te huren?”

 1. khun moo zegt op

  Ik zou eens informeren , wellicht op dit forum, hoe een huur auto in Thailand verzekerd is.
  Daarnaast is het rijgedrag anders en gevaarlijker dan in Nederland of Belgie.
  Ook komen er situaties voor die je in nederland of Belgie niet gemakkelijk zult tegenkomen.
  Wij zijn al eens bijna op een kudde overstekende koeien gebotst bijvoorbeeld.
  Auto’s en motoren ‘s avonds op de weg zonder verlichting is bijna normaal.
  Dronken bestuurders en lieden zonder rijbewijs is ook niet ongewoon.
  Persoonlijk zou ik de trein nemen in combinatie met de bus en plaatselijkse taxi’s.
  Natuurlijk heb je met de auto meer vrijheid, maar afstanden zijn groot.

  • Ab zegt op

   Heb vaak een auto gehuurd geen problemen met rijden gehad gedurende 1000enden km,s.wel bij een gerenomeerd bedrijf huren bv hertz of avis oid. Wel atijd foto,s of filmpje maken van evt. Beschadigingen bij ontvangst.

 2. Jos zegt op

  Zoals hierboven reeds aangehaald is moet je heel voorzichtig zijn kwestie verzekering.
  Elen verhuren een wagen die wel verzekerd is met de clausule dat de wagen niet mag verhuurd worden.
  Anderen zijn dan weer verzekerd op een manier dat alleen de verzekerde met de wagen mag rijden.
  Goedkoop kan dan ineens in een nachtmerrie veranderen. Hou er rekening mee dat als u een ongeval hebt men er alles zal aan doen om de Farang in fout te stellen.
  Als u geen ervaring heeft met het verkeer in Thailand raad ik ten stelligste af om zelf te rijden. Maar iedereen staat natuurlijk. Rij te doen en te laten wat hij wil….

  Persoonlijk zou ik je aanraden om een auto met chauffeur te regelen.
  U moet dan zelf niet rijden en te vermoeien in het verkeer. Ongeval ? Dat is niet uw probleem.
  Dee formule is helemaal niet duur. Kort door de bocht zal u ongeveer 1000 baht per dag betalen (+ brandstof). En u hoeft zich van niks wat aan trekken.

  • Gertjan zegt op

   Dank voor de reactie.

   Ik heb redelijk wat ervaring met rijden in andere landen wereldwijd, ik deed niet veel anders eigenlijk. Thailand is wel nieuw wat dat betreft. Ik rijd niet ‘s nachts en doe ook erg rustig. 😉

   Met chauffeur is een overweging, maar niet helemaal mijn ding denk ik, die man moet je dan een maand lang 24/7 betalen??

  • René zegt op

   Auto met chauffeur? Ik heb daar duizenden km’s gereden. Mijn eerste langere trip was midden in de Songkran, was wel een beproeving maar ik heb nogal wat ervaring achter het stuur. De Thaise chauffeur is in algemene zin juist het probleem op de weg. Je dient dan wel heel goede afspraken te maken met hem/haar. Ik ben meerdere keren meegereden met zo’n kamikazefiguur en doe dat zo min mogelijk. Heb je weinig rijervaring is het misschien een optie om niet al midden in een stad te beginnen om te wennen. Het beste is om een local naast je te hebben voor conflicten met de politie. Zien deze een falang dan zien ze een leuke bijverdienste.(eigen ervaring) Je bent dan door rood gereden of hebt de doorgetrokken streep misbruikt. Mijn Thaise lief heeft ons al een aantal keren gered. De eerste keer in centrum Bangkok toen ik net wegreed bij een autoverhuurder won ik al een prijs. Ik reed de tolweg op en direct een motoragent die ons tot stoppen dwong. Ik was door rood gereden zei hij. Ik weet zeker dat dit niet zo was maar ja, wat moet je. Hij vroeg rijbewijs en gaf me te kennen dat het 1000 baht kostte. Ik zou ergens in de stad naar een politiebureau dienen te gaan, daar betalen en dan mijn rijbewijs weer terug krijgen. Amehoela dacht ik. We moesten die dag nog 450 km sturen dus dat was geen goed plan. Na enige discussie van mijn lief met de diender was de prijs gezakt naar 500 baht en kreeg ik mijn internationale rijtoestemming weer terug. Tja, ik ben tegen dit soort corruptie maar het alternatief was te lastig. Let dus op daar en neem een local mee die je kan redden.

   • Jack zegt op

    Jongens, het is misschien toeval maar ik kom al ruim 30 jaar in Thailand, gemiddeld 2 maanden per jaar in het Noorden en rijd daar gewoon rond in onze (mijn vrouws) auto en ik ben nooit bekeurd door de politie, bij elke roadblock een vriendelijke groet en daar ging ik weer.

    • Lung addie zegt op

     Beste Jack,
     soms vraag ik me af of ik wel in het zelfde Thailand woon dan wat anderen hier doen…. Ook met 20 jaar ervaring, hier reeds jaren vast wonende, hier zowel met de auto als met de motor, duizenden kilometers hier ZELF gereden. In gans die tijd ettelijke controles meegemaakt en, op voorlegging van mijn Thais rijbewijs, eigendomsboekje van de wagen, verzekering, taks…. afhankelijk van wat er gecontroleerd werd, ooit 1 bekeuring gehad en die was TERECHT: een tijdelijk afgesloten straat per ongeluk ingereden. Kreeg een boete van 200THB MET bewijs.
     Ik lees dan ook met verbazing ook AL die cowboyverhalen en de ‘redding’ door hun Thie Rakje…..

     • Jack zegt op

      Lung Addie,
      ik verzin het echt niet, waarom zou ik? Ik rijd bijna elke ochtend een uurtje op mijn fiets voor het te warm wordt, vind ik heerlijk, maar ook tijdens die tochtjes in de wijde omgeving rond de stad Phayao ben ik nooit en te nimmer ook maar staande gehouden.
      Gebaseerd op mijn (!) ervaring zeg ik dat er geen reden is om al te veel angst te hebben voor corrupte agenten e.d.

 3. Lung addie zegt op

  Beste Gertjan,
  laat U niet afschrikken door al die gevaren welke u te wachten zouden staan. Het hangt gewoon af van uw eigen ervaring als wagenbestuurder. Indien U een ervaren bestuurder bent en geen zondagsrijder, dan zal u weinig problemen hebben bij een rit naar het Zuiden.
  Je kan de drukte van Hua Hin vermijden door net buiten Bangkok de High Way nr8, ook de M8 genoemd te volgen. Deze gaat rond Hua Hin waar het langs de kust via de High way 4 heel druk kan zijn.
  Eenmaal voorbij Hua Hin is de 4, dus de snelweg naar het Zuiden niet erg druk. Wel redelijk wat vrachtvervoer. Last van overstekende koeien zal je er totaal niet hebben.
  Eenmaal Chumphon heb je de keuze: de High Way 4 of de 41. De ene gaat rechtstreeks naar het Zuiden via Surathani en de andere gaat via Ranong. Ik ken deze streek bijzonder goed daar ik hier woon en veelvuldig deze wegen gereden heb, zowel met de wagen als met de motor. Geen ‘gekken verkeer’ en nooit enig probleem gehad.
  Laatste week nog bezoek gehad van een Nederlands koppel welke zowat dezelfde route gemaakt hebben per huurwagen. Ze hadden geen enkele klacht betreffende het verkeer of moeilijkheden. En het zijn geen twintigers maar gepensioneerde mensen.
  Het is wel geraadzaam om, bij het huren van een wagen, een goed gerenomeerd verhuurbedrijf te nemen en goed na te kijken wat er allemaal in begrepen is betreffende verzekering. Neem desnoods een persoonlijke A verzekering voor wat dit kost hier in Thailand. De prijs is het risico niet waard.
  Geniet van uw uitstap, maak een goede planning en neem voldoende tussenstops, je bent immers met vakantie.

  • Gertjan zegt op

   Dank, klinkt goed:)
   Ik heb meer dan genoeg ervaring. Ik deed vaak roadtrips in verschillende landen wereldwijd. En met de camper heb ik heel Europa wel gezien. Thailand is voor mij wel nieuw!

   Ik kwam online, volgens mij ook via thailandblog, deze rental tegen: http://qcars.net/economy.php
   Ja, stuk goedkoper dan een Hertz , maar ja , wellicht is goedkoop in dit geval duurkoop.

   • Lung addie zegt op

    Beste Gertjan,
    indien je die ervaring hebt: geen vrees hebben hoor. En een goed idee om niet gedurende de nacht te rijden. De gevaarlijkste momenten in Thailand zijn we,l wat wij noemen: tussen licht en donker (valavond) … Thais steken hun lichten nogal heel laat aan en zij zien wel genoeg maar houden weinig rekening met ‘gezien worden’…..
    Betreffende een wagen huren: heb ik geen ervaring mee daar ik nooit, hier in Thailand, een wagen gehuurd heb maar altijd met een eigen wagen gereden heb. Dus hierover kan ik geen raad geven.

   • Mark zegt op

    Zo’n 10 jaar geleden heb ik voor 1 maand een Toyota Yaris gehuurd bij Qcars in Jomtien. We hebben er een tour in Noord-Thailand mee gereden.
    Geen probleem gehad met verhuurder. Wel bestaande (lak)schade en krassen fotograferen en samen met verhuurder schriftelijk vastleggen.
    Ik heb geen idee hoe Qcars vandaag is.

    • Gertjan zegt op

     Klopt, die heb ik ook gezien, ook redelijk betaalbaar.

 4. Chris van der Sluis zegt op

  Altijd auto huren via rentelcars.
  Dan ben goed verzekerd en rijd probleemloos. En rijden in Thailand is geen probleem. Als je maar rustigrijd en afstand houd..

 5. Ruud zegt op

  Huur een auto op het vliegveld ( vooraf vanuit huis te regelen.
  Ik heb zelf afgelopen jaar een rondje Zuid Thailand gedaan, 5000 kilometer zonder een krasje, rij rustig 70-80km per uur, vermijd het rijden in het donker, relax je heb vakantie. Het is erg rustig zodra je Hua Hin voorbij bent. Neem de tijd, de route brengt je bij diverse natuurparken en tientallen watervallen.
  Zelf vind ik de route via de Westgrens naar het Noorden Chang Ray en in het Noorden naar de Isaan een mooiere route, maar ik ben dan ook geen srtandliefhebber.

  Fijne tijd gewenst en geniet van de rust.

  Ruud

  • Gertjan zegt op

   Dank! Klinkt goed 🙂
   Ja ik wil een maandje later naar het noorden. Dan een binnenlandse vlucht en vanaf Chiang Mai een maand daar alles met de scooter doen.
   Kan ook andersom natuurlijk,

 6. John zegt op

  Hoi dat is echt een goed idee, heb het zelf velen malen gedaan, ook bv auto gehuurd in Phuket, en een maand later ingeleverd in Chiang mai.ik zou zeggen doen maar neem zeker all risk verzekering. Heb zelf een keer een klapband gehad in de bocht (kan overal gebeuren) en auto behoorlijk wat schade zodat ik niet meer verder kon. Er werd gelijk een andere gebracht waar ik weer mee op pad kon.

  • Gertjan zegt op

   Dank!
   ja ik zit nog te twijfelen welke route en waar ik moet starten.. zoveel keuzes 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website