Beste lezers,

Helaas is er bij mijn levensgezellin (52) alzheimer geconstateerd. Vergat teveel in haar werk en zit nu zonder inkomsten, moet wel haar hypotheek en ziektekostenverzekering nu zelf betalen. Dat laatste heb ik al geregeld.

Ben zelf 77 en heb vele goede jaren met haar achter de rug en wil haar zo lang als mogelijk is bijstaan. Gelukkig reageert ze wel goed op de vertragende medicijnen.

Is er iemand die bekend is met de mogelijkheden, betreffende de hypotheek hebben we volgende week al een afspraak met haar bank? Is er een opvangnetwerk voor het verlies van haar inkomsten, van de familie zo goed als geen steun?

Ik heb iets gehoord over een “State Welfare Card”, maar kom daar weinig verder mee. Of is er hier geen enkele verdere opvang en/of ondersteuning.

Heeft iemand enig idee welke Thaise instanties wij eventueel zouden moeten benaderen?

Vast dank

Groet,

Hans

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

11 reacties op “Thailand vraag: Hulp gezocht in de warwinkel van het sociale system van Thailand?”

 1. Vincent K. zegt op

  Dag Hans,

  Jullie zitten in een nare situatie.

  M.b.t. de financiele kant raad ik je aan om meer informatie te vragen bij de afdeling Social Welfare van jouw gemeente of oboto. Indien je in de buurt van een groot staatsziekenhuis woont kan de social worker van het ziekenhuis wellicht helpen.
  Bedenk wel dat je met een State Welfare Card niet uit de financiele zorgen komt.

  M.b.t. alzheimer zou je via het Department of Mental Health van het Ministerie van Public Health kunnen informeren waar de beste behandeling te vinden is.

  Hoop dat je hier wat aan hebt. Sterkte gewenst.

 2. hans zegt op

  Vincent,
  dank voor de reactie,
  het medisch gedeelte is al onder controle van de neurologe van de Vachira alhier in Phujet
  had al in Nl contat met de Alzheimer stichting en kwam tot de ontdekking dat men hier van dezelfde medicaties gebruikt maakt
  een gerusstellende gedacht
  Zal in ieder geval bij de volgende controle trachten of ze een “social worker” hebben
  Hans

 3. Soi zegt op

  Beste Hans, een zeer verdrietige toestand en dat terwijl je zelf op hoge leeftijd bent en geen steun van haar familie. Heel fijn dat je hebt besloten haar bij te staan. Hou de fijne jaren die jullie samen hebben gehad goed in herinnering. Vroeg dementie kent een vervelende prognose. Zorg niet alleen voor haar, zorg ook goed voor jezelf. Veel sterkte toegewenst.

  Nu jij haar ziektekostenverzekering hebt geregeld is haar medicatie gewaarborgd en reageert zij daar gelukkig goed op. Heb je met haar arts gesproken over verdere begeleiding/behandeling? Zie: https://www.alzheimer-nederland.nl/ om ideeën en alternatieven op te doen.
  Je meldt niet waar jullie wonen. Ga niet in je eentje op zoek. Je komt in een doolhof terecht. Je kent de sociale kaart van Thailand niet, noch de mogelijkheden, noch eventuele kosten ervan. Maar hier te Chiangmai bv is een geriatrische kliniek gevestigd. Mij lijkt dat dergelijke instellingen in elk grotere plaats in Thailand te vinden is. Plus dat elk groot staatsziekenhuis eigenlijk wel een psycho-geriatrische afdeling heeft. Ben je daar bekend mee? Probeer met een dergelijke instelling contact te maken en gebruik die als centraal aanspreekpunt. Denk ook met hen na over eventuele thuiszorg te zijner tijd.

  Er zijn banken die bij het afsluiten van een hypotheek tevens de gevolgen van bv werkloosheid en/of arbeidsongeschiktheid verzekeren. Check goed en terdege na een dergelijke clausule/verzekering niet in de hypotheekakte is op- resp. meegenomen. Is dit niet het geval en als jouw vriendin zonder inkomsten zit, dan zal de bank haar hypotheek niet willen voortzetten. Bespreek met de bank of er een mogelijkheid is dat jij bv gedurende een zekere periode de maandtermijnen voldoet. Wellicht is het mogelijk daarna nog een tijdlang zonder betaling van maandtermijnen te blijven wonen. Ondertussen kun je naar andere woonruimte/huren uitkijken. Geef de woning met hypotheek niet zonder meer aan de bank, maar onderzoek of na een verkoop een restwaarde over blijft. Laat dat niet aan de bank over want die handelt niet actief en vaak flink onder de werkelijke waarde.
  Voor hulp van gemeentewege kun je inderdaad het beste bij de amphur informeren.

  • hans zegt op

   Chris,
   ze was in loondienst en de verzekering waar jij het over hebt is degene die ik heb geregeld en kost geen 800 maar 451 Bsht per maand

  • hans zegt op

   Soi,
   wij wonen in Phuket en haar huis staat in Samuth Prakhan,
   is voor 60% afbetaald en de laatste 1 1/2 jaar door mij betaald

   dank voor de info, we gaan zo snel mogelijk naar SP om ht huis in de verkoop te zetten
   Hans

 4. Chris zegt op

  beste Hans,
  Je vertelt niet wat haar werk was en dat is toch wel belangrijk.
  Als ze in loondienst was, was ze ongetwijfled verzekerd via de Social Seciurity.
  Die kun je wanneer je geen werk meer hebt op eigen kosten verlengen. Kosten schat ik op 800 Baht oer maand.

  • JosNT zegt op

   Goede info Chris. Maar ik lees in de eerste alinea van de posting dat Hans dat al geregeld heeft.

   • Martin zegt op

    Jos

    Volgend jaar, of eerder, zal de verzekering de polis aanpassen met bestaande ziektes.
    SS die ze moet hebben, had ze/kan ze binnen de 6 maanden na stoppen van het werk verlengen en ook nog de provident fund incasseren

 5. JosNT zegt op

  Martin, dank voor deze bijkomende nuttige informatie.

 6. Siz zegt op

  Beste Hans,

  Wat naar om te horen dat uw partner de ziekte dementie heeft gekregen. Verdrietig om op deze, moeilijkere manier de komende jaren afscheid van elkaar te nemen.
  Ik heb gelezen over een documentaire Mother, van Kristof. Dit gaat niet perse enkel over dementie, maar ook over de zorgdragers eromheen in Thailand. Ik heb hem zelf nog niet gezien, dus weet ook niet zeker of ik hem aan u zou moeten aanbevelen. Toch schrijf ik even de volgende link neer: https://weliswaar.be/ouderen/thaise-dementiezorg-kan-een-voorbeeld-voor-ons-zijn

  Ik wens u beide nog veel liefde en heldere momenten toe.

 7. Siz zegt op

  Dit is wellicht dezelfde docu (verzorgingstehuis) en gaat over westerse mensen, echter worden er ongetwijfeld ook Thaise mensen opgenomen in de community zou ik zo denken. https://youtu.be/i7yeiO-UZoM


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website