Thailand vraag: Eigen huis verhuren via Airbnb?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
25 juli 2023

Beste lezers,

Wij hebben het idee om 1 van onze huizen te verhuren via Airbnb. Heeft er iemand van de lezers ervaring mee?

Goede of slechte?

Groet,

Nicky

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

10 reacties op “Thailand vraag: Eigen huis verhuren via Airbnb?”

 1. Rob Phitsanulok zegt op

  Beste Nicky,
  Volgens mij een goed idee, wij willen dit in de toekomst ook gaan doen. We hebben nu 4 huisjes extra die we later als we voorgoed hier gaan wonen willen verhuren als BenB. Wel is heel belangrijk dat een niet Thai zich moet melden , met de verhuurder bij de immigration. Dit is wat ik ook altijd moet doen als ik in mn eigen huis voor vakantie wil slapen en verblijven. Dit kan met een goede afspraak ook on line, maar goed regelen, anders beiden een boete. De immigration wil gewoon weten waar de buitenlanders zijn en verblijven. Dit is trouwens ook wat elk hotel doet als je aankomt. Succes.

 2. Rob Phitsanulok zegt op

  Beste Nicky,
  Ik denk leuk idee. Leuk vind ik omdat wij het zelfde idee hebben in de toekomst. Wij hebben 4 huisjes die klaar zijn om te verhuren als we hier vast gaan wonen.Wel moet je er rekening mee houden dat je aan een buitenlandse gast verhuurd ze aan moet melden bij de immigration anders voor beiden een boete. Dit is ook wat een hotel doet als je aankomt en inschrijft.De Thaise overheid wil [ logisch] gewoon weten waar je verblijft als je hier komt als toerist. Dit is trouwens ook wat ik moet doen als ik aankom en in ons eigen huis wil slapen en verblijven. Veel succes.

 3. bob zegt op

  Verhuren in Thailand? In dat geval moet u de wet volgen indien u geen hotel vergunning hebben Dat betekend minimaal 29 nachten verblijf van de huurder. Zelf of beheerder tm30 invullen en inleveren bij immigratie bureau en de bevestiging geven aan de huurder. (gratis verplichting)
  Airbnb is veelal in gebruik bij backpackers en korte termijn huurders. Mijn ervaringen zijn uiterst negatief kwa kwaliteit van de gasten.

 4. bennietpeter zegt op

  Geen ervaring er mee, maar bezint eer ge begint.
  Tref je het dan zijn het nette huurders
  Zo niet, dan kan je aardig wat gefrustreerd raken en laten ze je huis in een grote puinhoop achter.
  Mocht ooit een op tv zien, duur huis welke was gehuurd(bnb). Daarin werd een groot feest gehouden en wat daarna overbleef was niet zo geweldig om aan te zien.
  Of je hebt een hoarder en krijg je je vuilnisbelt terug na afloop. Nog niet zo gek lang gelee een artikel in AN over een Thaise verhuurder.
  En zie het programma gruwelijke huis- huurders, verhuurders.
  Wellicht extra info, wellicht ook huizen?
  https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/verbod-in-thailand-om-je-condo-per-dag-of-week-te-verhuren/
  Echter weer, lijkt mogelijk?!
  https://www.huisjetehuur.nl/vakantiehuis/thailand/thailand/pattaya/villa-te-huur-in-pattaya-3625/
  Wellicht kan je daar je licht opsteken via email adres?

  JE krijgt natuurlijk ook te maken met inkomsten opgave, weet de belastingdienst al van je huisje in Thailand?, TM 30, schoonmaak kosten.
  Weet niet of je in Thailand zit of niet.

 5. ofbooking zegt op

  OOk via de erg bekende site booking, vooral gekend vanwege hotels, kan je appartementen/private huizen huren-doe dat zelf geregeld in EURopa. Daarin ben ik eigenlijk nooit teleurgesteld en vaak prettig verrast.

 6. Huub Jansen zegt op

  Ik begreep uit betrouwbare bron dat als je zelf daar woont waar je verhuurt de regels niet streng zijn en er ook nauwelijks of geen belasting hoeft te betalen. Pint u mij ervaub niet op vast. Wij willen een Homestay gaan runnen en dus wonen wij er ook zelf, dat schijnt alles te schelen

  • rob Phitsanulok zegt op

   Volgens mij klopt dit helemaal. Ook wij wonen op het zelfde terrein , maken iedere dag de kamers schoon ,dus zie precies wat er gebeurd.Bij ons denk ik niet langer dan een dag of 4a5 en dan weer verder. Wij zitten in het binnenland,dus puinhoop valt mee natuurlijk.

 7. Soi zegt op

  Het is niet verkeerd als je met dit soort plannen rondloopt eerst maar eens een lokale advocatenkantoor binnen te lopen, bv eentje die gespecialiseerd is terzake de Foreign Business Act FBA. Vraag eerst maar eens na of je plannen wel kunnen. Een AirBnb acitiviteit wordt namelijk gezien als een ‘zakelijke transactie’ tussen jou als uitbater en een gast die betaalt voor bad, (brood) en bed.
  1- Als je als farang zakelijke transacties wilt uitvoeren heb je een werkvergunning nodig cf. de FBA.
  2- Een werkvergunning vraag je aan op basis van het juiste visum. Heb je een visum non-o-imm ’thai marriage” of ‘retired’ hebt krijg je geen (ik herhaal: geen) werkvergunning. Bij de eerste wordt je geacht jouw Thai echtgenote te pleasen, bij de tweede is het de bedoeling jezelf in rusttoestand te begeven. Zie: Immigration Act.
  3- Gasten ontvangen op basis van AirBnB en daarmee “zakelijk” bezig te zijn mag als je die betreffende werkvergunning hebt en als gasten minstens 30 dagen aaneengesloten boeken. Een weekend of midweek of hele week is uitgesloten. Uiteraard moet je voldoen aan brand- en andere veiligheidseisen. Je dient je te registreren bij de lokale Amphoe. (Hotel Act) Inspectie is mogelijk.
  4- Wil je korter dan 30 dagen verhuren, dan heb je een hotel-vergunning nodig cf. Hotel Act. (@Rob Phitsanulok: je hebt een hotel als je meer dan 20 kamers uitbaat.) Je mag jezelf hotel-uitbater noemen als je een licentie hebt aangevraagd en ontvangen en als deze is gekoppeld aan een work permit, v.v. (Hotel Act vs FBA)
  5- Wordt er streng op een enkelvoudige woning-AirBnb toegezien? Neen. Is er stringente handhaving? Neen. Valt er wat te ritselen? Ja. Valt een AirBnB in een woning op? Ligt aan de buren. Als het fout gaat, ben ik dan zwaar de pineut? Ja. Vandaar: regel de boel juridisch op juiste wijze.
  6- In een gehuurde of gekochte condo/appartement AirBnb activiteiten opzetten is niet toegestaan als de VvE daar geen toestemming toe verleent.

  • Rob Phitsanulok zegt op

   Beste Soi, dank voor duidelijke uitleg en goede adviezen. Wij hebben reeds een aantal malen gasten gehad en ik heb ze ook altijd netjes aangemeld bij de immigration. Wel echter als vrienden, kennissen en nooit als betalende gasten.Wat ze ook waren trouwens. Vandaar dat ik geen probleem zag en kreeg in deze. Na uw duidelijke uitleg is het duidelijk dat we deze niet juiste manier kunnen benutten om zo door te gaan als we zouden willen. Echter ga ik op zoek naar een jurist in deze en een slim gesprek…. met de immigration.
   Nogmaals dank

   • Soi zegt op

    Beste Rob, zolang je vrienden niet betalen is er geen sprake van een zakelijke transactie. Dus geen geld aannemen noch voor bad, bed, brood noch voor water, stroom, gas, niet voor transport vv, etc. Er mag geen indruk gewekt worden dat je beroepshalve(!) bezig bent. Praten met instanties als immigration, police en amphoe is altijd verstandig omdat je 4 huisjes in de verhuuraanbieding hebt. Beroepsmatigheid(!) en verhuur als verdienmodel zijn dan gauw zaken die in het oog springen. En uiteraard kan de Thai bussinesslaywer jullie helemaal van dienst zijn. Veel succes.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website