Thailand vraag: Brommerrijbewijs nodig?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
4 januari 2023

Beste lezers,

Heb je een brommerrijbewijs nodig als je brommer minder als 125cc inhoud heeft? Zoiets schijnt in Cambodja te gelden en een vriend die zowel in Thailand en Cambodja gewoond heeft, zegt dat het de regel is. Klopt dat? En zo ja, heeft iemand een tekst liefs Thais die ik kan laten zien als ze me aanhouden?

Groet,

Ralph

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

11 reacties op “Thailand vraag: Brommerrijbewijs nodig?”

 1. Andre zegt op

  Ralph,

  Of je een rijbewijs nodig hebt voor een brommer onder 125CC wel of niet is niet zo belangrijk. Wordt je aangehouden dan kost het je waarschijnlijk een paar honderd Bath. Geen probleem. Wat veel belangrijker is dat je geen verzekering hebt als je niet een rijbewijs kunt aantonen bij een (lichamelijk) ongeluk. Ik heb mijn verzekering (Allianz) met de “fine Print” doorgelezen en je bent bij deze maatschappij niet gedekt als je geen motor rijbewijs hebt. Het is ook duidelijk gemaakt dat als je achter op de brommer zit bij iemand die geen rijbewijs heeft en een ongeval krijgt dat je dan ook geen verzekering hebt. We hopen dan maar dat iedere Brommer taxi in Thailand een rijbewijs heeft……… Cheers

 2. Hans zegt op

  Van je vrienden moet je het hebben….

  Je kan in Thailand zonder rijbewijs probleemloos motoren huren, tot 1800cc Harleys en groter.

  Zonder rijbewijs ben je echter onverzekerd. Je rijdt dus 100% voor eigen rekening en bent hoofdelijk aansprakelijk voor schade aan motor, schade aan derden en vanzelfsprekend dekt je reis/ziektekostenverzerking de ziekenhuisrekening ook niet bij letsel als gevolg van iets besturen waarvoor je geen rijbewijs hebt.

  Gofundme oproepen om bij te staan bij het betalen van ziekenhuisrekeningen hoeven niet op veel begrip te rekenen.

  Mijn simpel en goed bedoeld advies: geen rijbewijs, niet rijden tenzij je de financiele middelen hebt de financiele consequenties van een ongeval zelf te dragen.

  8 van de 10 keer gaat het goed, maar als je 1 van de 2 keren dat het niet goed gaat bent ben je zwaar de klos

 3. Bertje zegt op

  motorrijbewiis zeker nodig en een internationaal rijbewijs ook (ANWB)

 4. Paul zegt op

  Ja ook in Thailand heb je een motorrijbewijs nodig voor boven de 49cc. Maar bij verhuur/ lenen wordt er nooit om gevraagd, vaak wel om een paspoort als borg.
  Het is zeer onwaarschijnlijk dat er een verzekerin
  g is afgesloten naast de verplichte verzekering. De verplichte verzekering dekt alleen ziekenhuis en overlijden tot 50.000 baht. Een reisverzekering dekt ook geen kosten door een motorongeluk waar je zelf de bestuurder bent.

  Ik ook wel eens een rondje koh Samui op een 130 cc gedaan zonder rijbewijs. Maar ik was me wel bewust dat als het fout ging het geld kon kosten.

  • Ik heb met diverse verhuurders van motorbikes gesproken, die zeggen allemaal hetzelfde: de huurmotorbikes zijn niet verzekerd. Simpel omdat ze niet te verzekeren zijn. Dus bij schade draai je zelf volledig voor de kosten op. Het maakt daarbij niet uit of je wel of niet een motorrijbewijs hebt.
   Het niet hebben van een motorrijbewijs kan wel gevolgen hebben voor mogelijke medische kosten. Een Nederlandse reis- of zorgverzekeraar kan een claim dan weigeren. Vooral bij heel hoge claims gaan ze echt wel uitzoeken of jij je wel aan de wet hebt gehouden.

 5. PEER zegt op

  de Thai noemt alles op 2 wielen, waarop je níét hoeft te trappen, ‘n “moto-sai “.
  Bovendien heb ik in 23 jaar nóg geen 49 cc tweewieler gezien.
  Je zult dus je motor/brommer-rijbewijs moeten overleggen.

  • GeertP zegt op

   23 jaar niet goed gekeken Peer,ik heb er hier een staan,een Yamaha JOG space innovation 49cc,ze worden door verschillende dealers geïmporteerd.
   Alleen al bij mij in het dorp rijden er verschillende 49cc bromfietsen rond,en ze worden steeds populairder omdat er geen belasting en verzekering op zit plus dat je geen rijbewijs nodig hebt.
   Misschien zet ik de mijne binnenkort wel te koop op Thailandblog, ik doe er eigenlijk niks mee en ik zie dat er steeds meer vraag naar is.

   • UbonRome zegt op

    Dag Geert,
    Zou ik mogen vragen waar grofweg dat “bij mij thuis” is .. ik ben mischien wel geïnteresseerd mocht je m van de hand willen doen… mits niet al te ver uit de buurt.. haha Ik zit in Ubon R.
    Groet, Erik

    • GeertP zegt op

     Hallo UbonRome,mijn thuis is Khorat, ik woon ongeveer 15 km buiten Khorat.
     Groet Geert

 6. Jos K. zegt op

  Yamaha Jog, Honda Dio. Honda Monkey, charly.
  Er zijn verschillende 50cc brommers in Thailand.
  Ze worden gebruikt als boodschappenfiets en stadsfiets enz.

  Die dingen hebben geen officiële erkende status als motorvoertuig en hebben daarom ook meestal geen nummerbord.
  Soms zijn ze voorzien van een fake nummerbord of hebben ze er nog een plaat van Japan ophangen als het gaat om invoer voertuigen.

  Groet,
  Jos K.

  • Jos K. zegt op

   De Thai noemt dit soort brommertjes POP


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website