Thailand vraag: Boeddhabeelden meenemen uit Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
16 februari 2023

Beste lezers,

Ik ga binnenkort voor werk een week naar Bangkok,  nu zag ik in deze Blog dat je geen Boeddhabeelden mee mag nemen uit Thailand. Althans dat als ze het vinden je een probleem kunt hebben. Geldt dit ook voor beelden die je koopt in een souvenierwinkel?

Groet,

Dave

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

4 reacties op “Thailand vraag: Boeddhabeelden meenemen uit Thailand?”

 1. Chris zegt op

  Volgens mij is het zo dat men geen probleem heeft met kleine Boeddha beeldjes.
  Hoe groter, hoe meer problemen er te verwachten zijn.
  Hoe antieker en waardevoller, hoe meer problemen.
  Ik zou bij aankoop informeren of men het beeld ook kan opsturen naar Nederland of Belgie in plaats van het mee terug te nemen in je bagage.

 2. Erik zegt op

  Dave, geen enkel land wil dat het nationaal cultuurgoed over de grens verdwijnt en Thailand doet niet anders. Dus zijn er regels en ik heb een site gevonden, voor wat ie waard is…. Dit is de site.

  https://www.dfdl.com/wp-content/uploads/2013/08/130630_Exporting_Buddha.pdf

  Ik lees eerst een grens van 12 cm. En ik lees dat een ‘prul’ dat je koopt in een stalletje ook mee mag. Van plastic of van andere goedkope rommel voor een paar rotcenten, neem gerust mee als het prul kleiner is dan 12 cm. Ga er ondanks het ‘prul’ gehalte wel netjes mee om. Zet het nooit lager dan jouw navel en helemaal niet op de grond naast jouw schoenen. In Thailand was er veel boos commentaar toen iemand in NL een Boeddhabeeld schilderde op een verplaatsbaar wc-huisje dus ook op afstand ligt Boeddha gevoelig.

  Gaat het wel om kunst dan is toestemming nodig; zie de site. Hoe dat werkt, geen idee, maar een antiquair kan je dat zeker uitleggen. Dan moet je geen haast hebben want ambtenaren hebben tijd nodig voor een weloverwogen beslissing.

  Over Boeddha op een wc-huisje, zie deze link. https://boeddhistischdagblad.nl/achtergronden/148831-je-billen-afvegen-met-de-boeddha-2/ Er zijn meer religies die boos reageren bij afbeeldingen.

 3. Wouter zegt op

  Ik heb meerdere keren Boeddha beeldjes meegenomen. Ook best wel antieke van brons en hout. Ik vraag echter altijd wel een getekende aankoopovereenkomst waarin het bedrag en omschrijving staat beschreven tevens naam en adres van de koper. Zulke koopovereenkomsten kan je in Thailand makkelijk kopen in winkels waar je van alles kan kopen voor kantoorspullen, tekengerei en bijvoorbeeld olieverf. Zo’n overeenkomst kost ongeveer 5 baht. De Boeddha beeldjes die ik heb meegenomen waren zo tussen de 12 en 15 cm. Ik heb echter ook een keer een Rattakanosin beeld van 45 cm meegenomen van tussen de 150 en 200 jaar oud. Deze zat in mijn koffer op het vliegveld van Bangkok is hij wel gescreend maar waarschijnlijk niet opengemaakt. Er zat een getekende stikker op mijn koffer dat hij was gecontroleerd met tijd en naam van de ambtenaar. Ik heb het ook gevraagd aan een antiekhandelaar in Chiang Rai deze zei dat kleine beeldjes geen probleem zijn. Ik heb misschien geluk gehad.

 4. Alex zegt op

  Ik heb meermalen boeddha’s meegenomen naar NL zonder enig probleem op BKK airport of Schiphol. Boeddha’s zowel in mijn check-in bagage als in mijn handbagage. Nooit een probleem gehad.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website