Beste lezers,

Een vraag over een permanent visum.

Als het goed is geeft Thailand elk jaar aan 100 mensen van elke nationaliteit een permanent visum. Ik heb nu het afgelopen jaar heel veel mensen uit verschillende landen gesproken en niemand maar dan ook niemand kent er een die dit heeft gekregen.

Is dit hele verhaal onzin En als het wel klopt,hoe vraag je zoiets aan?

Bedankt en groeten van,

Dirk


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Lezersvraag: Geeft Thailand aan 100 mensen een permanent visum?”

 1. BA zegt op

  Volgens mij is dit geen onzin. Het gaat niet over een permanente visa, maar over Thaise nationaliteit.

  Het is alleen een proces welke ontzettend lang duurt (2-3 jaar). Je moet minimaal 5 jaar in Thailand wonen, van onbesproken gedrag zijn, een goede baan hebben, de Thaise taal machtig zijn. Dan kan je een aanvraag doen, waar een hele rits papierwerk aan vast hangt.

  De meesten beginnen er alleen niet aan omdat het een lastig en langdurig proces is.

  • Johan Combé zegt op

   Het klopt bijna. Er is geen sprake van een visa of naturalisatie, maar een permanente verblijfsvergunning, baai tang dau, in het Thais. De aanvraag moet plaatsvinden bij de Thaise immigratie en kan meestal alleen begin december, gedurende ongeveer twee weken. Er zijn een aantal documenten nodig die allen in het Thais (vertaald) moeten zijn. Na ongeveer een jaar (in mijn geval) kan de verblijfsvergunning worden verkregen, mits aan alle voorwaarden voldaan is. Bij de immigratie kan een document verkregen worden waarin vermeld is aan welke voorwaarden voldaan moet zijn. Ikzelf ben al meer dan tien jaar in het bezit van een permanente veblijfsvergunning

 2. Rob zegt op

  Inderdaad, Johan Combe & Tjamuk hebben volkomen gelijk. Het betreft geen permanent
  visum maar een verblijfsvergunning. Om die te kunnen aanvragen moet je eerst minimaal 5 jaar in Thailand gewoond hebben. Daarna is de beste weg om naar een law-office te gaan en die alles te laten regelen. Afhankelijk van wat voor regering er zit kan de beslissing een jaar of langer op zich laten wachten. Bedenk wel dat ieder jaar die verblijfsvergunning verlengd moet worden en dat de douane formaliteiten langer gaan duren. Bij immigration moet dan namelijk zowel paspoort als verblijfsvergunning en beide
  gestempeld worden onder vermelding van de berteffende vlucht van vertrek of aankomst.

  • Johan Combé zegt op

   Met een permanente verblijfsvergunning moet men zich de eerste keer na één jaar bij het politieburo waar men ingeschreven is melden. Daarna is om de vijf jaar een melding veplicht. Voor de registratie van de melding worden kosten van 600 – 700 baht in rekening gebracht.

 3. Peter vz zegt op

  Beste Dirk,
  Zoals Johan aangeeft betreft het een permanente verblijfsvergunning. Zelf heb ik deze al een jaar of 20, en toen waren de eisen wat minder dan nu.
  Jaarlijks kunnen maximaal 100 mensen per nationaliteit in aanmerking komen. Voor Nederlanders is dat maximum geen probleem, maar voor bijvoorbeeld Chinezen of Personen met een Indiase nationaliteit wel degelijk. De procedure kan enkele maanden tot meerdere jaren in beslag nemen. Zo zijn er tussen 2006 en 2011 geen PV’s afgegeven, terwijl er wel jaarlijks aanvragen binnenkwamen. De minister van binnenlandse zaken moet als laatste tekenen en sommige ministers doen dat dus niet.

 4. Roger Dommers zegt op

  Beste lezer,

  Ook ik heb een retirement visa aangevraagd (ben momenteel 62) en ben al enkele maanden bezig. Het klopt helemaal. Maar zou ik jullie mogen vragen :
  Voor 1 jaar, waarom moet ik elke 90 dagen om een stempel gaan ? Pas op het is me niet teveel hoor, maar als ze me in Brussel fiat geven voor 1 jaar te verblijven, zou de kous toch af moeten zijn. Of niet ? Goeie raad is welkom. Ook had ik graag een adres gehad waar ik die stempel moet gaan halen. Ik zit in de omgeving van Siaket meer bepaald Kantharalak.
  Dank en het beste aan iedereen,
  Roger

 5. KhunRudolf zegt op

  Beste Dirk,

  Het schoot mij ineens weer te binnen toen ik jouw vraag las, maar op de website van de Thai Immigration- http://www.immigration.go.th/ , staat in pdf een compleet verhaal te lezen, over o.a. criteria waaraan iemand dient te voldoen als hij/zij een Residence Permit wil. Wat ik eruit haal in kort bestek is dat de kosten bij aanvraag ThB 7.600 bedragen; en dat bij afgifte ThB 191.400 betaald moet worden.
  Aanvragen van een RP is mogelijk in geval van het willen plegen van investeringen, als je werk hebt dan zaken doet/wilt doen, en inzake situaties die in Nederland onder de noemer gezinshereniging worden gerangschikt.
  Verder dien je minstens 3 jaar met een non-immigrant visum in Thailand te verblijven, en de taal in woord en geschrift machtig te zijn. Mijn vrouw voegt eraan toe dat de aanvrager ook moet beschikken over vocale talenten, immers staande het Thaise volkslied kunnen zingen.
  Op de site wordt de procedure compleet uit de doeken gedaan, maar om die volledig inzichtelijk te krijgen, is naar ik schat minimaal een hele dag puzzelen nodig.
  Ik heb naar ik meen ook ooit eens ergens gelezen dat afgifte van een RP inderdaad beperkt is in aantal per nationaliteit. Nou ja, zij die geïnteresseerd zijn in, dan wel overwegen een RP te bemachtigen, doen hun voordeel maar met de uitkomsten van mijn korte zoektocht.

  Groet, Ruud


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website