Beste lezers,

Ik woon alweer enkele jaren in Thailand en binnenkort wou ik weer even terug naar Nederland. Bij terugkomst wil ik enkele kennissen ontmoeten in Bangkok en na een overnachting in hotel twee weken samen met hen door Thailand trekken.

Mijn vraag: als ik bij terugkomst bij mijn huisadres in Thailand moet ik dit nog ergens melden zoals plaatselijk politiebureau, of immigration?

Groet,

Rob


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

29 reacties op “Lezersvraag: Van Thailand maar Nederland en weer terug, moet ik mij melden?”

 1. Francois Nang Lae zegt op

  De huiseigenaar moet het melden met een TM30-formulier als er een buitenlander bij hem overnacht. Als jij de huiseigenaar bent moet je het dus zelf melden. Anders is het de verantwoordelijkheid van de huisbaas. Sommige immigration-kantoren schijnen echter wel de buitenlader er op aan te spreken als dat niet gebeurd is. Andere kantoren vragen er nooit naar. Als je niet de huiseigenaar bent en je wilt zeker dat de melding gebeurt, moet je er dus bij je huisbaas op aandringen (en misschien vast zo’n formulier voor hem meenemen)

 2. Cor zegt op

  Ja Rob bij de immigratie, dat is verplicht voor iedereen zonder uitzondering.
  Groetjes Cor

 3. Renévan zegt op

  De eerste meldingen worden gedaan door de hotels waar u verblijft. Bij aankomst in uw woonplaats moet u zich volgens de regels binnen 24 uur melden middels een TM30 formulier bij immigratie. Indien geen immigratie kantoor in de buurt dan bij het politiebureau. Maar niet ieder immigratie kantoor vereist dit, dus even navragen of dit nodig is. Er zijn immigratie kantoren die zelfs eisen dat je je iedere keer meldt zelfs als je maar één dag ergens anders verblijft. De reden zal wel zijn dat een hotel of waar je ook verblijft je wel aanmeldt meer niet afmeld.

 4. Sjaak S zegt op

  Rob, als je van Nederland terug komt naar Thailand kun je je even bij de immigratiedienst melden. Dan lopen de 90 dagen meldingsplicht vanaf dat tijdstip weer.
  In Nederland hoef jij je als Nederlander natuurlijk nergens te melden.

  Denk er wel aan dat je een re-entry permit moet aanvragen. Dit kun je bij je immigratiedienst doen of op de luchthaven voordat je naar Nederland vertrekt. Deze kost 1000 baht.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Om misverstanden te vermijden.

   Je 90 dagen beginnen opnieuw te lopen vanaf dag 1 wanneer je in Thailand toekomt (via land, lucht of zee) en vanaf het moment dat je de “Arrival” stempel bekomt. (Dat is ook immigratie natuurlijk)

   Het is fout te denken dat je 90 dagen pas beginnen te lopen vanaf je even langs je lokaal immigratiekantoor bent geweest.
   De enige reden om eventueel langs je immigratiekantoor te gaan bij terugkomst is als je zelf verantwoordelijke bent voor een TM30 melding.
   Is anders voor niks nodig en al zeker niet om een 90 dagen periode te laten starten.

  • Cornelis zegt op

   Of je je meldt of niet: die 90 dagen termijn begint te lopen zodra je Immigratie op het vliegveld passeert.

   • Sjaak S zegt op

    Dat kan dan best zijn, maar het briefje met de datum waarop je weer moet verschijnen krijg ik niet op de luchthaven, maar van mijn lokale immigratiekantoor. En ik denk dat het o zo verstandig is dat even te halen.
    Ik had het gekregen, was stom geweest, want ik had in mijn agenda (outlook) staan dat ik einde mei moest stempelen. Nou, mooi niet. Dat was wel zo geweest, wanneer ik de normale 90 dagen cyclus niet onderbroken had. Maar omdat ik in januari naar Nederland moest, viel de “normale” melding uit en was de volgende één maand vroeger.
    Dit leverde een boete van 2000 Baht op (3 weken over tijd).
    Had ik even beter op het briefje gekeken en minder in mijn computer, had ik dat geld gespaard.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Bij een binnenkomst in Thailand begint de 90 dagen periode altijd opnieuw vanaf 1 te tellen.
     Al wat vooraf ging is vervallen.

     Je hoeft dus helemaal geen papiertje te hebben of te tonen wanneer je opnieuw je eerste 90 dagen melding gaat maken (90 dagen na een laatste innenkomst).

     Zo simpel is dat en zo is het overal. Ook in jouw immigratiekantoor.

     • RonnyLatPhrao zegt op

      Even nagerekend .
      Lukt me wel met jouw info en zonder briefje van immigratie.

      Als je in januari in Nederland was, dan wil dat zeggen dat je in februari-maart-april in Thailand was.
      Ergens begin mei waren dan je 90 dagen om en moest je die melding gemaakt hebben.
      Als je dan pas eind mei die melding ging maken klopt het dat je een 3-tal weken te laat was.
      Fout ligt dus volledig bij jou en de boete was dan ook terecht.
      Juist tellen spaart natuurlijk ook geld.

      • RonnyLatPhrao zegt op

       Correctie. Lees.
       Ergens eind april, begin mei (afhankelijk van je terugkeer naar Thailand) waren dan je 90 dagen om en … enz

       • Sjaak S zegt op

        Precies. Immigratie had alles correct gedaan. Ik was fout. Maar zoals ik schreef, had ik op dat briefje gekeken in plaats naar mijn computer was ik op tijd geweest. Bijkomstig was ook dat ik eind mei, dus nu, een nieuw jaarvisum moet aanvragen. Dus dat moest ook eind mei, begin juni. Dit keer op tijd! Maar dit even terzijde.
        Ik begrijp het, je kunt ook zonder dat briefje en verandert je oorspronkelijke stempeldag naar drie maanden na aankomst. Het briefje heeft wel het voordeel dat je voor jezelf een geheugensteun hebt en een bewijs dat je op tijd komt… ik doe het omdat het ook gemakkelijk is om in Hua Hin even naar de immigratiedienst te gaan.

        • RonnyLatPhrao zegt op

         Ach,iedereen telt wel eens verkeerd of mist wel eens.
         Ik ook hoor Sjaak.
         En als iemand dan graag een geheugensteuntje heeft in de vorm van een bewijs van immigratie, dan is daar natuurlijk niks mis mee..

         Waar ik vooral wil op wijzen, is dat het niet de andere weg op gaat en dat zie ik ook dikwijls. Dat iets wat op een vrijwillige manier door iemand gedaan of aangeleverd werd, ineens een leven gaat leiden van “je moet dat doen”.

         Mensen doen dikwijls iets (wat dat ook mag zijn bij immigratie) omdat ze denken dat dit zo moet. Ze zijn niet zeker en gaan dan in “overkill” m.a.w ze gaan dan meer dingen doen of leveren dan Immigratie vraagt.
         Meestal zegt immigratie daar niks op. Zolang er maar geleverd of gedaan wordt wat zij vragen is het voor hun goed. De rest van de “overkill” interesseert hun eigenlijk niet.

         Erger wordt het pas wanneer mensen, omdat immigratie niet op hun “overkill” heeft gereageerd, gaan denken dat alles wat zij geleverd hebben zo wel moet zijn en dat het dus zo hoort. En dan krijg je de misverstanden.
         Want ze gaan dan gaan zeggen “je moet dat doen” en wat eigenlijk niet waar is.
         Andere pikken dat dan ook op, die geven er dan nog eens hun eigen versie van en de misverstanden zijn de wereld in…

         En zo gaat het met veel dingen bij immigratie.
         Immigratie maakt lokaal zijn eigen regeltjes, zeer zeker…., maar de “farang” vindt zelf regeltjes uit ook…. dat is ook zeker.

         Prettig WE.

 5. rori zegt op

  ??? Normaal gesproken ben je of zou je geregistreerd moeten zijn op het immigration office in jou gemeente?
  Als je Thailand verlaat krijg je een stempel in je paspoort. Als je een multiple entree hebt kom je terug en meldt je je gewoon weer op het immigratiekantoor.
  Ik sta gewoon gemeld in Jomtien. Soi 5.
  Alsik Thailand verlaat doe ik niks als ik terugkom even langs het kantoor, melden inschrijven en klaar is kees. Oh beste tijd is net voor 13 uur. Als men terugkomt van de lunch ben je snel aan de beurt.

  Iedere provincie heeft zo een kantoor. Ik sta ook gemeld in Uttaradit maar dat is eigenlijk overbodig. Alleen visa verlengingen regel ik daar.

 6. john zegt op

  het systeem is in principe eenvoudig. Als je een nacht weg bent van je laatste woonadres in thailand dan dien je je opnieuw te melden als je weer ergens in thailand verblijft. Indien je in een hotel verblijft wordt die melding door het hotel gedaan. Het is wat ingewikkelder maar dat het het principe.
  In joiuw specifieke geval werkt dat als volgt.Zodra je in Thailand aankomt dien je je binnen 24 uur te melden. Omdat je twee nachten in hotels verblijft gebeurt dat, zoals ik hierboven aangaf dus door het hotel. Ga je reizen dan geldt hetzelfde. Je verbijft tijden je reis in hotels dus opnieuw wordt de melding door het hotel gedaan. Zodra je het laatste hotel verlaat en naar huis (in thailand) gaatdien je je dus binnen 24 uur te melden bij plaatselijke meldingspunt.Dat isImmigration neem ik aan. Tenslotte: deze laatste melding behoort in principe door de “meester van het huis”te gebeuren. Waarschijnlijk je thaise echtgenote omdat het huis denk ik op haar naam staat. Er is nog veel meer over te schrijven maar handigste is als je gewoon wat fora doorleest omdat er allerlei complicaties zijn. Maar bovenstaande is het basale systeem.

  • rori zegt op

   Er word mij altijd gezegd in zowel Jomtien als in Uttaradit dat ik me alleen moet melden als ik het land uit ben. Anders hoeft echt niet. Mijn adres in Jomtien, en Uttaradit zijn of mijn of het woonadres van mijn vrouw. Als ik in Hua-Hin verblijf meld ik me helemaal niet en ook niet in Bangkok. Blijf aan de gang. Melden in ieder stad of provincie waar je doorheen reist lijkt me onzin.
   Ook weet ik dat als ik in sommige hotels verblijf het ook niet gemeld word.

 7. RonnyLatPhrao zegt op

  Is veel onduidelijkheid over omdat elk immigratiekantoor weer zijn eigen regeltje maakt over de toepassing ervan.

  Volgens de immigratiewetgeving moet je gemeld worden, of jezelf melden (hangt ervan af of je ‘housemaster bent of niet) dat je terug op je huisadres verblijft. Ook als je binnen Thailand hebt gereisd.

  In de praktijk hangt het van het lokaal immigratiekantoor af. (Zoals zowat met alles)
  – Sommige verwachten dat er een melding gebeurt, zelfs als je buiten de provincie hebt overnacht.
  – Sommige verwachten dat er een melding gebeurt, enkel als je terugkomt vanuit het buitenland.
  – Sommige verwachten dat er een melding gebeurt enkel de eerste maal wanneer je naar een nieuw adres verhuist. Nadien hoeft het niet meer, zelfs niet als je in het buitenland bent geweest. Voorwaarden zijn dan meestal het hebben van een jaarverlenging (daar moet je jaarlijks sowieso met een adres afkomen) en volstaan de 90 dagen meldingen voor hun.
  – etc…. (er zullen misschien nog andere zijn)

  Je moet nu even kijken hoe ze het bij jouw immigratiekantoor toe passen.
  Dat is steeds het beste.

  Ter info.
  Zelf doe ik het volgende in Bangkok.
  Wanneer ik binnen Thailand reis doe ik helemaal niks.
  Wanneer ik terugkom van het buitenland verstuur ik (officieel mijn vrouw )standaard een TM30 formulier.
  Ik doe dat met de post dus kost me geen moeite. Na ongeveer een week krijg ik dan het strookje terug.

 8. John Chiang rai zegt op

  Voor dat je naar Nederland vertrekt een re- entry permit aanvragen bij de Immigration,en als je van Nederland terugkomt,net zoals Sjaak dit ook reeds beschrijft,opnieuw melden bij de Immigration,zodat de 90dagen meldingsplicht gewoon verder loopt.
  De eerste 14 dagen die je in een hotel verblijft,wordt dit automatisch gemeld door de hotel,of pensionhouder, en hoef je zelf niets te melden.
  Eerst bij thuiskomst,is de huiseigenaar( in jou geval misschien echtgenoot) dit d.m.v.van een TM30 formulier binnen 24 uur verplicht te melden bij de Immigration.
  Mocht de Immigration te ver weg zijn mag deze melding volgens het TM30 formulier ook gebeuren bij de local Police.
  Hier onder een link om het TM30 formulier te downloaden.
  http://udon-news.com/sites/default/files/files/downloads/tm30.pdf

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Neen, onjuist wat de 90 dagen betreft.
   Je moet je helemaal niet melden bij terugkomst bij immigratie omdat die 90 dagen dan verder loopt.
   Die vervalt bij het verlaten van Thailand automatisch en begint terug te tellen vanaf dag 1 op het moment dat je de “Arrival” stempel bekomt.
   Omwille van die 90 dagen melding moet je niet je je niet melden bij immigratie bij terugkomst. Enkel na 90 dagen terug je normale melding maken.

   Enkel de verantwoordelijk (kan je zelf zijn als eigenaar, housemaster,..) moet mogelijk een nieuwe TM30 melding maken, maar dat heeft op zich niks te maken met een 90 dagen melding.
   Een 90 dagen melding moet slechts gemaakt worden na een ononderbroken verblijf van 90 dagen en staat los van die TM30 melding

 9. Jacques zegt op

  Ik hoorde van een vriend, die net terug kwam uit Nederland en in het bezit is van een retirementvisa en re-entry permit, en zich netjes had gemeld met TM 30 formulier bij de immigration te Jomtien (Pattaya) binnen 24 uren, dat dit niet meer nodig was. Hij kon volstaan met de nieuwe 90 dagen melding. Het kan verkeren in Thailand.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Jacques,betreffende het TM 30 formulier zijn er veel verhalen en onzekerheden in omloop.
   Zelfs als je met het formulier na de local Police gaat,heb ik zelf reeds meegemaakt,kan het gebeuren dat iedereen de schouders ophaalt,omdat vele ambtenaren nog nooit van deze regel gehoord hebben.
   Terwijl op ieder TM30 formulier duidelijk staat aangegeven,dat je deze melding onder bepaalde omstandigheden ook bij de local Police verrichten kunt.
   In het dorp waar wij wonen,hadden de meeste Thai nog nooit gehoord van deze regeling,zodat ze hoogstens met de meest avontuurlijkste vermoedens hun raad gaven.
   Zoveel ik weet,en zo heb ik het op de Immigration in Chiang Rai ook ervaren,moet de huiseigenaar na iedere keer dat de Farang het land verlaat opnieuw een melding maken,en daarbij speelt het feit of men gehuwd is met de huiseigenaar,of een visa geen enkele rol.
   Mijn vraag zou in deze zijn,hoe kan een Thaise overheid nu verlangen dat een Farang dit allemaal weten moet,terwijl de eigen ambtenaren van bijv. een local Police,die gezien de tekst van het formulier,de melding in ontvangst moeten nemen, van toeten nog blazen weten.?

 10. sylvester Clarisse zegt op

  KAN JE een Re-Entry krijgen (kopen) op de luchthaven???

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Kan je op de luchthaven kopen.

   Aan de paspoortcontrole is er een balie waar je dat kan aanvragen en voor je door de paspoortcontrole gaat. Hou wel rekening mee dat er wachtende voor jou kunnen zijn, maar meestal gaat dit wel vlot.
   Enkel de Single Re-entry is te bekomen op de luchthaven en kost 1000 Baht.
   Ga je meerdere keren buiten Thailand bestaat de mogelijkheid om een Multiple Re-entry te kopen.
   Kost dan 3800 Baht maar enkel te bekomen in een immigratiekantoor.

 11. Loeng Johnny zegt op

  Voor je vertrekt je re-entry in orde maken, anders kan je helemaal opnieuw beginnen met een visum aan te vragen wanneer je terugkomt!

  Zo is mij gemeld bij Immigration Ubon Ratchathani.

  Voor de rest is het reeds allemaal gezegd. 90 dagen melding begint te tellen vanop de luchthaven of langs welke weg je Thailand binnenkomt en de huiseigenaar dient je thuiskomst binnen de 24h te melden, uitzonderlijk langer wanneer dat in het Weekend valt en de kantoren gesloten zijn!

 12. brabantman zegt op

  Woon officieel in Thailand. Ga ik op vakantie buiten de grenzen en kom ik terug en ga weer naar mijn eigen huis om mijn verblijf daar voort te zetten, dan hoef ik mij beslist niet te melden.
  Melding is voor alle niet permanent verblijvenden in Thailand of diegene die wel in Thailand wonen maar elders in hotels in Thailand hun nacht doorbrengen.
  Dit is mij meermalen bevestigd geworden bij immigration in Jomtien. En uit ervaring is gebleken, ik vlieg praktisch elke maand in en uit Thailand, geen enkel probleem ondervonden!

  • Koos zegt op

   In Udon hetzelfde, geen melding nodig als je daar geregistreerd staat.
   Eerste keer is dus 90 dagen report.

 13. Ko zegt op

  Ik zal je het antwoord geven dat ik eergister kreeg op de immigration in Hua Hin. Na terugkeer uit het buitenland en weer terug op je huisadres dien je dit binnen 24 uur te melden. De 90 dagen gaan in op datum van deze melding! Ik ging daar naar toe na mijn buitenland reis en volgens de immigration handelde ik uiterst correct en juist! Ik had denk ik ook niet moeten aankomen met: maar op thailandblog staat het toch anders!

  • Cornelis zegt op

   Tsja, volgens mij heeft de betreffende immigratiefunctionaris het bij het verkeerde eind. Het klopt gewoon niet.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Neen, hoor. Naar Thailandblog hoef je niet te verwijzen. Zou teveel eer zijn.

   Je kan natuurlijk wel verwijzen naar de website van zijn grote baas in Bangkok en dat het daar wel anders staat. Die kent hij zeer zeker wel.
   Vooral dan de laatste zin lezen.
   Daar staat dat de telling start wanneer de buitenlander terug binnenkomt. Niet wanneer hij zich gaat melden bij zijn lokaal immigratiekantoor (want wat indien men niet direct naar zijn huisadres gaat. Tellen die dagen tussen aankomst en melding dan niet ?)
   Maar u doet maar natuurlijk. Ik lig daar echt niet van wakker hoor.

   https://www.immigration.go.th/index

   https://www.immigration.go.th/content/sv_90day

   Note
   – The notification of staying in the Kingdom over 90 days is in no way equivalent to a visa extension.
   – If a foreigner staying in the kingdom over 90 days without notifying the Immigration Bureau or notifying the Immigration Bureau later than the set period, a fine of 2,000.- Baht will be collected. If a foreigner who did not make the notification of staying over 90 days is arrested, he will be fined 4,000.- Baht.
   – If a foreigner leaves the country and re-enters, the day count starts at 1 in every case.

   หมายเหตุ
   การรับแจ้งที่พักอาศัย กรณีคนต่างด้วอยู่เกิน 90 วัน มิใช่ เป็นการขออยู่ต่อในราชอาณาจักร
   คนต่างด้าวผู้ใดอยู่เกินกว่า 90 วัน ไม่แจ้งที่พักอาศัยต่อพนักงานเจ้าหน้าที่ หรือแจ้งช้ากว่าที่กำหนด ต้องมารายงานตัวด้วยตนเอง และเสียค่าปรับ จำนวน 2000 บาท หรือคนต่างด้าวถูกจับกุมตัวมาไม่ว่ากรณีใดๆ ต้องเสียค่าปรับ จำนวน 4,000 บาท
   เมื่อคนต่างด้าวเดินทางออกนอกราชอาณาจักร เมื่อเดินทางกลับมาให้เริ่มนับเวลา 90 วันใหม่ทุกกรณี

   Misschien leuk om weten.
   Er is mij opgevallen dat we meer en meer met “foreigner” worden aangeduid in teksten, daar waar we vroeger een “alien” waren 😉

  • Rob V. zegt op

   Daarom is het ook verstandig bronnen te geven, zoals in Ronny zijn Thailand dossier en mijn Schengen dossier. Geen verstandig mens neemt de opmerking ‘ik las dat op een website!’ serieus, maar kun je referen aan bijvoorbeeld een wetstekst of andere officiële berichtgeving dan heb je wel iets in handen. En op de tweede plaats kunnen regels en (werk)instructies veranderen dus ook dan is het handig dat je zelf naar de bron kunt grijpen om te checken of de ‘vereenvoudigde’ instructies van een of andere site of reageerder (nog) wel correct zijn.

   Ook ambtenaren maken fouten. Dat weet ik maar al te goed van Nederlandse ambtenaren bij gemeente, IND, BuZa, KMar etc. Variërend van achterhaalde regels aanhalen tot zelf iets bedacht hebben (misinterpretatie). Dat zal voor hun Thaise collega’s niet anders zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website