Beste lezers,

Ik ga binnenkort voor 1-5 jaar verhuizen en trouwen in Thailand. Ik werk voor een Nederlandse werkgever en ben daar dus in loondienst. Ik ben me bewust dat het niet helemaal legaal is om in Thailand te werken voor een buitenlands bedrijf, en zal daarom (z.s.m.?) mijn work permit aanvragen nadat ik getrouwd ben.

Mijn vraag gaat over belastingen. Waar moet ik belasting betalen als ik voor een Nederlands bedrijf werk, maar woonachtig ben in Thailand?

Alvast bedankt.

Groet,

Nick

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

9 reacties op “Thailand lezersvraag: Werken voor een Nederlands bedrijf in Thailand en belasting betalen?”

 1. Ton zegt op

  Dat zal ongetwijfeld in Thailand zijn over het inkomen wat je daar verdiend.
  Je werkt en wordt betaald door een bedrijf in Thailand en het doet er niet toe of het bedrijf wat in Thailand is gevestigd een eigenaar buiten Thailand heeft.

 2. fons zegt op

  je moet belastingen betalen in het land waar je werkt daar heeft nl niks mee te maken

 3. Erik zegt op

  Nick, met jouw vraagstelling kan je twee kanten op.

  ‘Werken voor een NL bedrijf in Thailand’. Dat bedrijf zit dus in Thailand? Of zit dat bedrijf niet in Thailand, ook geen verkoopkantoor of zo, maar alleen in NL? En jij bent het hele jaar straks in Thailand? Of pendel je heen en weer en ben je XXX dagen in NL?

  Een werkvergunning aanvragen kan jij niet. Dat moet de werkgever doen.

 4. Ricky zegt op

  Werkt u voor uw Nederlandse werkgever in het buitenland, is het afhankelijk van een aantal factoren of de loonbelasting in Nederland of het werkland wordt betaald. In principe moet in het werkland de loonbelasting worden betaald.

  Zie ook:

  https://www.asv-advies.com/werken-buitenland-nederlandse-werkgever/

 5. Kees 2 zegt op

  Je doet er verstandig aan dit aan de NLse belastingdienst voor te leggen.
  Als je namelijk liever niet wilt dat je belasting en premies in NL betaalt, moet je vrijstelling aanvragen.

  Het is dan nog maar de vraag of je voordeliger uit bent met alleen belasting betalen in Thailand (hoeft niet als je eenmalig in januari voor het gehele jaar geld overmaakt naar Thailand, want dan is het spaargeld waarover Thailand niet heft; Thailand heft dan alleen over de rente die je ontvangt van de bank) en of het handig is dat je geen AOW-premie meer betaalt en dus geen AOW meer opbouwt..

  Zoek ook even naar het belastingverdrag tussen Nederland en Thailand.

  • Lammert de Haan zegt op

   Dag Kees 2,

   Ik ben niet zo’n voorstander van het voorleggen van zo’n vraag aan de Belastingtelefoon Buitenland. Als je drie keer belt krijg je drie verschillende antwoorden. En als puntje bij paaltje komt heeft de inspecteur uiteindelijk nog wel een vierde ‘oplossing’, welke doorgaans (maar ook weer niet altijd) de enige juiste blijkt te zijn. Ik beschouw het bellen met de Belastingtelefoon Buitenland dan ook als een zinloos tijdverdrijf. Zo’n vraag kun je beter in Thailandblog stellen!

   Als zijn in Nederland gevestigde werkgever de wetgeving ter zake correct toepast zal hij geen premies volksverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet meer inhouden na emigratie uit Nederland, maar enkel de loonbelasting. Deze loonbelasting kun je vervolgens op aangifte weer terugkrijgen. Het aanvragen van vrijstelling voor de inhouding van loonbelasting is in dit stadium zinloos daar Nick voorlopig nog geen verklaring belastingplicht woonland (het Thaise formulier R.O.22) kan overleggen.

   Jouw opmerking: “Het is dan nog maar de vraag of je voordeliger uit bent met alleen belasting betalen in Thailand” suggereert dat je een keus hebt waar je je inkomen laat belasten. Maar daar is echter geen sprake van. In het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag ter vermijding van dubbele belasting wordt expliciet aangegeven waar het inkomen belast is, met uitsluiting van de andere aan dit Verdrag deelnemende Staat. Je hebt dus geen enkele keus.

   Daarbij is het voor mij niet de vraag of de Personal Income Tax bij wonen in Thailand lager uitvalt dan de Nederlandse inkomstenbelasting bij wonen in Nederland. Het omgekeerde is namelijk het geval: de belastingdruk van de Personal Income Tax is dan in de meeste gevallen aanmerkelijk hoger dan die van de inkomstenbelasting. Het kantelpunt bevindt zich zo rond de € 42.000 als te belasten c.q. jaarinkomen. Maar, zoals reeds gesteld, je hebt geen keus.

   Uit de vraag van Nick begrijp ik dat hij voornemens is 1 tot 5 jaren in Thailand te verblijven. Dat betekent dat hij gedurende deze jaren een vrijwillige AOW-verzekering kan afsluiten bij de SVB. Daarmee voorkomt hij een AOW-gat.

   Zie voor het Verdrag:

   https://wetten.overheid.nl/BWBV0003872/1976-06-09

 6. Lammert de Haan zegt op

  Dag Nick,

  Jij gaat vanuit Thailand werken voor een Nederlandse onderneming. Als inwoner van Thailand is jouw beloning belast in Thailand. Lees maar eens wat artikel 15, lid 1, van het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag ter vermijding van dubbele belasting daarover te zeggen heeft (e.e.a. voor zover van belang).
  Voor het leesgemak heb ik je naam van het betreffende land in de tekst geplaats.

  “Artikel 15. Persoonlijke arbeid
  • 1 Onder voorbehoud van de bepalingen van de artikelen 16, 18, 19, 20 en 21 zijn beloningen verkregen door een inwoner van een van de Staten (Thailand) ter zake van persoonlijke arbeid (daaronder begrepen de uitoefening van een vrij beroep) slechts in die Staat (Thailand) belastbaar, tenzij de arbeid in de andere Staat (Nederland) wordt verricht. Indien de arbeid aldaar (Nederland) wordt verricht, mag de ter zake daarvan verkregen beloning in die andere Staat (Nederland) worden belast.”

  De laatste zin van lid 1 behoeft nog wel enige toelichting. Mocht jij voor korte tijd naar Nederland terugkeren om aldaar je werkzaamheden te verrichten dan verliest Thailand slechts z’n heffingsrecht als ook nog eens aan o.a. de volgende voorwaarde wordt voldaan:
  • ”2 Niettegenstaande de bepalingen van het eerste lid is de beloning verkregen door een inwoner van een van de Staten (Thailand) ter zake van in de andere Staat (Nederland) verrichte arbeid slechts in de eerstbedoelde Staat (Thailand) belastbaar, indien:
  o a) de genieter in de andere Staat (Nederland) verblijft gedurende een tijdvak of tijdvakken die in het desbetreffende belastingjaar een totaal van 183 dagen niet te boven gaan”.

  M.a.w.: Thailand verlies enkel z’n heffingsrecht wanneer jij voor meer dan 183 dagen in een belastingjaar naar Nederland terugkeert om aldaar werkzaamheden voor jouw Nederlandse onderneming te verrichten. Deze dagen hoeven niet aaneengesloten te zijn.

  Dit vraagstuk kun je ook omkeren: jij gaat vanuit Nederland voor een Thaise onderneming werken. Jouw inkomen is belast in Nederland.
  Dit wordt pas anders wanneer jij afreist naar Thailand om aldaar gedurende meer dan 183 dagen deze werkzaamheden te verrichten. Alsdan in Thailand heffingsbevoegd. Je bent dan fiscaal inwoner van Thailand.

  Deze dageneis wijkt enigszins af de in de Thai Revenue Code gestelde 180-dagen eis maar is wel leidend daar een Verdrag prevaleert boven de nationale wet

 7. Leo zegt op

  hoi Nick

  Ik heb vele jaren voor een Ned bedrijf in het buitenland gewerkt.
  Ik ga ervan uit dat je je uit laat schrijven in Nederland, dus heb je met de Ned belastingdienst niets meer van doen, tenzij je nog bezittingen (huis) in Ned hebt. Dan is dat een 2e woning en moet je over de waarde belasting betalen.
  Je betaald verder alle belasting in Thailand. Ik weet niet, wat je in je uitzendingscontract hebt staan, maar je werkgever zal ongetwijfeld iets daarover geschreven hebben. Verder bouw je geen AOW meer op. Wel kun je gedurende max 10 jaar vrijwillig premie betalen zodat je nog steeds AOW opbouwt.

 8. Nick zegt op

  Bedankt voor alle reacties,

  Ik had in mijn orginele vraagstelling iets duidelijker moeten zijn. Het bedrijf waar ik voor werk is gevestigd in Nederland en heeft geen vestiging in Thailand. Ik werk dus eigenlijk als een expat/digital Nomad zoals ze dat noemen. Ik gebruik mijn laptop feitelijk om werkzaamheden in Nederland uit te voeren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website