Beste lezers,

Ik heb een vraag m.b.t. het eventueel positief testen op COVID-19 tijdens een ASQ-quarantaine periode (of daarna).

Omdat mijn vriendin uit Thailand niet naar Nederland mag komen van de IND op dit moment, zal ik eerst daarheen moeten om ‘onze relatie te bewijzen’. Ik wil dit dan ook z.s.m. doen. Ik heb al een CoE bemachtigd en alles lijkt wat dat betreft voorspoedig te gaan; ik kan over enkele dagen reizen. Wel maak ik me enigszins zorgen na een telefoontje met het ministerie van buitenlandse zaken.

Ik vroeg daar namelijk naar de huidige situatie in Thailand (of specifiek Bangkok waar ik wil verblijven) en kreeg bij toeval een half-Thaise vrouw aan de lijn, wiens man tijdens het begin van de pandemie corona-achtige klachten kreeg in Thailand. Hij is toen overgebracht naar een veldhospitaal (op zich al niet prettig vergeleken met een daadwerkelijk ziekenhuis) en moest ook direct flink wat contant geld overhandigen voor het verblijf en de COVID tests. Hij bleek negatief te zijn, maar had daarna toch flink wat moeite om alsnog ontslagen te worden gezien nog enkele symptomen. Ook kostte het erg veel moeite om de staff te overtuigen van de legitimiteit van zijn verzekering.

Nu heb ik natuurlijk geen plan om COVID om te lopen (ik ga figuurlijk volledig in plastic in het vliegtuig), maar dat blijft natuurlijk een risico. Ik heb, ter info, een “Sawadee” verzekering afgesloten bij het Thaise AXA, die expliciet ook COVID-kosten verzekerd. Voornamelijk maak ik me zorgen om drie dingen:

 1. De kwaliteit van een veldhospitaal (kan je daar telefoons opladen, word je er goed behandeld, etc.);
 2. De hoogte van de kosten (stel dat je daar 2 weken moet blijven tot je weer negatief bent, hoe duur wordt dat dan?);
 3. De procedure om weer ontslagen te worden (wellicht stel ik me aan, maar ik maak me zorgen over “Kafka-achtige” situaties waarbij je vast komt te zitten in de procedures).

Mijn vraag is dan eigenlijk ook: zijn er mensen met (directe of indirecte) ervaring over wat er gebeurd als je positief test tijdens (of na) je ASQ-quarantaine? Mijn ASQ-hotel werkt samen met het “Bangpakok 9 international hospital”, maar ik krijg niet duidelijk of ik daar heen ga bij positief testen, of toch naar een veldhospitaal. Een ziekenhuis is natuurlijk nooit leuk en ik verwacht geen Disneyland ervaring, maar is dit nog redelijk geregeld allemaal, of wordt dat echt een nare ervaring?

Ik heb veel moeite hier informatie over te vinden dus ik hoop op deze manier wat ervaringen te horen, zodat ik alsnog kan beslissen er mee door te gaan of niet.

Bij voorbaat dank!

Groet,

Tom

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

7 reacties op “Thailand lezersvraag: Eventueel positief testen op COVID-19 tijdens een ASQ-quarantaine”

 1. HenryN zegt op

  Vraag 1 : Geen enkele ervaring daarmee. Lees er ook niets van in de kranten. Ik heb die vragen al eens gesteld: waar laat je je telefoon? ,schone kleren? Hoe is de hygiene? we weten het gewoon niet.
  Vraag 2: kijk of dit gedekt is in de polis. Mijn Aetna verzekering heeft de verzekerden een mail gezonden dat ze covid dekken inclusief het Field hospitaal.
  Vraag 3: geen idee mijn vriend kon in ieder geval na de quarantaine en geen positieve test snel uitchecken zonder verdere procedures.
  Het zou voor mij een raadsel zijn ,indien je 2 weken alleen in een hotel zit opgesloten, hoe je besmet kunt raken. Nou ja het zou zo maar kunnen met een pcr test van meer dan 35 cycles !!!

 2. Eduard zegt op

  Je kunt van alles verwachten in Thailand Kennis van mij was negatief bij de eerste test,2de test ook en bij verlaten van hotel was die positief.Dus opgelopen in hotel ,door naar ziekenhuis,zelftesten geregeld en die waren negatief.Verpleegster vertelde hem dat die onbetrouwbaar waren Je bent er lekker mee

 3. ton zegt op

  De situatie in Bangkok tav covid besmettingen is nogal heftig. De media vermelde dat ziekenhuizen en ic plekken vol zijn en veel personen die covid positief zijn zijn met speciale treinen naar de provincies (naar huis) gebracht om het gezondheidssysteem in Bangkok te ontlasten.
  De regel die er was, dat je bij een positieve covid test meteen in het ziekenhuis wordt opgenomen, heeft men in Bangkok, onder druk van het aantal besmettingen, al enige tijd laten varen. Veel mensen die besmet zijn moeten thuis blijven, Uit berichten in de media soms ook terwijl ze medisch gezien eigenlijk in een ziekenhuis zouden moeten zijn. (er overlijden mensen thuis aan covid). Er wordt hard gewerkt aan meer ziekenhuis bedden in Bangkok, het is niet duidelijk of er momenteel weer ruimte is. Geen mooi verhaal dus.
  Vanuit deze achtergrond neem ik aan indien je (onverhoopt) tijdens de reis covid oploopt, je in eerste instantie gewoon in het hotel blijft om het uit te zieken (in feite is de ASQ gebaseerd op deze mogelijkheid) Wat er verder zou gebeuren als die kleine kans om met covid aan te komen ook nog eens, met een veel kleinere kans, ernstig zou worden, weet ik niet. De ASQ zoals die werkte zou dan voorzien in een opname in een ziekenhuis, maar ik heb geen idee of dat op dit ogenblik zou kunnen.
  Over dit laatste lijkt het mij het beste om navraag te doen bij het ASQ Hotel.

  • chris zegt op

   beste Ton,
   Ik woon in Bangkok en voorzover ik hoor is de situatie helemaal niet zo heftig. Natuurlijk is het ernstig als mensen thuis doodgaan omdat zij geen ziekenhuiszorg kunen krijgen maar dat is niet het algemene beeld. Er is ook geen grote toename van het aantal doden als ik de activiteiten van 3 tempels bij mij in de buurt in de gaten houd. Kortom: er wordt veel overdreven in de sociale media.
   De problemen worden deels door de overheid zelf gecreerd door asymptomatisch zieken ook in hospitels te willen opnemen. Volgens mij uniek in de wereld. Normaal is: thuis uitzieken met de juiste medicijnen. Maar er zijn niet genoeg medicijnen, niet voor thuis en niet voor de hospitels. Een nieuwe bstelling is gedaan afgelopen week.
   Naast het opnemen van asymptomatisch zieken moet iedereen uit een ander rood gebied in quarantaine. Waar? Wel, in hetzelfde hospitel.
   Er is sinds 2 weken een procedure op gang gekomen om covid positieven die enige verschijnselen vertonen terug te brengen naar hun geboortegrond. Om drie redenen is dat een goede beslissing en had al maanden geleden moeten worden gedaan:
   1. minder besmettingen in dichtbevolkte gebieden zoals Bangkok, Pathumtani en Samut Sakorn (en minder meer op het platteland)
   2. verandering van de vraag naar ziekenhuisbedden in Bangkok etc. naar de vraag naar ziekenhuisbedden buiten de rode gebieden
   3. De zieken (die wel in Bangkok wonen en werken maar niet officieel staan ingeschreven) zijn in het geboortplaats WEL verzekerd via het 30Baht systeem, ook als zij langdurig ziek zijn. In Bangkok moet men de ziekenhuisrekening (of een deel ervan) zelf betalen. Gevolg kan zijn: men gaat niet naar het ziekenhuis (men wil de familie niet met de rekening opzadelen) en gaat thuis dood.

   Conclusie: de situatie in Bangkok is niet dramatisch en deels het gevolg van de regeringsmaatregelen, gecombineerd met de laksheid van de plattelands-Thais die in Bangkok wonen zelf.

 4. Jan Theunissen zegt op

  Beste Tom,
  Ik heb de reis nu twee maal gemaakt september vorig jaar en 4 juni dit jaar. Ik snap je ongerustheid en met zoveel vragen moet je inderdaad er goed over nadenken wat je gaat doen. Ik ben zelf zeer positief ingesteld en heb dus twee maal de reis gemaakt met Emirates die bijzonder goed en verzorgd verlopen is. Eerste keer Bangkok gedaan 14 dagen dit vond ik in eerste instantie mee vallen echter na vertrek erg moe geweest voor enkele weken . Misschien toch door de opsluiting. Nu de tweede keer Phuket sandbox gedaan en kan niet anders zeggen dat het gewoon vakantie kan zijn. Mocht je voor vertrek geregeld krijgen dat je vriendin ook twee vaccinaties gehad heeft mag je samen in hotel verblijven. Tijdens mij verblijf waren er vele gezinnen of met vriendinnen. Ik heb zelf in Paripas resort Phuket gezeten en kan niet anders zeggen dan erg goed verzorgd en dat voor 10000 bath voor 14 dagen geregeld via Booking.com.com en de 3 testen via chat met hotel geregeld. Vaste prijs 8000 bath voor 3 testen. Daarna auto gehuurd en zelf naar bangkok gereden zonder problemen. Was even een controle bij het verlaten van Phuket verder niets. Een overnachting in Bangkok gedaan en daarna met eigen auto terug naar huis Wang Sam Moo Udon Thani. In het dorp waren ze in eerste instantie bang echter na volgende dag bezoek ziekenhuis om te testen bleek dit niet nodig te zijn. Na twee vaccinaties heb je dus vrij reizen in Thailand. Let wel dat je het beste het gele boekje bij je hebt want dat kennen ze in Thailand overal schijnbaar zelfs hier in Wang Sam Moo. Let wel nu Thailand donker rood is je nl ziekenkosten verzekering je niet dekt. Verder is de gezondheidszorg hier super goed zeker in Phuket en Bangkok. Dus ja in je keven loop je vele malen risico en daar kan ik gelukkig goed tegen. Hopelijk heb je wat aan mijn verhaal.

  Groet
  Jan

 5. ton zegt op

  Ik maak me helemaal niet bezorgd. Ik woon al 16 jaar in Thailand (Chiang Mai) en ben in december 2020 via ASQ naar Thailand teruggekeerd nadat ik 9 maanden niet terug kon na een kort familie bezoek. En natuurlijk weet ik al die dingen wel. Ik wilde alleen iemand die kennelijk voor de eerste keer leek te gaan een duidelijk antwoord geven op wat er mogelijk te wachten staat. Ik had niet de bedoeling een en ander erger voor te stellen dan het is.
  Natuurlijk weet ik hoe het beleid van de Thaise Overheid is. Toen ik 12 weken geleden plotseling smaakverlies had dacht ik natuurlijk aan covid en er was geen haar op mijn hoofd wat er aan dacht om een covid test te doen. In Chiang Mai (in die tijd tenminste) werd je bij een positieve covid test verplicht in het ziekenhuis opgenomen. En ik vond dat ik het prima thuis kon doen. (ik woon alleen) Dat het achteraf geen covid bleek te zijn,was alleen maar meegenomen,

 6. Branco zegt op

  1. Ik heb in medio dit jaar het ASQ traject doorlopend en mocht je tijdens de ASQ periode positief testen dan ga je naar een prive kliniek waarmee je hotel een contract heeft afgesloten. De naam van de kliniek staat op de boekingsbevestiging en in de advertenties van de ASQ hotels. In een veldhostipaal zal je als asq deelnemer niet komen.

  2. De axa verzekering dekt bij mijn weten alle kosten na een positieve test. Controleer voor alle zekerheid nog even of asymptomatisch gedekt wordt ingeval van een gedwongen opname na een positieve. Anders is datchet moment om je te herinneren dat je hoofd en keelpijn hebt wanneer de nurse je informeert dat je testuitslag positief is. Axa regelt de betaling rechtstreeks met de privekliniek. Thaise verzekeringen zijn dit verkeerd.

  3. Ik heb hier zelf gelukkig geen ervaring mee maar mijn ASQ hotel vertelde mij dat om uit de prive kliniek te worden ontslagen je negatief moet testen. Zo lang je test positief blijft mag je niet weg naar verluid. Je kan dit navragen bij het ASQ hotel. En de factuur moet door de verzekeraar zijn voldaam of een garantie moet zijn afgegeven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website