Beste lezers,

Over een aantal maanden neem ik een grote stap en ga emigreren naar Thailand. Ik huur samen met iemand een container die verscheept wordt naar Thailand. Ik twijfel nogal over wat ik mee zal nemen vanuit Nederland naar Thailand. Sommige spullen kan ik hier laten, verkopen of weggeven.

Mijn vraag is wat kan ik beter meenemen uit Nederland en wat kan ik net zo goed nieuw kopen in Thailand. Ik denk aan TV, computer, bed en matras, gereedschap, etc. Het gaat mij er vooral om dat ik dezelfde kwaliteit in Thailand kan kopen als dat ik in Nederland gewend ben. Zo niet dan neem ik het liever mee uit Nederland. Wie heeft tips?

Met vriendelijk groet,

Richard


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

26 reacties op “Lezersvraag: Emigreren, wat kan ik beter in Thailand kopen of uit Nederland meenemen?”

 1. Rob Chanthaburi zegt op

  Mijn ervaring met emigratie naar Thailand. Het meeste uit Europa heft een betere kwaliteit, electro, gereedschap. Echter door de grote spanningsverschillen in het net in Thailand van 220, via 110 naar 330V is er veel kapot gegaan.

  • lung addie zegt op

   Beste Rob,

   als U zo een grote schommelingen hebt, zoals U schrijft, van 110 tot 330V, dan is er wel iets ernstig mis in uw binnenhuis installatie. In het grootste gedeelte van Thailand heb je een bronspanning van 380V + nulgeleider. Tussen 380V en Nul heb je een nominale spanning van 22OV ( 380:1.73=220 en die 1.73 komt van de vierkantswortel uit 3, basis elektriciteit ). Dit betekent dan ook dat een variatie van de bronspanning met bv 30V, wat reeds veel is, een eindresultaat geeft van een schommeling met ongeveer de helft, hetzij 15V. Zowat elk toestel is daar tegen bestand. Dat er veel kapot gaat heeft een andere reden, tenminste als je eigen installatie in orde is.
   Lung addie

 2. riekie zegt op

  Als je toch al een container gehuurt hebt alles meenemen spullen zijn goedkoop hier maar laten vaak te wensen over dus meenemen zou ik doen ik jou geval

 3. Henk zegt op

  Hallo Richard .Vooral de laatste zin in jou vraag is het belangrijkste namelijk ::. Het gaat mij er vooral om dat ik dezelfde kwaliteit in Thailand kan kopen als dat ik in Nederland gewend ben.
  Nou dan is eigenlijk het antwoord ook duidelijk ,dezelfde kwaliteit als in Nederland is in Thailand net zo duur of met de huidige wisselkoers vaak nog duurder .Uw Tv en computer werken op dezelfde voltage als in Nederland en ook de nieuwprijs is hetzelfde .Ook een goed matras kost hier zo maar 20-30000 Baht ..Dus als je de ruimte hebt in de container benut die dan zoveel mogelijk .Op de bekende Nederlandse Marktplaats krijg je er bijna niets voor en hier hebben ze ook een soort Marktplaats maar iets van 5 jaar oud vragen ze zo maar 90% van de nieuwwaarde dus dat is ook geen optie .

 4. Johan zegt op

  Beste Richard,

  In het verleden heb ik er ook meubels gekocht, deze zijn in verhouding met Nederland vrij goedkoop. Je kan het net zo duur maken als je zelf wil. Ik denk dat je met de kosten die je betaald voor het overnrengen van je spullen van Nederland naar Thailand daar goede spullen kan kopen. Alleen ff goed kijken waar je het koopt. Even buiten de grote steden kan je veel gelg besparen.

  Gr Johan

 5. mat zegt op

  Je kunt in principe bijna alles meenemen, alleen dingen als een dvd speler kun je hier niet gebruiken, aangezien er hier 3 stekkertjes nodig zijn, en de Europese spelers slechts 2 stekkers benodigen. Ben er alleen zeker van dat je op de paklijst die je op moet maken duidelijk aangeeft dat het gebruikte goederen betreft. De invoerechten hier zijn aanzienlijk, maar als je aangeeft dat het gebruikt is, gaan de invoerechten een stuk naar beneden. Verder moet je op de paklijst de waarde van de goederen, per item, opgeven. Hou dat bedrag zo laag mogelijk, maar wel aanneembaar, want over dat bedrag worden de invoerrechten berekent.

  • Wil zegt op

   Sorry mat maar je daar zegt over een dvd speler, klopt niet helemaal. Wij hebben hem ook meegenomen en hij werkt hier prima met twee polige stekker.

  • lung addie zegt op

   Beste Mat,

   een tweebenige stekker gaat zelfs perfect in de contactdozen gebruikt in Thailand. In geval van niet is het maar een kleine moeite de tweebenige Europese af te knippen en er een model van hier aan de aansluitkabel te zetten .

 6. jan zegt op

  er is alles te koop ,je kunt overal aan komen ,ook met dezelfde kwaliteit , in bangkok, anders moet je even zoeken , soms kom je nog meer tegen dan in nederland, elektra dezelfde merken als in nederland
  en in bangkok veel grote winkelcentra ,waar alles te koop is

 7. Marc Van Daele zegt op

  Hou er rekening mee dat op de invoer van electronica hoge invoertaksen worden geheven in Thailand

 8. Bill echter zegt op

  Hallo heb je een goed adres van die container ik wilde het zelfde doen spullen nr thailand brengen :als je een goed adres weet ! moet nr chonburi 20150 Gr billechter@hotmail.com

 9. hans heinz schirmer zegt op

  mijn ervaring ik woon hier nu al 20 jaar destijds alleen persoonlijke dingen meegenomen uit nederland.inmiddels is hier alles te koop ,mijn advies niets meenemen alleen persoonlijke dingen er ios hier allesd te koop alleen als je veel kwalitatief hoogwaardige spullen heb huur inderdaad een container alleen met de invoer moet je via een gerenomeerd bedrijf het

  laten invoeren

 10. frans zegt op

  In Thailand is de zelfde kwaliteit te koop als in Nederland alleen betaal je er wel wat meer voor dan het immitatie spul.
  Maar als je de container toch al gehuurd hebt dan zeg ik wat je kunt meenemen zou ik meenemen
  gr. f

 11. NicoB zegt op

  Toen wij naar Thailand emigreerden hadden we de keuze, een 30 m3 container of een 60 m3, omdat de beste spullen de 30 m3 overschreden hebben we bijna alles meegenomen, de waarde overschreed de kosten van het vervoer. Verkopen in NL brengt erg weinig op en is een heel gedoe.
  Je geeft niet aan of je ook een partner hebt die mee verhuisd naar Thailand, is dat wel het geval, dan kun je alles op naam van je partner vervoeren, verzekeren en inklaren, dan ben je geen invoerrechten verschuldigd, omdat dit gezien wordt als repatriëren.
  Houd rekening met dit, van elektro is alles beperkt tot 1 exemplaar, dus geen 2 tv’s, misschien wel 1 grote en 1 kleine, dat is onzeker, dus geen 2 haakse slijpmachines, misschien wel 1 grote en 1 kleine, ik nam wel 1 grote en 1 kleine mee, dat kun je nog uitleggen, de container werd niet door de douane geopend.
  Het is ook een beetje handig omschrijven in de bijbehorende lijsten uiteraard.
  Goed gereedschap is in Thailand ook te koop.
  Gebruik een ervaren verhuizer, laat deze alles regelen, ook de inklaring, kost wel wat meer, maar dan loopt het soepel.
  Door ons zijn geen invoerrechten betaald.
  Sukses.
  NicoB

 12. Hemelsoet Roger zegt op

  Beste, als je degelijke meubels hebt, toestellen die nog (bijna) nieuw zijn of degelijke ladders (ook grote), breng die maar gerust mee. Hier zijn de meubels veelal gemaakt uit nat hout en die beginnen na verloop van tijd te krimpen en te vervormen. Huishoudtoestellen e.a. die nog best bruikbaar zijn, zijn hier ook heel goed te gebruiken: zelfde spanning zoals in ons thuisland, alleen de stroomsterkte laat vaak te wensen over, waardoor electrische toestellen wel eens stuk kunnen gaan, maar nieuwe toestellen kosten hier niet zo erg veel. Degelijke meubels vanuit het thuisland verdienen zeer zeker hier de voorkeur omdat ze veel langer zullen meegaan dan diegene die je hier koopt. Als je goede degelijke matrassen hebt, breng die maar mee want hier zijn ze niet aangepast aan je eigen lichaamsgewicht en zijn doorgaans veel te hard tot steenhard. Van ladders en keukentrapjes moet je weten dat de treden van de europeese ladders nogal wat dichter bij elkaar staan dan diegene die je hier kunt kopen en dus veel veiliger zijn: met die ladders en keukentrapjes van hier kan je nogal vlug ‘n ongeval hebben omdat je riskeert om tussen de treden door te schieten en met ladder en al tegen de vlakte kunt gaan. Gereedschappen kan je ook gerust mee in de container verhuizen: goed degelijk gereedschap (vooral mechanisch) is hier niet overal of moeilijk verkrijgbaar. Zowat 7 jaar geleden hebben we ook ons huisraad, ook nieuwe toestellen, per container naar hier laten overbrengen en hebben nergens invoerrechten moeten op betalen. Zodus geen schrik hebben om zo veel mogelijk naar hier over te brengen, het zal je niet beklagen.
  Veel geluk met jullie verhuis.

 13. theoS zegt op

  Waarom mee brengen? Je kunt hier ook al de dingen kopen die je denkt nodig te hebben en geproduceerd voor gebruik in de tropen. De meeste dingen vanuit NL zijn ongeschikt voor de tropen, bijv. een ijskast ( minder isolatie NL ijskast ). Ook kent Thailand geen ” earth ‘ of grond voor electrische artikelen en staat dus alles onder stroom, niet goed voor je dure kwaliteits artikelen. Ik heb zelf de meeste electrische artikelen geisoleerd op de Thaise manier na een tip van hun hoe ik dat moest doen.

  • Hemelsoet Roger zegt op

   @ TheoS: Huisraad die je al in Nederland hebt kan je maar beter meebrengen, het scheelt dikwijls nogal wat op de uitgaven. Koelkasten en diepvriezers zijn net zo goed wat isolatie betreft en gaan veel langer mee dan degene die je hier koopt, die zijn nogal vlug kapot doordat de deuren aan de onderkant vlug roesten. Voor het verbruik moet je het niet laten, de elektriciteit is hier immers spotgoedkoop in vergelijking met Nederland en Belgie en bovendien verbruiken de elektrische toestellen hier meer dan in ons thuisland. Diepvriezers en koelkasten geven hier geen enkel probleem, onze diepvriezer (kastmodel) doet het al 7 jaar lang goed zonder een enkel probleem en die hadden we al meer dan 10 jaar in Belgie. De koelkast darentegen die we hier in Thailand gekocht hebben, hebben we al moeten binnengeven voor herstelling: motor kapot. Het is ‘n Samsung, ‘n heel goed merk hier en ‘n combinee koelkast/diepvries en de deuren aan de onderkant zijn al aan ‘t roesten op die 7 jaar dat we ze hebben.
   Aardingen kent men hier wel: alle stopkontakten zijn voorzien van ‘n aardaansluiting en ook ken ik geen enkel toestel waar geen aardaansluiting op zit, behalve dan stekkerdozen. Die hebben dikwijls ‘n stekker met aardaansluiting maar binnenin is geen aardingsdraad te vinden. De aarding in de grond is wel lamentabel te noemen, daarom heb ik ‘n koperen baar, gevuld met lood, van 3 m. in de grond gevoerd en dat geeft tot nu toe geen enkel probleem. Wat men wel durft te doen is de aarding aan het stalen dak vastmaken en dat veroorzaakt zwerfstromen. Bij het aanraken van ‘n koelkast of wasmachine bv. krijg je dan ‘n onaangename schok als je met je blote voeten op de grond staat. Nu ik het toch over elektriciteit heb, het volgende: hier is ook het zgn. 1 draadsysteem van toepassing, dwz. 1 draad gaat over ‘n zekering en de andere draad, in het beste geval, over de hoofdzekering. Daardoor, bij het uitschakelen van de zekering van de kring waar je moet aan werken, blijft er nog altijd spanning op de andere draad zitten en dat is levensgevaarlijk. Daarom heb ik zekeringkasten (voor zowel het huis als de garage) gekocht en bedraad volgens de toen geldende normen in Belgie en heb ik zodoende 2 zekeingen per kring i.p.v. 1, veel veiliger. Anderzijds heb ik wel de 2 systemen moeten met elkaar combineren omdat de schakelaars slechts 1 polig zijn, dus 1 in en 1 uit en ik daardoor dan ook maar 1 draad kunnen onderbreken heb met de schakelaar. De andere draad van de kring is dan ook de gemeenschappelijke die naar de 2e zekering loopt.
   Bij nieuwbouw moet je daar wel allemaal rekening mee houden. Bij ‘n bestaande huis, appartement of huurhuis kan je daar uiteraard maar weinig of niets aan veranderen.

   • lung addie zegt op

    Beste Theo,

    blijkbaar weet jij wel iets van elektriciteit af want wat je schrijft klopt, op een paar details na. Ik heb mijn electrische installatie zelf gedaan, daar mocht een Thai zelfs niet aankomen want ik leef graag nog wat langer. De stroomvoorziening hier is 380V + nulleider = 220V…. daarom staat op elke aansluiting L en N van Line en Neuter. Indien je bij de aansluiting van de verdeelkast deze respecteert, wat niet altijd gedaan wordt, dan heb je aan één zekering per kring genoeg, want op de tweede draad zit : NIETS… doch het wordt nogal eens gemixed en dan beginnen de klodden. Het eenvoudigste is de kleurencode voor bedrading respecteren, ttz “blauw” voor de nulgeleider en zwart of rood voor de “line”. Dat er weinig of geen dubbelpolige schakelaars te vinden zijn klopt ook en dit opnieuw wegens het feit dat er met een nulgeleider gewerkt wordt, dus waarom een nul onderbreken?
    Aardingen: ja, dat vonden ze totaal overbodig…. ze lachten me zelfs uit toen ik overal drie draden in de buizen trok. Een geel/groene draad, internationale kleur voor aarding: ga maar op zoek ! Het stalen dak als aarding gebruiken is niet aan te raden wegens de reden die je terecht aangeeft. Een koperen buis, gevuld met lood, dat vind ik er dan wel een beetje over…. een duimbuis galva van 3m, desnoods twee op een 3m uit elkaar, in de grond drijven zal de job ook wel degelijk doen en, tegen de tijd die ooit opgeroest zijn, zal ik het ook wel lang zijn. Door het feit dat er hier meestal op blote voeten gelopen wordt is een goede aarding levensnoodzakelijk. En: gebruik ook de “safetybox” (differentieelschakelaar) , is een goed spul !!! Kost wel allemaal extra, doch beter overleven met een paar 1000Bath minder dan sterven met een paar 1000Baht meer.

    Gouden raad: bij werken aan de electrische installatie : ALLES onderbreken: hoofdschakelaar AF !!!
    Lung addie

 14. harrieschuurmans zegt op

  hallo

  ja,ikzelf ben nogal van lekkere dingen,films met ondertiteling,boeken.
  mocht je n m3 over hebben dan zou ik graag n bijdrage leveren
  aan je kosten,want ik heb nog wat dingen in regelland die ik graag deze kant
  op zou hebben.indien onmogelijk;veel succes en goede reis.

  met vriendelijke groet
  Harrie Schuurmans

 15. renévan zegt op

  Mocht u gaan huren houdt u er dan rekening mee dat 99% procent van de woonruimte gemeubileerd wordt verhuurd. De verhuurder moet dan maar genegen ziin de woonruimte leeg op te leveren, maar gaat u daar maar niet van uit. Ik woon hier nu 7 jaar en heb alles hier aangeschaft. Alle goede merken zijn hier gewoon verkrijgbaar met de normale garantie. Nog geen last gehad van elektrische apparaten die stuk zijn gegaan, meubels met scheuren of een hard matras. Als je gaat voor goedkoop loop je net als in Nederland of België kans dat het snel stuk gaat of niet aan de eisen voldoet.

 16. Koetjeboe zegt op

  Ik heb een oude Westminster klok gekocht in Nederland.
  100 Euro voor betaald.
  Verscheept naar Thailand.Die kosten vallen wel mee,maar dan.
  De douane rekende 14000 baht invoerrechten.
  Ik had een week de tijd om een beslissing te nemen of de klok werd verbeurt verklaard.
  Dus ik ben benieuwd wat ze voor de inhoud van je container rekenen.

 17. Marian zegt op

  Een Hollandse fiets! De fietsen in Thailand hebben een ander model, de trappers zitten meer onder het zadel waardoor het, voor ons, zwaarder fietsen is.

  • Kees zegt op

   Niet aan te raden tenzij je meteen een hoopt reserve spullen mee verscheept, want banden etc. voor typische Nederlandse fietsen zijn hier niet of met heel veel moeite te krijgen. Banden kun je ook niet te lang bewaren trouwens in dit klimaat.

 18. Chris van het dorpje zegt op

  Ik ben er 2 weken geleden naar de shopping mall in Hua Hin naar geredschaap gaan kijken
  en zag er een heel grote keuze van Bosch en Metabo !
  Darvoor was ik in Nakhonratchasima op de grote nightmarket
  en ook daar zag ik geredschaap van Bosch ,
  maar dan well goedkoper dan in Hua Hin .
  Je kan hier alles krijgen en wanneer je de transportkosten rekent ,
  ben je hier well goedkoper uit .

 19. Henk zegt op

  Klopt inderdaad Chris maar let wel op als je naar een markt gaat want daar is 99% imitatie ,
  Had een Stihl gekocht maar onderdelen waren niet aan te komen omdat het een imitatie was uit China .
  Een goede Bosch of Metabo kost hier evenveel als in Nederland dus als je goed gereedschap hebt in Nederland is het wel degelijk de moeite waard om het mee te nemen ,Heb hier allemaal Nederlands gereedschap en 2 tv,s en alles werkt en draait nog als nieuw .Heb 1 keer bij Global een haakse slijper gekocht en die was al kapot voor ik het eerste ijzer had doorgezaagd .Ook de flatscreen van de Aldi uit 2004 werkt nog prima evenals de cd speler.

 20. lung addie zegt op

  Beste Richard,

  zoals aangegeven, ALLES is hier te koop, doch …. Ik veronderstel dat je reeds enige ervaring met Thailand hebt, anders zou je niet zomaar naar hier komen wonen. Je moet voor jezelf uitmaken wat bepaalde zaken voor jou waarde hebben. Ga je naar een leeg huis, een appartement …. bemeubeld, niet bemeubeld? Dit alles heeft een grote invloed op wat je wil verschepen. Het verschepen op zich is niet zo duur als sommigen hier aangeven ( Windmill Forwarding is trouwens een aanrader ).
  Wat ik je wel als raad kan meegeven: indien je een “stielman bent” neem dan je eigen gereedschap mee want als je hier professioneel gereedschap wil kopen betaal je het duur en het risico dat het copy copy, uit China, is bijzonder groot. Je koopt hier een schroevendraaier voor 20THB maar je kan er niets mee aanvangen.
  Indien je een keukenpiet bent en zelf wil koken: neem je keukengerief mee want degelijke kookpotten zijn hier ook relatief duur en de alu/inox versies geen ballen waard om degelijk in te koken. Ik bedoel daarmee geen tassen en borden, maar “kookgerief”. Bestekken: neem ze ook maar mee want wat aangeboden wordt is spotgoedkoop maar rommel van de bovenste plank.
  Voor de rest, moet jezelf beslissen wat je belangrijk en niet belangrijk vind. Ik persoonlijk had 3.5m³, betaalde GEEN invoerrechten. Het kostte me 800Euro van deur tot deur en er zat een nominale waarde van 22.000 Euro in de dozen. Er was zelfs een toestel bij dat een nieuwwaarde van 8000Euro had en één van 3000Euro. Dat loont de moeite om te verschepen.

  Lung addie


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website