Beste lezers,

Als mijn in Nederland aangevraagd internationaal rijbewijs na een jaar is verlopen, kan ik dan ergens in Thailand ook een internationaal rijbewijs aanvragen? Ik zou graag zelf auto willen huren en rijden als ik vanuit Thailand bijvoorbeeld voor een vakantie naar Australie zou willen.

Groet,

Jan


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Lezersvraag: Kan ik in Thailand een internationaal rijbewijs aanvragen?”

 1. Bob zegt op

  U kunt uw internationaal rijbewijs toch inwisselen voor een Thais rijbewijs en met dat rijbewijs uw ritje in Australia gaan maken? Heb ik verleden jaar ook gedaan, 6000 km zonder problemen.

 2. Francois Nang Lae zegt op

  Als je nog een Nederlands rijbewijs hebt, heb je in Australië geen internationaal rijbewijs nodig. Wel een erkende vertaling: https://www.anwb.nl/vakantie/australie/informatie/reisdocumenten

  Wil je toch een internationaal rijbewijs op basis van een NL rijbewijs, dan moet je naar de ANWB. Die vind je niet in Thailand. Tot 2 jaar terug kon iemand anders nog met jouw rijbewijs naar de ANWB, maar tegenwoordig moet je dat zelf doen.

  • stevenl zegt op

   Erkende vertaling is vaak niet nodig, het hangt in Australie van de staat af.

   NSW bijvoorbeeld erkent het Nederlandse rijbewijs zonder vertaling. De formulering van de ANWB lijkt er mede op gericht om IDP’s te verkopen.

  • Rob Urbach zegt op

   Na 1 jaar in Thailand woonachtig te zijn, wilde ik een Thais rijbewijs aanvragen. Ik beschikte alleen over een nog geldig Nederlands rijbewijs. Bij telefonische navraag bij de ANWB bleek dat het akkoord was om mijn broer die woonzaam is in Nederland te machtigen om een internationaal rijbewijs voor mij aan te vragen en in ontvangst te nemen. Ik stuurde hem mijn originele Nederlands rijbewijs en een pasfoto. Na inlevering van beide rijbewijzen samen met een verklaring van woon van Immigration en het doen van de kleuren en de remtest kreeg ik mijn Thaise rijbewijs. Zonder verder theorie- en praktijkexamen te doen.

 3. stevenl zegt op

  Dat kan alleen als je een 5 jarig Thais rijbewijs hebt.

  Hou er tevens rekening mee dat als je langere tijd in Thailand verblijft een Thais rijbewijs verplicht is.

 4. jasper van Der Burgh zegt op

  Het is niet mogelijk om in Thailand een ANWB uitgegeven internationaal rijbewijs te verkrijgen. Het is overigens verplicht in Thailand, indien je er langer dan 3 maanden aaneengesloten verblijft, een Thais rijbewijs te tonen als je wilt deelnemen aan het verkeer. Het Nederlands rijbewijs, alsmede het Anwb certificaat zijn dan in Thailand in principe niet meer geldig! Beter is het dus bij permanent verblijf z.s.m. een Thais rijbewijs te halen, dit is nog steeds redelijk eenvoudig. Op basis van het Thaise rijbewijs met een 5-jarige geldigheid kan dan een Thaise IDP International driving permit worden aangevraagd.

  Wellicht is het wel mogelijk om via vrienden uw nederlands rijbewijs op te sturen, met een pasfoto, en een getekende machtiging om dan bij een ANWB vestiging het begeerde certificaat af te halen. Ik denk dat een kort telefoontje naar de ANWB via nr. 0031882692222 volstaat voor een antwoord op de vraag of dit in persoon moet gebeuren of via een machtiging kan.

 5. NicoB zegt op

  Jan, als je in Thailand rijdt op een Nederlands IRB en geen Thais rijbewijs hebt kun je geen Thais IRB aanvragen.
  Thailand geeft IRB’s uit, ik heb het in handen gehad van iemand die het had verkregen, het ziet er uit als het exemplaar van de Anwb in Nederland.
  Missschien eerst je Nederlands IRB om laten zetten naar een Thais rijbewijs en dan het Thais IRB aanvragen.
  Wil ik nog opmerken, als je in Thailand woont mag je na een periode van 3 maanden niet langer op je Nederlands IRB rijden, denk aan verzekerd blijven.
  Dit staat in wat andere woorden aldus in het Anwb IRB: “ Dit rijbewijs ontslaat de houder in geen enkel opzicht van de verplichting tot strikte naleving van de wetteljke voorschriften op het stuk van vestiging welke gelden in het land, waar hij zich ophoudt . “ Vestiging = wonen.
  Kortom op naar het Thaise rijbewijzen buro of … je laat iemand met een machtiging bij de Anwb een nieuw IRB aanvragen, mits dat met een machtiging nog mogelijk is, informeer dit bij het hoofdkantoor en leg je situatie uit, niet bij een regiokantoor, deed ik eerder per email.
  NicoB

 6. ditishet zegt op

  Dat zgn. ”INT” rijbewijs/driving licence is in wezen niks anders als gewoon een vertaling van het oorspronkelijke. In de EU overbodig, in principe, door standaardisatie (het gaat vooral om toelating tot welke types voertuigen en eventule beperkingen). Wordt in EUR vrijwel overal verzorgd door de landelijke automobilistenclubs, zoals ANWB/KNAC, ADAC, VTB etc.

 7. Rob zegt op

  Het internationaal rijbewijs stelt niks voor .
  Als je een oude hebt kan je zo een copy maken .
  Het is gewoon geldklopperij goed voor de anwb.
  Groetjes Rob

 8. joop zegt op

  anwb kantoren in nederland hanteren verschillend regels soms moet je het persoonlijke
  afhalen soms mag een andere het doen het is welke persoon je treft
  in et zelfde kantoor verschilt per persoon zelf meegemaakt

  • NicoB zegt op

   Dit verschil kun je opheffen, daarom raadde ik Jan aan om per email contact te hebben met het hoofdkantoor van de Anwb. Als je daar het antwoord op krijgt dat met een machtiging iemand voor je het IRB kan afhalen neemt die persoon die email mee naar het regionale kantoor.
   Krijg je van Den Haag een ontkenning, schrijf je weer een email, die komt dan op het buro van iemand anders en die geeft misschien wel een bevestiging.
   Zet in de machtiging ook de gegevens van het identiteitsbewijs van de gemachtigde en van jezelf met een kopie.
   Zo heb ik dat gedaan en het IRB werd binnen 5 minuten door een regionaal kantoor aan de gemachtigde verstrekt.
   Succes.
   NicoB

 9. Frans de Beer zegt op

  Ik heb vorig jaar mijn IRB en mijn Nederlands rijbewijs aan een neef van mijn vrouw, die politieagent is, in Nakhon Sawan laten zien. Van dat IRB van de ANWB snapte hij niets. Het probleem is dat het er in veel talen opstaat, maar niet in het Thai. Hij ging dus maar verder met mijn gewone Nederlandse rijbewijs en snapte dit aardig. Het probleem kwam pas toen het over mijn brommer ging, wat inThailand een meter is. Hij zag mijn brommer rijbewijs en dacht dat dit voor kleine motoren was en ik mag van hem dus op een Thaise brommer (motor) rijden.

  • stevenl zegt op

   Frans, hou er rekening mee dat je zonder geldig rijbewijs op je motor rijdt.

 10. JACOB zegt op

  Hallo Jan,als U in bezit bent van Thais rijbewijs,verstrekt men U desgevraagd een Thais internatinaal rijbewijs,deze is net als de Nederlandse slechts 1 jaar geldig,de kosten hier in Bung kan bedroegen omgerekend 9 euro,2 pasfotos copie paspoort en de visa pagina,alsmede copie geel boek,het nam hier een half uur in beslag,hoe het in andere plaatsen gaat moet de ervaring leren,succes en goede reis Down under.

 11. Henk Hauer zegt op

  Het Thaise rijbewijs is ook geldig buiten Thailand. Het Internationaal rijbewijs is nodig voor de taal..
  In sommige landen wordt het rijbewijs alleen in de nationale taal afgegeven. Het Thaise rijbewijs heft alle info in het Engels, zoals verval datum en soort vervoermiddel.
  Verder kunt u indien u dat will een Internationaal rijbewijs verkrijgen bij verschilnde auto rijscholen..
  Ik zelf kan zondermeer in landen als Nederland een auto huren met mijn Thaise rijbewijs


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website