Lezersvraag: Wel of geen testament in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
27 november 2016

Beste lezers,

Ik ben zelf altijd een voorstander geweest voor het maken van een testament in Thailand. Recent werd ik erop gewezen dat in het geval je getrouwd bent met een Thaise spouse en je alles wat je bezit in Thailand aan die spouse wilt nalaten er helemaal geen reden voor is een testament te maken.

Volgens de Thaise huwelijks wetgeving gaat het gehele bezit dat vererft automatisch naar de langstlevende partner nadat de ander is gestorven. In dat geval zou het maken van een testament onnodig zijn.

Wie van de lezers op Thailandblog kan hier een oordeel over geven? Testament wel of niet nodig als alle bezit toch naar de langstlevende partner moet gaan. Of zijn er omstandigheden mogelijk die het toch noodzakelijk maken in die situatie een testament te maken?

Bij voorbaat dank voor de reacties.

Groet,

Erik

8 reacties op “Lezersvraag: Wel of geen testament in Thailand?”

 1. Richard (ex-Phuket) zegt op

  Maar wat gebeurt er als jullie beiden tegelijkertijd komen te overlijden? Wij hebben altijd een testament in Thailand gehad. Hoeft niet duur te zijn.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. henry zegt op

  Dit is onjuist. Het Thaise erfrecht kent geen bevoorrechte erfgenamen, maar 6 statutaire erfgenamen, die allen gelijke rechten hebben

  http://library.siam-legal.com/thai-law/civil-and-commercial-code-statutory-heirs-section-1629-1631/

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 3. PEER zegt op

  Beste Erik,
  Wel heel kort door de bocht!
  Als je al je schepen achter je verbrand hebt in Nederland/België, kun je zo redeneren.
  Maar wat als er nog kinderen en kleinkinderen zijn. Laat je door ‘n goeie notaris in Nederland/België en Thailand voorlichten. Voor die paar centen kom je veel te weten en voorkom je narigheid en ruzie in de familie.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. henry zegt op

  Dus je vrouw maakt best een 2 talig testament dat in overeenstemming is met de civil and criminal code, liefst door een bekwaam advocaat.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 5. PEER zegt op

  Beste Richard,
  Tegelijkertijd overlijden is enkel bij vliegtuigongeluk.
  Bij ‘n verkeersongeluk zal “zeker” de Thai als tweede overlijden, zodat de familie tóch met jullie nalatenschap aan de haal gaan.
  Kijk je testament maar nog ‘ns na.
  Succes

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 6. theoS zegt op

  Niets is zeker op deze wereld en zeker niet in Thailand. Een testament kan aangevochten worden en wordt zeker gedaan als het om veel gaat. Het Thaise rechts systeem zit heeel anders in elkaar dan het NLse. De “aanvallende” of procederende partij zoekt een rechtbank uit in een afgelegen plaats en doet daar haar proces. De clincher? Hij/zij hoeft niet de andere partij op de hoogte te brengen van het proces en daar deze niet verschijnt wint de aanvechter van het testament. De procederende partij kan zelfs beslag laten leggen op je bezittingen en wordt bij aanvraag ingewilligd. Je bent niet op/bij het proces, ja?
  Persoonlijk meegemaakt met een andere kwestie.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • henry zegt op

   Ik ben executor of the estate, erkend en be-edigd door het civil court geweest, en heb als dusdanig de volledige erfenis afgehandeld. En sta mij toe te twijfelen, dat de door u aangehaalde rechtzaak over een erfenis ging.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 7. theoS zegt op

  Zoek en gebruik een betrouwbare advocaat,anders ga je de boot in.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website