Lezersvraag: Taxi van mijn zwager onverzekerd, hoe kan dat?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
23 januari 2018

Beste lezers,

Mijn zwager rijd een eigen taxi in Bangkok. Het is een oude wagen die de verzekeringsmaatschappij niet wil verzekeren. Nu is hij door zijn rem heen gegaan, ik denk te weinig onderhoud. Hij heeft een aanrijding gehad door eigen schuld en de schade aan de andere auto 30.000 baht.

Nu vraag ik me af, dan zijn er erg veel auto’s op de weg zijn die niet verzekerd zijn. Ik vind het een raar verhaal dat je niet kunt verzekeren en toch een taxi kan besturen. Wie kan er hier meer over vertellen?

Groet,

Hans


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Lezersvraag: Taxi van mijn zwager onverzekerd, hoe kan dat?”

 1. Karel zegt op

  Simpel: als oom agent de Thai aanhoudt, betaalt de Thai 200 baht aan oom agent.

  Ik heb ooit naast een jongedame in de auto gezeten die met 130km/u over de snelweg in BKK raasde… onverzekerd! Naast de maandelijkse afbetalingen voor de auto kon zij het zich niet permitteren om de verzekeringspremie te betalen.

  En meerdere dames ontmoet die geen rijbewijs hadden… geen probleem, 200 baht klaar hebben liggen.

  • Jasper zegt op

   Ik zat laatst bij een Taxi-meter taxichauffeur MET zo’n mooi diplomaatje linksvoor op het dashboard in de auto, toen we werden aangehouden door (tegenwoordig heel gebruikelijk) een team agenten en militairen samen.
   Rijbewijs van de taxichauffeur bleek al meer dan een jaar verlopen te zijn. Als het leger meecontroleert, wordt er niet gesjoemelt en na het invullen van vele papieren moest de (bijna huilende) chauffeur 500 baht afrekenen. Gek genoeg mochten we wel doorrijden (moest nog 120 km.). Man heeft de rest van de tijd aan mijn hoofd gezeurd over zijn ” bad luck”.
   Ze huren de taxi’s gewoon per dag, en er wordt ze verder niks gevraagd door de verhuurmaatschappij. This is Thailand.

 2. Mark zegt op

  Dit lijkt me absoluut geen speciefiek Thais probleem. Ik zou ze de kost niet willen geven, zij die onverzekerd en/of zonder rijbewijs de weg opgaan in België en Nederland. Hoe kan dat dan?

  • klaasje123 zegt op

   Jahaa, maar daar kom je er niet vanaf met 200 bht. Ik neem aan,weet niet zeker zonder onderzoek, dat het probleem in Thailand een ietsje pietsje groter is dan in Belgie en Nederland.

   • rori zegt op

    Als je in Nederland een vervoermiddel (auto, bus, vrachtauto, bestelauto, motorfiets,) met kenteken op naam hebt is het vrij eenvoudig.

    1. Geen wegenbelasting –> aanmaning daarna BOETE via RDW is 3 keer niet betaalde termijn of termijnen.
    2. Geen Verzekering –> Herinnering via RDW aantonen dat wel verzekerd is. Indien niet verzekerd BOETE via RDW.

    Je kan het kenteken schorsen (per 3 maanden). Word je gepakt met een geschorst motorvoertuig RIJDEND op de openbare weg. Alles 3 keer betalen + dat je dan ook nog steeds de verzekering moet betalen met het risico dat de verzekeringsmaatschappij je royeert.

 3. joy zegt op

  Hoi Hans,

  Mijn tegenvraag is eigenlijk: Heb je zelf de schade geconstateerd of alleen van horen zeggen?
  Het zou namelijk ook om een variant van het ‘een zieke (heilige) koe-verhaal’, kunnen gaan…..

  Groet Joy

  • Hans zegt op

   De vraag is eigenlijk waarom de verzekering hem weigert te verzekeren , ze zeggen de auto is te oud

 4. Henk zegt op

  Hoe kan dat ???
  Dat kan heel gemakkelijk ,gewoon in je auto stappen en rijden ,is ook geen probleem en de auto loopt net zo goed of het nu met of zonder verzekering is ,en dat kan niet alleen in Thailand maar dat kan gewoon wereldwijd ,TOTDAT ???
  Ja als er iets gebeurd heb je de poppen aan het dansen en deze mensen moeten natuurlijk goed gestraft worden en de schade aan een derde betalen .alleen als er dan ook nog zwaargewonde of zelf doden bij vallen dan is het probleem niet te overzien .
  Dus ik hoop voor je zwager dat hij de eerste jaren mag werken voor de tegenpartij om die schadeloos te stellen .

  • Jasper zegt op

   Het loon is laag, maar voor 30,000 baht schade hoef je zelfs in Thailand geen jaren te werken….

 5. Harrybr zegt op

  Vandaar: In Thailand ( en nog heel wat andere landen) een dashcam vóór en áchter in de auto, om alles op te nemen, dan heb je enig bewijs als autobezitter, die aangereden is. Als Farang ben je sowieso al in het nadeel. En niet de eerste keer, dat “oom agent” of andere plotseling opkomende omstanders het op een akkoordje gooien met de schadeveroorzaker, ben je helemaal de klos. Video-films willen dan wel eens helpen om geheugens op te frissen, ( als de geheugenkaart of de hele camera al niet door “oom agent” wegens “illegaal” in beslag genomen worden..

  • l.lagemaat zegt op

   Alstublieft in 2561 geen “broodje aap verhaal” meer.

   Bel je verz.company , die regelt het verder ter plaatse.

 6. henry zegt op

  Uw oom is wel degelijk verzekerd, want zonder verzekering kan hij zijn jaarlijkse wegenbelasting vignet niet betalen, en zonder dit vignet loopt hij bij elke checkpoint tegen de lamp.

  Nu het is inderdaad heel goed mogelijk dat geen enkele verzekering maatschappij hem wil verzekeren. Is ook niet nodig. Want hoogstwaarschijnlijk heeft hij, wat de Thai gemeenzaam een Por Ror Bor verzekering noemen. Deze kost maximaal 645.21 Baht
  Dit is een verplichtte verzekering die alleen alleen schade aan derden en passagiers vergoed. Dus geen stoffelijke schade,
  Deze verzekering kan mem bekomen, bij het lokaal Tramsportoffice.

  De wagenkeuring(200 Baht), want elke wagen ouder dan 7 jaar moet elke jaar gekeurd worden vooraleer men zijn wegenbelasting kan betalen En de wagen word niet gekeurd als men geen Por Ror Bor heeft.

  De meeste auto dealers verkopen ook Por Ror Bor verzekering.

  Ook heb ik mijn sterke twijfels dat een verzekeringsmaatschappij zijn wagen niet wil verzekeren omdat hij te oud is. Tot de ouderdom van 15 jaar kan men nog steeds een first Class verzekering, inclusief 24/7 road-assistance afsluiten, weliswaar met een franchise van 5000 Baht bij eigen schuld. Daarna zij er andere formules die de stoffelijke schade vergoeden.

  • Gerrit zegt op

   Tja, Wat Henry zegt, klopt als een bus.

   Zonder het 2561 blaadje zal hij bij iedere controle door de mand vallen.
   Het wegenbelasting blaadje krijgt hij alleen, als de auto gekeurd is (hij is ouder dan 7 jaar) en een verzekering betaald is (Por For Bor is de goedkoopte)

   Misschien zijn voor TAXI’s nog wel andere redenen.

   Ik denk dat die zwager van jouw, slim dacht te zijn (op z’n Thai’s) door niet te betalen en daarmee voordeel te winnen.Nu komt dit dus zeer negatief uit en dat zal hem wel leren. Maar ga nu geen geld geven, anders leert hij het nooit.

   Gerrit

 7. Renévan zegt op

  Taxis mogen niet ouder zijn dan een aantal jaren. Zijn ze ouder dan dat aantal jaren dan mogen ze niet meer als taxi rijden. Deze auto zal dus over dit aantal jaren zijn en kan dus niet meer als taxi verzekerd zijn. Deze informatie heb ik van een taxi chauffeur.

 8. Henk zegt op

  henry ,::Uw oom is wel degelijk verzekerd, want zonder verzekering kan hij zijn jaarlijkse wegenbelasting vignet niet betalen, en zonder dit vignet loopt hij bij elke checkpoint tegen de lamp.:::
  Bij elke checkpoint tegen de lamp lopen ?? Rijd hier 10 jaar auto en behoorlijk wat kilometers maar in al die tijd heb ik 1 keer controle gehad .::
  ::Nu het is inderdaad heel goed mogelijk dat geen enkele verzekering maatschappij hem wil verzekeren. Is ook niet nodig. Want hoogstwaarschijnlijk heeft hij, wat de Thai gemeenzaam een Por Ror Bor verzekering noemen. Deze kost maximaal 645.21 Baht::::: Ook voor sommige Thai is die 645 Baht teveel en geven ze dat geld liever uit aan andere dingen ..
  :::: De wagenkeuring(200 Baht), want elke wagen ouder dan 7 jaar moet elke jaar gekeurd worden vooraleer men zijn wegenbelasting kan betalen En de wagen word niet gekeurd als men geen Por Ror Bor heeft. :::
  Geloof je zelf echt zelf dat hier iedere auto boven de 7 jaar naar de keuring gaat ??? Mocht dat zo zijn dan vermoed ik dat het de plaatselijke blindenschool is …
  Denk zo dat er veel mensen dronken,zonder rijbewijs en zonder verzekering en in een levensgevaarlijke auto rondrijden waar jij niet graag een ongeluk mee hebt.

  • Gerrit zegt op

   Henk,

   Wat Henry is zegt is wel zoals het hoort en dat een Thai daar onderuit draait weet iedereen.
   Maar eens komt hij van een koude kermis thuis en dat is precies wat de briefschrijver bedoelt.

   En ik hoop maar, dat Hans (de schrijver) die zwager geen geld geeft, anders leert hij het nooit.

 9. Dre zegt op

  Hans, laat je zwager, als de bliksem, weten dat hij niet reglementair is betreffende de verkeersregels in Thailand. Zijn voertuig is voor de verzekering te oud om verder diens te doen als taxi. Vandaar de weigering om een verzekeringsattest af te leveren voor het voertuig, onder de noemer ” taxi “. Wat niet belet dat je zwager verder het voertuig kan laten verzekeren onder ” personenwagen eigen gebruik “, “maar ja, dan kan hij verder geen taxidienst meer leveren met dat voertuig.
  Trouwens zou niet graag in de schoenen staan van je zwager mocht hij een aanrijding hebben met dodelijke afloop, temeer daar er nu al sprake is van …. door de rem gaan, door te weinig of geen onderhoud.
  Of hoe onverandwoord je wel moet zijn om, met zo’n wrak, het leven van anderen te riskeren.
  Nou moe, daar breekt mijn klomp.
  Of is er nog een plaatsje vrij in Bangkok-hotel.
  groetjes Dre


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website