Stappenplan om te gaan wonen in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
16 januari 2022

Na 18 jaar huwelijk (geregistreerd in Thailand en Nederland) en woonachtig te zijn geweest in Nederland met mijn Thaise vrouw zijn wij van plan om in de loop van dit jaar ons voorgoed te gaan vestigen in Thailand alwaar wij een huis hebben in Sukhothai.

Ik ben van zins om met vervroegd pensioen te gaan (65 ipv 67). Uiteraard volg ik met belangstelling alle inzendingen over visa’s en wat er meer komt bij kijken, maar wat ik vooral mis is een stap voor stap plan vanaf het moment dat er besloten wordt deze stap te maken.
Dus uitgaande van het moment dat mijn huis is verkocht en ik mijn baan hebt opgezegd.

Waar moet ik dan als eerste mee beginnen om succesvol en zonder problemen achteraf de overstap te maken? Uiteraard (vervroegd) pensioen regelen maar wat dan en wanneer? UWV? SVB? en wellicht nog meer.

Non O visum (Thai marriage) op de ambassade aanvragen of met een 3 maanden visum gaan en daar een jaarverlenging regelen en wat moet ik dan aan documenten kunnen overleggen?

Zoals ik al zei er is indrukwekkend veel informatie te vinden hier maar ik mis het stap voor stap plan vanaf het moment dat de beslissing genomen is.

Wellicht kunt u mij via een soort stappenplan uitleggen wat te doen.

Groet,

Leen

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 4.00/5. From 4 votes.
Please wait...

26 reacties op “Stappenplan om te gaan wonen in Thailand?”

 1. Er is op TB geen kant en klaar stappenplan. Maar misschien een idee om het om te draaien. Als jij nu alle informatie op TB bundelt en er een stappenplan van maakt, dan help je ook de andere lezers.

  • J v Lieshout zegt op

   Ik ben het ook aan het onderzoeken, maar ik zit nog helemaal in het beginstadium.
   De wens is om aan het einde van het jaar eventueel te vertrekken.
   Dus op dit moment nog geen informatie om te delen helaas.
   Wie weet over een jaar meer.
   Houdoe Jacques

  • Leen zegt op

   Alle informatie bundelt ? Ik ben juist op zoek naar een stappenplan.

   • Cornelis zegt op

    Lees je eerst eens in, zou ik zeggen. Dit blog staat barstensvol informatie op basis waarvan je zelf eenvoudig een op je eigen situatie toegespitst stappenplan kunt schrijven.

   • Beste Leen, het kwartje valt niet…. Het is natuurlijk mooi als iemand anders jou al het werk uit handen neemt, maar ook een beetje gemakzuchtig, vind je niet? Dus kom uit je luie stoel en ga aan de slag voor jezelf en andere lezers.

    • Erik zegt op

     En om de redactie aan te vullen, Leen, twee weten meer dan een. Dus ga zelf ook aan de slag en combineer dat met de adviezen van de schrijvers hier.

     Ik vergeet er een in mijn reactie van 08.06 vandaag.

     Linksboven zit een zoekveld en typ daarin Lammert de Haan (return). Dan komen de fiscale adviezen die met emigreren (en ver daarna…) te maken hebben voor je ogen staan. Doe er je voordeel mee!

 2. Erik zegt op

  Leen, om een voorzet te geven:

  Bij emigratie vervalt jouw zorgverzekering. Ga shoppen voor jou en jouw partner voor een goede, betaalbare ziektekostenpolis die je er niet ‘uit gooit’ bij hoge medische kosten. Je kunt in NL shoppen, in Thailand en internationaal en in TH kun je in het Nederlands terecht bij AA die je hier aantreft onder de adverteerders en in de commentaren.

  Heb je beiden al een DigiD? Aanvragen is in NL gemakkelijker dan in TH.

  Je hebt een betaalrekening nodig in NL voor inkomen en andere zaken. Dat lukt niet bij alle banken dus ga shoppen.

  Wat je voor visa en verlenging moet overleggen vind je in het visumdossier. Pensioen- en andere uitkeringsinstanties krijgen bericht van de gemeente als je je uitschrijft maar heb je een uitkering kijk dan na of je die bij emigratie wel kunt houden. Ben je ondernemer overleg met jouw belastingadviseur.

  Succes! Een hoop werk wacht op je maar van alles wat je vooraf goed regelt heb je later plezier.

 3. Marcel zegt op

  Liever lui dan moe? Pak papier en pen en schrijf mee: 1- bespreek met je werkgever wanneer je met ontslag wil. Afd. PZ/HR geeft dit door aan jouw pensioenfonds en tzt volgt de maandelijkse betalingen op jouw bankrekening. Als je wilt kun je zelf ook al contact met hen.
  2- Enkele dagen voor definitief vertrek naar Thailand en dus uit NL, ga je naar het gemeentehuis en vertel je aldaar dat je weg bent. Men vraagt je op welk adres je in Thailand gaat wonen. De Gemeente geeft eea door aan jouw pensioenfonds, aan de SVB, die tzt jouw AOW-bedragen gaat storten.
  3- Een ziektekostenverzekering tbv Thailand regel je zelf. Linksboven in het witte zoekveld typ je het woord: ziektekosten, en je krijgt een scala aan informatie. Je kunt ook contact opnemen https://www.aainsure.net/ kantoor Hua Hin of Pattaya. Nederlandssprekend.
  3- Een visum vraag je aan bij de Thai Ambassade in Den Haag. Een jaarverlenging volgt bij Immigration in Thailand. Doe wat moeite en check beider websites, en de vele documentatie daaromtrent op dit blog. Gebruik ook hier het zoekveld linksboven. RonnyLatYa schrijft bijna dagelijks meerdere mogelijkheden omtrent welke stappen te ondernemen, welke benodigde documentatie te gebruiken, welke opties er zijn, etc.etc. Te gek eigenlijk dat je hier nog naar vraagt.
  5- Ga naar een makelaarskantoor en bespreek hoe en wanneer jouw huis te verkopen.
  6- Heb je op jouw werk jouw ontslagdatum geregeld vanwege vervroegd pensioen, jouw visum in je paspoort, alle protocollen rondom corona afgehandeld, ben je bij de notaris geweest en is de verkoop van jouw huis helemaal afgehandels, ga dan naar Thailand naar Sukothai en vergeet niet nog even achterom te kijken!

  • G.Jeu zegt op

   ,, Vergeet niet om nog even achterom te kijken,,
   Dat heb je goed gezegd Marcel.
   Want zo een stap, is behoorlijk definitief.
   Kan je je huis in Nederland nog even aanhouden, en met halve jaren proberen ?
   Met de svb overleggen, dan kun je je zorgverzekering aanhouden ?
   Als er tegenvallers komen, kun je makkelijker weer terug naar Nederland.
   Dit zou je kunnen overwegen.
   Veel succes.

   • Erik zegt op

    G. Jeu, als je je niet uitschrijft uit NL en tenminste 4 maanden in NL bent hou je de zorgverzekering. Schrijf je je uit NL dan raak je de polis kwijt; dan ga je ook een stukje AOW missen, 2% per vol jaar weg.

 4. Lung addie zegt op

  Beste Leen,
  je spreekt over: in de loop dit jaar. Betekent dit op het einde van het jaar, in het midden….???? Je hebt dus wel nog voldoende tijd om dit voor te bereiden. Een goede voorbereiding is wel cruciaal en dat doe je, als verstandig mens best, best zelf. Niemand kent jouw persoonlijke situatie en verlangens. Je kan moeilijk verwachten dat je voor zo een stap alles op een schoteltje aangeboden krijgt,je zal er zelf wel enige tijd en energie moeten insteken..
  Wat je best doet: je maakt een ‘to do list op’. Telkens een nieuw item in je hoofd schiet noteer je dat en je gaat ZELF op zoek, mogelijkheden genoeg, op het internet, op TB (zie zoekactie), bij de administratie…. Met al deze gegevens maak je dan zelf een dossier en publiceert dit op TB.
  Je kan al beginnen met ZELF uit te maken hoeveel je denkt financieel nodig te hebben om te starten en ga niet af op wat je leest. Wees realistisch. Er komt meer bij kijken dan wat je allemaal leest. Hou vooral rekening met verschillende scenario’s: ziekte, ongeval …. eventueel overlijden van een der gezinsleden, zowel u zelf als partner…. Zoek alles op en noteer het. En, volg het Amerikaans spreekwoord:’hope for the best but be prepared for the worst’.
  Het is op die manier dat een dossier tot stand komt, met veel eigen opzoekwerk en niet van horen zeggen.

 5. Tino Kuis zegt op

  Begin alvast Thais te leren dan zal je leven in Thailand zoveel prettiger zijn. Lekker keuvelen met iedereen. Grappen maken.

  Dat is stap 1.

  • fred zegt op

   Op je 65 nog Thai beginnen leren ?? Buiten een heel grote uitzondering zie ik daar niemand meer in slagen. Wie gaat nu 8 uren per dag een toontaal beginnen studeren als hij 65 is ?
   De tijd die je dan nog rest is daarvoor te kort. Uiteindelijk kom je naar Thailand wonen om te genieten van je pensioen.
   Een gezellig praatje maken met de dorpsbewoners en wat grappen vertellen en begrijpen is iets heel anders dan wat woordjes kennen of hier en daar een zin kunnen begrijpen.

   • John Chiang Rai zegt op

    Toch heeft Tino Kuis gelijk dat het meer plezier maakt als je tenminste probeert Thais te leren.
    Het is toegegeven niet makkelijk,maak zelf ook nog regelmatig fouten waar we hartelijk over lachen kunnen,maar er consequent bij blijven doet op den duur wonderen.
    Kan nu omdat de familie geen woord Engels spreken kan, een behoorlijk woordje met de familie van mijn vrouw praten,en heb bij mijn overwintering ook met dorpbewoners regelmatig een praatje.
    Vooral als je ergens gaat wonen op een dorp,zul je zien dat erg weinig mensen Engels spreken, zodat afgezien van de omgang met je eigen vrouw,je wereldje erg klein gaat worden.
    Geen tijd om iets te leren is meestal een goedkope smoes,omdat als je eenmaal daar met pensioen zit,vaak tijd genoeg hebt.
    Natuurlijk zullen er mensen zijn die genoeg hebben aan hun kleine wereldje,maar dit is op den duur zeker niet iedereens keuze.

    • Jan Scheys zegt op

     Ik geef je gelijk en wanneer je een beetje Thai kent ga je veel meer respect afdwingen bij de lokale bevolking en het opent vele deuren die anders gesloten blijven. Ik heb vanaf mijn eerste vakantie in Thailand al een woordenboekje ENG/THAI en THAI/ENG gekocht maar het heeft me toch ongeveer 7 latere vakanties gekost voor ik mijn eerste zinnetje kon maken. Dit is natuurlijk een moeilijkere manier om Thai te leren maar als er een wil is is er een weg. Ik was dan ook nog wel een stuk jonger, een eind in de veertig geloof ik, maar dat kan geen bezwaar zijn. Je moet er natuurlijk tijd in steken en vooral niet bang zijn om fouten te maken. Qua tonen goed luisteren naar de Thai hoe die de tonen uitspreken en dan valt dat wel mee maar vooral moeite doen en niet te vlug opgeven. Ik ben ooit een cursus Thai gaan volgen toen ik in Pattaya was en alles gesloten was voor het overlijden van de koning moeder maar na een paar lessen hield ik het voor bekeken omdat het te traag ging en ik wel veel meer Thai kende dan ik besefte. Natuurlijk als je in Thailand woont heb je een zee van tijd wat ik toen niet had; slechts een 3/4 weken vakantie en ik vond het niet aangewezen daar dan veel tijd van mijn vakantie voor op te offeren.

   • Tino Kuis zegt op

    Iedereen moet maar weten wat ie doet, daar heb ik verder niets mee.

    Een redelijke kennis opdoen van het Thais kost 900 uur, van het Engels 600 uur. Als je in Thailand verblijft en je hebt een Thaise familie kost dat minder uren.

    Drie uur per dag en voilà, na een jaar kun je een gesprek voeren. Dat is pas genieten.

   • Tino Kuis zegt op

    Probeer pillow talk! chan rak theu! Khoi hak chao! Pen hak too! Peen hak yoea neu!

 6. Henri zegt op

  Beste Leen, je schreef niet over uitschrijven in Nederland, dat maakt een groot verschil in de dingen die je moet regelen. Belasting, ziektekosten etc.
  Wat misschien belangrijker is, je gaat je zonsondergang doorbeingen in een land waar je niet geboren bent.
  Je hebt recent een werkzaam leven achter de rug, dat vulde je ritme en en tijd, dat was vertrouwd en te handelen. Nu ga je dat beeindigen, wat ga je daar tegenover zetten. Hoe ga je je dagen zinvol doorbrengen.
  De rollen zijn nu omgedraaid, je vrouw is op bekend terrein, haar geboorteland. Zij is de eigenaar van grond en huis. Het rollenpatroon is gekeerd, zoals zij Nederland onderging , moet jij nu Thailand ondergaan in je relatie. Bovenstaande is volgens mij belangrijker, dan het administratief geneuzel om je vestiging hier vorm en inhoud te geven. Neemt niet weg, dat je dat ook zorgvuldig moet regelen.

 7. Hans van Mourik zegt op

  Kan alleen mijn stappenplan vertellen.
  Het eerst wat gedaan heb, toen ik begint 2009 van plan was, om mij uit te schrijven.
  1) Via een belasting consulent een berekening laten maken, wat mijn netto inkomensten zijn.
  2) Een goede ZKV, gezien jou leeftijd lukt dat
  nog wel om hier een goede te zoeken.
  Dit waren voor mij de belangrijkste dingen.

  De rest lukt mij wel,O.A. SVB, ABP, Visum.
  Dat is mij tot op heden, ook gelukt zonder problemen.
  Hans van Mourik

 8. Eddy zegt op

  Hallo Leen,

  een leuk vooruitzicht en ik wens je veel wijsheid om zelf een eigen stappenplan te maken uit de vele suggesties die je in dit blog kunt krijgen.

  Hier mijn suggesties:

  1) kijk naar de zaken die je in NL moet voorbereiden, die je later vanuit Thailand nog nodig zult hebben – NL of EU bankrekening/debit card, evt lijfrente, evt nood spaargeld in NL, SVB, pensioenfonds, belastingdienst en evt testament voor erfenis in NL. En wie is je backup waar je in NL op terug kunt vallen, zoals tijdelijk woonadres, in geval het financieel/gezondheidtechnisch tegenvalt in Thailand en je gedwongen terugmoet

  2) kijk of je het financieel rond kunt breien [maak een jaarbudget met noodpotjes] met de volgende opties. Kies vervolgens een optie:

  a- tot aan AOW leeftijd, minder dan 180 dagen per jaar in Thailand verblijven, om te wennen aan de situatie. Voordelen hiervan – je kan makkelijker terug en je verliest geen AOW uitkering [2% per jaar]. Je kunt de overstap langer voorbereiden

  b- direct emigreren/uitschrijven

  3) de praktische kanten van emigreren / uitschrijven – bankrekening/spaargeld/ziektekosten/visum in Thailand, verkoop woning, uitschrijven gemeente

  4) dingen die je in Thailand op je gemak kunt uitwerken – eigen auto/vervoermiddel, de Thaise taal leren, belasting in Thailand betalen, evt testament voor erfenis in Thailand

 9. Pieter zegt op

  Een overzicht van zaken die je vooraf regelt met de verschillende overheidsinstanties vind je hier: https://www.nederlandwereldwijd.nl/wonen-werken/emigratie-verhuizen-naar-het-buitenland

  Wat je zeker niet moet vergeten is zorgen voor een geldige DigiD met de bijbehorende app. Zo kan je de meeste zaken vanuit het buitenland blijven regelen.
  Onder andere verhuizingen in het buitenland kan je dan eenvoudig doorgeven op: https://www.burgerberichten.nl/verhuizen/formulieren/4c2267f3-1d18-451a-8f53-6c841d72015f/Verhuizen-in-het-buitenland/introduction

  En laat je vooraf goed informeren hoe je je aow en pensioen het beste kunt regelen.

 10. Stefan zegt op

  Nederland definitief achterlaten lijkt mij fout. Wed op 2 paarden, NL én TH. Permanent verblijven in Thailand is voor velen een droom, maar voor weinigen blijkt dit de juiste keuze te zijn.
  Een Belgische kennis van mij heeft een klein goedkoop tweede verblijf gekocht in BE, dat hij zal gebruiken om 3 tot 6 maanden per jaar te leven in België. Voor vertrek naar Thailand zal hij zijn huidige grote woning verkopen. In Thailand wil hij zich niet vastpinnen op 1 locatie. Dus niet kopen, maar huren. Zo kan hij verschillende locaties uitproberen.
  Succes !

  • khun moo zegt op

   Ik denk dat het vertrek uit nederland en definitief vestigen in Thailand vaak door de thaise vrouw / vriendin ingegeven wordt.

   Natuurlijk kun je met je Euro’s in Thailand meer doen dan in nederland en je vaste lasten in nederland vervallen.

   Daar tegenover staat wel dat je een nieuwe ziektekosten verzekering moet afsluiten, je weinig rechten hebt in Thailand en geen grond kunt bezitten.
   Vaak ga je de gehele familie onderhouden.

   Persoonlijk denk ik dat de wintermaanden in Thailand doorbrengen en de zomermaanden in Nederland toch de beste optie blijft.

 11. Jan si thep zegt op

  Ik ben blij dat ik indertijd (5 jaar geleden) mijn huis niet direct heb verkocht maar in de verhuur heb gedaan via een makelaar.
  Geen dag zonder huurders gezeten. Maandelijkse inkomsten en plan B nu het tegenzit.

  Voor financieel advies gewoon even rondkijken. Hoeft niet direct een hele dure expert te zijn die ermee adverteert. Eigen valkuil geweest.
  Ik doe elk jaar aangifte via een gewone, slimme adviseur. Scheelt gedoe met belastingdienst. Vooral het eerste (gebroken) jaar is moeilijk voor een leek.

 12. Peter zegt op

  Buitengewoon goed advies dat iedereen met zulke plannen zich ter harte zou moeten nemen. Heb zelf ondervonden dat je je na verloop van tijd enorm kan gaan ergeren aan zaken in Thailand die je op vakantie nooit waren opgevallen. Anderzijds blijk je ook zaken aan Nederland te gaan missen waarvan je dat nooit had vermoed. Pendel nu een beetje heen en weer. Ideaal, het beste van twee werelden.

  • khun moo zegt op

   Peter,

   Inderdaad B.O.B. (Best Of Both).

   In het begin is alles nieuw.
   Ik heb de indruk dat na een jaar of 7 je toch aan dingen gaat ergeren en dingen uit nederland gaat missen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website