Slechte parkeer ervaring Pattaya (Jomtien)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
5 december 2021

Beste lezers,

Daar ik voor een 4-daagse trip naar Phuket ga, parkeer ik op woensdag 1/12/2021 om 11.10 AM op Threppasit road Jomtien(2x 2-vaks baan) mijn wagen op 300 meter van het busstation Roong Reuang Coach, om aldaar de bus te nemen naar Suvarnabhumi airport Bangkok.

Vooraf had ik kennis genomen van de verkeerssituatie daar, geen parkeerverbod, geen beurtelings parkeren, niet blokkeren in of uitritten of blokkeren garage of een hinder vormen voor een winkel. Alles zag er prima uit om met een gerust hart op reis te vertrekken.

Zaterdag 4/12/2021 rond 12.00 uur in de middag kom ik terug (72 uur later) en is mijn wagen verdwenen. Eventjes schrikken uiteraard, dus ga ik naar het politiekantoor Pattaya Park Police Box in Jomtien.

Blijkbaar had de Thaise eigenaar waar ik geparkeerd stond (openbare weg en niet zijn eigendom) er niet beter op gevonden de politie te bellen en mijn wagen te laten wegslepen. Ik kreeg nog te horen van de politie dat ik niet op de hoogte ben van de wegcode en ik kon beschikken om mijn wagen op te halen bij de takeldienst en de takelkosten zelf te betalen.

Toch heel raar als ik een verkeersovertreding bega ik op het politiekantoor geen boete moet betalen. En nog dit werd allesbehalve vriendelijk ontvangen op het politiebureel.

Weet hierop iemand een antwoord?

Groetjes,

Gino.

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

17 reacties op “Slechte parkeer ervaring Pattaya (Jomtien)”

 1. Cor zegt op

  Wie of wat bedoelt u met “de Thaise eigenaar waar ik geparkeerd stond (openbare weg en niet zijn eigendom)”?
  Ik denk niet dat iemand u op basis van de door u beschreven omstandigheden nadere uitleg zal kunnen bieden.
  Maar heeft de interventie eventueel te maken met de wegeniswerken aan Theprasit road?
  Cor

  • Gino zegt op

   Beste Cor,
   Mijn wagen stond op de openbare weg,op een reglementaire afstand van 15 a 20 cm van het voetpad voor een leegstaande winkel,waar geen parkeerverbodtekens staan en er ook geen wit-rood of wit-geel beschildering is op de stoeprand,en zeker totaal niet in de nabijheid van wegenwerken.
   Dit is gewoon vermoed ik een bovenbewoner van de winkel die zal gezegd hebben tegen de politie ik woon hier en kan niet parkeren vóór mijn deur.
   Als ik dan bij aankomst, links en rechts 4 handelszaken aanspreek of ze iets gezien hebben van diefstal of wegslepen van mijn wagen,weet niemand van niks of hebben niks gezien.
   Immers aan de hand van mijn nummerplaat kon de politie mij altijd achterhaald en opgebeld hebben met de vraag wat de reden was van mijn langdurig parkeren.
   En in totaal 72 h is nu ook geen weken of maanden aan een stuk he.
   Stemt wel tot nadenken.
   Groetjes.

   • Cor zegt op

    Beste Gino
    Met je aanvullende uitleg kan ik de situatie wat beter inschatten, maar helaas zie ik ook geen echte verklaring voor het optreden van de politie.
    Ik hoop ongelijk te hebben, maar mijn onderbuik neigt zeer sterk in de richting van de door Ger-korat geformuleerde verklaring.
    De politie heeft zich ook hier wellicht schuldig gemaakt aan frauduleus aangestuurde machtsoverschrijding.
    Dat is hier jammer genoeg een praktijk die hier zo goed als ingeschreven is in de “interne wet op het politieambt”, en daarom is het onbegonnen werk om hier actie tegen te ondernemen.
    Dat vormt meteen de vrijgeleide voor de manier waarop jij vervolgens door de politie werd afgescheept toen je om nadere uitleg ging vragen.
    We zullen het maar Thaise basisdemocratie noemen.
    En langs de andere kant: als je op een mestvaalt gaat wonen moet je eigenlijk ook niet klagen over de stank.
    (Door niemand aub persoonlijk op te vatten – ik heb er zelf ook ooit vrijwillig gekozen om hier te komen wonen)
    Cor

 2. Kees zegt op

  Het komt mij wel heel bekend voor dat er Thai zijn die de parkeerplaats voor hun huis claimen als hun privé plek en dat agressief verdedigen. Dit gaat wel heel ver. Als de politie aan zijn kant staat, kun je daar weinig mee. Lijkt me niet de moeite waard om een advocaat voor te raadplegen.

  • Alphonse Wijnants zegt op

   Heel grappig, maar ik heb een vijftal jaar geleden nauwgezet hetzelfde meegemaakt in Sint-Truiden (Limburg, be).
   Ik parkeerde aan de abdijtoren op een wettelijke parkeerplaats voor een pleintje met een cirkel van tien meter omvang. Over het pleintje was een antiquair gevestigd. Hij had er een inrijpoort. Toen ik na een concert naar mijn auto liep, was hij verdwenen. Politiekantoor: ja getakeld, je kunt hem ophalen (ergens ver buiten het centrum).
   Nee, weggesleept na klacht van bewoner mbt foutief parkeren. Maar meneer de agent, mijn auto stond op een wettige parkeerplaats. Is dat zo? Bewijs het dan. Heb je foto’s gemaakt? Nou nee, wie doet dat? Dan blijven wij achter de klacht van de bewoner staan dat je hinderlijk geparkeerd stond. En dus stuurden wij een takelwagen!
   Ik wagen ophalen. De takelchauffeur helpt me verder en zegt op mijn vraag dat volgens hem mijn auto inderdaad op een legale plaats stond en dat er ten gerieve van die antiquair wel meer getakeld wordt…
   Ok, ik betaal 360 eu – dat is heelwat meer dan 1500 baht (dus klaag niet) en dien een klacht in bij politiekantoor met verwijzing van wat getuige takelman me had verteld.
   Enkele maanden later een bericht van stad Sint-Truiden: Wij vroegen bewuste takelman zijn getuigenis op papier te zetten, maar tot heden kregen we geen verklaring binnen. Dus klasseerden wij uw klacht wegens gebrek aan bewijs van uwentwege.
   Ziezo! Natuurlijk kan die takelman het voor altijd vergeten als hij een getuigenverklaring tegen de politie zou neerschrijven…
   Moraal: We moeten toch honderd keer leren na te denken, vooraleer we zomaar over corrupte Thaise mensen en corrupt Thailand beginnen te schreeuwen.
   Overal zijn de mensen en systemen gelijk, of je nu in een ‘zgn. beschaafd land (nl/be)’ woont, of in landen waar je eigenlijk denigrerend op neerkijkt – zonder het met zoveel woorden te zeggen.

 3. Tak zegt op

  Thaien vinden dat de openbare weg voor hun huis of winkel
  ook van hun is. Ze begrijpen het begrip openbare weg gewoon niet.
  Ook het trottoir eigenen ze zich toe met hun handel.

  TAK

  • Ralph zegt op

   Het is wel heel makkelijk om te gaan generaliseren wat betreft de opmerking “ze begrijpen het begrip openbare gewoon weg niet”. Terwijl in het verhaal het woord “waarschijnlijk” wordt genoemd dus een vermoeden.
   In Nederland zou je al snel als racist worden uitgemaakt.

 4. Ger-Korat zegt op

  Denk niet dat een eigenaar heeft gebeld maar de politie en de takeldienst op eigen initiatief handelden indien de auto gevaar voor doorgaand verkeer oplevert
  of de doorstroming belemmert. Heb dit ook eens meegemaakt, ondanks dat je mag parkeren gelden er ook de andere regels. De takeldienst weer wat verdient, en wellicht een gedeelte voor de politie.

 5. Vakman zegt op

  Dan betaalde ik toch liever voor een parkeergarage. Afgezien van het feit dat ik met mijn huidige auto veel Thaise wegen cq gatenkazen niet eens zou kunnen en willen berijden.

  Belgische snelwegen vormen al een hindernisbaan.

 6. john zegt op

  Verkeerde voorstelling van zaken. Het busstation Ligt aan Trappaya road, weliswaar om de hoek maar toch. En is gelegen aan een groot parkeerterrein van o.a. foodmart. Aan de overkant is een parkeergarage. Illegaal parkeren kan ook bij de vele in de omgeving aanwezige condominiums. Een smoesje gauw bedacht..Of vooraf een berichtje op dit blog voor help waar parkeer ik mijn auto in de omgeving van …….

  • fred zegt op

   Opletten want bij veel van de in de buurt zijnde View Talay condominiums zijn de auto’s van de bewoners geregistreerd en hebben een sticker. Een onbekende auto krijgt al vlug een verwittiging en een klem.
   Vind het op zich ook normaal. Niet bewoners moeten daar geen weken de parkeerplaatsen innemen van de bewoners.

 7. Archie zegt op

  En ik stond op searoad geparkeerd, waar je wel mocht parkeren. Bleek er later een optocht langs te komen (nergens een aankondiging), dus auto weg gesleept. Op het politiebureau kreeg ik te horen dat ik hem op een andere lokatie kon ophalen. Daar mocht ik 1200 bath voor het wegslepen betalen plus een boete van 400 bath. Ja je bent in Thailand, dus daar ga je niet protesteren 🙂

 8. Steven zegt op

  Als aanvulling op hetgeen John schreef: je kunt het met een smoesje proberen… maar beter: vraag aan receptie van bijv View Talay 1A , 2A of 5D) of je tegen een schappelijke vergoeding daar je auto mag parkeren. Ruimte genoeg. (Tenzij er strikte regels daar zijn dat de bewoners dit niet willen hebben… geen idee).

  Parkeren langs een doorgaande weg… afgezien van de claim van een lokale bewoner voor die plek, zoals Kees beschrijft: stel je voor dat er gedurende die 4 dagen toevallig wegwerkzaamheden gaan plaatsvinden (gebeurt nu een eindje verderop langs Thepprasit Road).

  Parkeren op het plein bij Foodmart… hmm, volgens mij vraagt Foodmart daar 500 baht per dag voor. Er staat ergens een bord met die tekst, maar ik weet niet of die voor het gehele plein geldt.

 9. Paco zegt op

  Beste Gino,
  Omdat jouw leed al is geschied begrijp ik niet dat er dan toch weer mensen zijn die jou gaan adviseren waar je wél had kunnen parkeren. Daar heb je nu natuurlijk niks aan. Dat is mosterd na de maaltijd. Jouw vraag is of dit handelen van de politie wel door de beugel kan en wat je er nu nog aan kunt doen.
  Je schreef deze posting omdat je niet begrijpt dat de politie dit zomaar kan doen. Je vermoed dat dit wegslepen onwettig is omdat je niet gezondigd hebt enige parkeerregel of wetsartikel. En ik deel je vermoeden! Ook ik ‘vermoed’, net zoals Cor al schreef, dat de politie zich schuldig gemaakt heeft aan frauduleus aangestuurde machtsoverschrijding. Sterker nog: ik vermoed ook dat ze de wet overtreden hebben! Zolang jij en wij blijven steken in vermoedens komen we niet verder.
  En je hoeft je niet machteloos te voelen tegen deze praktijk en deze intimidatie: jij hebt óók macht.
  In tegenstelling tot de meningen van Kees en Archie ben ik van mening dat je nu juist alle redenen van de wereld hebt om wel degelijk een advocaat in te schakelen. Zolang hij de procedure niet start kost jou dat niks. Je zou hem of haar eens moeten vragen uit te zoeken wat de politie bedoelt met “De wegcode”. Welk wetsartikel zegt daar iets over. Vervolgens stop je (net zoals wij allemaal op dit blog) met vermoedens! Laat die advocaat zijn of haar mening eerst eens geven. Het gaat gaat hier verdorie over “Onwettig handelen” door nota bene een overheidsorgaan! Als die advocaat het hiermee eens is dan gaat hij smullen van jouw opdracht want die zaak gaat hij in dat geval 100% zeker winnen. Onwettig is onwettig. Hij/zij kan dan behalve de wegsleepkosten ook nog smartengeld en natuurlijk ook de proces- en advocaatskosten declareren.
  Een gesprekje van ’n half uur met een goede advocaat om het geval voor te leggen kost je niks. Mocht hij van mening zijn dat dit een onhaalbare zaak is, dan begin je die procedure niet en heb je verder ook niks verloren, alleen heb je dan zekerheid in plaats van vermoedens. Ziet de advocaat goede mogelijkheden om aangifte te doen van onwettig handelen door de politie omdat hij niet vermoedt, maar zeker weet, dat er geen wetsartikel aan dat optreden ten grondslag ligt, en hij laat de zaak zou dan vóórkomen, weet dan dat niet de politie beslist maar de rechter! En die kan jou onmogelijk veroordelen (zoals je zelf ook al aangaf) wegens overtreding van een niet bestaand wetsartikel. Dus zal (áls die advocaat het hiermee eens is) ongetwijfeld vrijspraak en schadevergoeding volgen.
  Ik vind het inschakelen van een advocaat dus wel degelijk de moeite waard. Laat je niet door de politie bang maken en laat je niet slachten. Wees assertief en kom op voor je eigen belangen.
  Ik wens je veel succes. En laat t.z.t. de uitslag s.v.p. weten.
  Paco

  • Kees zegt op

   Goed bedoeld advies, maar wat haal je je op de hals om dit te volgen? Het sop is de kool niet waard. Gelijk hebben en gelijk krijgen…? Voor die paar tientjes boete: laat gaan!

  • Cornelis zegt op

   Zelfs als het wegslepen onrechtmatig geschied blijkt te zijn, zal een Thaise advocaat niet snel geneigd zijn de strijd met de lokale politie aan te gaan, vermoed ik…. Gelijk hebben en gelijk krijgen, daar zit in een land als Thailand een levensgroot gat tussen.

  • Erik zegt op

   Gino, wat kostte dat wegslepen en opslaan? Zijn dat zulke bedragen dat een gevecht met de politie of kosten voor een advocaat wel zin heeft? Als de politie zegt dat jouw kar in de weg stond wat doe je dan? Wat heb je dan om te bewijzen?

   Waarom zette je de auto niet thuis en nam je geen taxi naar de bushalte? Dan was je goedkoper uit geweest en had jouw auto veilig gestaan. Maar dat is allemaal achteraf en voor een volgende keer.

   Gegokt en verloren. Laat rusten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website