Slangen in mijn vijver

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
30 december 2021

Beste lezers,

Een vraagje onder de aquarium/vijver liefhebbers in Thailand. Ik heb in mijn vijver voornamelijk tropische vissen (die je in Nederland in een aquarium zou hebben). De vissen die zich het meest voortplanten zijn de cichliden. Ik had op een zeker moment meer dan 200 in de vijver. Ze beheersten alles en overal vonden territoriumgevechten plaats. Op een dag werden ze ziek en decimeerde de bestand met zeker 80%. Geen enkele andere vis ging dood. Nu zijn ze weer flink in aantal toegenomen.

Toen ik deze week ’s morgens bij de vijver kwam, zag ik een slang in de vijver die net naar een grotere vis hapte maar die veel te groot voor de slag was.

Ik heb een plastic grijper en probeerde het beest daarmee te vangen, maar de grijper heeft slechts twee punten waarmee je iets vasthoudt en het plastic buigt een beetje mee. Dus heb ik op Lazada een besteld die uit metaal is en speciaal gemaakt is om slangen mee vast te houden.
De slangen zijn niet groot (ik vermoed meer dan twee, op zijn minst. Een kleine heb ik er vandaag weten te uit te halen). Ik ben van plan ze te vangen en een flink eind uit de buurt weer los te laten.

Of – omdat het geen grote slangen zijn – zou ik ze gewoon laten zitten en daardoor misschien de Cichliden-bestand laten decimeren?
De slangen maken natuurlijk geen onderscheid tussen diverse vissoorten….

Af en toe ga ik zelf de vijver in om deze schoon te maken. De slangen verstoppen zich tussen de papyrus en rotsen die ik in een apart deel van de vijver heb en waar ik niet kom om schoon te maken. Moet ik me zorgen maken dat deze slangen misschien giftig zijn? Ik denk niet dat ze me aanvallen. Ze zijn erg schichtig en verstoppen zich bij de minste onraad. De grootste die ik zag is ongeveer anderhalve centimeter dik en 30 tot 40 centimeter lang. Die ik er vandaag uithaalde was slechts de helft.

Alvast bedankt voor de tips en een voorspoedig nieuw jaar gewenst!

Groet,

Sjaak S.

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

4 reacties op “Slangen in mijn vijver”

 1. Maryse zegt op

  Beste Sjaak,
  Van die vissen heb ik geen verstand (in mijn vijver heb ik alleen platti’s, guppies en neon tetra) maar langzamerhand wel van van slangen. Waterslangen zijn niet giftig en zoals je zelf al gemerkt heb erg schichtig. Eigenlijk zoals veel slangen, schieten zij liever weg als ze de mens zien…
  Wil je meer weten over slangen kan ik twee sites aanbevelen: Snakes of Isaan en Snakes of Pattaya. Die worden beheerd door kenners die aan de hand van een foto je slang identificeren en de nodige details vertellen.
  Succes!

 2. Ton Egbers zegt op

  Zou je (met geduld) een foto kunnen maken om de soort te herkennen? Of al geprobeerd ze met een boekje of via i-net te identficeren?

  Overigens: Uiteraard niet onderschatten welk formaat prooi (ook kleine) slangen kunnen doorslikken!

  Voorbeeld: https://www.shutterstock.com/image-photo/wild-snake-eating-fish-stock-image-203509684

 3. Oean Eng zegt op

  https://www.facebook.com/groups/1749132628662306

  Zoals gemeld (Snakes of Isaan en Snakes of Pattaya), same.
  Foto maken en uploaden. Ik heb er geen vestand van, maar zij zeker wel.

  Succes!

 4. Sjaak S zegt op

  Bedankt voor de tips.
  In Hua Hin (ik woon zuidelijk tegen Pranburi) is er ook een vereniging die zich met slangen bezig houdt.
  Ik had vanochtend een foto willen maken, maar toen ik de tweede slang zag had ik al mijn grijper (plastic) in mijn handen en ving deze, die ik daarna met een hoge boog naar de overkant in het veld gooide. Hij ontglipte wel twee keer aan de grijper, toen ik naar de overkant van de straat liep. Het was even een spannend moment, want mijn jonge katten waren ook nog komen kijken en ik was bang dat die slang een van hun zou bijten.
  Dit waren de kleinere exemplaren en als het goed is moet nog de iets grotere nog in de vijver zijn. Ik ga morgenochtend met mijn camera in de handen op fotojacht.
  Een paar jaar geleden had ik al eens een slang in de vijver en ik had ook foto’s geplaatst. Deze zagen er anders uit (geen tekening op de huid).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website