Beste lezers,

Ik kom al jaren in Jomtien en huur altijd een scooter voor het gemak. Ben 60 en heb helaas geen motorrijbewijs. Is het nog mogelijk scooter je te huren of is dit nu niet meer te doen door strengere controles van politie?

Hoor verhalen dat huren niet meer kan en bij aanhouding je niet alleen bekeuring krijgt voor het niet hebben van het juiste rijbewijs maar ook scooter inbeslagneming. Daar gaat de verhuurder een best kostenplaatje van maken lijkt mij.

Hoop wat duidelijkheid te horen van lezers die hier ervaring mee hebben .

Bij deze alvast bedankt.

Groet,

Tonjani


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

31 reacties op “Lezersvraag: Kan ik nog een scooter huren in Jomtien zonder motorrijbewijs?”

 1. PaulV zegt op

  Je zal beslist een plek vinden waar je zonder geldig motorrijbewijs een scooter kan huren maar hou er rekening mee dat je niet verzekerd bent en je ziektekosten verzekering bij een ongeval niet hoeft uit te keren, dit nog los van eventueel veroorzaakte schade aan derden waarvoor je ook aansprakelijk bent. Daarnaast is het natuurlijk ook in Thailand niet toegestaan om zonder geldig rijbewijs op een scooter te rijden.

  • stevenl zegt op

   Waarom keer op keer deze onjuiste informatie?

   Nederlandse ziektekostenverzekering keert gewoon uit.

   • Khun Peter zegt op

    Graag even de bron van je informatie. Waar staat precies dat een verzekeraar gewoon uitkeert als jij je niet aan de wet houdt?

    • stevenl zegt op

     In de Nederlandse wetgeving staan de regels voor de (basis) ziektekostenverzekering, inclusief minimum dekking en toegestane uitsluitingen. Kijk bijvoorbeeld hier, https://www.zorgpremies.nl/polisvoorwaarden.html

     ‘Niet aan de wet houde’ is geen toegestane uitsluiting voor de ziektekostenverzekering, maar bijvoorbeeld rijden zonder rijbewijs kan wel uitsluiten voor auto- of reisverzekering.

     • teun zegt op

      Dit betreft de voorwaarden van de doorlopende ziektekostenverzekering in Nederland. De vraagsteller verblijft op dat moment in Thailand en heft – als hij verstandig is – een reisverzekering. En die zal niet vergoeden als je willens en wetens geen rijbewijs hebt. Ook de verzekering van de bromfiets (sorry: motorfiets) in Thailand zal niet de schade uitkeren als je geen rijbewijs hebt.

      Mij is niet duidelijk waarom iemand in een buitenland met een motor gaat rijden zonder rijbewijs. Nog los van boetes, is de ellende niet te overzien bij een beetje serieus accident. Waarbij je vaak als farang toch al aan het kortste eind trekt.

      • Jasper zegt op

       Het is een wijdverbreid misverstand dat je “als farang vaak aan het kortste eind trekt”. Zaken worden gewoon afgedaan via de verzekering. Het is beslist niet zo dat een Thai automatisch in het voordeel is. Wel is het zo dat, zeker bij beperkte schade, een rijker persoon een arme scooterrijder financieel zal ontzien – dat is althans de mores in het Boedhisme.
       Daarbij heb je natuurlijk ook nog een categorie Thai die op een onverzekerd vehikel rondrijd, en te arm is om uberhaupt iets te betalen.

       Tsja, het is wat, zo’n derdewereld land….

      • stevenl zegt op

       Klopt, reisverzekering zal niet vergoeden, maar ziektekostenverzekering wel. Bovendien zal ook de Thaise verplichte aansprakelijkheidsverzekering vergoeden, zij het dat die dekking erg beperkt is qua bedragen en uitsluitend voor medische kosten/invaliditeit/overlijden.
       Plus zoals Jasper al zegt, ‘als buitenlander trek je vaak aan het kortste eind’ is niet juist.

       Ben het met je eens dat motorrijden zonder ervaring geen goed idee is, zeker niet in Thailand waar dit door de drukte en ogenschijnlijk gebrek naan regels toch al lastig genoeg is.

 2. Chris van het dorpje zegt op

  Rijden zonder motor rijbewijs is gewon illegaal en stom .

 3. Sjaak S zegt op

  Ik zou me eerlijk gezegd schamen om dit te vragen. Ik heb een motorrijbewijs in Thailand gehaald en dat kostte nu werkelijk niet veel. 500 baht! Scheelt in alles…van boete wegens het niet hebben van een geldig rijbewijs tot het wel krijgen van hulp bij een ongeval van je verzekering, die dat 100% gegarandeerd niet doet, als je dat niet hebt!

  • Peter zegt op

   Ik heb vorige maand mijn Thaise motorrijbewijs gehaald, in Chaam. Ik heb het volledige examen afgelegd met de tests, de (in Thaise taal) instructie filmpjes, het theorie en praktijk examen. Tot mijn stomme verbazing koste me dit slechts 110 baht. Ik denk dat ze de prijs verlaagd hebben om de drempel zo laag mogelijk te maken voor de Thaise mensen.

   • Aad de Jong zegt op

    Hallo Peter,
    Ik ga dit jaar weer naar Cha-am Ik wil graag weten waar je dat rijbewijs kan halen en wat heb ik nodig?
    Ik koop nu elk jaar een internationaal rijbewijs bij de ANWB.

    Met vriendelijke groet,
    Aad de Jong

 4. Cornelis zegt op

  Je bent 60 en je beseft (nog steeds) niet dat het huren van/rondrijden met een vervoermiddel waarvoor je geen rijbewijs hebt gewoon stom is?

 5. Kees 2 zegt op

  Oefen hier je theorie (ik heb lukraak enkele links gekopieerd, dus er zal wel overlap inzitten):
  https://chiangmaibuddy.com/thai-driving-license-exam-test-questions/
  http://thaidriving.info/
  https://www.thethailandlife.com/wp-content/uploads/2011/08/thai-driving-theory-test-1.pdf
  https://www.thethailandlife.com/wp-content/uploads/2011/08/thai-driving-theory-test-2.pdf
  https://www.thethailandlife.com/wp-content/uploads/2011/08/thai-driving-theory-test-3.pdf
  Meer info:
  https://www.thethailandlife.com/learning-to-drive-in-thailand

  Zorg voor alle noodzakelijke papieren (ff googelen).
  Meld je hier ‘s ochtends zo vroeg mogelijk en voor waarschijnlijk 200 baht heb je in de middag je rijbewijs.
  https://www.google.com/maps/place/12%C2%B058'07.9%22N%20100%C2%B058'19.2%22E
  (naast Regent’s School)

  • Kees 2 zegt op

   Wel je ‘bromfiets’ meenemen. Ik werd op weg naar het examen aangehouden, zei dat ik op weg was om mijn rijbewijs te halen… en mocht zonder problemen doorrijden.

   Meer info:
   https://www.tripadvisor.com/Travel-g293915-c133830/Thailand:Driving.License.Requirements.html

   https://libertytotravel.com/get-thai-motorbike-drivers-license-tourist-visa-without-license-home-country/

  • hein zegt op

   Is dat ook mogelijk als je niet in Thailand woont, maar met vakantie bent?

   • Cornelis zegt op

    Een van de vereiste formulieren is het door Immigration af te geven Certificate of Residence, dat je als kortverblijvende toerist niet krijgt.

 6. eduard zegt op

  Vind het een goede zaak. Niks kunnen huren waarvoor je niet gemachtigd bent. Je merkt het al op de weg en de scooterverhuurders verhuren niks.Ook te gek om op een paspoort een scooter te kunnen verhuren.Zijn motoren die dik 120 rijden.

 7. quillaume zegt op

  Laat je verblijf in Thailand niet verzieken.
  Zorg gewoon dat je noodzakelijke papieren in orde zijn dus ook een rijbewijs.
  Hou je aan die paar regels die ze hebben.
  Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.

 8. Frank zegt op

  Waarom niet gewoon zorgen voor de juiste papieren? U bent oud genoeg om te weten dat wat niet mag bestraft wordt/ moet worden. En dit moeten ze zeker zeer streng blijven controleren nu. Papieren /leeftijd/drank/drugs. Iets niet in orde: onmiddellijk straffen, en niet met slechts 1000 Bath .

 9. André zegt op

  Welk rijbewijs hebben we het over.
  Ik heb slechts een autorijbewijs (B) en daar krijg je dus je bromfietsbewijs (AM, 50 cc) bij.
  Nu hebben de meeste bromfietsen in Z.O. Azie meer cilinderinhoud dan in Nl met zijn 50 cc en A rijbewijs.
  Praten jullie over een motorrijbewijs (A, A1 of A2) die je via je internationaal rijbewijsoverzet? Of voldoet mijn Nederlandse autrijbewijs ook?

  • Cornelis zegt op

   Thailand kent geen ‘bromfietsen’. Je Nederlandse autorijbewijs voldoet niet. Simpel, maar telkens weer wordt dit niet begrepen.

   • Khun Peter zegt op

    Ik denk dat het meer niet ‘willen’ begrijpen is.

 10. janbeute zegt op

  Hou je van een beetje avontuur Tonjani , en je wilt graag eens kennismaken met het werk van de Thaise politie .
  En weten hoe een Thais ziekenhuis er van binnen uitziet na een scooter ongeluk .
  En heb je geld genoeg om de hospitaal rekening en boetes te kunnen betalen ,want de reis verzekering doet het dus niet .
  Tevens zal de brommer of scooter verhuurder razend enthousiast zijn met je bij terugkomst aan de zaak van de verhuurder , uiteraard na de aanhouding .
  Gewoon doen een echte aanrader .
  YOU FIND OUT .
  Jan Beute .

 11. Emiel zegt op

  Ik huur drie keer per jaar een brommer in Jomtien. Er wordt nooit naar mijn rijbewijs gevraagd maar… Op straat wordt ik minstens een keer per week gestopt om mijn internationaal rijbewijs te tonen. Dat krijg ik sowieso in Belgie bij het tonen van mijn belgisch rijbewijs. Eenvoudig toch.

  • rentenier zegt op

   Emiel is de enigste die een antwoord op de vraag geeft. Ik zie zo velen die het niet kunnen laten om hun welgemeende adviezen te geven betreffende risico’s, zonder een rechtstreeks antwoord op de vraag te geven. Het blijkt dus wel mogelijk en ik stond versteld dat ik zo maar een auto kan kopen zonder dat er naar mijn rijbewijs wordt gevraagd.

   • teun zegt op

    Dat je (helaas nog steeds) een motor kunt huren en dat de thaise politie zich laat afbluffen met een internationaal autorijbewijs, biedt geen enkele garantie op vergoeding van enige fysieke-/materiele schade als er onverhoopt een ongeluk plaatsvindt.
    En ook al kan je nog zo goed “brommer rijden” er zijn hier verkeersdeelnemers, die het minder goed kunnen en/of geen enkele verzekering hebben. En dan meestal ook nog (financieel gezien) grote gelijkenis vertonen met een kale kip.

    Kortom, als je van gokken houdt: je kansen op verlies zijn m.i. behoorlijk groot.

   • stevenl zegt op

    Tuurlijk kan dat, kan ook in Nederland en Belgie en voor zover ik weet overal ter wereld. Om een auto te kopen is geen rijbewijs nodig.

 12. kees cirkel zegt op

  tegenwoordig staat op je rijbewijs AM motor rijbewijs dat is hier in Nederland tot 50 cc maar dat staat niet op je rijbewijs, als je een internationaal rijbewijs gaat halen zet de ANWB er achter 50 cc ik weet niet of je ermee weg komt, maar wie weet. het halen van een motor rijbewijs in Thailand lijkt me het verstandigst, voorkomen is beter dan genezen!!!! veel plezier in Thailand.

 13. Leo Th. zegt op

  Telkens veel verontwaardigde reacties hoe iemand het in zijn hoofd haalt om in Thailand een motor te huren zonder over een geldig rijbewijs te beschikken. Ja, in principe zijn deze reacties terecht maar omdat die motoren in Thailand veel meer weg hebben van een scooter zoals wij die in Nederland kennen, begrijp ik eigenlijk best dat velen, mede gezien het gegeven dat je nooit een haarbreed in de weg werd gelegd door de verhuurder, kiezen voor de ‘vrijheid’ van eigen vervoer. Eerlijk gezegd heb ik dat zelf ook jaren gedaan, niet stil gestaan bij eventuele consequenties bij een aanrijding, wat mij gelukkig altijd bespaard is gebleven. Huurde altijd een ‘scooter’ met 125 cc, die beslist geen snelheden van dik 120 km p/u haalde zoals Eduard beweert. Reed er mee naar het strand, restaurants en bars, controle in het ziekenhuis, Big C, etc. Allemaal beperkte afstanden en met matige snelheden. Werd ook weleens gestopt door de politie maar na het tonen van mijn internationale rijbewijs, vanzelfsprekend zonder het vereiste stempel op de rubriek A, mocht ik altijd zonder verdere restricties verder rijden. Nu wil ik mijn gedrag niet goed pleiten maar aan de andere kant moeten de risico’s, die weliswaar altijd aanwezig blijven, ook niet groter gemaakt worden dan ze zijn. Van mijzelf denk ik dat, gezien mijn ervaring met het rijden op bromfiets en scooter, ik redelijk bedreven ben met zo’n Thaise motor. Het risico ligt dan ook meer op het financiële vlak bij een onverhoopte betrokkenheid bij een aanrijding. Opmerkelijk is wel dat veel reacties gaan over het behalen van een Thais motorrijbewijs. Gezien de vele inzendingen in het verleden op Thailand Blog, waarin gemeld werd dat het Thaise rijbewijs in principe niet veel voorstelt, lijkt mij dat je beter spreekt over ophalen i.p.v. behalen. Ja, voor de financiële gevolgen van een aanrijding komt dat rijbewijs van pas maar in feite is het rijden op een motor met een rijbewijs maar zonder ervaring ook onverantwoord. Overigens verplaats ik mijzelf in Thailand al enkele jaren niet meer per motor, althans niet door mij bestuurd. Vervoer vindt per auto of motorbike taxi plaats.

 14. henri zegt op

  Er wordt nog steeds hardnekkig gesproken door een enkeling over een brommer. Brommers zoals wij die in Nederland kennen komen in Thailand nauwlijks voor.
  Wat in Thailand te huur wordt aangeboden is volgens de wet een motor. Nodig een Thais motorrijbewijs, of een geldig Nederlands motorrijbewijs plus een internationaal rijbewijs Anwb.
  Heb je bovenstaande papieren niet en veroorzaak je een ongeluk met letsel, dan is de ellende niet te overzien. Reisverzekering dekt de schade niet. Verder is het goed je polis eens na te lezen, of motorrijden in Thailand uberhaupt gedekt wordt,doorj je verzekering en niet is uitgesloten als gevaarlijke sport.

 15. Roel zegt op

  Begint de discussie weer! Een motobike huren kan altijd,mits je maar betaald.
  Wat de gevolgen zijn dat is op dit forum al tot in den treuren besproken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website