Lezersvraag: Scheidingsmuur tussen twee bouwgronden?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
29 september 2016

Beste lezers,

Ik bezit een bouwgrond in Hua Hin die er voorlopig nog gewoon “onbebouwd” bij ligt. Nu gaat mijn toekomstige buur toch al beginnen bouwen en hij wil een scheidingsmuur laten plaatsen door een aannemer. Vraagprijs door de aannemer = 2500 baht per lopende meter (afgewerkt en geschilderd). Het gaat hier over een lengte van 30 meter, dus 30 x 2500 = 75.000 Baht.

Nu heb ik zelf niet direct een idee van de bouwprijzen voor zo’n muur, maar op het eerste zicht lijkt me dit toch redelijk fors doorgerekend! Ten tweede ben ik zelf niet zo’n voorstander van een muur, ik zie liever een “groene” scheiding dmv planten of struiken, maar de nieuwe buur wil absoluut een muur voor zijn privacy.

Op dat gebied ken ik de wetgeving niet in Thailand, maar ben ik verplicht om zo’n lelijke muur mee te betalen als mijn buur absoluut zo’n muur wil maar ik eigenlijk liever een groene scheiding heb?

Graag jullie advies en/of ervaringen.

Alvast bedankt.

Groet,

Erik

30 reacties op “Lezersvraag: Scheidingsmuur tussen twee bouwgronden?”

 1. John mak zegt op

  Erik hoe hoog is zo.n muur? Is de prijs van 2500 bath gezamenlijk of alleen voor jouw. Als het een gezamenlijke prijs is lijkt mij dit niet zo duur.

  • Erik zegt op

   Hallo John ,
   Ik weet eigenlijk niet hoe hoog de muur is , ik moet de offerte nog afwachten . maar aangezien de nieuwe buren gesteld zijn op privacy zal het geen muurtje zijn van 1 m veronderstel ik. Ik ga er vanuit dat die 2500 bath gezamenlijk is , anders zou het helemaal belachelijk zijn. Maar 2500 x 30m = 75.000 bath . dat is toch bijna 2000 euro voor een muur , leek mij niet zo goedkoop .
   Ik zal dus de offerte nog even afwachten .
   Groetjes,
   Erik

   • NicoB zegt op

    Mij kostte een ongeschilderde muur gemetseld met de gebruikelijke grijze stenen, 2 meter hoog op een betonnen fundament van 1 meter diep in de grond met een gewapend betonnen paal elke 3 meter met een voet er onder van 1,20 meter in het vierkant en een gewapend betonnen bovenrand 5 jaar gelden 2.000 Thb per strekkende meter.
    Een gezamenlijke prijs van 2.500 Thb geschilderd en wel is nu 5 jaar later zeker niet duur.
    De buurman mag een muur bouwen, wil je niet meebetalen dan kan dat, is geenszins verplicht, maar geloof me, beter die muur maar wel laten bouwen, je kunt er je groen dan tegen aan planten.
    Wil je geen toestemming geven voor het bouwen van een muur op de erfgrens, dan is het naar mijn beste weten voor de buurman verplicht om 50 cm. van de erfgrens te bouwen in de grond van de buurman.
    Ik ga hier niet alle redenen daarvoor opsommen, dat is je vraag niet, maar mijn advies is die muur beslist wel te laten bouwen, wees er maar blij mee dat je buurman dat wenst; uiteraard betaal je er dan aan mee.
    Succes.
    NicoB

   • ergens in thailand zegt op

    ik vind het ook duur hoor want ik heb bij mijn schoonouders een scheidingsmuur laten zetten gezamelijk met de buren.
    Hij was 18 meter lang en 1,80 hoog alles werd door de aannemer besteld wat ze nodig hadden.
    Kosten 20000 bath gedeeld door 2 is 10000 bath per persoon. (is wel in de Isaan)
    Gewoon zelf iets ondernemen en een ondernemer zoeken en vragen wat die vraagt dan zie je meteen het verschil.

    Succes Pekasu

    • ergens in thailand zegt op

     is 8 jaar geleden toen stond de koers tussen 45 a 48 bath voor een euro dus ik heb rond de €200 a €250 betaald zeg maar dat is een redelijke prijs al zijn de prijzen wel omhoog gegaan??

 2. De Inquisiteur zegt op

  Ik denk niet dat jij moet mee betalen. Hij moet wel op eigen grond blijven en mag niet hoger dan 2m gaan. Heb ik ondervonden toen ik nog in Pattaya woonde. En de prijzen : hier (Isaan) vraagt men +-180 Tb per m2. Metselwerk en cementbezetting. Grondstoffen zelf aan te kopen.

 3. Ger zegt op

  De buurman krijgt dankzij jou een gratis scheidingsmuur, de aannemer kan deze maand zijn extra liefje onderhouden en jij krijgt een lelijke muur.
  Maar je hoeft niets aan de muur te betalen als je niet wilt. Het is Nederland niet. Als hij een muur wil zal hij toch zelf moeten betalen.

  • Erik zegt op

   Thanks voor je reactie Ger . ik weet dat het niet leuk is om met je nieuwe toekomstige buren al in discussie te gaan, maar ten eerste heb ik niet veel zin om op een betonnen muur te zien en dan er ook nog eens voor betalen ! Pff , beetje moeilijk . Het is omdat de buren zeggen dat ik eigenlijk verplicht ben om mee te betalen dat ik toch graag wat meer info wilde bekomen .

 4. jowe zegt op

  Je zegt dat je geen interesse hebt.
  Buurman zet daarna muur op eigen grond.

  Jij hoeft dus niet mee te betalen.
  Buurman boos, muur wordt aan jouw kant niet afgewerkt of geschilderd.

  Jij plant daarna groen op jouw grondstuk en kijkt niet meer tegen de vieze muur aan.

  Muurprobleem opgelost
  Buurman nog steeds boos.

  M.vr.gr.

 5. Somchai zegt op

  Waarom zou je moeten betalen? Als je buurman iets wil doen op zijn eigen grond moet hij dat uiteraard zelf weten (en betalen).

  Interessant is hoe je bezitter van grond in Thailand bent geworden. Heb je Thaise nationaliteit?

 6. John Chiang rai zegt op

  Bij de vraag of deze muur te duur is, ontbreken belangrijke informaties,die nodig zijn om hier een goed antwoord op te geven. Belangrijke informatie is o.a,hoe hoog deze muur gaat worden,welk matriaal er precies gebruikt wordt,en ook de constuctie,zoals bijv,de breedte,en hoeveel verzwaringen er aangebracht worden,om op deze lengte de stabiliteit te garanderen. Als het jou wens niet is een muur te bouwen,kan het best zijn dat jij niets hoeft te betalen,alleen als je voor hebt om hier jarenlang te gaan wonen,is een einiging wat de kosten betreft met je toekomstige buurman,zeker niet verkeerd. Persoonlijk vindt ik het muurwerk waarmee de meeste Thai zich proberen af te schermen van de buitenwereld ook oerlelijk,maar hier geld ook de spreuk,,lands wijs lands eer” en daar kunnen wij ons als buitenstaander hoogstens bij aanpassen.

 7. Henk zegt op

  Wij hebben hier 2 keer precies hetzelfde meegemaakt .Eerst de buurman van opzij die graag een muur van 100 meter door ons half betaald wilde zien ,uiteraard niks betaald en hij alles betaald en toch een muur geplaatst ,en wij hebben er aan onze kant druivenstruiken tegenaan gezet .Ook de achterbuurman had hetzelfde idee maar nadat wij hem verteld hadden dat wij niet meebetalen en eigenlijk een (gevangenis)muur super lelijk vinden heeft hij er vanaf gezien en hebben nu een mooi uitzicht naar achteren .Dus MOETEN betalen of meebetalen is nergens voor nodig ,je gaat toch niet iets betalen wat je afschuwelijk vind ,

 8. compuding zegt op

  Ik zelf, heb een muur laten bouwen om mijn grond 40 x 40 meter, omdat ik geen katten of honden bij mijn huis wilde.
  Ik heb daar 74.000 bath voor betaald en er werd eerst geheid onder de muur
  De muur is 160 meter lang 2 meter hoog, met een toegangspoort. Dit is in Pitsanulok.
  Het hek (schuifdeur) heb ik apart betaald

  gr compuding

  • Wim van Beveren zegt op

   Heb je daar wat meer info over ? Ik woon in Pho Thale, niet zover van Phitsanulok en heb een soortgelijk stuk grond, ook 40 x 40.
   Aannemer enzo ?
   Ik heb inmiddels wel een huis gehuurd in Petchabun maar will dit huis toch ook aanhouden en verbeteren met evt een muur.

 9. HansSattahip zegt op

  De buurman mag een muur bouwen op zijn eigen terrein. Hij hoeft zo’n muur aan de buitenkant niet af te werken. Wel lelijk, maar je kunt er een groene heg tegenaan planten. Om zeker te zijn dat je er niet bij inschiet, maak zeker dat de “chanot markers” juist geplaatst zijn en laat het door het land office controleren als je niet zeker bent. Daarna tenminste iedere paar maanden controleren of buurman zich aan de spelregels houdt.

 10. martin zegt op

  Beste ik heb dit jaar door de famillie een muur laten maken 3m hoog waarvan 1 meter in de grond en 150m lang kosten werk en materiaal 110000 thb

 11. Daniël M. zegt op

  Beste Erik,

  Ik ken er ook niks van, maar ik heb wel enkele bedenkingen:

  – Is het zijn bedoeling om een scheidingsmuur te bouwen rond zijn grondgebied of enkel tussen het zijne en het uwe?

  Als hij over de volledige omtrek van zijn grond een scheidingsmuur(tje) wilt optrekken, dan lijkt het mij logisch dat het volledig op zijn terrein opgetrokken wordt en hij de kosten volledig zelf betaalt. Hij bepaalt dan zelf hoe hoog die muur zal zijn en in welke kleur(en) deze geschilderd zal worden.

  Als hij alleen een muurtje wilt bouwen tussen zijn grond en het jouwe, dan krijg ik het gevoel dat hij van u – de farang – wilt profiteren. Waarom dan enkel dat ene muurtje? Misschien is de aannemer een vriend van uw buur. Dan denk ik zoals Ger in zijn reaktie hierboven.

  – Is het een offerte en staat alles op papier? Staat er dan ook op dat het bedrag vastligt of kan het bedrag nog oplopen?

  – Misschien proberen om (een) andere aannemer(s) ook een offerte te laten opstellen en deze dan tegen elkaar uit te spelen om zo de beste prijs te bekomen.

  – Mijn persoonlijk oordeel is dan ook, dat niemand je kan verplichten om zo maar mee te betalen zonder enige vorm van inspraak. Maar je zult het wel op zijn Thais moeten doen en met zoveel mogelijk omwegen proberen uit te leggen…

 12. peter zegt op

  Je zal niet mee hoeven te betalen en buurman zal op eigen grond moeten zetten.
  Ik was op bezoek in Satun bij kennis. En zag lelijke palen met erdoor heen prikkeldraad.
  Waarom? De koe van de buren kwam op hun land en na waarschuwen alsnog.
  Dus dan maar rigoreus, palen met erdoor heen prikkeldraad !!!
  Denk niet dat de buren hebben mee betaald daarvoor en ook niet verder zijn gevraagd of ze het wel mee eens waren.

 13. Erik zegt op

  Wow , bedankt allemaal voor jullie reacties. Ik ben toch al een beetje wijzer geworden. Ik heb nog geen offerte gezien , heb alleen de mededeling via sms gekregen van de verkoper van de grond (aan mijn nieuwe toekomstige buurman). De kopers zijn geen Thai maar Engelsen die werken met een 30-jarige lease. Ik heb de grond omdat mijn echtgenote Thais is ( Grond staat dus op haar naam) .
  Op de offerte ben ik dus nog aan het wachten , maar ik vermoedde toch al dat dit voor 30 m redelijk doorgerekend was.
  ik heb idd niet veel zin om mee te betalen voor iets wat ik zelf eigenlijk niet wil , maar als je jarenlang naast iemand moet gaan wonen dan is het natuurlijk niet leuk om al met een valse noot te beginnen. Maar ja , soms moet een mens wat harder kunnen zijn in het leven.

  • Bacchus zegt op

   Beste Erik, je zegt het zelf al: “Niet met een valse noot willen beginnen”. Dat gaat natuurlijk wel gebeuren als je nu de kop in de wind gooit voor een muur, die er na alle waarschijnlijkheid toch gaat komen. Je hebt er dan over materiaal, hoogte, vorm, afwerking, et cetera ook nog eens geen zeggenschap over, dus de buurman kan neerzetten wat hij wil. Jij kunt je daarna jaren gaan ergeren omdat het niet naar de zin is! Je kunt natuurlijk de stugge Nederlander gaan uithangen, of harder, zoals jij het noemt, maar je hebt alleen jezelf hiermee. Niet slim, vind ik persoonlijk.

   Ik zou in goed overleg met de buurman een mooie muur neerzetten. Een muur heeft ook zo zijn voordelen, zoals dieren en/of ongedierte uit de tuin houden. Straks heeft de buur honden en katten en dan heb je toch een probleem met een “groene” afscheiding.
   Heb je trouwens wel eens nagedacht over een groene afscheiding? Wat als de buurman overhangende takken gewoon afkapt en daarmee je mooie groene afscheiding decimeert tot een vormloos en bladloos berg kreupelhout? Het is zijn goed recht om overhangende takken weg te halen!

   Ik zou eieren voor mijn geld kiezen. Beter een goede buur, dan een verre vriend! Al die goed gemeende reacties als “niet betalen” en “laat het de buur uitzoeken” zou ik onder de verre vrienden willen scharen. Zij hebben straks geen last van jou frustraties. Sterker, ze drinken er een bier op! Hoe zou jij het trouwens vinden als je buurman iets van jouw zou afwijzen? Kortom, laat je verstand spreken in plaats van je (onderbuik-)gevoel!

   Over de prijs kan niemand hier oordelen, daar we niet meer weten dan de lengte van de muur. Iedere mening hierover is een ongefundeerde slag in de lucht. Ik kan je een indicatie geven wat een muur hier, omgeving Khon Kaen, kost, maar de regio waar jij zit zal naar zekerheid duurder zijn. Als je hier een muur van 30 meter neerzet van 2 meter hoog met (bia) betonblokken (dat zijn die holle blokken), met om de 3 meter een betonpaal van 3 meter lang (1 meter in de grond), een betonnen fundering van 20cm breed en 30 cm diep om op te metselen en aan beide kanten afgestuct, ben je rond de 40 a 50.000 baht kwijt.

   Doe er je voordeel mee. Denk vooral goed na, want verkeerde beslissingen kunnen overal ter wereld je lang blijven achtervolgen!

 14. leon 1 zegt op

  Bekijk het eens van twee kanten, een scheidings muur hoeft niet lelijk te zijn, het heeft zijn voor en nadelen.
  Spreek met je buurman af hoe de muur er dient uit te zien en pingel met de prijs bij de aannemer,na het bestuderen van de offerte.
  Zet naderhand wat mooie planten tegen de muur en geniet van je privacy, je buurman en je zelf zijn happy en tenslotte zullen jullie nog jaren naast elkaar moeten wonen zonder
  kwade gezichten.
  Zie het ook als een test voor de toekomst, misschien zijn er meer voordelen dan nadelen.
  Succes,
  Leon1

 15. Jack zegt op

  Je moet er voor zorgen dat je buurman de muur op zijn grond laat metselen,jou kant wordt niet afgewerkt,maar je mag er geen beplanting tegen zetten,ik heb hetzelfde in Phuket meegemaakt,de beplanting mag de muur niet raken,dus zet het 50cm van de muur af,heb ik ook gedaan. Ik had een klem aan de muur bevestigd om een waslijn op te hangen,een dag later stond de politie aan de deur,ik moest de klem weghalen,je mag nog geen spijker in de muur slaan,de muur is van hem van de buurman.Hierdoor is wel het contact met de buren weg,en hij belt voor iedere scheet de politie,als ik hem op straat tegen kom gaat hij aan de andere kant lopen,zo,n angst heeft hij gekregen. Ik heb eens flinke ruzie met hem gehad en hem een tik gegeven,wat me ook 10.000 Bath heeft gekost,maar die ik naderhand samen met de politie in een bar heb uitgegeven.

 16. rob zegt op

  Je hoeft niets mee te betalen, maar praat toch met de Ampure, er moet tegenwoordig 3 mtr tussen de huizen of grensbekleding zijn voor de brandweer! De prijs per m1 is O.K.

 17. toon zegt op

  hij mag die muur alleen op zijn eigen grond metselen en je hoeft niet mee te betalen
  succes
  advokaat erbij halen

 18. Rob Urbach zegt op

  Aansluitend bij Leon1:
  Een muur hoeft niet lelijk te zijn. Bijvoorbeeld onder een muur van een tot anderhalve meter en daar bovenop planken van een meter. Wij hebben zelf Shera planken gebruikt. Je huis wel afgesloten maar op een voor het oog op een aantrekkelijke manier. Moet je het wel eens worden of de kleur natuurlijk.
  Onze muur is 24 meter lang. Bouwkosten 30.000 bath en materiaalkosten 40.000 bath. Als je een foto wilt zien mail dan maar ([email protected]).

 19. patrick zegt op

  Een scheidingsmuur in mukdahan kost 1900 bath voor 2,5 lopende meter en 2 meter hoog geplaatst alle materialen in begrepen zonder bezetting.

 20. Lung addie zegt op

  Vele jaren geleden bestond deze problematiek ook in Belgie en leidde tot veel burenruzies, ruzies welke zelfs zware gevolgen hadden: verbale agressie, fysieke agressie, juridische strijd… . In Vlaanderen werd dit een “blinde muur” genoemd. Uiteindelijk werd dit soort omheining verboden en is enkel nog een groenafsluiting of een betonplaat van 0.5m met betonpalen en afsluitingsdraad toegestaan. Moet verplicht op de scheiding gebouwd worden en de kosten verplicht gedeeld.
  Hier in Thailand zijn de mensen nog verzot op een muur rond hun eigendom. De werkelijke reden hiertoe is eigenlijk niet het buitenhouden van ongedierte. Een kat hou je niet tegen met een muur van 2m hoog, een slang ook niet …. je moet tenslotte zelf ook binnen geraken. De werkelijke reden: zoek die maar eens op, het is om wat je kan/mag ondernemen als een ongenode ” tweebenige ” gast een omheinde eigendom betreedt !

  Ergens is het niet fair, om indien je buurman er echt op staat een muur te bouwen, niet te willen tussenkomen. Indien je een terrein hebt met twee buren dan is jouw eigendom toch ook mooi gratis voor niets afgesloten en profiteer je van de kosten gemaakt door je buren : gevolg: nijd en ruzie.
  Het beste ware eens met je buurman, op vriendschappelijke basis, te praten en te luisteren naar zijn argumenten. Ben je het niet eens met de prijs of heb je twijfels: niets houdt je tegen ook een offerte, voor dezelfde soort muur, bij een andere aannemer te vragen en hem die dan voor te leggen. Ga er ook steeds niet van uit dat jouw buurman jou wil rollen en probeer tot een bevredigende overeenkomst te komen met respect voor de wensen en gewoonten van de Thaise buurman. Vergeet niet dat het achteraf niet prettig wonen is met een buren waar je in onmin mee moet leven. Dat zou veel meer ergernis kunnen opleveren en voor veel langere tijd dan een uitgave van xxxxx Bath .

  • Bacchus zegt op

   Lung Addie, Ik weet niet of dit een Thaise gewoonte is. In Nederland zie je ook veel schuttingen of muren als erfafscheiding. Ik vind dit ook prettig, al is het alleen al omdat ik niet afhankelijk wil zijn van de onderhoudswoede van mijn buren aan een “groene” erfafscheiding, of juist het gebrek daaraan. Het geeft ook een stuk privacy. Daarnaast heb ik zelf honden en die wil ik niet aan de ketting leggen om mijn buren overlast te besparen. Verder hoor ik veel mensen altijd klagen over al die loslopende zwerfhonden in Thailand. Een muur lijkt mij dan ook handig om ongewenste viervoeters buiten te houden. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat er in Thailand bij ieder huis een muur wordt geplaatst. Ik denk niet dat het iets te maken heeft met ongewenste en ongenode tweebenige, want die houd je, net als katten en slangen, ook niet tegen met een muur van 2 meter hoog.

 21. Derik zegt op

  Grote voordeel van een muur is dat je er een haag voor kunt planten aan jou kant en dan in ieder geval niet aan de kant van de buurman hoeft te snoeien of problemen krijgt met overhangende takken etc.

 22. Bacchus zegt op

  Moderator: Alleen een reactie op de lezersvraag svp.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website