Beste lezers,

Ik ben 18 jaar geleden naar Thailand gekomen en 4 jaar voor ik 65 jaar werd met een Thaise (15 jaar jonger) gehuwd. Dus een Thais officieel huwelijk, wat door Nederland is erkend met een Nederlands trouwboekje. Voor alle duidelijkheid, mijn huidige echtgenote heeft de Thaise nationaliteit en woont in Thailand.

Heeft wel een SOFI nummer en we moeten jaarlijks een nihil belasting opgave doen. Door het huwelijk heb ik aftrek van AOW wat voor een deel door de bekende toelage wordt opgevangen.

Bij het bereiken van 65 jaar heb ik een weduwen pensioen voor haar afgesloten bij het ABP wat haar bij mijn overlijden een maandelijks inkomen van 2245 € (bruto) gegarandeerd. In geval van een scheiding wordt dat bedrag terug gebracht tot ongeveer 50% (officieel zwart op wit van het ABP). We bezitten een zeer groot en een kleiner huis plus een auto en motor.

Heb van Thaise advocaten begrepen dat bij een eventuele scheiding en bij de verkoop van de huizen de opbrengst op 50% basis zal worden verdeeld (gehuwd in gemeenschap van goederen).

Na een eventuele scheiding hou ik het hier voor gezien en ga terug naar Nederland (ik ben 75 jaar).

De vraag is nu, ben ik verplicht om alimentatie te betalen volgens Nederlands recht? Is het mogelijk dat ik in handen kom van Nederlandse echtscheiding advocaten (door bijvoorbeeld tussenkomst van de Nederlandse ambassade)?

Is er iemand die dit heeft mee gemaakt en mij kan adviseren?

Met vriendelijke groet,

Geert


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Lezersvraag: Scheiding met Thaise, ben ik verplicht om alimentatie te betalen volgens Nederlands recht?”

 1. colin de jong zegt op

  Als je gescheiden bent hier in Thailand maak je een deal. Houdt je arm en kom met weinig waarde op de proppen en doe haar een voorstel. Als Thais geld zien zijn ze meestal snel overstag. Heb veel ervaringen met Expats hier, en vorige week nog bemiddeld bij een scheiding van een Engelsman die zelf miljonair was wat zij gelukkig niet wist. Zij nam geen genoegen met 100.000 maar wel met het 2e bod van 200.000 bod bij de lokale Amphur. Laat een advocaat hiervoor wel een papier op maken, want als zij daar later op terug komt wat vaak gebeurd, wordt de prijs veel hoger omdat je niet eenvoudig eenzijdig een scheiding kan verkrijgen. Alleen op overspel met 2 getuigen of diefstal of fraude c.q. oplichting, maar dit moet wel met 2 getuigen worden bewezen. Dus snel doorpakken en korte metten maken.

 2. Wim zegt op

  Beste Geert
  Voor de NL wet ben je gehuwd. Bij een scheiding is het NL recht van toepassing. Je vrouw kan daar via via een beroep op doen. De ambassade zie ik er geen rol in hebben. M.i. Maar beter wat langer alleen op vakantie naar NL ipv scheiden. En neem vooral voldoende geld en goeie dingetjes mee voor het geval je niet snel weer terug hoeft. Thaise vrouwen roepen vrij snel over scheiden is mijn ervaring. In mijn beleving wordt het daar niet leuker van dus een gewaarschuwd man…

  • boodhaa zegt op

   @Wim
   Hij is in Thailand getrouwd voor thaise wetgeving en zal dan ook scheiden voor thaise wetgeving.
   Zijn nl-registratie van dat huwelijk geeft hem geen recht op nl-alimentatie.

   • Wim zegt op

    Mooi gesproken . In Thailand kan het in een paar dagen afgerond worden. Maar nu dat NL trouwboekje. Mevrouw heeft een sofinummer, staat als gehuwd te boek in
    Met ene Geert. Ook in NL zal die scheiding geregeld moeten worden, nou ja, anders maar niet…

 3. Fer zegt op

  Bij de beoordeling van uw vraag is van belang welk regime ( recht) van toepassing is op uw huwelijk.
  Heeft u uitdrukkelijk (beiden) voor een bepaald (Nederlands?) recht gekozen? Of voor Thais recht?

  In principe geldt dat het recht van het eerste huwelijksdomicilie geldt, dat wil zeggen: het (eerste) land waar u na de huwelijksceremonie bent gaan wonen.

  Op grond van uw bericht ga ik ervan uit dat u steed sin Thailand hebt gewoond; in dat geval is uitsluitend het Thaise recht van toepassing. Van dit recht ben ik niet op de hoogte en daarover kan ik u niet adviseren.

  Mvg
  Fer

 4. theoS zegt op

  Ik heb daar al eens wat over gezegd op dit blog. Ik ben zelf met een ( was de 1e) Thaise getrouwd geweest op de Bangrak Amphur in BKK. Wou scheiden en deze vrouw wou alleen meewerken (ik deed het via Thaise advocaat) na betaling van een bedrag van Baht 1 milj. Dit was waar zij de fout in ging want dat is volgens de Thaise wet extortion oftewel afpersing. Ik ben toen naar Nederland gegaan en ben daar gescheiden, duurde wel anderhalf jaar. Terug naar de Amphur in Bangkok waar hun dit niet goedkeurden. Na veel 5en en 6en belde hij naar de NL ambassade en kreeg de wind van voren want de scheiding in NL is erkend door Thailand, hij kreeg zelfs het betreffende wets artikel opgegeven. Werd in de computer ingevoerd en dat was het. Niks geen alimentatie en nooit meer wat van gehoord. Het was toen wel zo dat je in Nederland eerst 6 mnd ingeschreven en woonachtig moest zijn op hetzelfde adres voor je daar kon scheiden. Wat Colin de Jong zegt is afpersing en dan werkte de Amphur daar aan mee.

 5. Soi zegt op

  Beste Geert,

  1- je bent 11 jaar geleden op 61 jarige leeftijd in Thailand voor de wet gehuwd, en je hebt dit wettelijk huwelijk doen registreren in NL. Waarmee dit huwelijk ook in NL wettig is. Jouw vrouw heeft aldus recht, via de Thai advocatuur, in NL verhaal te doen op jouw ondersteuning.
  2- Echter, dat verhaal halen- waar jij je zorgen over maakt- is slechts van toepassing als jouw vrouw nooddruftig achter blijft in TH. Je geeft aan dat in TH jullie roerende en onroerende zaken bezitten, en dat jij eerder al voor haar een ABP-nabestaandenpensioen hebt geregeld. Ruim 1100 euro, zelfs voor NL-begrippen een goede voorziening, en in TH een mooi hoog-middeninkomen waar menig Thailady haar om gaat benijden. Jouw ex was en is aldus niet nooddruftig.
  3- Laat je niet onzeker maken, en hou de regie in handen!
  4- Verder: je hebt uiteraard bij scheiding recht op de helft van jouw panden en overige. Òf je laat je uitkopen door jouw aanstaande ex, òf jullie verkopen huizen en boedel, en delen de opbrengst.
  5- Laat door de Thai advvocaat een echtscheidingsakte opmaken, inclusief een beschrijving van de ABP-voorziening en andere scheidingsbeslissingen plus de uiteindelijke uitspraak van de Thai rechter.
  6- Met de nodige documenten waaruit blijkt dat jouw echtscheiding in Thailand is ingeschreven bij de Thai Burgerlijk Stand, kun je jouw echtscheiding vervolgens wettelijk registreren in NL.
  7- In TH geldt in dit soort zaken: let op uw zaak, stel voorwaarden en teken niet zomaar bij het kruisje!
  8- Succes!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website