Beste lezers,

Vorig jaar in augustus ben ik met mijn Thaise vriendin getrouwd in een Amphur in Bangkok. Vlak na ons huwelijk zijn er echter grote relatieproblemen ontstaan omwille van het feit dat mijn vrouw geen kinderen kan krijgen. Ze is enorm veranderd sindsdien in een negatieve persoon en alles tussen ons is nu gebroken.

Ik heb mijn huwelijk door al die problemen toen nog altijd niet laten registreren in België. Nu wil ik en zij scheiden in Thailand. Hoe zit het met mijn situatie?

Moet ik die echtscheiding doorgeven aan de Belgische ambassade of is dit allemaal niet nodig omdat het huwelijk niet geregistreerd is in België?

Met vriendelijke groet,

Christian.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Lezersvraag: Moet ik mijn scheiding doorgeven aan de Belgische ambassade?”

 1. Daniël M. zegt op

  Een logische vraag: kun je scheiden als je niet getrouwd bent?

  Stel je voor: Je schrijft zelf dat je je huwelijk (nog) niet in België laten registreren hebt. Je gaat naar de ambassade om je scheiding aan te geven. Er worden dokumenten opgesteld om de scheiding in gang te zetten. Hmmm… welke scheiding? Ik geloof dat je de bevoegde ambtenaar kopzorgen bezorgt, omdat die de registratie van jouw huwelijk niet vindt. In het slechtste geval (praktisch onmogelijk – maar niet 100% uit te sluiten, bvb. door blunder) gaat die dan een ander huwelijk administratief ontbinden….

  Misschien had je al dokumenten aangevraagd en/of ingediend bij de ambassade. In dat geval kan je je vraag het best daar stellen.

  Ik denk dan ook nog iets verder (in de toekomst): het zou best kunnen dat dit voorval – je bent amper 8 of 9 maanden getrouwd geweest (ik weet niet hoe lang jullie elkaar al kenden of samen geweest zijn) – het voor u moeilijker kan maken (ik herhaal: KAN; dus niet noodzakelijk) om in de toekomst een Thais huwelijk te laten registreren. Dit zou wel een een precedent kunnen zijn.

  Ik heb hier toch ook enkele vragen, die ook bij de ambassade gesteld zouden kunnen worden:

  – Waarom had je gewacht om je huwelijk te laten registreren? Je schreef “omdat er problemen waren”… Maar je was toch getrouwd? Strikt genomen heb je je hier niet gehouden aan een wettelijke verplichting.

  – Wist jouw vrouw dat zij geen kinderen kon krijgen, want je schreef dat deze problemen vlak na het huwelijk ontstaan waren, wat eigenlijk zeer snel was? Van welke kant (van jou of jouw vrouw) zijn de problemen ontstaan? Was het krijgen van kinderen de voorwaarde om te trouwen? Zo ja, van wie?

  – Op de volgende vragen wil ik geen antwoord en ik wil u oon niet kwetsen; ik stel ze gewoon opdat je hierover even zou nadenken (absoluut niet slecht bedoeld hoor!): hoe was jouw houding tegenover haar? heb je haar proberen te troosten? hebben jullie gepraat om hier samen uit te geraken en toch gelukkig samen te blijven? een huwelijk heeft toch veel meer te bieden dan alleen kinderen? is een goede relatie (zonder kinderen) dan niet minstens even belangrijk? is een kind verliezen dan niet erger?

  Om af te sluiten, wil ik er toch bij vermelden, dat ik het heel jammer vind voor jullie beiden. In Thailand zijn er veel medische mogelijkheden. Is (of was) er echt geen enkele kunstmatige mogelijkheid voor jullie beiden?

  Alleszins toch veel sterkte gewenst! Ergens hoop ik dat jullie toch met elkaar praten en dat de scheiding toch niet zal doorgaan. Een ander huwelijk zal voor uw vrouw geen oplossing bieden, waardoor zij later wellicht alleen zal komen te staan… Niet alleen zonder kinderen, maar ook zonder ouders en zonder echtgenoot…

  • stevenl zegt op

   Er is geen wettelijke verplichting voor mensen woonachtig in Thailand om Thais huwelijk in Nederland te registreren.

   • Daniël M. zegt op

    Zo, dan is hiermee ook uit antwoord op de vraag duidelijk, tenzij dat huwelijk alsnog wel is doorgegeven. Daarmee verwijs ik naar het woordje “toen” in “Ik heb mijn huwelijk door al die problemen toen nog altijd niet laten registreren in België.”

  • Christian zegt op

   Wij hadden een relatie van 5 jaar. Een jaar voor het huwelijk hebben we 4 maal IUI geprobeerd, intra uterine insemination. De volgende stap was IVF maar verder onderzoek heeft uitgewezen dat de kans om kinderen te krijgen zeer klein is. Bovendien is IVF is zeer kostelijk in een goede fertiliteitskliniek. Mijn ex-vrouw heeft toen een mentale weerslag gekregen en is sindsdien enorm veranderd. Ik ben speciaal terug naar Thailand gegaan om haar te steunen maar gedurende mijn verblijf daar was ik lucht voor haar. Daarna is ze ook begonnen met dure dingen te kopen iets wat ze anders niet doet. Ze is ook verhuisd naar een andere condo zonder mijn medeweten. Al bij al een triestig verhaal want wij beiden wouden absoluut kinderen. Christian.

   • Daniël M. zegt op

    Beste Christian,

    Sorry. Dit moet voor jullie hard aangekomen zijn. Ik vind het heel jammer en ben eigelijk ook een beetje geschrokken.

    Voor jouw (ex-)vrouw moet de klap danig hard geweest zijn, zodat ze alle deuren dichtgeklapt heeft en haar leven een totaal andere wending gegeven heeft. Ze heeft zich wellicht opgesloten in haar eigen wereld. Haar grote droom en kinderwens – en ook die van u – is volledig ingestort en daarom is ze dan wellicht “overgeschakeld” naar een andere, maar haalbare droom: luxe.

    Ik vraag me af hoelang ze dit zal volhouden. Ze zal onvermijdelijk (regelamtig) terugdenken aan de tijden die jullie gelukkig samengebracht hebben. Misschien zal ze vroeg of laat tot het besef komen dat haar impulsief gedrag ook geen oplossing is. Maar met Thai weten wij nooit. Hun mentaliteit is helemaal anders dan de onze.

    Ik wens u veel sterkte toe en hoop dat u het geluk spoedig weer zult vinden. Veel sukses!

    • Christian zegt op

     Bedankt voor de steun Daniël! Groeten, Christian

 2. jasper van Der Burgh zegt op

  Gewoon scheiden in Thailand, verder niets. Je kunt geen scheiding doorgeven aan Belgie als je het huwelijk er niet eerst hebt geregistreerd.
  Je kunt natuurlijk ook eerst het huwelijk laten registreren (eerst de akte laten vertalen en dan aanbieden bij de belgische ambassade ter verificatie!) in Belgie. In Nederland duurt dat zo’n 4-5 maanden voor onderzoek naar schijnhuwelijk, overigens. Daarna nog eens dezelfde weg bewandelen met de scheidingsakte.
  Al met al ben je dan een jaar bezig, en loopt op aardig wat kosten aan voor vertaling, ambassade en verblijf in Bangkok.
  Let wel: in Nederland is het verplicht (als je in Nederland woont) om een buitenlands huwelijk aan te melden bij je woongemeente.
  Ik denk echter dat er geen haan naar kraait als je alweer gaat scheiden nu.

  • Daniël M. zegt op

   Beste Jasper,

   Daar schrijf je iets waar ik niet aan gedacht had: “onderzoek naar schijnhuwelijk”. Als dat onderzoek er komt, dan vrees ik dat het nu al te laat is, want Christian zou reeds gescheiden zijn. Het zal dus uiterst moeilijk – misschien zelfs onmogelijk – zijn om dit huwelijk te laten registreren.

   Ik vind het heel goed dat je dit ter sprake brengt!

 3. Stefaan zegt op

  Jammer dat de relatie niet positief is kunnen opgebouwd worden. Met hetgeen ik lees is een redding van de situatie niet mogelijk.

  In België hoef je niks te doen, gezien er in België niks geregistreerd is.

  Volgens mij kan je beter de situatie gaan uitleggen op de Ambassade, en schriftelijk bevestigen. Gezien de relatieproblemen, had je een goede reden om hen en België niks te melden. Want je had hoop dat de relatie kon rechtgetrokken worden.

  De Ambassase heeft je de papieren bezorgd om te huwen. En tot op heden blijven zij in het ongewisse. Beter open kaart spelen. Want als je later eventueel alsnog willen huwen (in Thailand of een ander land) zal de Dienst Vreemdelingenzaken zich vragen stellen, en je nieuwe aanvraag makkelijk weigeren.

  De gedachte van schijnhuwelijk (van jouw kant) zal opkomen bij de Ambassade. Maar gezien je geen stappen hebt ondernomen om haar naar België te laten overkomen kan je dit makkelijk ontkrachten. Terloops kan je de Ambassade melden dat je denkt dat al die maanden, je echtgenote jou een schijnhuwelijk heeft bezorgd.

 4. NicoB zegt op

  De vraag stellen is ook die beantwoorden.
  Hoe wil je nou een scheiding doorgeven terwijl je het huwelijk niet doorgaf.
  Dus òf je gaat het huwelijk registreren en daarna de echtscheiding òf je doet niks.
  NicoB

 5. lung addie zegt op

  Ik zie het nut van deze vraag ook niet goed in. Hoe kan je iets wat niet geregistreerd is laten uitschrijven of te niet doen? Er is tenslotte niets. Het enige wat je kan doen is op de Ampheu, waar je gehuwd bent, scheiden en dan is voor de Thaise wetgeving reeds alles in orde.
  Ik zou wel eens in het Belgisch bevolkingsregister gaan kijken, en dat kan je zelf zien met uw Belgische electronische identiteitskaart en kaartlezer, hoe je daar geregistreerd staat. Sta je daar als “ongehuwd”, wat ik verwacht, dan is er niets aan de hand.

 6. Christian zegt op

  Bedankt voor de reacties iedereen. Mvg, Christian.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website