Lezersvraag: Kan ik scheiden van mijn Thaise vrouw zonder haar medewerking?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
7 november 2020

Beste lezers,

Ik ben getrouwd met een Thaise vrouw in Thailand, alleen voor de Thaise wet. Mijn vrouw heeft een relatie met een Thaise man maar wil niet van mij scheiden, maar maakt veel schulden nu.

Heeft dit voor mij consequenties aangezien we officieel nog getrouwd zijn in Thailand? Zo ja is er een mogelijkheid dat ik kan scheiden zonder haar medewerking?

Bedankt voor uw hulp.

Met vriendelijk groet,

Walter


» Laat een reactie achter


Rating: 4.00/5. From 1 vote.
Please wait...

14 reacties op “Lezersvraag: Kan ik scheiden van mijn Thaise vrouw zonder haar medewerking?”

 1. e thai zegt op

  zoek een goede lokale advocaat ze gaat vreemd zoek bewijs https://thethaidetective.com/en/
  spreken ook nederlands veel ervaring in dit soort zaken

 2. Dirk Couzy zegt op

  Beste Walter, heb je een Gezamenlijke bankrekening? waar je geld opkomt neem een andere rekening bij een andere Bank en laat je geld daar ook op storten en blokkeer die andere rekening
  en als zij mee wil werken ga je naar het stadhuis met twee getuigen en binnen 15 minuten sta je weer buiten als vrij man Groetjes Dirk uit Bueng Kan

  • Adje zegt op

   Er staat toch duidelijk dat ze niet wil scheiden.

 3. John Chiang rai zegt op

  Volgens mij kun je een huwelijk dat alleen in Thailand geregistreerd staat op 2 manieren ontbinden.

  De eerste mogelijkheid is als beide partijen voor het amphür gemeenschappelijk verklaren dat ze het huwelijk graag ontbonden willen zien. (Een z.g.n. prive scheiding)

  En de tweede mogelijkheid(omdat de eerste gezien jou vraag niet in aanmerking komt, is de gerechtelijke scheiding.
  Bij een gerechtelijke scheiding,die jij het beste d.m.v. van een advocaat bij de Thaise rechtbank kunt aanvragen, kan de aanvrager zich o.a. beroepen op het feit,dat zijn echtgenoot(zoals in jou geval) overspel pleegt.

  Ik zou in ieder geval een Thaise advocaat opzoeken, die je hiermee goed terzijde staan kan.

  • John Chiang rai zegt op

   Teraanvulling van mijn bovenstaande reacie,zou ik zolang deze procedure loopt al mijn Creditcards waar ook jou echtgenoot misschien over vervoegen kan storneren laten,bank accounts opzeggen, en zo snel mogelijk dit geld op een ander account in zekerheid brengen.

 4. Rudolf P. zegt op

  In Nederland advocaat zoeken, dan kan dat geregeld worden, tenzij wet de laatste jaren gewijzigd is.
  Vrouw woont in Thailand (adres onbekend) en wordt bij openbaar exploit opgeroepen. Ze verschijnt niet en dan wordt echtscheiding uitgesproken.

  • Prawo zegt op

   Als iemand niet in Nederland woont, kan deze niet via een NL rechtbank gaan scheiden.

 5. Guy zegt op

  Persoonlijk denk ik dat die laatst voorgestelde oplossing geen ettelijke basis heeft.

  Immers een huwelijk in Thailand afgesloten is er een naar Thais Recht. Nederland en Nederlands Recht hebben daarop wellicht geen invloed.

  De feiten in Nederland officieel aangeven als feitelijk gescheiden zullen wellicht wel voorkomen dat die dame rechten zou kunnen laten gelden in de toekomst (deel pensioen, erfenissen).

  De wetten van het land respecteren en via Thaise advocaat dat recht verdedigen lijkt me hier meest aangewezen oplossing.

 6. Daniël zegt op

  Beste Walter, wonen jullie beiden in Thailand, of woon jij in Nederland en zij in Thailand? Heeft zij in Thailand een buitenechtelijke relatie met een Thaise man, of is dat het geval in Nederland? Zo zie je maar weer: er zijn allerlei varianten denkbaar, zelfs bij een simpele vraag als die van jou. Natuurlijk kun je scheiden van jouw Thaise vrouw als zij er een ander op na houdt. Sectie 1516 van het Thaise Burgerlijk Wetboek is daar heel duidelijk over. Maar omdat het een wettelijk huwelijk betreft, en omdat jouw vrouw niet meewerkt heb je een advocaat nodig die jouw zaak aanhangig maakt bij de rechtbank. Aangezien jij niet duidelijk bent of je zelf al dan niet in Thailand aanwezig bent op dit moment is er niet veel zinnigs meer te zeggen dan je veel succes te wensen en je te adviseren er vaart achter te zetten.

 7. Prawo zegt op

  Bij een scheiding spelen er doorgaans tenminste twee dingen:
  1. Kunnen jullie uit elkaar (scheiden).
  2. Hoe worden bezittingen en schulden verdeeld (de boedelscheiding).

  Uit uw vraagstelling leidt ik af dat het bij u met name om punt 2 gaat, hoe voorkom ik dat ik (verder) aansprakelijk ben voor schulden die mijn vrouw maakt.

  Als u voorafgaand aan het trouwen huwelijkse voorwaarden heeft gemaakt, is het antwoord op vraag 2 relatief eenvoudig en te vinden door de gemaakte voorwaarden te lezen.
  In de regel zijn er geen huwelijkse voorwaarden gemaakt. In zo’n geval is het antwoord te vinden in het zogenaamde Internationaal privaatrecht (IPR). Om het makkelijk te maken is het IPR minder internationaal dan de “I”in het woord doet vermoeden, ieder land heeft namelijk haar eigen IPR. Hier heeft u echt een deskundige bij nodig om dat precies uit te zoeken. Die deskundige heeft u toch al, voor de scheiding zelf (punt 1) heeft u in ieder geval een advocaat nodig. Ga naar die laatste op zoek in het land waar u wilt gaan scheiden en neem er een met voldoende verstand van het IPR.

  Een en ander is vaak een zaak van lange adem. Wilt u sneller iets regelen, denk dan eens aan een testament waarbij u uw vrouw geheel of gedeeltelijk onterft.

  • John Chiang rai zegt op

   Bij een boedelscheiding,zover de vraagsteller ook hier nergens over huwelijkse voorwaarden schrijft, valt alleen dat deel onder de scheidings boedel wat tijdens het huwelijk tot stand gekomen is.
   Voor de gezamelijke schulden blijven beide partijen,zolang het huwelijk niet gescheiden is,beiden verantwoordelijk.
   Vandaar is het alleen maar aan te bevelen,zo snel mogelijk een advocaat in de hand te nemen.

   • John Chiang rai zegt op

    Aanvullend;https://www.siam-legal.com/legal_services/grounds-divorce.php

 8. willem zegt op

  naar een thaise advocaat,dan de thaise rechtbank,zo heb ik ook gedaan

 9. Johnny BG zegt op

  Beste Walter,
  Om een beter beeld te krijgen zou je kunnen zeggen waar jezelf woont zodat anderen er ook van kunnen leren want ik kan mij voorstellen dat een lange afstandsrelatie anders benaderd moet worden dan als je in Thailand woont.
  Succes in ieder geval.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website