Lezersvraag: Wat is beter, scheiden in Nederland of in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
4 november 2017

Beste lezers,

Ik zit met een probleem en ik kan maar niet de juiste informatie vinden. Het zit zo: Ik ben, in december 2014, in Thailand getrouwd met een Thaise vrouw, en in mei 2016 zijn wij samen naar Nederland verhuisd, daar ging het slecht met het huwelijk.

We hebben besloten om te scheiden, ik heb een advocaat genomen en de scheiding is aangevraagd. De bedoeling is dan om met 1 advocaat te scheiden, maar dan moet er een afspraak worden gemaakt wie wat krijgt, maar mijn vrouw kan slecht Engels spreken en lezen nog minder Nederlands, en al helemaal die ambtelijke taal die in de stukken staan, waar ik ook problemen mee heb.

Het gaat dan om het huis in Thailand (daar kan ik niks van vorderen dat weet ik), het huurhuis in Nederland, de eventuele schulden, alimentatie en verdeling van de inboedel in Nederland. Er zijn geen kinderen en zij werkt nu wel in Nederland

Het proces gaat heel moeizaam vanwege de taal problemen en dreigt uit te lopen in een vechtscheiding. Nou is mijn vraag; zou het beter zijn wanneer mijn aanstaande ex vrouw en ik 14 dagen naar Thailand gaan en daar scheiden ( ik heb vernomen dat het binnen 30 minuten een paar 100 baht gebeurt is). Ik kan daar dan de echtscheidingspapieren laten vertalen (in het Engels) en mijn huwelijk in Nederland nietig laten verklaren.

Krijg ik dan ook problemen met de verdeling zoals die boven vermeld staat of kunnen wij dat onderling regelen zonder in de toekomst claims te kunnen vorderen? Is het dan verstandig om bij een notaris de verdeling vast te laten leggen? Maar ook dan hebben wij het taal probleem, denk ik.

Alles is nog wel goed maar ik weet niet wat de toekomst gaat brengen.

Groet,

Co


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Lezersvraag: Wat is beter, scheiden in Nederland of in Thailand?”

 1. Rob E zegt op

  Als je vrouw ermee instemd dan is scheiden in thailand te prefereren. Kost inderdaad een paar honderd bath en in een half uur geregeld.

  Samen zal je de verdeling moeten overeenkomen. En zover ik weet hebben ze in thailand niet van alimentatie voor je vrouw gehoord.

 2. Jan R zegt op

  ik zat met hetzelfde probleem maar mijn vrouw was 9 jaar met me getrouwd (en woont nog steeds in Nederland en heeft zo haar eigen inkomsten).

  In jouw geval lijkt mij dat je vrouw beter kan terug gaan naar aan geboorteland. Maar wat kan (en mag) ik daar over zeggen?

  Je schrijft “mijn huwelijk in Nederland nietig laten verklaren”. Zo gaat dat niet… je kan wel scheiden maar het feit dat je getrouwd bent (geweest) is niet terug te draaien en blijft een rechtsfeit.

 3. Chiang Moi zegt op

  Je bent getrouwd in Thailand en dus voor de Thaise wet als je je huwelijk niet hebt laten inschrijven (wel verplicht) dan ben je volgens mij voor de Nederlandse wet ook niet getrouwd je kan hier dan ook niet scheiden want je bent niet getrouwd. In Thailand ligt dat anders daar ben je wel getrouwd volgens de wet dus daar moet je ook scheiden. Voor zo ver ik weet is in de Thaise huwelijkswet vastgelegd dat alles voor het huwelijk het eigendom van de man en vrouw was dat dat zo blijft en wat is aangeschaft tijdends het huwelijk moet worden verdeeld. Als je er samen niet uitkomt kan je ook in Thailand een advocaat nemen maar ik denk dat het voor jou als “farang” minder voordelig uitpakt. Ja als je een huis hebt in Thailand (gekocht) dan heb je een probleem tenzij je het kan verkopen en de opbrengst (als die er is) verdeeld.
  Wat betreft het taalprobleem van je vrouw in Nederland geldt dat voor jou in Thailand.

 4. Ben oostindien. zegt op

  Beste Co
  Je ben getrouwd in Thailand maar heb je het huwelijk ook in Nederland laten inschrijven . Zo.nee dan kun je in Thailand bij het gemeente huis waar je ben getrouwd scheiden 15 minuten en 500 thb . En als het ook in Nederland is ingeschreven dan heb je een advocaat nodig om de zaken.te regelen . Maar voor die tijd zet alles op papier wat betreft de verdeling van alle zaken. Ook de zaken zoal huis , grond , enz meenemen.in de verdeling en.een waarde aan hangen . Veel Succes heb het net achter de rug vandaar .
  Mocht je meer info willen.stuur een e-mail. Adres bekend bij de redactie

 5. Khun Yan zegt op

  Beste Co,
  Thailand kent 2 soorten echtscheiding waarbij de eerst hieronder genoemde de meest interessante is;
  1) echtscheiding in onderling akkoord
  hierbij gaan jullie samen naar de “amphur” in Thailand waar jullie huwelijk ingeschreven/voltrokken werd.
  De echtscheidingsakte wordt ter plaatse opgemaakt en indien jullie bepaalde voorwaarden/afspraken maakten omtrent de verdeling dan wordt dit hierin ook opgenomen.
  Dit neemt 1 tot 2 uur in beslag, je moet de akte ook laten vertalen (kan in BKK) door een erkend vertaalbureau, de akte wordt geregistreerd/gelegaliseerd en je kan deze vervolgens indienen bij jouw gemeente in Nederland….echtscheiding voltrokken en geldig in Thailand en in Nederland.
  2) de vechtscheiding
  hierbij moet de zaak middels een advokaat worden ingediend bij de rechtbank, na ongeveer 3 maanden zullen jullie moeten verschijnen voor een “verzoeningsvergadering” op de rechtbank (san yu die tam)…
  Indien jullie niet tot een akkoord komen zal een volgende datum afgesproken worden (maanden later) en dan herhaalt zich dit. Uiteindelijk zal de rechter een uitspraak vellen…deze zal uiteraard in het voordeel van de Thai gaan.

  Bijgevolg is de 1ste voorgestelde mogelijkheid de beste, de minst schadelijke en de snelste oplossing.
  Mocht U echter genoodzaakt zijn een beroep te moeten doen op een advokaat in Thailand, pas dan op, bij een echtscheiding tussen Thai/Thai bedraagt het ereloon voor de advokaat zo’n 30.000 Thb. Indien U beroep doet op een internationaal advokatenkantoor welke zich aanprijst als expert ter zake kan dit oplopen tot 300.000 Thb. Er zijn (tussen-) oplossingen waarbij ik U eventueel de nodige gegevens kan bezorgen en U voor een eerlijke prijs met deze mensen kan werken (advokaat en tolk)…
  Ik wens U het beste….

 6. Ruud zegt op

  Als je in Thailand voor de wet bent getrouwd is volgens internationaal recht op jullie echtscheiding het thais recht van toepassing. Ben je in Thailand alleen religieus getrouwd heeft dat juridisch geen status. Voor zover ik weet is scheiden in Thailand alleen makkelijk als beide partijen het met elkaar eens zijn, zo niet kan het een langdurige geschiedenis worden. Wat betreft taalbarrieres hoef je je geen zorgen te maken want een advocaat zal in dat geval gebruik maken van de tolkentelefoon.

 7. Roel zegt op

  Om veel kosten te besparen moet je eerst een convenant maken dus echtscheiding convenant.

  Daarin regel je alle zaken wat je met elkaar afspreekt, zoals verdeling goederen. Ook de alimentatie kan je daarin regelen of eventueel van afzien. Heb het hier in Thailand al gemaakt voor een Nederlander die getrouwd was met een Thaise maar dan in Nederland. Ze verbleven beiden in Thailand en ik heb convenant gemaakt zoals verdeling en beiden hebben daarvoor getekend. Dit getekende convenant is via een Nederlandse advocaat naar de rechtbank gestuurd en die heeft na 6 weken de echtscheiding uitgesproken.

  Als jij het in Thailand gesloten huwelijk niet hebt geregistreerd in Nederland, moet je in Thailand gaan scheiden en dat is ook het beste.

  Vraag mij overigens wel af of je vrouw wel in Nederland mag verblijven. Ze heeft een voorlopige verblijfsvergunning en je kan bij de IND jouw garantieverklaring intrekken als je dat wilt. Ze kan dan tot afloop verblijfsvergunning in Nederland verblijven maar zal IND moeten bewijzen dat ze inkomen heeft of althans dat ze in eigen behoefte kan voorzien met of zonder alimentatie.

  Succes.

 8. theoS zegt op

  Ik ben van mijn 1e Thaise vrouw gescheiden in Nederland zonder problemen. Is erkend in Thailand en heb de scheiding daar ook laten registreren bij de Amphur waar wij toendertijd trouwden. Ik raad je af om dit in Thailand te doen daar je volkomen aan haar en haar Advocaat overgeleverd bent. Ik probeerde het eerst in Thailand en de dame wou pas scheiden na het geven aan haar van Bht 1000000 (miljoen). Ze kon een buskaartje krijgen. Scheiden is een civiele zaak en kun je gewoon het land verlaten maar ik kreeg van haar te horen dat daar wel wat aan te doen was. Andere Thais vertelden mij om direct te maken dat ik weg kwam want zij kon daar een criminele zaak van maken door het planten van drugs of iets degelijks. Kreeg een noodnr van de Ambassade. Zelfde dag nog op vliegtuig gestapt en foetsie. Haar gebeld vanuit Nederland en zoek het maar uit. Scheiding in NL duurde 1,5 jaar en toen gewoon terug Nooit meer wat van gehoord. NIET DOEN in Thailand.

 9. Jan zegt op

  beste Co
  ik ben net terug om een vriend uit Nederland te helpen met zijn scheiding hier in Thailand daar ze er in Nederland weinig tot geen ervaring mee hebben. Om te voorkomen dat hier weer hele discussies ontstaan mag je een mail aan mij sturen en wil ik je wel op weg helpen.

  groet
  Jan

  • co zegt op

   Hallo Jan

   Kan je me dan een email sturen naar covaag@gmail.com
   Ik ben dus al bezig in Nederland maar het duurt zolang, ik slaap niet meer en krijg nu ook lichamelijke problemen
   Groetjes Co


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website